Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
M_onia wrote:To mamy podobną sytuację
ja mam dokładnie tak samo, bo moja prowadząca robi też badania prenatalne. Gdy coś się dzieje też mogę do niej napisać, ale szczerze? Oprócz mojego wewnętrznego niepokoju nic się nie dzieje, nie mam plamień, ostrych skurczy… dosłownie nic. Lekko ciągnie mnie macica lub czasami zabolą plecy, ale raczej trwa to chwilę. Mój mąż jest fizjo, więc często jego wiedza mój strach zaspakaja 😂😂 może się też stresuje, bo jestem umówiona na wizytę u stomatologa, ale wszystko pod zgodą Pani doktor. Mimo wszystko dobrze, że możemy skontaktować się z lekarzem, świadomość takiego wsparcia też jest super 👍
Oj zgadzam się! Mi bardzo dużo daje świadomość, że gdy coś się będzie działo to od razu otrzymam pomoc zaufanego lekarza. Tym bardziej, że w pierwszej ciąży miałam sporo problemów i doktor otwierał gabinet dla nas nawet w sobotę przed 6 rano..🙃
Ale nie ukrywam, że te 4 tygodnie między wizytami bardzo mi się dłużą.🫣 Mam różne obawy, ale staram się nie zamartwiać na zapas i też odliczam dni do wizyty.
Osobisty fizjoterapeuta w domu to super sprawa 😉
Też planuję wizytę u dentysty, ale na szczęście kontrolnie, bo nic się nie dzieje.
Co do czucia ruchów to u mnie na to zdecydowanie za wcześnie. 🙃 W poprzednich ciążach czułam w okolicach 17 tygodnia i teraz nie spodziewam się ich wcześniej.
I czucie ruchów nie do końca daje spokój 🫣 bo jak maluch za mało się rusza to też stresuje 😱
M_onia lubi tę wiadomość
-
A-6 wrote:@Gocha, zawsze dostawałam wszystko ładnie opisane na papierze 😁
Przyszły NIFTY, tak jak myśleliśmy wszystkie ryzyka, dzięki Bogu, oznaczone jako niskie 🥹 Mimo wszystko testu nie żałuję, teraz mogę rodzić w spokoju 😁 No i potwierdziło się, będzie drugi chłopczyk 😊
Mam nadzieję, że wam dzisiejszy dzień przyniesie równie dobre wiadomości!A-6 lubi tę wiadomość
-
M_onia wrote:I tu chyba jest problem z moim dystansem… bo sama czuje, ze chyba nie dam sobie rady jak nie znajdę serduszka. Nie wiem co robić żeby się uspokoić, do tej pory było w miarę gładko. Ciągle myślę też o tym, że nie czuję ruchów, ale to moja pierwsza tak daleka ciąża, więc pewnie dlatego. Aktualnie 14+4. Do wizyty 19 dni, codziennie odliczam, co ile macie wizyty u swoich prowadzących?
Wizyty mam co 2 tygodnie zazwyczaj, ale nie widzę malucha zbyt długo podczas samego usg. Prowadzę na NFZ 😊
@Carla, super wieści! W sensie, bardzo bym chciała takie badanie mieć właśnie, zdecydowanie można więcej wyłapać z tego co lekarz mówi, zrozumieć i pooglądać malucha 😏 A stres na pierwszych prenatalnych i tak miałam taki, że się trzęsłam jak osika 😂 Więc tego się chyba nie uniknie 😵💫
Dziękuję dziewczyny za tak ogromne wsparcie 🥹
Obecnie jestem bardzo przejęta sytuacją w kraju, no kurczę bardzo nie lubię tego tematu, a tu wszędzie nim bombardują, nie mogę przestać o tym myśleć i się bardzo tym stresuję, ale jesteśmy tylko szarymi mróweczkami, nie mamy na nic wpływu 🥺
Dobra już nie smęcę! Zjadłam lody, nussbaisera i kalafior w bułce tartej, to się nazywają zachcianki 🤣M_onia, Carla lubią tę wiadomość
♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
Zakończenie antykoncepcji 09.2021
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
29.12 - 9,73 cm bobofruta, CRP 42, antybiotyk 🧐
09.01 - czyżby chłop? 😏♂️
30.01 - prenatalne 2 trym. 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
16.06.23 Ognik przychodzi sprawnie i szczęśliwie na świat 🥹
27.06.25 - cień ⏸️
30.07- piękne ⏸️
17.07 - pierwsza wizyta, mamy serduszko 🥰 (plus torbiel 58 mm)
02.09 - ryzyko trisomii 21 1:118, robimy NIFTY
-
M_onia wrote:I tu chyba jest problem z moim dystansem… bo sama czuje, ze chyba nie dam sobie rady jak nie znajdę serduszka. Nie wiem co robić żeby się uspokoić, do tej pory było w miarę gładko. Ciągle myślę też o tym, że nie czuję ruchów, ale to moja pierwsza tak daleka ciąża, więc pewnie dlatego. Aktualnie 14+4. Do wizyty 19 dni, codziennie odliczam, co ile macie wizyty u swoich prowadzących?
