X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !! MARZEC 2021 !!
Odpowiedz

!! MARZEC 2021 !!

Oceń ten wątek:
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam wyjść. Rano na obchodzie spór lekarzy i czekałam jak na szpilkach. Niestety nie ma jeszcze wyniku i jednak podjęli decyzję że zostaje do jutro. Jutro po godz. 15 ma być wynik. Najgorsze jest to że za 5 dni skończę 37 tydzień i znowu szpital na zdjęcie pessara. Na wieczornym obchodzie zapytam czy nie mogą wyjść go wczesniej.

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wyboru szpitala to ja za wielkiego wyboru nie mam. Będę rodzić w moim mieście bo mamy tylko jeden szpital chyba że zamkną to jeszcze w zasięgu 30 km mam 3 szpitale. Ale raczej na bank będę rodzić u siebie.

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • Agnieszka_s Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka ja wyniki mam mieć dzis ale do soboty zostaje bo białko rez sprawdzają tz mocz przez 24 h. Ja juz sama nie wiem na szczęście mam czas na zastanowienie 🙂

e_mil_ka lubi tę wiadomość

• Lumi86 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pukola, nie wiem skąd jesteś, ale w Gdańsku jest dość nieciekawie z miejscami jeśli chodzi o patologię ciąży i o porodówkę. Słyszałam, że odsyłają nawet już ze skurczami albo po odejściu wód.
    Mnie odesłali w każdej z ciąż (2 razy miałam skierowanie na wywołanie porodu, raz poronienie).

09.2017 synek
    09.2019 [*] córeczka 40 tc
    04.2020 puste jajo płodowe
    02.2021 tęczowy synek <3
  • KJ2020 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka długo czekasz na wyniki. Ale może faktycznie to takie badania... Dobrze, żebyś wyszła przynajmniej na weekend do domu i zebrała siły.

Zokeia wybór czasami jest dobry a czasami to przekleństwo. Więc sama nie wiem czy się cieszyć, że w niedalekiej okolicy mam 3 szpitale? Zakładam, że jak poród będzie znośny to wszędzie będzie ok. Ale okaże się po wszystkim czy dobrze wybrałam.

Najbliższy szpital o III stopniu referencyjności mam w Krakowie, jakieś 90 km od domu. I chętnie bym tam rodziła bo mam dobre wspomnienia z porodu starszaka, ale przy spontanicznej akcji po prostu się boję że to za daleko.

Przyszła moja wielka paczka z Gemini... matko ile tego jest a zamawiałam dość oszczędnie, tak mi się wydaje. No ale rozpakowałam i niech czeka. Nadal nie poszłam krok dalej z wyprawką ale trzymam się zasady, że wszystkie rzeczy dla mnie i malucha są w dwóch miejscach. Więc w razie czego nie będzie wielkiego szukania. A po jutrzejszej wizycie zobaczymy czy dostanę przyspieszenia i weekend spędzę na praniu i układaniu :)

Ilona92, e_mil_ka, zokeia lubią tę wiadomość

• Beatti Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej melduję się po wizycie. Ada ma 2050g, znów jest pośladkowo lekarz powiedział że lepiej dla niej byłoby gdyby już została w takiej pozycji by się nie zaplątała w pępowinę bo już ma ciasno. Szyjka ok. Powiedział że na razie nic się nie zapowiada na rozwinięcie akcji więc się cieszę. Pytałam o te ruchy i powiedział że teraz już będzie bardziej leniwa więc mam się nie denerwować ale być czujna. Pobrał mi dziś wymaz GBS, następną wizyta 25.02
    Przyszła już dziś kołyska 😁😁 spojrzałam na szybko czy wszystko jest. Mąż będzie ja składał jak będziemy w szpitalu.

KJ2020, Ilona92, zokeia lubią tę wiadomość

Ada urodziła się 18.03.2020 przez CC
    👶-2007 synuś
    👶-2009 córcia
    13.07 🧪- 23 mlU
    17.07 🧪- 133 mlU
    28.07🧪 - 8656 mlU
    11.08 ❤
    17.09 będzie piękna zdrowa córeczka!!❤❤
  • KJ2020 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatti super! Czyli u Ciebie zapowiada się na razie spokojna końcówka :)

Z tymi ruchami to ja od jakiegoś czasu czuje już zmianę. Mniej kopania a bardziej wypychanie. Mniej intensywne i rzadziej odczuwane. Czasami przez dłuższy moment nie czuje młodego ale do tej pory nie miałam sytuacji żeby nie udało mi się go rozruszać jak się położę i coś zjem więc na szczęście jest w miarę spokojnie.

Chyba taki etap że te dzieciaczki są już duże i mają coraz mniej miejsca na harce i kopniaki. Ja czasami mam wrażenie że młodemu jest wręczy niewygodnie i dlatego się rozpycha :)

Widzę Beatti ze jeszcze zostajesz w trybie wizyt co 3 tygodnie. Ja teoretycznie mam kolejną wizytę mieć za dwa tygodnie a potem mam się meldować już ci tydzień co brzmi poważnie :)

Ilona92 lubi tę wiadomość

• Beatti Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KJ myślę że teraz będę miała ostatnią wizytę co 3tyg. Później co 2 lub co tydzień. Dr powiedział że jeśli się nie odwróci to CC będzie planowane bliżej terminu więc pewnie koło 39tc. Od 38tc robią w poradni KTG, więc pewnie będę miała wizytę co tydzień.

