Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Go0cha wrote:Jestem po pierwszej wizycie. Była na NfZ, Pani nie miała specjalnego oprogramowania do ciąży, ale widziałam zarodek z bijącym serduszkiem. Jest w porządku. Wizyta prywatną w środę, będę znała więcej danych.
-
Aliana wrote:Pytałam moją lekarkę prowadzącą konkretnie o preparat który biorę - dimanoza w proszku (femannose) i powiedziała mi że bezpieczna. Sama codziennie stosuje profilaktycznie bo już czułam że jakieś zapalenie mnie bierze i przeszło póki co ale saszetki profilaktycznie dalej piję. Przed ciążą lekarz zalecił mi pić co 3 dni jedną żeby nie nawracało zapalenie (wcześniej przepisał mi szczepionkę doustną na zapalenie pęcherza) ale właśnie w ciąży czułam że to przyjmowanie dimanozy co 3 dni jest to za mało.
Wielkie dzięki! Też wymogłam od swojego lekarza tę szczepionkę i niedawno skończyłam. Dwa gramy d mannozy dziennie chyba są skuteczne. Zerknę na Twój preparat też.
Kiedyś miałam „normalne” zapalenia, takie że było nieprzyjemnie, ale mogłam przejechać z jednego końca miasta na drugi. Teraz jak nie wezmę furaginy przy pierwszych objawach, to zmiata mnie z planszy. Także muszę, muszę się jakoś zabezpieczyć. 😱
-
Sagi wrote:Wielkie dzięki! Też wymogłam od swojego lekarza tę szczepionkę i niedawno skończyłam. Dwa gramy d mannozy dziennie chyba są skuteczne. Zerknę na Twój preparat też.
Kiedyś miałam „normalne” zapalenia, takie że było nieprzyjemnie, ale mogłam przejechać z jednego końca miasta na drugi. Teraz jak nie wezmę furaginy przy pierwszych objawach, to zmiata mnie z planszy. Także muszę, muszę się jakoś zabezpieczyć. 😱
Nie masz skurczy łydek ani migren po furaginie? Zanim trafiłam na szczepionkę i dimanoze brałam furagine przez laaaaata i dopiero jakiś czas przed szczepionką połączyłam kropki dlaczego w nocy zrywałam się z bólem i skurczem łydek a bóle głowy towarzyszyły mi wyjątkowo często… i ginekolog potwierdził mi że skurcze mięśni i bóle głowy idą w parze z furagina 😮
Współczuję tego stresu czy zmiecie z planszy jak dopadnie gdzieś na mieście… też to przechodziłam ale od 3-4lat mam spokój, zupełny spokój. Życie zupełnie inne po tej szczepionce… mam nadzieję że u Ciebie też to wszystko zadziałaSagi lubi tę wiadomość
-
Daga121222 - w piątek zrobię ostatnią betę bo i tak muszę dodatkowo zbadać TSH. Na początku lipca miałam 2,74 i endokrynolog kazał w razie ciąży zrobić jeszcze raz i przyjść do niego. Kazał mi też od razu zwiększyć dawkę Euthyroxu o 20%, ale nie wiadomo czy to wystarczy.
Daga121222 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, tworzy nam się tu na prawdę fajna społeczność 😊🥰
Ciśniemy dalej!Daga121222, _Hope, Aliana, Sagi, Kasiastaraczka, Andzia2519, Inhabituel lubią tę wiadomość
-
POPROTKA, gratuluję serduszka. ❤️ Co do braku objawów ciesz się i korzystaj. 😉
Kłębuszku witaj na wątku marcowym. 💜 Życzę spokojnej ciąży.
Magdanowa, co do lekarzy na NFZ to mi nie udało się trafić na takiego, u którego chciałabym prowadzić ciążę. Mam zaufanego ginekologa prywatnie. On też robi prenatalne a każda wizyta to dokładne USG. Prowadził już moje dwie poprzednie ciąże i robił pierwszą cesarkę. Nie będę kombinować i szukać innego. 😉
Inhabituel gratuluję zarodka, niech dalej pięknie się rozwija. 🤞
CaroOline, chyba każda z nas ma jakieś obawy. Ja również. Teraz obawiam się np czy w ogóle zobaczę bijące serduszko, czy znów będę miała cukrzycę ciążową itd... Jak już pierwsza wizyta minie będę obawiała się wyników badań prenatalnych i możliwych wad... I te obawy będą pojawiać się na każdym etapie. Ale z całego serca wierzę w mojego "Kropka" i staram się odrzucać te złe myśli i robię co w mojej mocy żeby było dobrze.
