Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Sagi wrote:Fajnie wygląda ta składana wanienka, ja bym brała
Teraz mam najtańszą z ikei, jeszcze się zastanawiam czy nie dokupić leżaczka angelcare.
Czy któraś z Was korzystała albo zamierza korzystać z edukacji przedporodowej? Chyba od przyszłego tygodnia by mi już przysługiwała 🤔
Zerknęłam wczoraj na ikp i mam w pobliżu dwie placówki i dwie położne do wyboru.
Niestety ciężko znaleźć info na ich temat. Przydałaby się jakaś baza danych…
Takie rzeczy widać w ikp? Gdzie to znajdę?30 l👩 +29 l👨
2021 💕
2023 👰🤵
2024.09 - początek starań
2025.01 - III histeroskopia (nieudana? w macicy dalej coś jest)
2025.04 - powrót do starań po zabiegu
Niedowaga + Hiperinsulinemia + Niedoczynność tarczycy
Polip endometrialny (Histeroskopia: marzec 2022, marzec 2024, styczeń 2025)
08.06.25 - szczęśliwy cykl 🍀
10.07 (33dc) - owulacja ?! 💕
16.07 (39dc) - test negatywny ⚪
24.07 (47dc) - test pozytywny ⏸️
Beta 105,7; Progesteron 22,19
26.07 (49dc) - Beta 313,3, TSH 2,28
04.08 - widoczny pęcherzyk ciążowy
08.08 - zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
22.08 - 1.76 cm bobasa ❤️
08.09 - CRL 3.8 cm ❤️
19.09 - Nifty Pro, wszystkie ryzyka niskie, dziewczynka 🩷
🩺 03.11 - wizyta
🩺 01.12 - połówkowe

-
Kłębuszek wrote:Takie rzeczy widać w ikp? Gdzie to znajdę?
Jak zalogujesz się na ikp na telefonie, to zjedź na sam dół i wejdź w moje konto. I tam na dole masz możliwość złożenia deklaracji POZ do lekarza, pielęgniarki i położnej. U mnie było łatwo, bo wybrałam małą miejscowość i tam są tylko dwie placówki. Ale jak wybierzesz np. Warszawę, to będzie ich mnóstwo. Wybierasz placówkę i z listy rozwijanej pracującą tam położną.
Kłębuszek lubi tę wiadomość
-
Edukacja przysługuje bodajże od 21 tygodnia. Macie prawo do jednego spotkania w tygodniu i warto przy tej okazji rozeznać się w temacie położnych w okolicy ho jeżeli nie zrobicie tego do porodu to wam przydzielą z automatu położną rejonową a tak to można sobie zadeklarować wybraną
Daga121222, Patisonek 25 lubią tę wiadomość
-
No właśnie mam już w koszyku wanienkę + ten leżaczek co do środka się wkłada ☺️ w takim razie chyba zamówię, bo nie mamy aż tyle miejsca by trzymać plastikową wanienkę, dużo miejsca zajmujeSagi wrote:Fajnie wygląda ta składana wanienka, ja bym brała
Teraz mam najtańszą z ikei, jeszcze się zastanawiam czy nie dokupić leżaczka angelcare.
Czy któraś z Was korzystała albo zamierza korzystać z edukacji przedporodowej? Chyba od przyszłego tygodnia by mi już przysługiwała 🤔
Zerknęłam wczoraj na ikp i mam w pobliżu dwie placówki i dwie położne do wyboru.
Niestety ciężko znaleźć info na ich temat. Przydałaby się jakaś baza danych…👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
16.06 ➡️ transfer 🍀 4.1.1
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10, 7dpt - 51,00 🥹, 10dpt - 234,80, 17dpt - 2826,00
10.07 ➡️ mamy zarodek z serduszkiem ❤️ 6t+1d
24.07 ➡️ CRL 1,64 cm ❤️ 8t+1d
25.08 ➡️ I prenatalne - zdrowy dzidziuś
CRL 6,70 cm ❤️ 12t+5d
20.10 ➡️ połówkowe
Córeczka 🩷 382 g 🩷
26.11 ➡️ wizyta

-
Sagi wrote:Jak zalogujesz się na ikp na telefonie, to zjedź na sam dół i wejdź w moje konto. I tam na dole masz możliwość złożenia deklaracji POZ do lekarza, pielęgniarki i położnej. U mnie było łatwo, bo wybrałam małą miejscowość i tam są tylko dwie placówki. Ale jak wybierzesz np. Warszawę, to będzie ich mnóstwo. Wybierasz placówkę i z listy rozwijanej pracującą tam położną.