M_onia lubi tę wiadomość
-
W piątek byłam u ginekologa i było wszystko ok. Ale od soboty po większym ruchu np dłuższym spacerze podczas chodzenia mam wrażenie jakby mnie bolała jajnik. Może ma któraś z was podobnie? Zastanawiam się czy nie iść do lekarza wcześniej . Wizytę na NFZ mam 18.09
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września, 13:53
-
A-6, bardzo się cieszę że wszystko w porządku, i gratuluję 🩵 🥰
Zosiu, niestety też słyszałam, że pierwsza cesarka nie jest wskazaniem do drugiej. Uważam to za bzdurę, ale co zrobisz. W Wielkiej Brytanii masz cięcie na życzenie, a mimo to odsetek cięć jest mniejszy niż w Polsce. Ale u nas jest taka mentalność, że najlepiej wszystkiego zakazać
Mnie też martwią te drony, chociaż nie odczuwam jakiegoś mocnego stresu. Może zbyt zmęczona chorowaniem jestem. Przyznam, że obawa przed wybuchem wojny była jednym z powodów, dla których zwlekałam z decyzją o drugiej ciąży.A-6 lubi tę wiadomość
-
M_onia wrote:Oj bardzo się ciągnie! To macie teraz super okazję podglądać bobasa regularnie ☺️ to widzę, że faktycznie te wizyty statystycznie wypadają co 3-4 tygodnie.
Tak z tego co się orientuję to srednio są wizyty co 3 tyg ale np ja wcześniej miałam co 2 tyg, wszystko zależy od sytuacji. Już się nie mogę doczekać a te wizyty tak późno, jedną mam nawet na 21:30 😬 nie wiem jak ja wytrzymam cały dzień 🙃🤣M_onia lubi tę wiadomość
Starania od 2021
🖤Poronienia nawykowe 🖤
💔01.2022 /12.2022 /10.2023 💔
👱♀️35 L 👨36 L 🐕
8 IUI ❌️
Zmiana lekarza 11.2024
➡️2025 IVF MZ
Kwalifikacja 23.01 ✅️
Rozpisanie stymulacji 31.03✅️
Start stymulacji 4.04🍀
(Mensinorm150 jm, Puergon 50jm, Orgalutran 0.25 mg)
Zivafert 5000j.m x2
1 podgląd 09.04 🥚2 podgląd 11.04🥚3 podgląd 14.04
Punkcja 16.04, pobrano 3🥚
Mamy ❄️ 4.3.3
transfer 15.07🤰🏼
15.08 7+1 tc,CRL 5mm ❤️110/min,GS 2 cm, YS 4mm
29.08 9tc+1d CRL 2.20 cm 🐻
10.09 10+6tc CRL 3.76 cm 🐼
Sanco⏳️
-
Patisonek 25 wrote:Tak z tego co się orientuję to srednio są wizyty co 3 tyg ale np ja wcześniej miałam co 2 tyg, wszystko zależy od sytuacji. Już się nie mogę doczekać a te wizyty tak późno, jedną mam nawet na 21:30 😬 nie wiem jak ja wytrzymam cały dzień 🙃🤣
Oj znam to całodniowe oczekiwanie na wizytę🫣 czas wtedy tak wooolno płynie... 🙃
Ja każdą umawiam po 18 żeby mąż mógł przejąć dzieci.Patisonek 25 lubi tę wiadomość
-
Też mam średnio co 3 tygodnie, teraz miała być dłuższa przerwa ze względu na urlop, ale ostatecznie i tak wolałam się upewnić co do wyniku cytologii przed, więc wczoraj wpadła dodatkowa wizyta i akurat znowu wyjdą 3 tygodnie, a na ten moment po kolejnych 3 wypadną drugie prenatalne
M_onia lubi tę wiadomość
-
@hope super, że masz takiego zaanagazowanego lekarza! Ale zgodzę się, że ten czas się baaaaardzo ciągnie, co też widać po mnie teraz 🫣😂
