Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
A-6 wrote:@Aney, kciuki za prenatalne! Jak cię coś po nich zmartwi to rób dalszą diagnostykę, skoro już o tym myślisz💪 Może jednak badania cię uspokoją i nie będzie to konieczne 🤞🤞
Herbaty nie piję (ważne żeby pilnować kofeiny a tak to można), ale non stop u mnie domowej roboty sok z jagód w użyciu. Aż się zastanawiam czy nie za dużo 😂
Koszule u mnie się też średnio sprawdzają, a już w połogu pamiętam, że spodnie musiałam mieć, tak się że mnie lało 🙈
Dzień drugi bez głosu, lekarz umówiony, to będzie ciekawa wizyta, szeptana 😂
Przypomniałaś mi coś… Ja raz tak poszłam do lekarza z jakimś zapaleniem krtani, straciłam głos bo głupia w Boże Narodzenie poszłam na stację benzynową bez szalika. No ale… Wchodzę, ledwo mówię „dzień dobry”… Zaczął mnie przedrzeźniać i też cicho mówić 🥴A-6 lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny! 💛
Dawno się nie odzywałam, więc postanowiłam napisać, co u mnie.
Jestem po badaniach prenatalnych i na szczęście wszystkie ryzyka wyszły niskie. Trochę PAPP-A wyszło nisko, więc zapewne będę częściej kontrolowana, ale lekarz uspokoił mnie, że wszystko jest w porządku. Dostałam też Acard, magnez i witaminę D 4000.
Mam łożysko na przedniej ścianie, nisko osadzone, co trochę mnie martwi, ale podobno duża szansa, że z czasem się podniesie.
Ostatnio złapało mnie przeziębienie – katar i ból gardła. Na katar świetnie działają u mnie inhalacje solą fizjologiczną, a na gardło płukanki z szałwii i ciepła woda z cytryną i miodem. Dobre jest też ciepłe mleko z czosnkiem i miodem, a na nos parówki z rumianku.
Dziś idę na USG i omówię wszystko z lekarzem. Ostatnio zaczęły też doskwierać mi plecy, kość ogonowa, a ból promieniuje czasem na lewy pośladek – chyba typowe w ciąży 😅
Życzę Wam i maluszkom dużo zdrówka!Kasiastaraczka, Sagi, Kłębuszek, Zaniepokojona1234, A-6, aleksaa, _Hope lubią tę wiadomość
-
Jestesmy po prenatalnych I nie do końca jestem zadowolona z lekarza. Nie był zbyt kontaktowy stwierdzając tylko, że gdyby było coś nie tak to by powiedział. A w opisie "obraz niewyraźny, trudne warunki, usg nie miarodajne" i jakieś takie zapiski wrr.
Kość nosową jest, przeziernosc w normie, na płeć za wcześnie. Wyniki pappa za 8-10 dni roboczych 🙄 w środę rano robię test NIPT to czysto teoretycznie wyniki będą w podobnym momencie. Niby jestem spokojniejsza bo usg ok, ale przez te wszystkie zapiski zostało nieco stresu.
I dowiedziałam się że przed kolejnym usg nie tylko nie mogę się smarować przez tydzień, ale przez tydzień mam się wyłącznie myć szarym mydłem.
Maleństwo ma 7cm 😍 wyliczyli 13tc+2Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września, 14:11
Sagi, A-6, aleksaa lubią tę wiadomość
Ja 41, korzystamy z dawcy
Amh w 2024 - 1,79
Kiry BX
Pai/serpentine - nieprawidłowy, hetero
IO, Hashimoto
2024-06 histeroskopia usunięty polip
2024-08 procedura I: krótki protokół, 4 pęcherzyki, 4 🥚, brak zarodkow (padły 5-6 dzień)
2025-01 procedura II: krótki protokół, 7 pęcherzyków, 2 🥚 (za wcześnie punkcja..), brak zarodkow (padly 5-6 dzien)
Dalsza diagnostyka, wyleczony helicobacter, rygorystyczna dieta, zgubione trochę kg
2025-06 procedura III (1sza z programu) : długi protokół, 4 pęcherzyki, 2 🥚, 1 ❄️ 3BB (!!!)
