X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marzec 2026👶
Odpowiedz

Marzec 2026👶

Oceń ten wątek:
  • Inhabituel Ekspertka

Wysłany: 28 lipca, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Go0cha wrote:
    Jestem po pierwszej wizycie. Była na NfZ, Pani nie miała specjalnego oprogramowania do ciąży, ale widziałam zarodek z bijącym serduszkiem. Jest w porządku. Wizyta prywatną w środę, będę znała więcej danych.
    Wspaniale, że jest serduszko 🥰 Gratulacje

preg.png
  • Sagi Autorytet

Wysłany: 28 lipca, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliana wrote:
    Pytałam moją lekarkę prowadzącą konkretnie o preparat który biorę - dimanoza w proszku (femannose) i powiedziała mi że bezpieczna. Sama codziennie stosuje profilaktycznie bo już czułam że jakieś zapalenie mnie bierze i przeszło póki co ale saszetki profilaktycznie dalej piję. Przed ciążą lekarz zalecił mi pić co 3 dni jedną żeby nie nawracało zapalenie (wcześniej przepisał mi szczepionkę doustną na zapalenie pęcherza) ale właśnie w ciąży czułam że to przyjmowanie dimanozy co 3 dni jest to za mało.

Wielkie dzięki! Też wymogłam od swojego lekarza tę szczepionkę i niedawno skończyłam. Dwa gramy d mannozy dziennie chyba są skuteczne. Zerknę na Twój preparat też.
    Kiedyś miałam „normalne” zapalenia, takie że było nieprzyjemnie, ale mogłam przejechać z jednego końca miasta na drugi. Teraz jak nie wezmę furaginy przy pierwszych objawach, to zmiata mnie z planszy. Także muszę, muszę się jakoś zabezpieczyć. 😱

👩🏻 34

06.07.2025 - ⏸️
    07.07.2025 - beta 24,8
    30.07.2025 - 6+3, crl 6,9mm, fhr 121 ❤️

09.02.2023 - ⏸️

preg.png

age.png
  • Aliana Koleżanka

Wysłany: 28 lipca, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sagi wrote:
    Wielkie dzięki! Też wymogłam od swojego lekarza tę szczepionkę i niedawno skończyłam. Dwa gramy d mannozy dziennie chyba są skuteczne. Zerknę na Twój preparat też.
    Kiedyś miałam „normalne” zapalenia, takie że było nieprzyjemnie, ale mogłam przejechać z jednego końca miasta na drugi. Teraz jak nie wezmę furaginy przy pierwszych objawach, to zmiata mnie z planszy. Także muszę, muszę się jakoś zabezpieczyć. 😱

Nie masz skurczy łydek ani migren po furaginie? Zanim trafiłam na szczepionkę i dimanoze brałam furagine przez laaaaata i dopiero jakiś czas przed szczepionką połączyłam kropki dlaczego w nocy zrywałam się z bólem i skurczem łydek a bóle głowy towarzyszyły mi wyjątkowo często… i ginekolog potwierdził mi że skurcze mięśni i bóle głowy idą w parze z furagina 😮

Współczuję tego stresu czy zmiecie z planszy jak dopadnie gdzieś na mieście… też to przechodziłam ale od 3-4lat mam spokój, zupełny spokój. Życie zupełnie inne po tej szczepionce… mam nadzieję że u Ciebie też to wszystko zadziała :)

Sagi lubi tę wiadomość

👩35 🧔‍♂️37

01.2025 - poronienie zatrzymane 6,5tc/10tc 💔

05.2025 staramy się dalej 💪

30.06 - ⏸️
    15.07- 6+1 crl 3,8mm ❤️
    25.07- 7+4 crl 1,3cm! ❤️ fhr 160!

preg.png
  • bambusek-94 Przyjaciółka

Wysłany: 28 lipca, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daga121222 - w piątek zrobię ostatnią betę bo i tak muszę dodatkowo zbadać TSH. Na początku lipca miałam 2,74 i endokrynolog kazał w razie ciąży zrobić jeszcze raz i przyjść do niego. Kazał mi też od razu zwiększyć dawkę Euthyroxu o 20%, ale nie wiadomo czy to wystarczy.

Daga121222 lubi tę wiadomość

⏸️24.07.25 (11 dpo, 2cs)
    ▶️25.07 BETA 47 mIU/ml
    ▶️28.07 BETA 219 mIU/ml, prog. 34,20 ng/ml
    ▶️01.08 BETA 837 mIU/ml

IO i hiperandrogenizm
    TSH, DHEA-SO4, 17-OH-progesteron ⬆️

Euthyrox 30

preg.png

Wysłany: 28 lipca, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, tworzy nam się tu na prawdę fajna społeczność 😊🥰
    Ciśniemy dalej!