Hahaha tak! Też się cieszę, że jest (nie tylko z powodu jego zawodu 🤭). No właśnie wizytę zaproponowała mi prowadząca sama żeby zrobić kontrolę w czasie ciąży, tym bardziej, że cały pierwszy trymestr wymiotowałam i wymiotuję zawsze po nocy. okazało się, że muszę mieć usunięty kamień, bo troszkę się go zebrało od ostatniej wizyty, ale tak to nic więcej 🙏
@A-6 ojjj mam nadzieję, że to faktycznie te hormony… już nie nadążam 😂 tydzień temu narzekałam na suchą skórę, a w tym tygodniu jak ręką odjął 🫣 zmiany, zmiany, zmiany… bardzo się cieszę z powodu wyników, które dostałaś! Teraz czas na spokojny oddech ❤️
@Patisonek o kurczę!! 21.30 to już późna godzina! Ja już śpię 😂😂😂😂
Dzięki dziewczyny za watek z ruchami bobasa! Uspokoiłyście mnie! Dobrze mieć tak doświadczone dziewczyny blisko! ❤️Patisonek 25, Kokosq, _Hope, A-6 lubią tę wiadomość
1.09.2024 - ciąża biochemiczna
25.06.2025 - ⏸️ 🙏❤️
26.06.2025 beta 86.50
28.06.2025 beta 267.00
30.06.2025 beta 572.00
Koniec kontroli -> czekamy na wizytę ✊
7.07 wizyta przebiegła pomyślnie
23.07 serduszko bije, rośniemy ❤️
19.08 badanie prenatalne, dzidziuś prawidłowo się rozwija 🙏
28.10 II badanie prenatalne -
Zaniepokojona1234 wrote:W piątek byłam u ginekologa i było wszystko ok. Ale od soboty po większym ruchu np dłuższym spacerze podczas chodzenia mam wrażenie jakby mnie bolała jajnik. Może ma któraś z was podobnie? Zastanawiam się czy nie iść do lekarza wcześniej . Wizytę na NFZ mam 18.09
Jeśli ból ustępuje po odpoczynku, to ja bym się nie martwiła. Może potrzebujesz troszkę zwolnić
Do ruchów dzidziusia jeszcze daleko. Ja z pierwszego trymestru jeszcze nie wyszlam, a tu sie koleżanki martwią ze ruchów nie czują 🤪Zaniepokojona1234 lubi tę wiadomość
-
Zaniepokojona1234 wrote:W piątek byłam u ginekologa i było wszystko ok. Ale od soboty po większym ruchu np dłuższym spacerze podczas chodzenia mam wrażenie jakby mnie bolała jajnik. Może ma któraś z was podobnie? Zastanawiam się czy nie iść do lekarza wcześniej . Wizytę na NFZ mam 18.09
Ja miałam bole jajnika gdzieś tak od 8 tygodnia. Dalej raz na jakiś czas się pojawiająZaniepokojona1234 lubi tę wiadomość
Starania 02.2024
Na poważnie od 11.2024
01.2025 beta 20 💔
03.2025 HyFoSy-prawy jajowod drożny, lewy udrozniono
04.2025 wyniki biopsji-duże przewlekle zapalenie endometrium
(Leczenie antybiotykami)
AMH 1.98
Ilość plemników 91 mln
Koncentracja 45.5 mln/ml
Ruch PR 0.2%, ruch PS 14.29% NP 20.61%
Morfologia 4%
Suplementacja TenFertil ON -
Mnie od wczoraj boli miednica jak pochodzę, a jak śpię na boku to więzadła macicy, poduszka ciążowa to teraz moje zbawienie
-
Ja też się melduję po prenatalnych, choć było to dziwne doświadczenie:p
Na pewno fajnie że widzieliśmy oboje maluszka, ruszał się machał itd., ale kompletnie nie chciał się obrócić do badania przeziernosci, nie było dosłownie sposobu xd (3x przez brzuch, 2x dopochwowo, po jednym razie na obu bokach, no cyrk). Widać że pani już miała troszkę dość, czemu się nie dziwię😅 raczej dziewczynka, ale mówiła żeby się nie przywiązywać do spostrzeżeń na tym etapie.
