Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Mnie wieczorem dopadł okropny ból głowy, pierwszy raz od początku jednak stwierdziłam, że bez tabletki się nie obędzie, a na noc kolejną.. I w tym wszystkim najpierw straszna zgaga, a potem wymioty, pierwszy raz. Wcześniej między 6, a 9 tygodniem zdarzały się mdłości, ale minęło. Mam nadzieję, że to wczorajsze to po prostu kwestia tego, że coś mi nie posłużyło, a nie przychodzą takie atrakcje z opóźnieniem..
-
aqq wrote:Mnie wieczorem dopadł okropny ból głowy, pierwszy raz od początku jednak stwierdziłam, że bez tabletki się nie obędzie, a na noc kolejną.. I w tym wszystkim najpierw straszna zgaga, a potem wymioty, pierwszy raz. Wcześniej między 6, a 9 tygodniem zdarzały się mdłości, ale minęło. Mam nadzieję, że to wczorajsze to po prostu kwestia tego, że coś mi nie posłużyło, a nie przychodzą takie atrakcje z opóźnieniem..
Jednorożec89 lubi tę wiadomość
-
ZOSIA88 wrote:Współczuje bólu glowy ja od 2 dni po tej chorobie co mnie dopadla mam tak jakby spokój i z mdlosciami i wymiotami czuje sie w koncu dobrze poza tym bolem posladka ale jego da sie przeżyć.
-
Witajcie!
bardzo Wam współczuję tych bolących głów! Co do ćwiczeń to też nic nie robi, ostatni miesiąc przeleżałam 🤣 od kilku dni wrócił mi apetyt, chociaż mdłości też. Dziś nawet wpadły pierwsze wymioty bo z tego entuzjazmu zdecydowałam się rano na kawę, jednak muszę jeszcze poczekać na tą przyjemnośc 😅
Wczoraj miałam pierwszą pełnowymiarową wizytę w tej ciąży (10+3!!!), chyba jako ostatnia tutaj. Miałam tylko 3 szybkie kontrolne usg wcześniej, ale bez badań itp. Mieszkam za granicą więc trochę to inaczej u nas wygląda. Miałam pobraną krew i mocz na milion badań, cytologię itp. Z dzidzią wszystko ok, choć termin przesunął mi się na 26.03, nie wiem jak to możliwe bo my jesteśmy po monitoringu. Widocznie zagnieżdżenie musiało być bardzo wcześnie. Samo usg trwalo strasznie dlugo, żeby właśnie zlapac jak najdokladniejszy pomiar, idealnie z profilu. Wg usg dzisiaj jest 11+1.
Chciałam zrobić też od razu Harmony ale lekarka kazała odczekać tydzień, żeby frakcja wolnego DNA plodu przekroczyła 10%, wtedy wynik jest bardziej wiarygodny, a podobno wcześniej często trzeba powtarzać. Jestem zawiedziona, za tydzień miałam nadzieję mieć już wyniki, bo widzę, że wiele z Was robiło wcześniej.
Prenatalne umówiłam na 17.09, ze względu na wiek (37) muszę robić w centrum o najwyższej referencji w zakresie specjalizacji radiologii prenatalnej, czyli 50 km od domu.
Przypomnicie jakiej firmy poduszki kupujecie? Ja narazie spię ze zwykłą poduszką miedzy nogami 😇😂Sagi, ZOSIA88, Patisonek 25, Kasiastaraczka, A-6, Aliana, Katt, _Hope, aleksaa lubią tę wiadomość
-
Jednorożec89 wrote:A ten ból pośladka masz calu czas? Bo mnie też to czasem dopada ale nasila się z biegiem dnia. I im więcej jestem aktywna tym mocniejszy ten ból wieczorem potrafi być
dlugo nie ćwiczylam ale czuję różnicę po zrobieniu ich jest lepiej.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września, 12:21
-
Kurde więcej se....su nie będzie. Trochę mam różowe plamienie. I wpadam w panikę.
-
Jednorożec89 wrote:Kurde więcej se....su nie będzie. Trochę mam różowe plamienie. I wpadam w panikę.