Dzięki! I to prawda, ciężko znaleźć jakieś info o tych położnych, na znanym lekarzu rzadko są. Ja jedynie weszłam na jakąś grupkę z mojego miasta i tam dziewczyny polecały konkretne położne. Ale i tak ciężko wybrać, bo nie wiesz czy akurat z tą konkretną się dogadasz, a deklaracje trzeba od razu podpisać.
Sagi lubi tę wiadomość
30 l👩 +29 l👨
2021 💕
2023 👰🤵
2024.09 - początek starań
2025.01 - III histeroskopia (nieudana? w macicy dalej coś jest)
2025.04 - powrót do starań po zabiegu
Niedowaga + Hiperinsulinemia + Niedoczynność tarczycy
Polip endometrialny (Histeroskopia: marzec 2022, marzec 2024, styczeń 2025)
08.06.25 - szczęśliwy cykl 🍀
10.07 (33dc) - owulacja ?! 💕
16.07 (39dc) - test negatywny ⚪
24.07 (47dc) - test pozytywny ⏸️
Beta 105,7; Progesteron 22,19
26.07 (49dc) - Beta 313,3, TSH 2,28
04.08 - widoczny pęcherzyk ciążowy
08.08 - zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
22.08 - 1.76 cm bobasa ❤️
08.09 - CRL 3.8 cm ❤️
19.09 - Nifty Pro, wszystkie ryzyka niskie, dziewczynka 🩷
🩺 03.11 - wizyta
🩺 01.12 - połówkowe

-
Dobrze wiedzieć 🫣 jejciu ja to jestem ciemna w tych sprawach. Coś tam moja gin wspominała bym wybrała sobie położnąJednorożec89 wrote:Edukacja przysługuje bodajże od 21 tygodnia. Macie prawo do jednego spotkania w tygodniu i warto przy tej okazji rozeznać się w temacie położnych w okolicy ho jeżeli nie zrobicie tego do porodu to wam przydzielą z automatu położną rejonową a tak to można sobie zadeklarować wybraną👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
CRL 6,70 cm ❤️ 12t+5d
20.10 ➡️ połówkowe
Córeczka 🩷 382 g 🩷
26.11 ➡️ wizyta

-
Ja mam taką składaną wanienkę, właśnie z primabobo, do tego dokupiliśmy stelaż i przez jakiś czas ogarnialiśmy kąpiele w pokoju, czy jak się zrobiło chłodniej to w kuchni przy odpalonych palnikach. Ogólnie polecam, mało miejsca zajmuje i wanienka i stelaż, czasami trzymałam w pokoju, czasami w łazience, nie ma problemu żeby przewieźć. Uważam że to był dobry zakup.
Chciałabym się pochwalić że w końcu zmotywowałam się do wyprawki, znalazłam w szafie koszule ciążowe/ do karmienia, paczkę wkładek laktacyjnych i majtki poporodowe. Czyli mogę mówić że rozpoczęłam jakieś przygotowania 😆
Dziś równo 20 tydzień i mam poczucie że jestem w czarnej d. Na swoją obronę powiem że ta ciąża jest o tyle dla mnie abstrakcyjna że nie czuje jeszcze ruchów (przez łożysko z przodu), dodatkowo nikt mi nie chce wskazać jaka może być płeć, no i jednak z maluchem w domu ciężko jest skupić się na sobie.
Daga121222, Kłębuszek, Kokosq, bambusek-94, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Ja przy córeczce miałam taką małą, składaną wanienkę właśnie ze względu na brak miejsca. Nie przeciekała i na sam początek była super, ale bobas szybko z niej wyrasta. Przy synku nawet jej nie wyciągnęłam.🫣 Mieliśmy zwykłą, plastikową.
-
Jednorożec89 wrote:A co się wydarzyło jeśli mogę zapytać?