U mnie najbliższy szpital jest 35km ode mnie lub 45km ode mnie tylko z lepszymi warunkami i opiniami matek.

👶-2007 synuś
    👶-2009 córcia
    13.07 🧪- 23 mlU
    17.07 🧪- 133 mlU
    28.07🧪 - 8656 mlU
    11.08 ❤
  • KJ2020 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatti mój lekarz woli sprawdzać przepływy niż ktg wiec podejrzewam ze dlatego od 37 tygodnia chce mnie widzieć co tydzień. O ktg mówił mi ze wyślę mnie dopiero w 40 tygodniu jak wcześniej nie urodzę. Przynajmniej ostatnio taki miał pomysł ale możliwe że jutro go zweryfikuje.

Beatti a przestałaś już brać acard? Ja jeszcze jutro dopytam ale zakładam ze jutro biorę ostatnią tabletkę bo w sobotę jestem dokładnie 34 + 0

• Beatti Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KJ tak odstawiłam 3 dni temu. Mi nic nie mówił nt przepływów. Z resztą mój tylko chwilę przykład w głowicę by sprawdzić czy serduszko bije i ewentualnie by sprawdzić w jaki jest ułożeniu.

👶-2007 synuś
    👶-2009 córcia
    13.07 🧪- 23 mlU
    17.07 🧪- 133 mlU
    28.07🧪 - 8656 mlU
    11.08 ❤
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beati to super wieści. Ale , ze przy wadze 2 kg ma ciasno? Mój w 30 tyg tyle ważył , ale tez się nie obracał bo od jakiegoś 20 któregoś leży już główkowy. Najważniejsze żeby nic nic dziecku nie było.

Acard mam odstawiać po następnej wizycie wiec zobaczymy. Ja generalnie nie czuje różnicy, ale to może na coś więcej działa niż tylko ciśnienie.

Co do szpitali to ja nie wiem dokładnie dziewczyny jak to jest. Wiem, se mogą odesłać, ale jak jesteś już rodząca to trochę chore ... chyba ze oferują bezpośredni transport i namiar szpital kilka km dalej. Jak to w praktyce jest nie wiem.

Emilka może poprostu zaraz zdejmą i poczekasz do 38 skończonego i zaczniesz rodzic?

Będziemy wspominać później czy decyzja była zła czy dobra bo nawet kolejna ciąża może buc inna i nie podejmiemy dwa razy tej samej decyzji

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety pessara nie zdejmą musi być zakończony 37 tydzień. Także w przyszłym tygodniu znowu szpital

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • Beatti Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilona nie wiem...tak mi lekarz powiedział, a ja już nie ogarniam. Poprostu poczekam do jeszcze do 37t lub do czasu ewentualnego porodu, zobaczymy. Będzie co ma być..

Emilka współczuję Ci tych wizyt w szpitalu..pamietam że z Mati co chwilę leżałam i na prawdę miałam dość.. szkoda że nie da się.tego ogarnąć w czasie tej wizyty. Jutro będziesz miała wyniki na cholestaze?

👶-2007 synuś
    👶-2009 córcia
    13.07 🧪- 23 mlU
    17.07 🧪- 133 mlU
    28.07🧪 - 8656 mlU
    11.08 ❤
  • Agnieszka_s Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja chciałabym się wyzalic na lekarza prowadzącego bo mnie zirytował bardzo ... Jak pisałam mial mi zrobic usg ale stwierdził, że mialam robione i jest ok, maly przybiera dobrze ale do cholerny według wyników tego Nande przybiera dobrze a jakbym miała porównać jego usg z tamtym to maly przybral 300 g tygodniowo, ja wiem , ze waga jest szacowana ale do ku... nędzy za coś mu choler płace.
    Naprawdę zastanawiam sie czy ja chce tu rodzić... położne są ok ale lekarze..

• Beatti Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga ja jeszcze nigdy nie trafiłam na lekarza który byłby w porządku pomimo wizyt prywatnych. Chyba poprostu trafiłam na jakiś idiomów. Teraz chodzę na NFZ, nie wymagam i dobrze mi z tym. Jak Ci w tym szpitalu? Kiedy planują Cię wypuścić?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2021, 20:49

👶-2007 synuś
    👶-2009 córcia
    13.07 🧪- 23 mlU
    17.07 🧪- 133 mlU
    28.07🧪 - 8656 mlU
    11.08 ❤
  • Agnieszka_s Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatti wrote:
    Aga ja jeszcze nigdy nie trafiłam na lekarza który byłby w porządku pomimo wizyt prywatnych. Chyba poprostu trafiłam na jakiś idiomów. Teraz chodzę na NFZ, nie wymagam i dobrze mi z tym. Jak Ci w tym szpitalu? Kiedy planują Cię wypuścić?
    Jutro reszta wyników jak będą dobre to w sobotę. No kurde jak tak ma to wyglądać to nastepna ciaza tez przez nfz pierdziele ich dosłownie. Uważam, że waga małego jest spora bo 2700, ale serio myslalam ze więcej uwagi mi poświęci

