X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marzec 2026👶
Odpowiedz

Marzec 2026👶

Oceń ten wątek:
  • Sagi Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kłębuszek, zdrówka ❤️

Arga, współczuję :/ Mój pies jest o połowę lżejszy, barku nie wyrwie, ale też potrafi stawiać opór jak osioł.

W piątek czeka mnie krzywa. Mam nadzieję, że wyjdzie ok. Spodziewam się, że będę umierać przez resztę dnia po tym badaniu, na szczęście mam opiekę dla synka.
    Chyba by mnie jasna curva strzeliła gdybym nie mogła jeść po swojemu. Wczoraj uśpiłam dziecko, zgłodniałam, wciągnęłam dwa śledzie w oleju i puszkę fasoli.

👩🏻 34

06.07.2025 - ⏸️

09.02.2023 - ⏸️

preg.png

age.png
  • Aliana Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednorożec89 wrote:
    Zabieram się do ostatnich zakupów po trochę. Kupiłam młodym prezenty ma mikołaja. Jakąś dziwna schiza mnie dopadła. Zjadłam dzisiaj pierwsze moje snaidanie z insulina. Kromka chleba trochę masła, platerek szynki liść salaty u ogórek kiszony. Do picia gorzka herbata. I waliło cukier na 150. Może dwie jednostki to za mało, może insulinę też potrzebuej czasu a może cholera więc co. Jem jak ptaszek, odstawiłam wszytko co niesie chociaż minimum ryzyka, mam schize przy każdym kęsie czegokolwiek. Nawet na pół pomarańczy nie mogę sobie pozwolić bo za raz mam skok i jestem na granicy psychicznej. A tu jeszcze trzy miesiące do porody.

Dla mnie to brzmi jakbyś miała zdecydowanie za małe te posiłki. To nie chodzi o to żeby zjeść jak ptaszek. Zbyt małe posiłki nie dadzą Ci odpowiedniej ilości kcal w 3trymestrze. I niestety ale białko z plasterka szynki to praktycznie nic :( dorzuć sobie chociaż jajko na miękko lub twardo. To niezły zastrzyk białka, indeks glikemiczny zero i zdecydowanie lepiej Ci zrównoważy posiłek.

Dżozu, alta marea, Patisonek 25 lubią tę wiadomość

01.2025- 10tc 💔

05.2025 staramy się dalej 💪

30.06 - ⏸️ 🩵💙

preg.png
  • Daga121222 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przewalone z tymi cukrami 😐 ja w przyszłym tygodniu mam badanie, ciekawe co mi wyjdzie..

👱🏻‍♀️30🧑🏻‍🦱30

👩🏼‍❤️‍💋‍👨🏻2015
    💍2019
    💒12.08.2022

Starania od 02.2023
    2025 2xIUI ❌

28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
    31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
    11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
    16.06 ➡️ transfer 🍀 4.1.1
    20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
    21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10, 7dpt - 51,00, 10dpt - 234,80, 17dpt - 2826,00 🥹
    24dpt ➡️ mamy serduszko ❤️

Córeczka 🩷
    20+5 - 382 g
    26+0 - 974 g

⏳19.12 ➡️ wizyta
    ⏳12.01 ➡️ III prenatalne

preg.png
  • _Hope Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też w piątek idę na krzywą. 🙋‍♀️ Wcześnie, ale później nie mam z kim jechać, a sama nie pojadę bo ostatnio po tym badaniu prawie zemdlałam. Jak badam cukry w domu to mam dobre wyniki i po cichu liczę, że w tej ciąży cukrzyca mnie ominie. 😜
    Dodatkowo w piątek popołudniu idę do dentysty wyrwać ząb.😬 Zmienili mi termin wizyty i wszystkie wcześniejsze plany mi się rozjechały...

