SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marzec 2026👶
Odpowiedz

Marzec 2026👶

Oceń ten wątek:
  • Arga Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kiedyś miałam heparyne natryczalt to kosztowała mnie coś około 35 zł za opakowanie więc z 100 zł miesięcznie, za 100 za opakowanie nie byłoby mnie chyba już stać na kupowanie wszystkich i brałabym co drugi, trzeci dzień 🤣🫣 ogólnie dziś zapłaciłam majątek za badania i licząc sobie to naprawdę dużo mnie kosztuje prowadzenie tej ciąży w porównaniu do ciąż poprzednich 🫣 niestety kiedy chciałam prowadzić na Nfz spotkałam się z murem przez mthfr i poronienia więc zostało mi prywatnie bo wtedy raptem nie ma problemu aby mnie ktoś prowadził 🫣 kiedyś na Nfz nie doczekałam się nawet usg bo ciąża przestała się rozwija a mój termin w klinice był za dwa miesiące 🫣 więc to jest jakaś porażka

age.png

preg.png
  • ZOSIA88 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga wrote:
    Ja kiedyś miałam heparyne natryczalt to kosztowała mnie coś około 35 zł za opakowanie więc z 100 zł miesięcznie, za 100 za opakowanie nie byłoby mnie chyba już stać na kupowanie wszystkich i brałabym co drugi, trzeci dzień 🤣🫣 ogólnie dziś zapłaciłam majątek za badania i licząc sobie to naprawdę dużo mnie kosztuje prowadzenie tej ciąży w porównaniu do ciąż poprzednich 🫣 niestety kiedy chciałam prowadzić na Nfz spotkałam się z murem przez mthfr i poronienia więc zostało mi prywatnie bo wtedy raptem nie ma problemu aby mnie ktoś prowadził 🫣 kiedyś na Nfz nie doczekałam się nawet usg bo ciąża przestała się rozwija a mój termin w klinice był za dwa miesiące 🫣 więc to jest jakaś porażka
    Mnie też duzo kosztuje ta ciąża wizyty prywatne plus badania jedynie na lekach sporo zaoszdzedziłam poprzednia też mnie sporo kosztowała. Po porodzie planuje tez zrobić sobie zabiegi na te nietrzymanie moczu , któr też pewnie beda kosztować:/

37 lat
    1. córeczka 2021
    2. .......

preg.png
  • Kłębuszek Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja nie zauważyłam u siebie żadnych skurczy ani twardnienia brzucha. Ale może nie umiem tego rozpoznać 🙈 jedynie od początku ciąży rano jak się budzę to boli mnie brzuch, tak z 5 min może. Mówiłam lekarzowi to stwierdził, że nie każdy ból da się wytłumaczyć i po prostu tak mam i tyle. Nie biorę też żadnego magnezu.

alta marea lubi tę wiadomość

30 l👩 +30 l👨

2021 💕
    2023 👰🤵
    2024.09 - początek starań
    2025.01 - III histeroskopia (nieudana? w macicy dalej coś jest)
    2025.04 - powrót do starań po zabiegu

Niedowaga + Hiperinsulinemia + Niedoczynność tarczycy
    Polip endometrialny (Histeroskopia: marzec 2022, marzec 2024, styczeń 2025)

08.06.25 - szczęśliwy cykl 🍀
    10.07 (33dc) - owulacja ?! 💕
    16.07 (39dc) - test negatywny ⚪
    24.07 (47dc) - test pozytywny ⏸️
    Beta 105,7; Progesteron 22,19
    26.07 (49dc) - Beta 313,3, TSH 2,28

04.08 - widoczny pęcherzyk ciążowy
    08.08 - zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
    22.08 - 1.76 cm bobasa ❤️
    08.09 - CRL 3.8 cm ❤️
    19.09 - Nifty Pro, wszystkie ryzyka niskie, dziewczynka 🩷
    3.11 - 242 g 🩷
    1.12 - 490 g 🩷
    29.12 - 925 g 🩷
    12.01 - 1300 g 🩷