Daga121222, _Hope, Aliana, Sagi, Kasiastaraczka, Andzia2519, Inhabituel lubią tę wiadomość

⏸️24.07.25 (11 dpo, 2cs)
    ▶️25.07 BETA 47 mIU/ml
    ▶️01.08 BETA 837 mIU/ml

IO i hiperandrogenizm

Euthyrox 30

preg.png
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 28 lipca, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    POPROTKA, gratuluję serduszka. ❤️ Co do braku objawów ciesz się i korzystaj. 😉

Kłębuszku witaj na wątku marcowym. 💜 Życzę spokojnej ciąży.

Magdanowa, co do lekarzy na NFZ to mi nie udało się trafić na takiego, u którego chciałabym prowadzić ciążę. Mam zaufanego ginekologa prywatnie. On też robi prenatalne a każda wizyta to dokładne USG. Prowadził już moje dwie poprzednie ciąże i robił pierwszą cesarkę. Nie będę kombinować i szukać innego. 😉

Inhabituel gratuluję zarodka, niech dalej pięknie się rozwija. 🤞

CaroOline, chyba każda z nas ma jakieś obawy. Ja również. Teraz obawiam się np czy w ogóle zobaczę bijące serduszko, czy znów będę miała cukrzycę ciążową itd... Jak już pierwsza wizyta minie będę obawiała się wyników badań prenatalnych i możliwych wad... I te obawy będą pojawiać się na każdym etapie. Ale z całego serca wierzę w mojego "Kropka" i staram się odrzucać te złe myśli i robię co w mojej mocy żeby było dobrze.

Bambusek-94, super wyniki.🤩 Oby tak dalej.

Kasiastaraczka współczuję mdłości, mnie też już męczą i aż się boję co będzie dalej 🥴

Sagi trzymam kciuki za wizytę. Mam nadzieję, że cię uspokoi. 🤞

A-6 , ja nie wstaję jeszcze w nocy, ale z poprzednich pamiętam, że chodziłam siku 1-3 razy(wtedy też miałam cukrzycę ciążową). 9 razy to naprawdę dużo.

Go0cha, gratuluję serduszka 😍 i trzymam kciuki za środę.

Daga121222 współczuję złego samopoczucia. U mnie też nie jest kolorowo, a to dopiero początek.

alta marea witaj na wątku 😊 mój termin z om również wypada 30.03. Ciekawa jestem czy z USG też będzie taki.

Przepraszam jeśli kogoś pominęłam, sporo się tutaj dzieje. 🫣

Daga121222, bambusek-94, Sagi, Kłębuszek, Kasiastaraczka, alta marea, Inhabituel lubią tę wiadomość

2021 🩷
    2023 🩵
    07.2025 ⏸️🥹🤞

preg.png
  • Sagi Autorytet

Wysłany: 28 lipca, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliana wrote:
    Nie masz skurczy łydek ani migren po furaginie? Zanim trafiłam na szczepionkę i dimanoze brałam furagine przez laaaaata i dopiero jakiś czas przed szczepionką połączyłam kropki dlaczego w nocy zrywałam się z bólem i skurczem łydek a bóle głowy towarzyszyły mi wyjątkowo często… i ginekolog potwierdził mi że skurcze mięśni i bóle głowy idą w parze z furagina 😮

Współczuję tego stresu czy zmiecie z planszy jak dopadnie gdzieś na mieście… też to przechodziłam ale od 3-4lat mam spokój, zupełny spokój. Życie zupełnie inne po tej szczepionce… mam nadzieję że u Ciebie też to wszystko zadziała :)

Ale to cudownie, że Ci pomogło. To taka uciążliwa dolegliwość.
    Tych skutków ubocznych na szczęście nie mam. Tylko kiedyś napiłam się wina ostatniego dnia kuracji i mocno się zdziwiłam gwałtowną reakcją organizmu 🫣

👩🏻 34

06.07.2025 - ⏸️
    07.07.2025 - beta 24,8

09.02.2023 - ⏸️

preg.png

age.png
  • Sagi Autorytet

Wysłany: 29 lipca, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżozu kciuki za wizytę 🤞

Dżozu lubi tę wiadomość

👩🏻 34

06.07.2025 - ⏸️
    07.07.2025 - beta 24,8

09.02.2023 - ⏸️

preg.png

age.png
  • CaroOline Koleżanka

Wysłany: 29 lipca, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Laski za słowa otuchy z tymi lękami.. mam nadzieję że w piątek po wizycie się uspokoje 🙈 jestem ciekawa jak wy robicie bo ja tak zamierzam . Idę prywatnie do Ginekologa ale jeśli dostanę badania to pójdę do swojego rodzinnego i poproszę te badania co mk przepisze na nfz czy tak się da ? Żeby zaoszczędzić..

