SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marzec 2026👶
Odpowiedz

Marzec 2026👶

Oceń ten wątek:
  • ZOSIA88 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udało mi sie zdrzemnąć a Wy tyle napisałyście :D
    Nie mierze ruchów dziecka ogólnie ta ciąża jest bardziej na luzie niż poprzednia pod wzgledem zamartwiania.
    Mi brzuch nie twardnieje ale jak chodze czuje, że zaraz mi pęcherz wyoadnie i boli niesamowicie w kroczu więc juz pomału odpuszczam jakieś zakupy tylko lekarz i jak siw nie da zaprowadzenie dziecka. Nic nie dzwigam w domu maz mi zanosi pranie i przynosi na strych ja tylko wieszam. Czas naprawdę przystopować zbliża się mi ten 34 tydz i teraz musze wszystko ostrożnie robić trochę się boje wychodzić na zewnatrz bo chodze okropnie i moge się poślizgnąć.
    W twj ciąży nie szczepiłam się mało tego troche się wkurzyłam z ta aferą Nan i toksynami w środky mleka mm bo własnie tego mleka używalismy.

37 lat
    1. córeczka 2021
    2. .......

preg.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZOSIA88 wrote:
    Udało mi sie zdrzemnąć a Wy tyle napisałyście :D
    Nie mierze ruchów dziecka ogólnie ta ciąża jest bardziej na luzie niż poprzednia pod wzgledem zamartwiania.
    Mi brzuch nie twardnieje ale jak chodze czuje, że zaraz mi pęcherz wyoadnie i boli niesamowicie w kroczu więc juz pomału odpuszczam jakieś zakupy tylko lekarz i jak siw nie da zaprowadzenie dziecka. Nic nie dzwigam w domu maz mi zanosi pranie i przynosi na strych ja tylko wieszam. Czas naprawdę przystopować zbliża się mi ten 34 tydz i teraz musze wszystko ostrożnie robić trochę się boje wychodzić na zewnatrz bo chodze okropnie i moge się poślizgnąć.
    W twj ciąży nie szczepiłam się mało tego troche się wkurzyłam z ta aferą Nan i toksynami w środky mleka mm bo własnie tego mleka używalismy.
    Ja też mam uczucie, że jak chodzę, wstanę to ten pęcherz sobie o mnie przypomina 🫣

Też nie liczę ruchów, wieczorek jak sobie przypomnę to tylko się zastanawiam czy się ruszał w ciągu dnia i ruszał się coś. Zakupy to masakra dla mnie. Młoda często chce żebym ją wniosła na drugie piętro i niosę ją i "drobne" zakupy 🫣.
    Teraz zamierzam wyjadać z lodówki, zamrażarki i wszystko co się da a jak będzie partner to niech mi kupi więcej rzeczy bo ja już mam dość i zaczynam wątpić czy się ogarnę do marca 😭 zwłaszcza, że dwulatek bałagani bardziej niż te szkolne dzieci i czuję, że nic innego nie robię tylko sprzątam zabawki

age.png

preg.png
  • Truskawkowykompot Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A usg 3 trymestru się wykonuję do 32 tygodnia?

Ja muszę przełożyć zwykłą wizytę na za tydzień bo nie dość że nie ma męża i nie mam jak dojechać to jeszcze jestem chora 😵‍💫

Z tym gotowaniem z maluchami i w ciąży to najgorsza rzecz, ja już wysiadam...

preg.png
  • Daga121222 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Aliana moim pierwszym wyborem jest właśnie Żelazna i to prawda, z parkingiem tam jest dramat 😬 zresztą ostatnio bardzo oblegany szpital i w razie czego jeszcze mam Kasprzaka blisko, więc zobaczymy.
    Co do Madalińskiego to właśnie też czytałam artykuł 😨

@Kłębuszek ja właśnie dziś się dowiedziałam, że potrzebne jest skierowanie do okulisty 😅🫣 także nie wiem czy chce mi się w to bawić.