Potem zacznę już odliczanie do wizyty i spotkania z Tomciem. 🥰🧸

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:54

Daga121222 lubi tę wiadomość

🐝 2021🩷
    🐝 2023🩵
    ⏳🐝 2026🩵

preg.png
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliana wrote:
    Dla mnie to brzmi jakbyś miała zdecydowanie za małe te posiłki. To nie chodzi o to żeby zjeść jak ptaszek. Zbyt małe posiłki nie dadzą Ci odpowiedniej ilości kcal w 3trymestrze. I niestety ale białko z plasterka szynki to praktycznie nic :( dorzuć sobie chociaż jajko na miękko lub twardo. To niezły zastrzyk białka, indeks glikemiczny zero i zdecydowanie lepiej Ci zrównoważy posiłek.
    Wywaliłam dzisiaj rano jajka bo wczoraj też miałam po śniadaniu wysoki cukier I myślałam że to to

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Pregna plus, Pregna DHA 2x1, magnez 2x1, Acard 75, Żelazo

USG połówkowe- 343 g zdrowej dziewczynki 🩷

preg.png
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednorożec89 wrote:
    Wywaliłam dzisiaj rano jajka bo wczoraj też miałam po śniadaniu wysoki cukier I myślałam że to to
    Najgorsze jest to że w ogóle nie mogę dojść do ładu. Dwa identyczne posiłki o różnych porach np na śniadanie i na kolacje raz mi zrobią cukier a drugi raz nie.

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

preg.png
  • Dżozu Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednorożec89 wrote:
    Najgorsze jest to że w ogóle nie mogę dojść do ładu. Dwa identyczne posiłki o różnych porach np na śniadanie i na kolacje raz mi zrobią cukier a drugi raz nie.
    Znaczenie ma nawet to co jesz na 1sze sniadanie - lepiej jesc slone niz slodkie. Najpierw zjesc bialko, np. Jajko, serek wiejski, a potem kromke z szynką i warzywami. Nie zapominamy o błonniku. Myślę, że przydalaby się jakas dobra lektura, gdzie tłumaczą zasady diety antycukrzyciwej. Albo jakis podkast.

Ja dziewczyny chciałam zapytać o te przewożenie dzieciaczków w fotelikach. Widziałam, ze są poncza, otulacze, śpiworki... co jest najbardziej uniwersalne, starczy na dłuzej niż 3 miesiące, najlepiej choćby na rok, i dobrze się z tego korzysta? Nie mogę poprostu kupic kocyka welnianego i przykryć tym dziecka przypiętego w foteliku?
    Strasznie wydziwiane te wszystkie bajery mi się wydają...

Ja mam krzywą w poniedziałek i zabieram męża.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:22

alta marea lubi tę wiadomość

starania od 2/24; 📣

⏸️ 10.07.2025 🤩 po raz pierwszy w życiu 🤩
    11.07 - beta 60,60
    14.07 - beta 258
    17.07 - beta 882,6
    23.07 - beta 11 tys.
    29.07 - 4,5 mm Kropka 🐤🥳 ciąża młodsza o tydzień (późna owulka)
    26.08 - 3,69 cm Wiercipiętka 👶❤️
    8.09 - 6,1 cm Bobasa ❤️❤️❤️ usg prawidłowe
    23.09 - Dzidziutek ukrywa swą płeć..
    21.10 - Dziewczynka na pokładzie ❤️ girl power ❤️
    14.10 - 473 g zdrowej dziewczynki ❤️

⏳17.12 - wizyta ginekologiczna
    ⏳7.01.2026 - III prenatalne

preg.png
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżozu wrote:
    Znaczenie ma nawet to co jesz na 1sze sniadanie - lepiej jesc slone niz slodkie. Najpierw zjesc bialko, np. Jajko, serek wiejski, a potem kromke z szynką i warzywami. Nie zapominamy o błonniku. Myślę, że przydalaby się jakas dobra lektura, gdzie tłumaczą zasady diety antycukrzyciwej. Albo jakis podkast.

Ja dziewczyny chciałam zapytać o te przewożenie dzieciaczków w fotelikach. Widziałam, ze są poncza, otulacze, śpiworki... co jest najbardziej uniwersalne, starczy na dłuzej niż 3 miesiące, najlepiej choćby na rok, i dobrze się z tego korzysta? Nie mogę poprostu kupic kocyka welnianego i przykryć tym dziecka przypiętego w foteliku?