2025-07-05 świeży transfer, 07-15 beta dla kliniki
6dpt cien cienia, 7dpt 61,2 😍, 10dpt 181,3, 12dpt 352,4, 14dpt 773, 17dpt 2377, 23 dpt jest serduszko ❤️
2025-09-15 prenatalne
Termin na 2026-03-25 -
Ja też już po prenatalnych. Było ciężko, lekarz sprawdzał i przez brzuch i dowcipnie, stukał mnie sondą, szturchał brzuch. Ostatecznie wszystko ok, ale odczuwam teraz dyskomfort 😐
Krew na pappe spuszczona.
Aaa, i ciaza jest 5 dni starsza.
Aney, ten Twój lekarz to na jakimś przedpotopowym sprzęcie pracuje? Słyszałam żeby nie smarować się bezpośrednio przed badaniem, ale aż tak?Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września, 14:12
aleksaa, _Hope lubią tę wiadomość
-
Sagi wrote:Ja też już po prenatalnych. Było ciężko, lekarz sprawdzał i przez brzuch i dowcipnie, stukał mnie sondą, szturchał brzuch. Ostatecznie wszystko ok, ale odczuwam teraz dyskomfort 😐
Krew na pappe spuszczona.
Aney, ten Twój lekarz to na jakimś przedpotopowym sprzęcie pracuje? Słyszałam żeby nie smarować się bezpośrednio przed badaniem, ale aż tak?Ja 41, korzystamy z dawcy
Amh w 2024 - 1,79
Kiry BX
IO, Hashimoto
2024-08 procedura I: krótki protokół, 4 pęcherzyki, 4 🥚, brak zarodkow (padły 5-6 dzień)
2025-01 procedura II: krótki protokół, 7 pęcherzyków, 2 🥚 (za wcześnie punkcja..), brak zarodkow (padly 5-6 dzien)
Dalsza diagnostyka, wyleczony helicobacter, rygorystyczna dieta, zgubione trochę kg
2025-06 procedura III (1sza z programu) : długi protokół, 4 pęcherzyki, 2 🥚, 1 ❄️ 3BB (!!!)
6dpt cien cienia, 7dpt 61,2 😍, 10dpt 181,3, 12dpt 352,4, 14dpt 773, 17dpt 2377, 23 dpt jest serduszko ❤️
2025-09-15 prenatalne
Termin na 2026-03-25 -
AneY wrote:Niby placówka która 8-20 robi praktycznie tylko prenatalne.. A jakos tydzień temu byłam w prywatnej klinice i maluszka widziałam idealnie i nie było problemu. Ja wiem.. Bmi nieco >30 I już niektórzy lekarze tracą wzrok.
Moje dziecko ba prenatalnych wybitnie nie współpracowało, a mimo to wszystkie pomiary mam zrobione beż jakiś dziwnych zapisów w wyniku. Jakiś dziwny ten lekarz -
Jednorożec89 wrote:A tak zapytam z ciekawości czym się smarujesz? Bo mi umknęło
Moje dziecko ba prenatalnych wybitnie nie współpracowało, a mimo to wszystkie pomiary mam zrobione beż jakiś dziwnych zapisów w wyniku. Jakiś dziwny ten lekarz
Pewnie smarem
Żartuję. Nie przejmuj się, Aney. Trafiłaś na dziwnego lekarza. -
Jednorożec89 wrote:A tak zapytam z ciekawości czym się smarujesz? Bo mi umknęło
Moje dziecko ba prenatalnych wybitnie nie współpracowało, a mimo to wszystkie pomiary mam zrobione beż jakiś dziwnych zapisów w wyniku. Jakiś dziwny ten lekarz
Wydaje mi się, że to zwalanie winy na kosmetyki, a chodzi po prostu o nieco za dużo tkanki tłuszczowej na brzuchu.. Zgubiłam sporo kg, ale jak wiadomo z brzucha schodzi na końcu i nie zdążyłam się pozbyć 😂Ja 41, korzystamy z dawcy
Amh w 2024 - 1,79
Kiry BX
IO, Hashimoto
2025-09-15 prenatalne
Termin na 2026-03-25 -
AneY wrote:No właśnie.. Od tygodnia nie smarowałam brzucha niczym bo kazali tak jak dzwoniłam zapisując się na prenatalne. Ale uwaga : myje się bambino family I już oliwka w nim zawarta stanowi ponoć problem 🙄
Wydaje mi się, że to zwalanie winy na kosmetyki, a chodzi po prostu o nieco za dużo tkanki tłuszczowej na brzuchu.. Zgubiłam sporo kg, ale jak wiadomo z brzucha schodzi na końcu i nie zdążyłam się pozbyć 😂 -
Kasiastaraczka wrote:Co do bólu gardła to dopiero dzisiaj sprawdziłam, że można w ciąży argentin t. Podczas kp lekarz mi polecił
@Sagi, śmieszek z twojego lekarza 🙈
@Paprotka, super, że w porządku! Jak poniżej 1:300, to jest całkiem w porządku 💪
Zdrówka, zdrówka i zdrówka! Dużo nas tu ostatnio z infekcjami, także jakkolwiek marne to pocieszenie, nie jesteś sama 🥲
Spory procent ciąż zaczyna się z nisko osadzonym łożyskiem, zdecydowanie w większości przypadków się podnosi i nie ma potem problemu, także oby tak i było u ciebie!