Bambusek-94, super wyniki.🤩 Oby tak dalej.
Kasiastaraczka współczuję mdłości, mnie też już męczą i aż się boję co będzie dalej 🥴
Sagi trzymam kciuki za wizytę. Mam nadzieję, że cię uspokoi. 🤞
A-6 , ja nie wstaję jeszcze w nocy, ale z poprzednich pamiętam, że chodziłam siku 1-3 razy(wtedy też miałam cukrzycę ciążową). 9 razy to naprawdę dużo.
Go0cha, gratuluję serduszka 😍 i trzymam kciuki za środę.
Daga121222 współczuję złego samopoczucia. U mnie też nie jest kolorowo, a to dopiero początek.
alta marea witaj na wątku 😊 mój termin z om również wypada 30.03. Ciekawa jestem czy z USG też będzie taki.
Przepraszam jeśli kogoś pominęłam, sporo się tutaj dzieje. 🫣
Daga121222, bambusek-94, Sagi, Kłębuszek, Kasiastaraczka, alta marea, Inhabituel lubią tę wiadomość
-
Aliana wrote:Nie masz skurczy łydek ani migren po furaginie? Zanim trafiłam na szczepionkę i dimanoze brałam furagine przez laaaaata i dopiero jakiś czas przed szczepionką połączyłam kropki dlaczego w nocy zrywałam się z bólem i skurczem łydek a bóle głowy towarzyszyły mi wyjątkowo często… i ginekolog potwierdził mi że skurcze mięśni i bóle głowy idą w parze z furagina 😮
Współczuję tego stresu czy zmiecie z planszy jak dopadnie gdzieś na mieście… też to przechodziłam ale od 3-4lat mam spokój, zupełny spokój. Życie zupełnie inne po tej szczepionce… mam nadzieję że u Ciebie też to wszystko zadziała
Ale to cudownie, że Ci pomogło. To taka uciążliwa dolegliwość.
Tych skutków ubocznych na szczęście nie mam. Tylko kiedyś napiłam się wina ostatniego dnia kuracji i mocno się zdziwiłam gwałtowną reakcją organizmu 🫣
-
Dzięki Laski za słowa otuchy z tymi lękami.. mam nadzieję że w piątek po wizycie się uspokoje 🙈 jestem ciekawa jak wy robicie bo ja tak zamierzam . Idę prywatnie do Ginekologa ale jeśli dostanę badania to pójdę do swojego rodzinnego i poproszę te badania co mk przepisze na nfz czy tak się da ? Żeby zaoszczędzić..
-
Sagi wrote:Dżozu kciuki za wizytę 🤞
ehhhh aż mnie ściska w żoładku.
-
CaroOline wrote:Dzięki Laski za słowa otuchy z tymi lękami.. mam nadzieję że w piątek po wizycie się uspokoje 🙈 jestem ciekawa jak wy robicie bo ja tak zamierzam . Idę prywatnie do Ginekologa ale jeśli dostanę badania to pójdę do swojego rodzinnego i poproszę te badania co mk przepisze na nfz czy tak się da ? Żeby zaoszczędzić..
Też jestem ciekawa czy tak się da. Ja mam ubezpieczanie z pracy w INTER Polska i mam tam spoko ginekologa, który na dodatek pracuje w szpitalu w mojej miejscowości, a badania myślałam żeby zrobić w enel-medzie który z nimi współpracuje, ale wiem że oni zlecenia chcą mieć od swoich lekarzy, a nie chcę tam iść do ginekologa. Chciałam zadzwonić do internistki, pokazać jej zlecenia od gina i poprosić o skierowania na badania. Mam nadzieję że się uda, do tej pory nie robili mi problemów jak prosiłam o jakiekolwiek badania.30 l👩 +29 l👨
2021 💕
2023 👰🤵
2024.09 - początek starań
2025.01 - III histeroskopia (nieudana? w macicy dalej coś jest)
2025.04 - powrót do starań po zabiegu
Niedowaga + Hiperinsulinemia + Niedoczynność tarczycy
Polip endometrialny (Histeroskopia: marzec 2022, marzec 2024, styczeń 2025)
08.06.25 - szczęśliwy cykl 🍀
10.07 (33dc) - owulacja ?! 💕
16.07 (39dc) - test negatywny ⚪
24.07 (47dc) - test pozytywny ⏸️
Beta 105,7; Progesteron 22,19
26.07 (49dc) - Beta 313,3, TSH 2,28
I wizyta: 04.08 📅 -
Kłębuszek wrote:Też jestem ciekawa czy tak się da. Ja mam ubezpieczanie z pracy w INTER Polska i mam tam spoko ginekologa, który na dodatek pracuje w szpitalu w mojej miejscowości, a badania myślałam żeby zrobić w enel-medzie który z nimi współpracuje, ale wiem że oni zlecenia chcą mieć od swoich lekarzy, a nie chcę tam iść do ginekologa. Chciałam zadzwonić do internistki, pokazać jej zlecenia od gina i poprosić o skierowania na badania. Mam nadzieję że się uda, do tej pory nie robili mi problemów jak prosiłam o jakiekolwiek badania.