🩺 26.01 - wizyta
    🩺 11.02 - wizyta

preg.png
  • Hermionka Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Daga to kot brytyjski? 😍 bo też takiego mam, brytka właśnie i tylko patrzy na mnie z wyrzutem, że co ja sobie wymyśliłam!? 😂 śpi obecnie w łóżeczku bobo i nie wygląda, żeby miał ochotę się stamtąd wyprowadzić 😂

Ja nie mam żadnych skurczy, ani też twardnienia brzuszka. Jest cały czas taki sam. Natomiast takie wygibasy w tym brzuchu, że tylko widać jak bobo się tam rusza i ten brzuch się tak wygina 😂

Na wszelkie puchnięcia nóg serdecznie wam polecam drenaż limfatyczny. Chodzę od drugiego trymestru regularnie i to jest taka ulga dla nóg. Więc nawet obecnie czuję się tak lekko, co mając na uwadze, że wyglądam jak słonik, jest miła odmiana 😂

Został mi praktycznie miesiąc!!! Nie mogę się doczekać!

ZOSIA88, Kasiastaraczka, Arga, bambusek-94, Dżozu, Daga121222, _Hope, Kłębuszek lubią tę wiadomość

• ZOSIA88 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hermionka wrote:
    @Daga to kot brytyjski? 😍 bo też takiego mam, brytka właśnie i tylko patrzy na mnie z wyrzutem, że co ja sobie wymyśliłam!? 😂 śpi obecnie w łóżeczku bobo i nie wygląda, żeby miał ochotę się stamtąd wyprowadzić 😂

Ja nie mam żadnych skurczy, ani też twardnienia brzuszka. Jest cały czas taki sam. Natomiast takie wygibasy w tym brzuchu, że tylko widać jak bobo się tam rusza i ten brzuch się tak wygina 😂

Na wszelkie puchnięcia nóg serdecznie wam polecam drenaż limfatyczny. Chodzę od drugiego trymestru regularnie i to jest taka ulga dla nóg. Więc nawet obecnie czuję się tak lekko, co mając na uwadze, że wyglądam jak słonik, jest miła odmiana 😂

Też mam kota i psa :D u mnie caly zwierzyniec :D
    Ale to dachowiec jego interesuja tylko dwie rzeczy spanie i jedzenie :D
    Hermionka to szybko zleci i chyba zapoczątkujesz te nasze forum ;)

Dziewczyny macie jakieś sposoby aby jak najszybciej dojść po cc. Wiwm że mi wyprostowana pozycja ciała pomogła najgorzej mnie te majty poporodowe wkurzały aha dokupilam sobie tez takie z canpola z gotowa podpaską bo moj szpital wymaga bardzo duzo tych majtek wiec stwierdzilam, że bedw miec wszystkiego po trochu :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 14:32

Hermionka lubi tę wiadomość

37 lat
    1. córeczka 2021
    2. .......

preg.png
  • Lynx Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga wrote:

Doskonale rozumiem.
    U mnie kwestia mutacji w obrębie tarczycy i na NFZ też kręcili ramionami. Wysyłali od razu na patologię ciąży. Na szczęście znalazłam prywatnie lekarza, który się podjął prowadzenia. Sam skomentował, że ciąża nuda jak na fakt tej mutacji 😅

Chociaż porównując sprzęt na NFZ, jednak cieszę się, że musiałam prowadzić prywatnie. Byłam u kilku ginekologów i dramat

Arga lubi tę wiadomość

preg.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam często wrażenie, że ten mój brzuch jest taki w odbiorze jakby mi ścierpł.