• Dżozu Autorytet

Wysłany: 29 lipca, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sagi wrote:
    Dżozu kciuki za wizytę 🤞
    Dzięki, okropnie się stresuję. Moja bratowa w 1szej ciąży miała puste jajo :( ehhhh aż mnie ściska w żoładku.

starania na luza od 2/24; 📣 1szy cykl Clostilbegyt i monitoring cyklu

⏸️ 10.07.2025 🤩 po raz pierwszy w życiu 🤩
    11.07 - beta 60,60
    14.07 - beta 258
    17.07 - beta 882,6
    23.07 - beta 11 tys.
    29.07 - 4,5 mm Kropka 🐤🥳 ciąża młodsza o tydzień (późna owulka)

preg.png
  • Kłębuszek Ekspertka

Wysłany: 29 lipca, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CaroOline wrote:
    Dzięki Laski za słowa otuchy z tymi lękami.. mam nadzieję że w piątek po wizycie się uspokoje 🙈 jestem ciekawa jak wy robicie bo ja tak zamierzam . Idę prywatnie do Ginekologa ale jeśli dostanę badania to pójdę do swojego rodzinnego i poproszę te badania co mk przepisze na nfz czy tak się da ? Żeby zaoszczędzić..

Też jestem ciekawa czy tak się da. Ja mam ubezpieczanie z pracy w INTER Polska i mam tam spoko ginekologa, który na dodatek pracuje w szpitalu w mojej miejscowości, a badania myślałam żeby zrobić w enel-medzie który z nimi współpracuje, ale wiem że oni zlecenia chcą mieć od swoich lekarzy, a nie chcę tam iść do ginekologa. Chciałam zadzwonić do internistki, pokazać jej zlecenia od gina i poprosić o skierowania na badania. Mam nadzieję że się uda, do tej pory nie robili mi problemów jak prosiłam o jakiekolwiek badania.

30 l👩 +29 l👨

2021 💕
    2023 👰🤵
    2024.09 - początek starań
    2025.01 - III histeroskopia (nieudana? w macicy dalej coś jest)
    2025.04 - powrót do starań po zabiegu

Niedowaga + Hiperinsulinemia + Niedoczynność tarczycy
    Polip endometrialny (Histeroskopia: marzec 2022, marzec 2024, styczeń 2025)

08.06.25 - szczęśliwy cykl 🍀
    10.07 (33dc) - owulacja ?! 💕
    16.07 (39dc) - test negatywny ⚪
    24.07 (47dc) - test pozytywny ⏸️
    Beta 105,7; Progesteron 22,19
    26.07 (49dc) - Beta 313,3, TSH 2,28

I wizyta: 04.08 📅
  • Zaniepokojona1234 Debiutantka

Wysłany: 29 lipca, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kłębuszek wrote:
    Też jestem ciekawa czy tak się da. Ja mam ubezpieczanie z pracy w INTER Polska i mam tam spoko ginekologa, który na dodatek pracuje w szpitalu w mojej miejscowości, a badania myślałam żeby zrobić w enel-medzie który z nimi współpracuje, ale wiem że oni zlecenia chcą mieć od swoich lekarzy, a nie chcę tam iść do ginekologa. Chciałam zadzwonić do internistki, pokazać jej zlecenia od gina i poprosić o skierowania na badania. Mam nadzieję że się uda, do tej pory nie robili mi problemów jak prosiłam o jakiekolwiek badania.
    Dziś tak idę po południu do internisty to wam powiem czy dostałam. Z tego
    Co się orientowałam to może ale nie ma obowiązku więc to jego dobra wola

Kłębuszek lubi tę wiadomość

• Sagi Autorytet

Wysłany: 29 lipca, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaniepokojona1234 wrote:
    Dziś tak idę po południu do internisty to wam powiem czy dostałam. Z tego
    Co się orientowałam to może ale nie ma obowiązku więc to jego dobra wola

Ja przed staraniami robiłam sobie w medicoverze te badania które się wykonuje we wczesnej ciazy (morfologia, wirusy itp.). Potrzebne były dwie telekonsultacje, bo internistka nie mogła wszystkich skierowań wystawić i odesłała do ginekologa. Ale się udało. Więc może w ciąży też się da to załatwić.