@Zosia fajnie, że udało Ci się zdrzemnąć 😃
    Z pęcherzem mam podobnie, ogólnie zanim wyjdę z domu to idę skorzystać z toalety, ale jak tylko wychodzę i zrobię 100 metrów to pęcherz daje o sobie znać 😂 miałam tak wczoraj, gdy szłam z mężem do apteki haha

@Arga oj domyślam się jakie to musi być męczące 🫣 w takich sytuacjach pomoc jest naprawdę ważna. Ogólnie na tym etapie zakupy już nie sprawiają tyle przyjemności 🫣

👱🏻‍♀️30🧑🏻‍🦱30

👩🏼‍❤️‍💋‍👨🏻2015
    💍2019
    💒12.08.2022

Starania od 02.2023
    2025 2xIUI ❌

28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
    31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
    11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
    16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
    20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
    21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10, 7dpt - 51,00, 10dpt - 234,80, 17dpt - 2826,00 🥹
    24dpt ➡️ mamy serduszko ❤️

Córeczka 🩷
    20+5 - 382 g
    26+0 - 964 g
    29+2 - 1400 g
    31+2 - 1800 g

⏳12.01 ➡️ III prenatalne
    ⏳21.01 ➡️ wizyta

preg.png
  • alta marea Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżozu wrote:
    Chciałam Was podpytać jeszcze o mierzenie ruchów dziecka, bo aplikacja ovufriend mi cos takiego podpowiada. Robicie to?

Ja generalnie nie liczę, moje dziecko ma w brzuchu po 3-4 dni mega aktywności, a później dzień dwa totalnego spoczynku kiedy ledwo go czuję cały dzień. Zauważyłam, że jest to regularne więc jakbym w tych dniach gdzie się mało rusza miała doliczyć 10 ruchów w godzinę, to byłabym przynajmniej raz w tygodniu na
    SORze z powodu braku ruchów. Czasami policzę jak już naprawdę się martwię, ale generalnie to mam poczucie, że jest za wcześnie m. Jeśli na wizytach w poniedziałek i później po tygodniu będzie ok, to dopytam czy powinnam już liczyć

preg.png
  • ZOSIA88 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga ja tez musze dziennie zabawki sprzątac ale dzisiaj ten bałagan lezy wczoraj sprzatałam i dzisiaj patrze jest to samo w pokoju :/
    2 latek pewnie tez daje Ci popalic a starsze dzieci nie mogą troche pomoc np z tym sprzątaniem ?

37 lat
    1. córeczka 2021
    2. .......

preg.png
  • Dżozu Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga ja nie mam pojecia jak Ty to wszystko ogarniasz z trojką dzieci i bez partnera na co dzień... szacun.

Sagi, bambusek-94 lubią tę wiadomość

starania od 2/24; 📣

⏸️ 10.07.2025 🤩 po raz pierwszy w życiu 🤩
    11.07 - beta 60,60
    14.07 - beta 258
    17.07 - beta 882,6
    23.07 - beta 11 tys.
    29.07 - 4,5 mm Kropka 🐤🥳 ciąża młodsza o tydzień (późna owulka)
    26.08 - 3,69 cm Wiercipiętka 👶❤️
    8.09 - 6,1 cm Bobasa ❤️❤️❤️ usg prawidłowe
    23.09 - Dzidziutek ukrywa swą płeć..
    21.10 - Dziewczynka na pokładzie ❤️ girl power ❤️
    14.10 - 473 g zdrowej dziewczynki ❤️
    17.12 - Ula ma już 1 kg 🤰🏽💪🏼🌞🌞🌞
    ⏳7.01.2026 - III prenatalne
    ⏳14.01.2025 - wizyta gin.

preg.png
  • Dżozu Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sagi wrote:
    https://wiadomosci.onet.pl/warszawa/tragedia-w-warszawskim-szpitalu-ciezarna-zmarla-po-podaniu-niewlasciwego-gazu/jzn0nq8

:o

Coś okropnego 😞

starania od 2/24; 📣

11.07 - beta 60,60
    14.07 - beta 258
    17.07 - beta 882,6
    23.07 - beta 11 tys.

preg.png
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sagi widziałam to, takie informacje na koniec ciąży to nic fajnego....