Problemy z szyjką, wczesne skurcze, wcześniejsze rozwarcie. Ogólnie córcia szybko chciała wyjść na świat i musiałam leżeć. Do tego mała spadła na 10 centyl i był problem z jej serduszkiem.. Urodziłam w 38 tc, małą z hipotrofią i mimo, że ciąża była donoszona to wpisano jej wcześniactwo. Na szczęście teraz nadrabia i szybko mnie przerośnie. 🙃
Ale wczesne skurcze to u mnie chyba norma, bo z synkiem na rutynowym ktg pisały mi się nawet o wartości 80-100 😱 (które odczuwałam jako niekomfortowe spięcie) i od razu po badaniu miałam konsultację z lekarzem i też miałam przykaz odpoczynku żeby donosić ciążę i żeby mały przybrał chociaż do 2,5 kg. 🫣 A ostatecznie urodziłam w 39 tc.🙃
Z dwójką dzieci już trudno pozwolić sobie na leżenie w ciągu dnia. -
Coś o tym wiem... u mnie na szczęście chłopcy już się dogadują i potrafią zająć się sami sobą, mąż też pomaga jak może ale jak jest np po południu w pracy to do łóżka mogę pójść tak na prawdę dopiero wieczorem._Hope wrote:Problemy z szyjką, wczesne skurcze, wcześniejsze rozwarcie. Ogólnie córcia szybko chciała wyjść na świat i musiałam leżeć. Do tego mała spadła na 10 centyl i był problem z jej serduszkiem.. Urodziłam w 38 tc, małą z hipotrofią i mimo, że ciąża była donoszona to wpisano jej wcześniactwo. Na szczęście teraz nadrabia i szybko mnie przerośnie. 🙃
Ale wczesne skurcze to u mnie chyba norma, bo z synkiem na rutynowym ktg pisały mi się nawet o wartości 80-100 😱 (które odczuwałam jako niekomfortowe spięcie) i od razu po badaniu miałam konsultację z lekarzem i też miałam przykaz odpoczynku żeby donosić ciążę i żeby mały przybrał chociaż do 2,5 kg. 🫣 A ostatecznie urodziłam w 39 tc.🙃
Z dwójką dzieci już trudno pozwolić sobie na leżenie w ciągu dnia.
Bierzesz magnez?Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:43
-
Jednorożec89 wrote:Coś o tym wiem... u mnie na szczęście chłopcy już się dogadują i potrafią zająć się sami sobą, mąż też pomaga jak może ale jak jest np po południu w pracy to do łóżka mogę pójść tak na prawdę dopiero wieczorem.
Bierzesz magnez?
Biorę magne b6 forte 2 razy dziennie. -
Ojj to musiało być naprawdę stresujące 🥺 ważne, że wszystko dobrze się wtedy skończyło._Hope wrote:Problemy z szyjką, wczesne skurcze, wcześniejsze rozwarcie. Ogólnie córcia szybko chciała wyjść na świat i musiałam leżeć. Do tego mała spadła na 10 centyl i był problem z jej serduszkiem.. Urodziłam w 38 tc, małą z hipotrofią i mimo, że ciąża była donoszona to wpisano jej wcześniactwo. Na szczęście teraz nadrabia i szybko mnie przerośnie. 🙃
Z dwójką dzieci już trudno pozwolić sobie na leżenie w ciągu dnia.
Ja tym też trochę się stresuję, na razie też biorę magnez i jest lepiej. Czasem tylko czuje takie napięcie w podbrzuszu jak dużo chodzę, więc staram się więcej odpoczywać. Trochę mi to przeszkadza, bo nie jestem do tego przyzwyczajona 😓
Dodatkowo muszę czekać na wizytę aż do 26.11
Mam nadzieję, że szyjka mi się nie skraca👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
CRL 6,70 cm ❤️ 12t+5d
20.10 ➡️ połówkowe
Córeczka 🩷 382 g 🩷
26.11 ➡️ wizyta

-
Ja mam taką wanienkę, fajna sprawa. Córka się w niej kąpała do póki nie była z a mala. Nic nie przecieka, trzyma się fajnie będzie na drugie maleństwo. Ma termometr wbudowany (z takim kabelkiem który wkłada się do wody) trzeba tylko uważać żeby nie zalać.Daga121222 wrote:Cześć dziewczyny, co myślicie o składanej wanience do dziecka? 🙂
Znalazłam z primabobo. Macie jakieś doświadczenie z taką wanienką? Dobrze się sprawdza i nic nie przecieka?Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:22
Kłębuszek, bambusek-94 lubią tę wiadomość
-
Ja w ikp miałam jakąś położną w swoim mieście wybraną w 2007 roku, nigdzie nie znalazłam i formacji na jej temat, więc jakoś nie byłam przekonana.. Miasto obok już wcześniej widziałam gdzieś na grupach opinie o jednej położnej, dodatkowo była u niej moja koleżanka, która zaraz będzie rodzić i też polecała, więc się z nią skontaktowałam czy jest opcja i na szczęście się udało. W zeszłym tygodniu byłam na pierwszym spotkaniu gdzie omawiała wyprawkę, starsza pani, ale wydaje się bardzo sympatyczna.Sagi wrote:Fajnie wygląda ta składana wanienka, ja bym brała
Niestety ciężko znaleźć info na ich temat. Przydałaby się jakaś baza danych…
A co do ruchów to ja wciąż już nie czuję i już całkiem zaczyna mnie to niepokoić mimo wszystko..Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:23
-
Mi na tym etapie gin już wrzucił 4 dziennie_Hope wrote:Biorę magne b6 forte 2 razy dziennie.