@Aney, dziwny facet, dobrze że wszystko wydaje się być ok i fajnie że zrobiłaś nifty, będzie pewność 😊 Ale co to za wymysł z tym nie smarowaniem przez TYDZIEŃ 😱
@Sagi, mi parę razy stuknął, żeby maluch się ruszył, ale to musiał cię tam naprawdę podugać, że aż czujesz dyskomfort 🫣
Piąteczka z 5 dni starsza ciążąteż ci nie zmieniają PTP?
Lekarka powiedziała, że gardło typowo wirusowe, no ale jakoś bardzo mnie nie boli, combo na szczęście ujemny, aczkolwiek dostałam przykaz nie lekceważenia i propozycje zaszczepienia na grypę 2/3 tygodnie po wyzdrowieniu.
Myślę że skorzystam bo syna będę i tak szczepić, bo w tamtym roku od początku żłobka był chory ponad 10 RAZY. Potem przestałam liczyć. Przeszedł wszystko chyba co możliwe, covid, rsv, trzydniówka, rumień zakaźny, najprawdopodobniej grypę. 5 antybiotyków i mnostwo sterydów. Dosłownie po zliczeniu kosztów w aptece zostawiliśmy przez ten okres prawie 3k zł 🫣 Wracał na 2-3 dni do żłobka i choroba przez tydzień i tak w kółko od września do kwietnia 🙄 Dobrze, że ciąża wypadła mi teraz a nie w tamtym czasie. Także ten, teraz się zabezpieczymy ile możemy 😅♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
Zakończenie antykoncepcji 09.2021
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
29.12 - 9,73 cm bobofruta, CRP 42, antybiotyk 🧐
09.01 - czyżby chłop? 😏♂️
30.01 - prenatalne 2 trym. 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
16.06.23 Ognik przychodzi sprawnie i szczęśliwie na świat 🥹
27.06.25 - cień ⏸️
30.07- piękne ⏸️
17.07 - pierwsza wizyta, mamy serduszko 🥰 (plus torbiel 58 mm)
02.09 - ryzyko trisomii 21 1:118, robimy NIFTY
-
AneY wrote:Jestesmy po prenatalnych I nie do końca jestem zadowolona z lekarza. Nie był zbyt kontaktowy stwierdzając tylko, że gdyby było coś nie tak to by powiedział. A w opisie "obraz niewyraźny, trudne warunki, usg nie miarodajne" i jakieś takie zapiski wrr.
Kość nosową jest, przeziernosc w normie, na płeć za wcześnie. Wyniki pappa za 8-10 dni roboczych 🙄 w środę rano robię test NIPT to czysto teoretycznie wyniki będą w podobnym momencie. Niby jestem spokojniejsza bo usg ok, ale przez te wszystkie zapiski zostało nieco stresu.
I dowiedziałam się że przed kolejnym usg nie tylko nie mogę się smarować przez tydzień, ale przez tydzień mam się wyłącznie myć szarym mydłem.
Maleństwo ma 7cm 😍 wyliczyli 13tc+2
Na prenatalne się wysmarowałam olejkiem mustela i nikt mi nie zwracał uwagi, moje dziecię też skakało, nie współpracowało, zmieniało pozycję, ostro musiał głowice przyciskać i zero marudzenia, tak dzieci na tym etapie mają … a co miało leżeć na baczność. Dziwny lekarz. Mój po prostu po kilka razy robił pomiary i się uśmiechał, że ruchliwy maluch. Świetny mi się lekarz trafił, a nawet kilku bo byłam obiektem szkoleniowym ponad godzinę
-
A-6 wrote:
@Sagi, mi parę razy stuknął, żeby maluch się ruszył, ale to musiał cię tam naprawdę podugać, że aż czujesz dyskomfort 🫣
Piąteczka z 5 dni starsza ciążąteż ci nie zmieniają PTP?