Kłębuszek lubi tę wiadomość

👩🏻 34

06.07.2025 - ⏸️
    07.07.2025 - beta 24,8

09.02.2023 - ⏸️

preg.png

age.png

Wysłany: 29 lipca, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, trzymam kciuki za wizyty 🙂

Ja dzisiaj z okazji urodzin przyjmuję gości i od rana same pasma niepowodzeń - krem do tortu zwarzony a żelka wyszła mi bardziej jak dżem 😅 zaraz będę wstawiać do piekarnika awaryjne muffiny

Angela… lubi tę wiadomość

⏸️24.07.25 (11 dpo, 2cs)
    ▶️25.07 BETA 47 mIU/ml
    ▶️01.08 BETA 837 mIU/ml

IO i hiperandrogenizm

Euthyrox 30

preg.png
  • Sagi Autorytet

Wysłany: 29 lipca, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bambusek, wszystkiego najlepszego! 😘
    Szacun za podejście do tortu, ja się nie oszukuję że zrobię i po prostu kupuję 😁

bambusek-94 lubi tę wiadomość

👩🏻 34

06.07.2025 - ⏸️
    07.07.2025 - beta 24,8

09.02.2023 - ⏸️

preg.png

age.png
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 29 lipca, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżozu kciuki za wizytę. Na pewno będzie dobrze :)

Bambusek sto lat! Tak to jest z tortami. Jak piekę na szybko do kawy to zawsze się uda a im bardziej się staram tym jest gorzej.
    Też prosiłam internistę o skierowanie. Wystawiła bez problemu ale do alabu a mój gin akceptuje tylko diagnostyke

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Luteina, Pregna plus, Pregna DHA 2x1, magnez 2x1, Acard 75

Wizyta- 22.08
    Badania prenatalne-3.09

preg.png
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 29 lipca, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżozu, mocno trzymam kciuki za wizytę i czekam na wiadomości po.🤞

Bambusek-94, wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!🎂🎉

Dżozu, bambusek-94 lubią tę wiadomość

2021 🩷
    2023 🩵
    07.2025 ⏸️🥹🤞

preg.png
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 29 lipca, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja próbowałam w poprzedniej ciąży uzyskać skierowania na badania od lekarza rodzinnego i nie dostałam bo "nie widziała podstaw do wystawienia" i powiedziała, że to należy do obowiązków ginekologa. Jedynie dostałam skierowanie do diabetologa i chodziłam na NFZ. Ale chociaż deklarują, że w ciąży termin ma się znaleźć szybko, to niestety obdzwoniłam wszystkie przychodnie w okolicy i był z tym duży problem. 🤷‍♀️
    Teraz obawiam się powtórki. 🫣 Ale nie zamartwiam się na zapas, bo najpierw ginekolog musi potwierdzić prawidłową ciążę.🤞

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca, 10:26

2021 🩷
    2023 🩵
    07.2025 ⏸️🥹🤞

preg.png
  • Aliana Koleżanka

Wysłany: 29 lipca, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bambusek-94 wszystkiego najlepszego! Niech z maluszkiem będzie wszystko dobrze a awaryjne muffiny wyrosną przepięknie! :)

👩35 🧔‍♂️37

01.2025 - poronienie zatrzymane 6,5tc/10tc 💔

05.2025 staramy się dalej 💪

30.06 - ⏸️
    15.07- 6+1 crl 3,8mm ❤️
    25.07- 7+4 crl 1,3cm! ❤️ fhr 160!

preg.png
  • Lynx Przyjaciółka

Wysłany: 29 lipca, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hope wrote:
    Ja próbowałam w poprzedniej ciąży uzyskać skierowania na badania od lekarza rodzinnego i nie dostałam bo "nie widziała podstaw do wystawienia" i powiedziała, że to należy do obowiązków ginekologa. Jedynie dostałam skierowanie do diabetologa i chodziłam na NFZ. Ale chociaż deklarują, że w ciąży termin ma się znaleźć szybko, to niestety obdzwoniłam wszystkie przychodnie w okolicy i był z tym duży problem. 🤷‍♀️
    Teraz obawiam się powtórki. 🫣 Ale nie zamartwiam się na zapas, bo najpierw ginekolog musi potwierdzić prawidłową ciążę.🤞

Na tej stronie jest pismo, które można wydrukować i złożyć jako skargę:
    https://matkaprawnik.pl/skarga-na-odmowe-wyznaczenia-wizyty-u-lekarza-w-ciagu-7-dni-roboczych/

Nie bójcie się walczyć o swoje prawa. Jeśli nie podziała skarga u kierownictwa przychodni, to wtedy trzeba pisać do oddziału NFZ, w ostateczności do Rzecznika Praw Pacjenta.

Dżozu, _Hope, Daisy1, Sagi, Andzia2519 lubią tę wiadomość

preg.png
‹‹ 33 34 35 36 37 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