• KJ2020 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pocieszę Cię Aga że jak wszystko przebiega ok i rodzisz naturalnie to właściwie położne są ważniejsze niż lekarze bo realnie są przy Twoim porodzie a lekarz wpada prawie na gotowe :)

I powiem Wam że ja mam takie doświadczenia, choć to się też nie zawsze sprawdza, że jednak jak lekarz młodszy to najczęściej bardziej zaangażowany. Choć w sumie akurat ja póki co większych problemów z ciążami nie miałam więc też jakoś mocno ich nie testowałam. Za to po poronieniu chyba jedynymi osobami które traktowały mnie jak człowieka a nie przypadek były dwie młode lekarki. Na koniec obu im podziękowałam i życzyłam żeby nigdy się nie zmieniały. Zresztą nawet chciałam potem do nich chodzić na wizyty ale terminy mają straszne plus ja pod żadnym pozorem nie chce trafić już do tego szpitala gdzie pracują. Przez ich starszych kolegów.

Wyjątek od reguły stanowi profesor u którego konsultowałam te nieszczęsne NT i robiłam prenatalne. Sława pewnie już na skale europejską. Mnóstwo pacjentek, kolejki w poczekalni a człowiek anioł. Wart każdej złotówki jaką kosztuje wizyta i każdej minuty oczekiwania. Dla mnie ideał lekarza i chyba do końca życia nie zapomnę mu jak szczegółowego badał młodszego na prenatalnych i ile czasu poświecił żeby mi wszystko wyjaśnić i mnie uspokoić. Mimo iż weszłam z opóźnieniem, byłam u niego pierwszy raz a za mną były jeszcze inne pacjentki. Choć nie jestem zwolenniczką prezentów dla lekarzy to obiecałam sobie że jak urodzę i wszystko będzie ok to coś mu wyślę nawet jeśli będzie to po prostu kartka z podziękowaniami. Choć chciałabym wymyślić coś niekoniecznie wartościowego materialnie ale przede wszystkim niebanalnego i symbolicznego. Przy wielu konowałach zdarzają się i tacy lekarze z powołania!

Agnieszka a nadal Cię swędzi czy objawy ustąpiły?

Ilona92, zokeia lubią tę wiadomość

• Agnieszka_s Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KJ to mlody lekarz bo na pewno przed 40 i widać, że jedne wyróżnia pacjentki inne nie nie wiem czym trzeba sobie zasłużyć. Swedzi caly czas moze minimalnie mniej koleznaka w sali mowi ze mniej sie rzucam ale dostałam jakis lek. Jutro pewnie wieczorem sie dowiem co i jak. Emilka daj znac jak będziesz miała wyniki.
    Beati ciesze się, że wizyta przebiegła bezproblemowo i Ada ładnie rośnie .
    Strawbeery, Vian a co u Was?
    Ilona a ile wazy mały? Bo gdzieś mi umknęło

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2021, 21:37

• Ilona92 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2021, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ważne by czuć się dobrze i buc zaopiekowanA! Trzeba mieć na uwadze co mówi lekarz. Nie znam się nie będę tutaj siać pozorów.

Kj zgadzam się z Twoja opinia o lekarzach i o tym, se to Polozna trwa w porodzie do momentu ewentualnej komplikacji. Bo nawet nie wiem czy lekarz jest przy przyjmowaniu porodu jeśli wszystko jest dobrxe.

Agnieszka dobrze, ze objawy ustępują bo pewnie strasznie nie komfortowo się czujesz.
    Agnieszka ja chodzę na kg wiec tam są 4 usg takie te ważne. Lekarka prowadząca zleca mi tylko usg i sama podgląda dziecko czy dobrze wszystko wyglada, ale nie mierzy nie wszy. W sumie się nie dziwie bo chyba całe dnie by spędzała w prscy, a po to maja lekarza z certyfikatem. Teraz idę 15 na usg do prof z Łodzi. Tam go tez znają i mówią , ze super specjalista.

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • Beatti Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2021, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KJ w sumie ja tez mam.takie doświadczenia jak Ty.. młodemu lekarzowi poprostu się chce i boi się że coś przeoczy..starszy ma już większość w nosie byle zrobić. Fakt są wyjątki od reguły jak profesor o którym piszesz.

Ilona skąd jesteś? Skoro piszesz że idziesz do profesora do Łodzi to wnioskuję że z łódzkiego tak jak ja😊

👶-2007 synuś
    👶-2009 córcia
    13.07 🧪- 23 mlU
    17.07 🧪- 133 mlU
    28.07🧪 - 8656 mlU
    11.08 ❤
‹‹ 403 404 405 406 407 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