Po cc to tylko wyprostowanie i chodzenie jeśli jest się na siłach 🫣 pewnie będę brać przeciwbólowego aby móc chodzić bo ostatnio to była już masakra dla mnie, po drugim cc śmigałam po korytarzach a po 3 tylko bym spała i dwie noce wolałam ciągle o pomoc, dopiero trzecia noc była spoko i do domu. Ja kupuję z dwie pary tych siateczkowych na dwa pierwsze dni, raczej nie będę ich tam prać a później też chcę te jednorazowe i muszę sobie jakieś babcine bawełniane do domu kupić 😅
    Umówiłam się na sesję noworodkową do ostatniej fotografki bo byłam zadowolona ale już wiem, że muszę zacząć zbierać na wykup tych zdjęć bo na 10 się nie skończy 🫣😅
    Stresuję się przed jutrzejszą wizytą czuję się już jak wieloryb 🤣🫣

age.png

preg.png
  • ZOSIA88 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga mnie siostra triche nastraszyla, że 2 cc jest boelśniejsza ale powiem szczerze , że jakos tego nie odbieram za bardzo stresująco przez te moje dolegliwości ja po prostu nie moge się doczekać tego dnia :D a jeszcze nie dawno plakalam nad wc wymiotując

37 lat
    1. córeczka 2021
    2. .......

preg.png
  • Daga121222 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hermionka wrote:

Dokładnie tak, to kotek brytyjski 🥰 haaha no to nasza kicia też śpi w łóżeczku dziecka każdej nocy 🫣 ewidentnie jest jej tam dobrze i myśli, że do dla niej

Hermionka lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️30🧑🏻‍🦱30

👩🏼‍❤️‍💋‍👨🏻2015
    💍2019
    💒12.08.2022

Starania od 02.2023
    2025 2xIUI ❌

28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
    31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
    11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
    16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
    20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
    21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10, 7dpt - 51,00, 10dpt - 234,80, 17dpt - 2826,00 🥹
    24dpt ➡️ mamy serduszko ❤️

Córeczka 🩷
    20+5 - 382 g
    26+0 - 964 g
    29+2 - 1400 g
    31+2 - 1800 g
    32+5 - 2250 g

⏳21.01 ➡️ wizyta

preg.png
  • ZOSIA88 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które beda karmic mm albo dokarmiać o jakim mm myślicie ? Przy córce używałam nan ale jakas mega afera z tym mlekiem wybuchła :/

alta marea lubi tę wiadomość

37 lat
    1. córeczka 2021
    2. .......

preg.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZOSIA88 wrote:
    Arga mnie siostra triche nastraszyla, że 2 cc jest boelśniejsza ale powiem szczerze , że jakos tego nie odbieram za bardzo stresująco przez te moje dolegliwości ja po prostu nie moge się doczekać tego dnia :D a jeszcze nie dawno plakalam nad wc wymiotując
    Dla mnie właśnie była najlepsza ta druga cesarka, jeszcze w miarę siły miałam bo tylko jedno dziecko w domu, chciałam szybko wrócić, super mi się wstawało i ogarniało samej, przeciwbólowe brałam tylko dwa razy, blizna szybko mi się zasklepiła bo mi szew wyszedł na drugą dobę i wszystko się trzymało na plasterkach 😅🫣 no i moje nastawienie było takie, że szybko chcę do domu do małej.
    Teraz piję kolagen i zaraz będę brać więcej witaminy C bo mi położna powiedziała, że matki co tak robiły szybciej dochodziły do siebie po cc, zobaczymy bo i tak ten kolagen sobie popijam, chciałam jeszcze homeopatie arnice miesiąc przed bo też polecają. Partner będzie ze mną trzy tygodnie (plus minus) a do szkoły muszą dzieciaki chodzić więc te trzy miesiące będę dużo ich wozić to zrobię co się da aby nie musieć chodzić na autobusy z 4 dzieci 😅🫣