Mój mąż wczoraj w przypływie zwierzeń przyznał że stresuje go poród. Ja jestem spokojna ale on widzę ze nie

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Pregna plus, Pregna DHA 2x1, magnez 2x1, Acard 75, Żelazo

USG połówkowe- 343 g zdrowej dziewczynki 🩷

preg.png
  • Sagi Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alta marea wrote:
    Ja generalnie nie liczę, moje dziecko ma w brzuchu po 3-4 dni mega aktywności, a później dzień dwa totalnego spoczynku kiedy ledwo go czuję cały dzień. Zauważyłam, że jest to regularne więc jakbym w tych dniach gdzie się mało rusza miała doliczyć 10 ruchów w godzinę, to byłabym przynajmniej raz w tygodniu na
    SORze z powodu braku ruchów. Czasami policzę jak już naprawdę się martwię, ale generalnie to mam poczucie, że jest za wcześnie m. Jeśli na wizytach w poniedziałek i później po tygodniu będzie ok, to dopytam czy powinnam już liczyć

To ma być 10 ruchów na godzinę? Nonsens, to codziennie bym panikowała. Jak jest aktywna to jest aktywna, ale dziecko w brzuchu też kiedyś śpi.

👩🏻 34

06.07.2025 - ⏸️

09.02.2023 - ⏸️

preg.png

age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZOSIA88 wrote:
    Arga ja tez musze dziennie zabawki sprzątac ale dzisiaj ten bałagan lezy wczoraj sprzatałam i dzisiaj patrze jest to samo w pokoju :/
    2 latek pewnie tez daje Ci popalic a starsze dzieci nie mogą troche pomoc np z tym sprzątaniem ?
    Trochę pomagają ale to jednak też dzieci i się opierdzielają 🫣
    Dziś znowu mi nie dobrze, co zjem to zwracam 🫣 młoda zasnęła na drzemkę a zaraz muszę ją budzić i jedziemy po resztę. Wczoraj był armagedon na drodze mam nadzieję że dziś będzie lepiej bo trasa co zajmuje mi max 10 minut wczoraj zajęła mi prawie godzinę 🫣😅

age.png

preg.png
  • ZOSIA88 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi okropnie slabo jest chyba ta drzemka jeszcze mi zaszkodziła tata mój poszedl odebrać córkę dzisiaj czuje że czeka mnie leżenie :(
    Arga szacunek jeszcze z dolegliwościami masz siłe zajmować się dziećmi naprawdę silna babka jesteś . To samo widze Jednorożec troche nas mobilizujecie. Aczkowlwiek ja dzisiaj to wymiekam nie wiem czy po pobraniu krwi czy taki dzień.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia, 15:22

37 lat
    1. córeczka 2021
    2. .......

preg.png
  • Katt Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie sprawdziłam wyniki badań, mam mega niską ferrytyne bo jakieś 9,8 (minimalna akceptowalna wartość to 15) Hemoglobina jakoś 12. To by wyjaśniało zmęczenie z ostatniego czasu. Według chatu czeka mnie solidne leczenie żelazem o ile nie wlewki dożylne bo mało czasu do porodu. Jak nie urok to sraczka. Bobo rośnie, serduszko w porządku to musiało się coś innego przypałętać 😭

Dżozu lubi tę wiadomość

• Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do sprzątania zabawek to jednak piętrowy dom to zaletą. Dzieci mają swój bajzel na piętrze, nikt tam nie chodzi może się dziać co chce 😂😂😂