Możesz:) osiem lat temu nawet nie myślałam o otulaczu. Najbardziej w tym wszystkim chodzi o to że nie powinno się przewozić dzieci w fotelikach w grubych kombinezonach czy kurtkach bo wtedy nie jesteś w stanie dobrze dociągnąć pasów.
    Fajnym rozwiązaniem też jest ponczo samochodowe tylko u noworodka chyba się nie sprawdzi. Ja je kupiłam ja dzieci miały pół roku

https://patulove.com/ponczosamochodowedladzieci/bunny

Dżozu lubi tę wiadomość

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

preg.png
  • alta marea Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżozu wrote:

Totalnie zgadzam się z ta dieta. Ja posilek nie nakarmi organizmu to też wywala cukier. Genralnie potezebujemy duzo bialka i duzo blonnika na tym etapie. Super sprawdza się też awokado do śniadania. Ja do śniadania mam zawsze zdrowe tłuszcze - np orzechy/masło orzechowe 100% czy migdały (tu trzeba pilnować składu bez cukru) , do tego sporo białka - dwa jajka (juz nie na masle tylko no na twardo) albo jogurt grecki czy zwykly naturalny 3,5%. , pieczywo (uwaga bo większosc pelnoziarnistych ma w skladzie dosladzacze), 2 normalne kromki pieczywa nie pol albo jedna bo to za malo . I ZAWSZE duzo warzyw - np caly pomidor plus pol papryki i teoche ogorka. pieczywo jem zawsze na koniec przy sniadaniu.
    Jak jem owsianke zamiast kanapek to te grube platki owsiane (40g) z lyzka nasion chia albo siemienia zalewam wrzatkiem (nie gotuje), jak napecznieja i ostygna dodaje caly jogurt naturalny najczesciej grecki i lyzke masla orzechowego albo 5-8 orzechow. Jak na czczo cukier byl ok to dodaje pol owocu albo kostke gorzkiej czekolady posiekanej , jak byl slaby to owoc dopiero na drugie sniadanie.

@Dzodziu wszystkie spiworki i otulacze w rozmiarze do fotelika wystarcza ci na caly okres fotelikowania w lupinie. Czesto nawet pasuja jeszcze do tego kolejnego fotelika. Ponczo jest super przy starszym chodzacym dziecku

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:43

preg.png
  • Zaniepokojona1234 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednorożec89 wrote:
    Może skorzystaj z dietetyka klinicznego? Wielu ma wizyty online wystarczy że masz wyniki i ułoży Ci dobrą dietę.

preg.png
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie najbardziej chodzi o to że zrobię sobie porzadna koalcje; chlebuś dietetyczny, serek wiejski, jakieś jajka jakieś warzywa, wszytko co jest wskazane. Czuję że jestem najedzona, robię pomiar, Jest super. Wychodzi te 110 -120 a potem zrobię sobie identyczne śniadanie. Kompletnie nic nie zmieniam, myślę sobie znalazłam fajny ogarnięty posiłek i co? Wywala mi cukier pomad 150 . To jest najbardziej frustrujące.

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

preg.png
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżozu wrote:

Ja na początek mam otulacz do fotelika, później przykrywamy kocykiem merino - dzieci w kombi albo kurtkach merino

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png
  • aqq Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już wczoraj odebraliśmy wózek, foteliki łóżeczko :) a 10 ma przyjechać reszta mebli.. Ciekawe czy się do Świąt ogarniemy z tym 😅

Współczuję przeziębień i cyrków z cukrami.. U mnie krzywa na szczęście wyszła w miarę, choć i tak muszę się trochę bardziej pilnować z bilansowaniem posiłków..

preg.png
  • ZOSIA88 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W piątek ide powtórnie na krzywą ;) mam podwyzszone wyniki i lekarz chce powtórki do tego czasu mam jeśc lekkostrawnie i duzo spacerować ;)

Nie trzeba otulacza wystarczy kocyk patrzac na to ze rodzimy koniec zimy / poczatek wiosny to długo tego nie wykorzystasz :)

37 lat
    1. córeczka 2021
    2. .......

preg.png
  • aqq Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W kwestii otulacza kupiłam jeden na vinted, a przy okazji bf na jukki wzięłam też osłonkę na nóżki https://jukki.pl/pl/p/Okrycie%2C-oslonka-na-nozki-Szare-Gwiazdki-i-szare-Minky-/5165

preg.png
  • Aliana Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżozu wrote:

Długo myślałam o tych otulaczach i już miałam jeden w koszyku ale wstrzymałam się i chyba dobrze zrobiłam. Poczytałam później że te otulacze niestety ale zaburzają foteliki bo np inaczej potrafi ułożyć pas, albo zrobić jakąś przestrzeń której nie powinno tam być. I postawiłam na kocyk merino, którym najwyżej przykryje małego. Koleżanka z rocznym dzieckiem zainwestowała z kolei w wełniane ponczo i myślę że to super sprawa. Jej synek wygląda jak mały Jedi w tym jak wyjdzie z fotelika 😆 ale jest mu ciepło, pasy dobrze przechodzą przez ciało, jest rozsuwany suwak a boki trzymają się na magnesy. Więc później na jesień/zimę zainwestuje chyba w takie ponczo. A teraz na ten czas początkowy to kocyk

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:53

01.2025- 10tc 💔

30.06 - ⏸️ 🩵💙

preg.png
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas panuje grypa żołądkowa w domu mojej teściowej są chorzy wszyscy. To ostatnie czego mi teraz trzeba

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

preg.png
  • Kłębuszek Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Jednorozec bardzo mi przykro ze tak Ci ciężko opanować te cukry. Ja się bardzo bałam cukrzycy ciążowej, póki co cukry mam dobre, ale przed świętami będę powtarzać, mam nadzieję że dalej będzie dobrze. Chciałabym coś doradzić, ale wolę nie namieszać, bo sama nie wiem jak u mnie to na co dzień wygląda. Jedynie co to może zamiast tej pomarańczy lepiej jak się przerzucisz na borówki/maliny. One mają niski ig. Ja chlebom z piekarni nie ufam, bo tam często tylko z nazwy jest ig. Piekę sama chleb, jak chcesz to mogę napisać przepis. A i jajka są super, wątpię żeby one Ci wywalały cukier. Może tak jak dziewczyny mówią jesz za mało i do tego się stresujesz. Ale jak tu się nie stresować? Ehh

30 l👩 +29 l👨

2021 💕
    2023 👰🤵
    2024.09 - początek starań
    2025.01 - III histeroskopia (nieudana? w macicy dalej coś jest)
    2025.04 - powrót do starań po zabiegu

Niedowaga + Hiperinsulinemia + Niedoczynność tarczycy
    Polip endometrialny (Histeroskopia: marzec 2022, marzec 2024, styczeń 2025)

08.06.25 - szczęśliwy cykl 🍀
    10.07 (33dc) - owulacja ?! 💕
    16.07 (39dc) - test negatywny ⚪
    24.07 (47dc) - test pozytywny ⏸️
    Beta 105,7; Progesteron 22,19
    26.07 (49dc) - Beta 313,3, TSH 2,28

04.08 - widoczny pęcherzyk ciążowy
    08.08 - zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
    22.08 - 1.76 cm bobasa ❤️
    08.09 - CRL 3.8 cm ❤️
    19.09 - Nifty Pro, wszystkie ryzyka niskie, dziewczynka 🩷
    3.11 - 242 g 🩷
    1.12 - 490 g 🩷

🩺 29.12 - wizyta

preg.png
  • ZOSIA88 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapomniałam dodać lożysko ok podniosło się
    Ale mam nacisk na pecherz i mam niestety nie trzymanie moczu np przy kichnieciu czy wymiotach.
    Waży 1080 g ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 14:45

aqq lubi tę wiadomość

37 lat
    1. córeczka 2021
    2. .......

preg.png
  • Aliana Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZOSIA88 wrote:
    Zapomniałam dodać lożysko ok podniosło się
    Ale mam nacisk na pecherz i mam niestety nie trzymanie moczu np przy kichnieciu czy wymiotach.
    Waży 1080 g ;)

Kurczę też się z tym zmagam :( byłam u fizjo urogin w 14tc bo już wtedy zaczął się problem, dostałam ćwiczeni wzmacniające i przykaz żeby kichac i kaszleć przez bok. Pomogło, zdarzało się że coś tam kilka kropel przy wymiotach się pojawiło bo wymiotować przez bok to jednak ciężko 😅 ale teraz jak synek jest już większy to czasem przez ten kaszel przez bok i tak nie pomoże…. Isc znowu do fizjo czy to już przy dużym brzuszku tym że leży główka w dół się zdarza i nic z tym nie popracujemy? :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 15:02

01.2025- 10tc 💔

30.06 - ⏸️ 🩵💙

preg.png
‹‹ 307 308 309 310 311
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