Dżozu lubi tę wiadomość

age.png

preg.png
  • Hermionka Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZOSIA88 wrote:
    Też mam kota i psa :D u mnie caly zwierzyniec :D
    Ale to dachowiec jego interesuja tylko dwie rzeczy spanie i jedzenie :D
    Hermionka to szybko zleci i chyba zapoczątkujesz te nasze forum ;)

Dziewczyny macie jakieś sposoby aby jak najszybciej dojść po cc. Wiwm że mi wyprostowana pozycja ciała pomogła najgorzej mnie te majty poporodowe wkurzały aha dokupilam sobie tez takie z canpola z gotowa podpaską bo moj szpital wymaga bardzo duzo tych majtek wiec stwierdzilam, że bedw miec wszystkiego po trochu :D

Tak samo, mam jeszcze psa w tym wszystkim 🙈
    Ja generalnie chodzę do fizjo urogin i teraz ćwiczymy prawidłowa pionizację i jak później pracować z blizną.
    Też kupiłam te siateczkowe i z csnpola z tą podpaska. Mocno się w ogóle krwawi po CC? Bo mi lekarz powiedziała, że wystarcza mi takie większe podpaski jak na noc i sama nie wiem.

• Daga121222 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZOSIA88 wrote:
    Moja szefowa miała dwa razy cc i to drugie wspomina zdecydowanie lepiej niż to pierwsze 😊

ZOSIA88 lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️30🧑🏻‍🦱30

👩🏼‍❤️‍💋‍👨🏻2015
    💍2019
    💒12.08.2022

Starania od 02.2023
    2025 2xIUI ❌

11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
    16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
    20.06 ➡️ 4dpt ⏸️

Córeczka 🩷
    20+5 - 382 g
    26+0 - 964 g
    29+2 - 1400 g
    31+2 - 1800 g
    32+5 - 2250 g

⏳21.01 ➡️ wizyta

preg.png
  • Dżozu Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a nie macie za niskiej wilgotności w domach? Mnie się zawsze mega podraznienie i katar robiły w pracy jak tylko ogrzewanie odpalali, u mnie w domu jest spoko wilgotność i nic mi sie nie dzieje.

Optymalne rh ok 45-55%, u mnie w pracy nie raz 20%... śluzówki przy czymś takim mają ciężko. Trzeba odpalać nawilzacze

starania od 2/24; 📣

⏸️ 10.07.2025 🤩 po raz pierwszy w życiu 🤩
    11.07 - beta 60,60
    14.07 - beta 258
    17.07 - beta 882,6
    23.07 - beta 11 tys.
    29.07 - 4,5 mm Kropka 🐤🥳 ciąża młodsza o tydzień (późna owulka)
    26.08 - 3,69 cm Wiercipiętka 👶❤️
    8.09 - 6,1 cm Bobasa ❤️❤️❤️ usg prawidłowe
    23.09 - Dzidziutek ukrywa swą płeć..
    21.10 - Dziewczynka na pokładzie ❤️ girl power ❤️
    14.10 - 473 g zdrowej dziewczynki ❤️
    17.12 - Ula ma już 1 kg 🤰🏽💪🏼🌞🌞🌞
    7.01.2026 - III prenatalne ok ❤️, Bobaska ma już 1480 g 💪🏼🌞
    ⏳14.01.2025 - wizyta gin.

preg.png
  • Daga121222 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżozu wrote:
    Dziewczyny a nie macie za niskiej wilgotności w domach? Mnie się zawsze mega podraznienie i katar robiły w pracy jak tylko ogrzewanie odpalali, u mnie w domu jest spoko wilgotność i nic mi sie nie dzieje.