Może otarcie? Pamiętam, że jakiś czas temu pisałaś o podrażnieniach po lekach. Jednak zdaje sobie sprawę, że każda taka sytuacja powoduje już u nas stres, trzymam kciuki, żeby szybko plamienie ustąpiło ✊✊✊1.09.2024 - ciąża biochemiczna
25.06.2025 - ⏸️ 🙏❤️
26.06.2025 beta 86.50
28.06.2025 beta 267.00
30.06.2025 beta 572.00
Koniec kontroli -> czekamy na wizytę ✊
7.07 wizyta przebiegła pomyślnie
23.07 serduszko bije, rośniemy ❤️
19.08 badanie prenatalne, dzidziuś prawidłowo się rozwija 🙏
28.10 II badanie prenatalne -
M_onia wrote:Może otarcie? Pamiętam, że jakiś czas temu pisałaś o podrażnieniach po lekach. Jednak zdaje sobie sprawę, że każda taka sytuacja powoduje już u nas stres, trzymam kciuki, żeby szybko plamienie ustąpiło ✊✊✊
M_onia lubi tę wiadomość
-
Mój maz napewno nawet jakby byla zgoda juz nie dopuści do zblizenia bo sam powiedział, że sie boi a teraz jak jeszcze uslyszal , że będzie chłopak to jeszcze bardziej zwariował.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września, 14:31
-
ZOSIA88 wrote:Mój maz napewno nawrt jakby byla zgoda juz nie dopuści do zblizenia bo sam powiedział, że siw boi a teraz jak keszcze uslyszal , że będzie chłopak to jeszcze bardziej zwariował.
-
ZOSIA88 wrote:@A-6 napewno już ,, fabrykę" zamykam bobaska trzeciego nie będzie musze pomyślec co z tymi ciuchami bo mam ich naprawdę sporo
A jeśli o ćwiczenia chodzi to zawsze byłam bardzo aktywna, w poprzedniej ciąży ćwiczyłam prawie cały czas, ale z mniejszym obciążeniem. Teraz mam zakaz ze względu na torbiel 🙁 Więc zadowalam się spacerami jak mam siłę (a to się rzadko zdarza ostatnio 😅), ale ogólnie zachęcam jak najbardziej (jeśli nie ma przeciwwskazań), najprawdopodobniej dzięki aktywnej ciąży pierwszy poród poszedł mi super mimo komplikacji ze wstawieniem się młodego.
@Magnes, no to widzę podobne podejście do mojego, również boję się że nie będę mogła się skupić, w moim przypadku, na porodzie bez sprawdzenia czy dzieciątko zdrowe czy ta felerna statystyka jednak źle wywróżyła i również chcemy poznać płeć na 100% także dodatkowy plus 😊 Pobranie miałam 03.09 Także do 3 tygodni wynik powinien być 🤞
@Aney, szybciej zobaczycie maluszka 🥰
@Kasia, dzięki że pytasz, lekarz wyjątkowo poświęcił mi dużo czasu, zazwyczaj ma tendencję do bagatelizowania obaw i tu mnie zmartwił, bo trochę się przejął, ale pocieszył, że statystyka dalej po naszej stronie 🫣 Powiedział, że dobrze, że NIFTY robimy, a obecnie dzidziol ładnie sie prezentuje. Wykluczył, że taka ilość wolniej bhcg miałaby być spowodowana przez torbiel. Ewentualnie jakieś mniejsze zawahania, ale nie taka różnica.
@Daga, z tą poduszka nie czekaj do października, naprawdę! Niebo a ziemia 😁
@aqq, no widzisz, to jesteśmy sąsiadki 😊
No to jest faktycznie szansa, że tylko coś zaszkodziło i się już nie powtórzy... A z bólami głowy to się dołączam, wczoraj cały dzień wyjęty z życia 🙁
@altamarea, super, że tak dokładne badanie! No niestety musisz poczekać dłużej, ale przynajmniej nie ma stresu że coś wyjdzie przekłamane 💪
Poduszka w Kształcie litery "U" i tyle, marki nie znam 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września, 14:36
♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
Zakończenie antykoncepcji 09.2021
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
29.12 - 9,73 cm bobofruta, CRP 42, antybiotyk 🧐
09.01 - czyżby chłop? 😏♂️
30.01 - prenatalne 2 trym. 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
16.06.23 Ognik przychodzi sprawnie i szczęśliwie na świat 🥹
27.06.25 - cień ⏸️
30.07- piękne ⏸️
17.07 - pierwsza wizyta, mamy serduszko 🥰 (plus torbiel 58 mm)
02.09 - ryzyko trisomii 21 1:118, robimy NIFTY
-
„Prenatalne umówiłam na 17.09, ze względu na wiek (37) muszę robić w centrum o najwyższej referencji w zakresie specjalizacji radiologii prenatalnej, czyli 50 km od domu.”