Co mnie dziwi, to wgl nie omówiła wyników badań, tylko dała kartki i zdjęcia i pobrano krew. Budowa narządów ok, wiek ciąży zgodny z OM i CRL, przeziernosc po ciężkich bojach zmierzona - 1,55 mniej więcej (mam nadzieję że ok, nie komentowała). W aucie jak wracaliśmy oczywiście spanikowałam bo przeczytałam zdanie „Rodzice na badaniu zostali poinformowani, że kalkulacja ryzyka dla trzech najczęstszych chorób gen (wiadomo jakich), w oparciu tylko o badanie USG wynosi ok. 80%”. Ale uspokoił mnie narzeczony, że chodzi o czułość USG (no mam nadzieję!), bo ja dosłownie zdębiałam jak to przeczytałam na szybko…
Także podsumowując chyba na dobrej drodze wszystko ☺️🩷👧🏼✨Kasiastaraczka, Sagi, aqq, _Hope, A-6, Katt, Daga121222 lubią tę wiadomość
-
ZOSIA88 wrote:Czy Wam te dolegliwości troche odpuścily u mnie jwst róznie jest poprawa ale nie taka jakiej oczekiwałam. Zaraz ide po córkę do przedszkola
-
M_onia wrote:@hope super, że masz takiego zaanagazowanego lekarza! Ale zgodzę się, że ten czas się baaaaardzo ciągnie, co też widać po mnie teraz 🫣😂
Hahaha tak! Też się cieszę, że jest (nie tylko z powodu jego zawodu 🤭). No właśnie wizytę zaproponowała mi prowadząca sama żeby zrobić kontrolę w czasie ciąży, tym bardziej, że cały pierwszy trymestr wymiotowałam i wymiotuję zawsze po nocy. okazało się, że muszę mieć usunięty kamień, bo troszkę się go zebrało od ostatniej wizyty, ale tak to nic więcej 🙏
@A-6 ojjj mam nadzieję, że to faktycznie te hormony… już nie nadążam 😂 tydzień temu narzekałam na suchą skórę, a w tym tygodniu jak ręką odjął 🫣 zmiany, zmiany, zmiany… bardzo się cieszę z powodu wyników, które dostałaś! Teraz czas na spokojny oddech ❤️
@Patisonek o kurczę!! 21.30 to już późna godzina! Ja już śpię 😂😂😂😂
Dzięki dziewczyny za watek z ruchami bobasa! Uspokoiłyście mnie! Dobrze mieć tak doświadczone dziewczyny blisko! ❤️
Monia ja prawie też i nie chciałaś widzieć mojej miny jak mi zaproponowały tą godzinę ale dodały że jak się coś zwolni to będą przyspieszaćM_onia lubi tę wiadomość
Starania od 2021
🖤Poronienia nawykowe 🖤
💔01.2022 /12.2022 /10.2023 💔
👱♀️35 L 👨36 L 🐕
8 IUI ❌️
Zmiana lekarza 11.2024
➡️2025 IVF MZ
Kwalifikacja 23.01 ✅️
Rozpisanie stymulacji 31.03✅️
Start stymulacji 4.04🍀
(Mensinorm150 jm, Puergon 50jm, Orgalutran 0.25 mg)
Zivafert 5000j.m x2
1 podgląd 09.04 🥚2 podgląd 11.04🥚3 podgląd 14.04
Punkcja 16.04, pobrano 3🥚
Mamy ❄️ 4.3.3
transfer 15.07🤰🏼
15.08 7+1 tc,CRL 5mm ❤️110/min,GS 2 cm, YS 4mm
29.08 9tc+1d CRL 2.20 cm 🐻
10.09 10+6tc CRL 3.76 cm 🐼
Sanco⏳️
-
U mnie też różnie bywa, apetyt raz jest raz go nie ma, energię czasem jest czasem najchętniej z łóżka nie wstawać, ale libido mam duże a boję się je zaspokajać
-
Trochę poleciało mi krwi przy podcieraniu. Jestem obsrana po same pachy, dam sobie jeszcze chwilę na rozwój sytuacji i jak coś jadę na sor.....