-
Daga121222 wrote:Ojj to musiało być naprawdę stresujące 🥺 ważne, że wszystko dobrze się wtedy skończyło.
Ja tym też trochę się stresuję, na razie też biorę magnez i jest lepiej. Czasem tylko czuje takie napięcie w podbrzuszu jak dużo chodzę, więc staram się więcej odpoczywać. Trochę mi to przeszkadza, bo nie jestem do tego przyzwyczajona 😓
Dodatkowo muszę czekać na wizytę aż do 26.11
Mam nadzieję, że szyjka mi się nie skraca
Ja wizytę planowo mam 17, ale kontaktowałam się z lekarzem i gdyby te twardnienia pojawiały się częściej, bez wysiłku i trwały dłużej/nie mijały po odpoczynku to mam podjechać do niego i przyjmie mnie. Wolę tak niż na izbę przyjęć..
Dziś np takie twardnienie złapało mnie też po szybkiej zmianie pozycji.
Staram się oszczędzać i odpoczywać ile się da z dziećmi.
Martwią mnie też ruchy małego. 😞 Są dni, że często go czuję, a innym razem bardzo delikatnie i tylko wieczorem. 🤷♀️
Trzecia ciąża stresuje nie mniej niż pierwsza...😔 Powiedziałabym nawet, że bardziej, bo więcej wiem. 🫣
Ogólnie jakiś słabszy okres mnie dopadł i czuję się słabo i fizycznie i psychicznie... -
_Hope wrote:Ja wizytę planowo mam 17, ale kontaktowałam się z lekarzem i gdyby te twardnienia pojawiały się częściej, bez wysiłku i trwały dłużej/nie mijały po odpoczynku to mam podjechać do niego i przyjmie mnie. Wolę tak niż na izbę przyjęć..
Dziś np takie twardnienie złapało mnie też po szybkiej zmianie pozycji.
Staram się oszczędzać i odpoczywać ile się da z dziećmi.
Martwią mnie też ruchy małego. 😞 Są dni, że często go czuję, a innym razem bardzo delikatnie i tylko wieczorem. 🤷♀️
Trzecia ciąża stresuje nie mniej niż pierwsza...😔 Powiedziałabym nawet, że bardziej, bo więcej wiem. 🫣
Ogólnie jakiś słabszy okres mnie dopadł i czuję się słabo i fizycznie i psychicznie...
Co do tych ruchów to ja mam identycznie, raz maluch jest ruchliwy i czuję go praktycznie cały dzień a innego dnia chodzę i się stresuje bo nawet jak zjem coś słodkiego i się położę na lewym boku to nie za bardzo chce współpracować i się nie rusza 😕 Generalnie to jeszcze mamy czas żeby te ruchy stały się regularne ale mimo wszystko zawsze się człowiek niepokoi jak jest chwilę „cisza”😅
_Hope lubi tę wiadomość
-
Hope a myślałam że tylko ja jestem taka nienormalna. Dzisiaj miałam schize bo cała noc praktycznie nie czułam małej. Na szczęście teraz nadrabia. Czuję ja nawet jak coś robię
-
A ja właśnie dostałam informację że mi przekładają prenatalne na 18.11 bo lekarki nie będzie. Mam u kogoś innego, nawet nie wiem jakie ma opinie. Ale już trudno. Będę wtedy w 20+4.
@Kasiastaraczka możesz mi proszę zmienić na pierwszej stronie termin? 🙂 mam nadzieję że to już ostatnia zmiana 😅
Wgl robi któraś z Was II prenatalne poniżej 20 tygodnia? Bo w tej placówce w której ja robię pozwalają się umawiać dopiero od 20 tygodnia.
Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

po siostrzeńcu i siostrzenicy dostałam tez krzeselko do wanny które jest super polecam naszczeście nie musze tego kupować