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Pregna plus, Pregna DHA 2x1, magnez 2x1, Acard 75, Żelazo

USG połówkowe- 343 g zdrowej dziewczynki 🩷

preg.png
  • Dżozu Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZOSIA88 wrote:
    Mi okropnie slabo jest chyba ta drzemka jeszcze mi zaszkodziła tata mój poszedl odebrać córkę dzisiaj czuje że czeka mnie leżenie :(
    Arga szacunek jeszcze z dolegliwościami masz siłe zajmować się dziećmi naprawdę silna babka jesteś . To samo widze Jednorożec troche nas mobilizujecie. Aczkowlwiek ja dzisiaj to wymiekam nie wiem czy po pobraniu krwi czy taki dzień.

Zosia dziś baaardzo niskie ciśnienie atmosferyczne jest... mamy prawo czuć się slabo.

starania od 2/24; 📣

11.07 - beta 60,60
    14.07 - beta 258
    17.07 - beta 882,6
    23.07 - beta 11 tys.

preg.png
  • Sagi Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżozu wrote:
    Zosia dziś baaardzo niskie ciśnienie atmosferyczne jest... mamy prawo czuć się slabo.

To by wiele wyjaśniało :) Ja dzisiaj o 9 już ziewałam 😂 Obudziło mnie wyjście z synkiem na dwór - mróz i słoneczko są spoko.

👩🏻 34

06.07.2025 - ⏸️

09.02.2023 - ⏸️

preg.png

age.png
  • Sagi Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katt wrote:
    Właśnie sprawdziłam wyniki badań, mam mega niską ferrytyne bo jakieś 9,8 (minimalna akceptowalna wartość to 15) Hemoglobina jakoś 12. To by wyjaśniało zmęczenie z ostatniego czasu. Według chatu czeka mnie solidne leczenie żelazem o ile nie wlewki dożylne bo mało czasu do porodu. Jak nie urok to sraczka. Bobo rośnie, serduszko w porządku to musiało się coś innego przypałętać 😭

Zawsze się coś przypaleta. Dostaniesz zastrzyki albo inne super wspomaganie i będzie dobrze 🤗

Katt lubi tę wiadomość

👩🏻 34

06.07.2025 - ⏸️

09.02.2023 - ⏸️

preg.png

age.png
  • Sagi Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżozu wrote:
    A to jak mierzycie? Normalnie na ciśnieniomierzu? Mi mierzy smartwatch (garmin) i on w ciąży zglupiał całkiem.

Ja już zaliczyłam ostatnio okulistę i jest wszystko ok.

Chciałam Was podpytać jeszcze o mierzenie ruchów dziecka, bo aplikacja ovufriend mi cos takiego podpowiada. Robicie to?

Trochę dziś napstrykam postów, ale czy możesz polecić swój model garmina? Miałam venu 3S i ostatecznie zwróciłam, bo mimo wymiany miały tę samą usterkę :/ Ale bardzo mi go brakuje!

👩🏻 34

06.07.2025 - ⏸️

09.02.2023 - ⏸️

preg.png

age.png
  • Zaniepokojona1234 Przyjaciółka

Wysłany: 9 stycznia, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sagi wrote:
    Trochę dziś napstrykam postów, ale czy możesz polecić swój model garmina? Miałam venu 3S i ostatecznie zwróciłam, bo mimo wymiany miały tę samą usterkę :/ Ale bardzo mi go brakuje!
    Ja mam venu 4 i jest super. Do tego Farmona mają super gwarancje. Jak już nie ma modelu który reklamujesz to wysyłają ci lepszy :)

Sagi lubi tę wiadomość

preg.png
  • aqq Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sagi wrote:
    A co się działo z 3s? Ja mam swojego od ponad roku i dobrze się sprawuje

preg.png
‹‹ 386 387 388 389 390
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