A ja mam głupie wrażenie, że moja lekarka ze względu na mój wiek i 2 dzieci, traktuje mnie nadzwyczaj lightowo. 40 lat nie robi na niej wrażenia, zero straszenia, częstszych wizyt czy dodatkowych badań. Zasugerowała, bo pytałam, czy nifty robić, to stwierdziła, że jeśli USG prenatalne wyjdzie ok, to jest zbędne. Myślałam, że będę traktowana jako dinozaur, ale jak rozmawiałam w naszym szpitalu (3 stopień referencyjności), mnóstwo kobiet 40 plus rodzi. Niektóre w wieku 42,43 … lat pierwsze.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września, 14:41
Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
Carla wrote:„Prenatalne umówiłam na 17.09, ze względu na wiek (37) muszę robić w centrum o najwyższej referencji w zakresie specjalizacji radiologii prenatalnej, czyli 50 km od domu.”
A ja mam głupie wrażenie, że moja lekarka ze względu na mój wiek i 2 dzieci, traktuje mnie nadzwyczaj lightowo. 40 lat nie robi na niej wrażenia, zero straszenia, częstszych wizyt czy dodatkowych badań. Zasugerowała, bo pytałam, czy nifty robić, to stwierdziła, że jeśli USG prenatalne wyjdzie ok, to jest zbędne. Myślałam, że będę traktowana jako dinozaur, ale jak rozmawiałam w naszym szpitalu (3 stopień referencyjności), mnóstwo kobiet 40 plus rodzi. Niektóre w wieku 42,43 … lat pierwsze.
Ginekolog od prenatalnych mówił mi że miał pacjentkę 44 letnią w pierwszej ciąży. Niedawno urodziła zdrowego synka.Carla lubi tę wiadomość
-
Jednorożec89 wrote:Wydaje mi się że raczej na pewno otarcie bo piecze nieziemska przy sikaniu, ale kazda taka sytuacja jest stresująca
Wierzę! Czasami faktycznie lepiej się wstrzymać, My też czekamy. Pani doktor mówi, że w zdrowej ciąży nic się nie powinno wydarzyć, ale mówi, że jeśli ma to budzić niepotrzebny stres i nerwy to lepiej poczekać ☺️1.09.2024 - ciąża biochemiczna
25.06.2025 - ⏸️ 🙏❤️
26.06.2025 beta 86.50
28.06.2025 beta 267.00
30.06.2025 beta 572.00
Koniec kontroli -> czekamy na wizytę ✊
7.07 wizyta przebiegła pomyślnie
23.07 serduszko bije, rośniemy ❤️
19.08 badanie prenatalne, dzidziuś prawidłowo się rozwija 🙏
28.10 II badanie prenatalne -
@Alta marea kupiłam poduszkę z supermami, dokupiłam do niej również od razu drugi pokrowiec żeby mieć do wymiany jak ten jeden będzie w praniu. Za całość zapłaciłam 150zl więc uważam że rozsądnie
@Jednorozec prawdopodobnie masz plamienie po zbliżeniu. Nie plamiłam całą ciąże, żadnego krwawienia a po seksie z mężem miałam jednorazowe lekkie plamienie. Szyjka macicy jest bardziej ukrwiona i nie ciężko wtedy o jakieś obtarcie i mikrouszkodzenie
My właśnie drugi dzień na urlopie w Karkonoszach i właśnie wróciliśmy ze spaceru do schroniska i z powrotem co to się okazał trasa 13kmpilnowałam, żeby nie przekroczyć tętna 140 bo wiem że w ciąży nie powinno się go przekraczać więc co chwilę na podejściach musiałam robić przerwy, ale przyznam że bardzo mi brakowało takiego solidnego ruchu. Dużo osób mijało i patrzyło się ze zdziwieniem na brzuszek. Ale słuchałam swojego ciała i czułam kiedy trzeba wolniej a kiedy jest ok. Chociaż całkiem możliwe że jutro będę leżeć na łóżku i czytać książki żałując dzisiejszego wypadu 😆
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września, 15:26
A-6, Andzia2519 lubią tę wiadomość
-
-
Macie racje sorzedam te rzeczy jesli potwierdzi to jeszcze lekarz we wtorek inny i przyjdą wyniki z Panoramy za pieniadze moge kupic ciuchy dla chlopca. Te pierwsze ciuszki kupowałam raczej neutralne pozniwj zaczęlam szaleć a przyznam szczerze, że chcialabym zwolnic miejsce.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września, 15:18
-
Jednorożec89 wrote:
Mi też szykuje sie impreza ale bardziej zwiazana z pracą ide z kolezanka w listopadzie w tamtym roku padał śnieg . -
Oczywiście że skłamałam bo to było 150zl a nie 250zl 🫣
-
Jednorożec89 wrote:
Też bym lekko skróciła, ale lekko