No mam takie nieprzyjemne uczucie parcia na mocz terazAle już wzięłam femannose dla lepszego samopoczucia
Dopiero w przyszłym tygodniu uzgodnimy z prowadzącym tę datę. W sumie mi to obojętne, nawet lepiej, żeby dzidziuś sobie dłużej w brzuchu posiedział. Tylko, żeby się akcja przed cesarką nie zaczęła, bo to stresująceZobaczymy.
-
Właśnie odebrałam wyniki Feliatest i żadnych nieprawidłowości nie wykryto 😍😍 w dodatku na pokładzie mam dziewczynkę 🩷 więc będzie parka 😍
Jednorożec89, Kasiastaraczka, Sagi, Carla, Kłębuszek, bambusek-94, A-6, _Hope, Kokosq lubią tę wiadomość
-
@AneY @Sagi super że wszystko dobrze i to najważniejsze:) Ale widzę że podobne doświadczenia po prenatalnych mamy:D mi też pani kilkanaście razy dość mocno wierciła w środku a maluch ani drgnął🤓 i też jak u AneY dziwny zapis że badanie utrudnione bo mnie mega bolało przez brzuch dociskanie
Sagi lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, a ja się pochwalę może nie wizytą prenatalną, ale jestem z siebie dumna, że już po… byłam na piaskowaniu i skalingu 🫣 stresu co nie miara, ale poszło szybko, nie było źle i już mamy się zobaczyć jak bobas będzie na świecie więc uffff 😂 z ciekawostek Pani opowiadała mi o dbaniu o nawet jeden zabek, czym jak, jak przed ząbkami hit 😂 przepraszam, ale no wylewa mi się, bo tak się stresowałam, że masakra
Carla, Kłębuszek, Kasiastaraczka, _Hope, Sagi lubią tę wiadomość
1.09.2024 - ciąża biochemiczna
25.06.2025 - ⏸️ 🙏❤️
26.06.2025 beta 86.50
28.06.2025 beta 267.00
30.06.2025 beta 572.00
Koniec kontroli -> czekamy na wizytę ✊
7.07 wizyta przebiegła pomyślnie
23.07 serduszko bije, rośniemy ❤️
19.08 badanie prenatalne, dzidziuś prawidłowo się rozwija 🙏
28.10 II badanie prenatalne -
Zdecydowałam się na test Panorama, najbardziej rozszerzony, wiek, więc już myślę, niech będzie. Czytam o wadach, które wykrywa i mnie ciarki przeszły! Naprawdę to ogromne szczęście mieć zdrowe dziecko. Trzymam za Was wszystkie kciuki. Ja swoje wyniki poznam za 10-13 dni roboczych …
Kasiastaraczka, Magnes, _Hope, ZOSIA88 lubią tę wiadomość
-
Carla wrote:Zdecydowałam się na test Panorama, najbardziej rozszerzony, wiek, więc już myślę, niech będzie. Czytam o wadach, które wykrywa i mnie ciarki przeszły! Naprawdę to ogromne szczęście mieć zdrowe dziecko. Trzymam za Was wszystkie kciuki. Ja swoje wyniki poznam za 10-13 dni roboczych …
Carla lubi tę wiadomość
-
Carla wrote:Zdecydowałam się na test Panorama, najbardziej rozszerzony, wiek, więc już myślę, niech będzie. Czytam o wadach, które wykrywa i mnie ciarki przeszły! Naprawdę to ogromne szczęście mieć zdrowe dziecko. Trzymam za Was wszystkie kciuki. Ja swoje wyniki poznam za 10-13 dni roboczych …
Z własnego doświadczenia wiem, że nie ma co za dużo czytać bo człowiek się nakręca 🙈 trzymam kciuki za wyniki ✊Carla lubi tę wiadomość
-
MMM123 wrote:Hej powiedzcie, czy śluz lekko zabarwiony ja brązowo to już mocny powód do niepokoju? Pojawił się u mnje dzisiaj jeden raz podczas wizyty w toalecie przy podcieraniu. Wczoraj miałam fatalny dzień dużo wymiotów lekki bol w prawej pachwinie. Dzisiaj czułam się już dużo lepiej ale ten śluz mnie mocno zmartwił bo od początku czegoś takiego nie widziałam. Powinnam to pilnie skonsultować?
Wszystko u Ciebie ok?