Optymalne rh ok 45-55%, u mnie w pracy nie raz 20%... śluzówki przy czymś takim mają ciężko. Trzeba odpalać nawilzacze
    Ja podejrzewam, że u mnie tak może być 🫣 aczkolwiek ten nos mam zatkany jeszcze zanim zaczęliśmy używać ogrzewania. Ale jest ta suchość śluzówki + woda z nosa odkąd ogrzewamy 🙄 mamy nawilżacz, ale cały czas o nim zapominam 😅

👱🏻‍♀️30🧑🏻‍🦱30

👩🏼‍❤️‍💋‍👨🏻2015
    💍2019
    💒12.08.2022

Starania od 02.2023
    2025 2xIUI ❌

16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
    20.06 ➡️ 4dpt ⏸️

Córeczka 🩷
    20+5 - 382 g
    26+0 - 964 g
    29+2 - 1400 g
    31+2 - 1800 g
    32+5 - 2250 g

⏳21.01 ➡️ wizyta

preg.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hermionka wrote:
    Tak samo, mam jeszcze psa w tym wszystkim 🙈
    Ja generalnie chodzę do fizjo urogin i teraz ćwiczymy prawidłowa pionizację i jak później pracować z blizną.
    Też kupiłam te siateczkowe i z csnpola z tą podpaska. Mocno się w ogóle krwawi po CC? Bo mi lekarz powiedziała, że wystarcza mi takie większe podpaski jak na noc i sama nie wiem.
    W szpitalu to miałam te podkłady poporodowej na noc. Jednak najpierw się długo leży a później Ci zmieniają przed pionizacją i wierz mi nie chcesz mieć żadnych przecieków dó rana więc lepiej mieć ten duży podkład, później już spokojnie można te mniejsze podkłady i te podpaski nocne ale ja w domu kilka dni chodziłam w podkladach bo szkoda wyrzucić całe mi było 😅 też się krwawi, nie jest masakra ale jednak te trzy, cztery dni mogą być większe a wtedy jeszcze wizyty w toalecie są męczące przez ból rany więc mi się nie chciało bawić w przyklejanie małej podpaski w te duże gacie 🤣 ale sądzę, że jednorazowe majtki z podkładem będą fajne, znajoma miała po wyłuszczeni mięśniaków i sobie chwaliła za wygodę.

age.png

preg.png
  • ZOSIA88 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja koleżanka jest miesiac po cc i dostala krwawienia myślicie, że to juz miesiaczka ? Ona karmi i piesia i dokarmia mm.
    Ja woke miec jednak wiecej nawet jesli nie wykorzystam po porodzie to napewno jak miesiaczka powróci to na noc czy cos az wykorzystam ;)

37 lat
    1. córeczka 2021
    2. .......

preg.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZOSIA88 wrote:
    Moja koleżanka jest miesiac po cc i dostala krwawienia myślicie, że to juz miesiaczka ? Ona karmi i piesia i dokarmia mm.
    Ja woke miec jednak wiecej nawet jesli nie wykorzystam po porodzie to napewno jak miesiaczka powróci to na noc czy cos az wykorzystam ;)
    Tak może być. Ale ogólnie połóg trwa okolo6-8 tygodni i może pojawić się krwawienie. Mi miesiączki zawsze szybko wracały a karmiłam tylko piersią

age.png

preg.png
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi po obu porodach okres wrócił jakieś 3- 4 miesiące po mimo że dzieci buły tylko kp

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Pregna plus, Pregna DHA 2x1, magnez 2x1, Acard 75, Żelazo

USG połówkowe- 343 g zdrowej dziewczynki 🩷

preg.png
  • ZOSIA88 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez dostalam po 3 miesiacach a dokarmiałam mm pózniej dopiero ale po miesiacu już miesiaczka :/

37 lat
    1. córeczka 2021
    2. .......

preg.png
‹‹ 406 407 408 409 410
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 porad, jak ubrać dziecko na zimowy spacer

Niekiedy zimowa aura za oknem może zniechęcać do spacerów... Tymczasem jest to świetny sposób na budowanie odporności, dotlenienie organizmu i zapewnienie aktywności fizycznej dla dziecka. Jak zatem przygotować się na zimowy spacer? Sprawdź 7 porad, jak ubrać dziecko!

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