Co się orientowałam to może ale nie ma obowiązku więc to jego dobra wolaKłębuszek lubi tę wiadomość
-
Zaniepokojona1234 wrote:Dziś tak idę po południu do internisty to wam powiem czy dostałam. Z tego
Co się orientowałam to może ale nie ma obowiązku więc to jego dobra wola
Ja przed staraniami robiłam sobie w medicoverze te badania które się wykonuje we wczesnej ciazy (morfologia, wirusy itp.). Potrzebne były dwie telekonsultacje, bo internistka nie mogła wszystkich skierowań wystawić i odesłała do ginekologa. Ale się udało. Więc może w ciąży też się da to załatwić.Kłębuszek lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, trzymam kciuki za wizyty 🙂
Ja dzisiaj z okazji urodzin przyjmuję gości i od rana same pasma niepowodzeń - krem do tortu zwarzony a żelka wyszła mi bardziej jak dżem 😅 zaraz będę wstawiać do piekarnika awaryjne muffinyAngela… lubi tę wiadomość
-
Dżozu kciuki za wizytę. Na pewno będzie dobrze
Bambusek sto lat! Tak to jest z tortami. Jak piekę na szybko do kawy to zawsze się uda a im bardziej się staram tym jest gorzej.
Też prosiłam internistę o skierowanie. Wystawiła bez problemu ale do alabu a mój gin akceptuje tylko diagnostykebambusek-94 lubi tę wiadomość
-
Ja próbowałam w poprzedniej ciąży uzyskać skierowania na badania od lekarza rodzinnego i nie dostałam bo "nie widziała podstaw do wystawienia" i powiedziała, że to należy do obowiązków ginekologa. Jedynie dostałam skierowanie do diabetologa i chodziłam na NFZ. Ale chociaż deklarują, że w ciąży termin ma się znaleźć szybko, to niestety obdzwoniłam wszystkie przychodnie w okolicy i był z tym duży problem. 🤷♀️
Teraz obawiam się powtórki. 🫣 Ale nie zamartwiam się na zapas, bo najpierw ginekolog musi potwierdzić prawidłową ciążę.🤞Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca, 10:26
-
Bambusek-94 wszystkiego najlepszego! Niech z maluszkiem będzie wszystko dobrze a awaryjne muffiny wyrosną przepięknie!
bambusek-94 lubi tę wiadomość
-
_Hope wrote:Ja próbowałam w poprzedniej ciąży uzyskać skierowania na badania od lekarza rodzinnego i nie dostałam bo "nie widziała podstaw do wystawienia" i powiedziała, że to należy do obowiązków ginekologa. Jedynie dostałam skierowanie do diabetologa i chodziłam na NFZ. Ale chociaż deklarują, że w ciąży termin ma się znaleźć szybko, to niestety obdzwoniłam wszystkie przychodnie w okolicy i był z tym duży problem. 🤷♀️
Teraz obawiam się powtórki. 🫣 Ale nie zamartwiam się na zapas, bo najpierw ginekolog musi potwierdzić prawidłową ciążę.🤞
Na tej stronie jest pismo, które można wydrukować i złożyć jako skargę:
https://matkaprawnik.pl/skarga-na-odmowe-wyznaczenia-wizyty-u-lekarza-w-ciagu-7-dni-roboczych/
Nie bójcie się walczyć o swoje prawa. Jeśli nie podziała skarga u kierownictwa przychodni, to wtedy trzeba pisać do oddziału NFZ, w ostateczności do Rzecznika Praw Pacjenta.Dżozu, _Hope, Daisy1, Sagi, Andzia2519 lubią tę wiadomość