Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Podobno żeby była większa szansa żeby okres nie wrócił to trzeba karmić regularnie co 3 godziny żeby utrzymać poziom prolaktyny, a mi chłopaki już wtedy przesypiali noce wiec miałam jedna długa przerwę na dobęZOSIA88 wrote:Tez dostalam po 3 miesiacach a dokarmiałam mm pózniej dopiero ale po miesiacu już miesiaczka

Arga lubi tę wiadomość
-
Ja się prawie nie rozstawałam z moim ssakiem, a i tak dostałam okres dwa tygodnie po zakończonym połogu, także tak 🫣
Co do rekonwalescencji po cc to chyba tylko pozycja wyprostowana, dużo chodzenia i leki przeciwbólowe.
Arga lubi tę wiadomość
-
ZOSIA88 wrote:Dziewczyny które beda karmic mm albo dokarmiać o jakim mm myślicie ? Przy córce używałam nan ale jakas mega afera z tym mlekiem wybuchła

Ja przy obu chłopcach starałam się unikać koncernów. używałam Hipp bo jest ekologiczne i lokalne z DE, mega sobie chwaliłam. Tyle że w Niemczech są trochę inne zalecenia, pediatrzy nie każą przechodzić na mleko następne dopóki dziecko nie jest za szybko głodne, generalnie jest rekomendacja na mleku początkowym do końca karmienia mm. My mamy 3 rodzaje: PRE, 1 i 2 i zalecenie jest żeby być na tym PRE jak najdłużej (my nigdy nie zmieniliśmy ani na 1 ani na 2).
Mleko PRE (u każdego producenta dostępnego na rynku niemieckim, nie tylko Hipp):
- Jedynym węglowodanem jest laktoza (jak w mleku mamy)
- brak skrobi, maltodekstryny, syropu glukozowego
- Bardziej „rzadkie”, trudniej je przekarmić
- Można podawać na żądanie
- jest najbardziej zbliżone do mleka mamy
ZOSIA88 lubi tę wiadomość
-
ZOSIA88 wrote:Moja koleżanka jest miesiac po cc i dostala krwawienia myślicie, że to juz miesiaczka ? Ona karmi i piesia i dokarmia mm.
Ja woke miec jednak wiecej nawet jesli nie wykorzystam po porodzie to napewno jak miesiaczka powróci to na noc czy cos az wykorzystam
A skończyły się odchody połogowe? Bo ja nie było przerwy to ja bym się zgłosiła do lekarza żeby czegoś nie przegapić.
Co do cesarki to ja też dużo lepiej wspominam tą drugą- znałam już skalę bólu i swoj próg wytrzymałości i po prostu aktywizacja poszła duuuuuzo szybciej.
Ja zaczęłam gotowac rosołki kolagenowe i już sobie piję
mam zamiar ugotować dużo w lutym i pomrozic i codziennie w połogu pić też kubeczek przynajmniej pierwsze 3-4 tygodnie
Daga121222, Arga lubią tę wiadomość
-
Robię z wołowych kości szpikowych, nóżek i kurzych łapek. Zbieram tylko tłuszcz później bo go nie lubię za dużo , a w skórze niestety jest sporo. Mam wielki wolnowar 8L i po prostu to jest najlepsze urządzenie (i niedrogie!!!) jakie mam w kuchni, chociaż używam go tylko do rosołów i bigosu 🤣 wstawiam wieczorem na 12-14h i rano mamy gar gotowy, nic nie trzeba pilnować. Żadne thermomixy i lidlomixy mnie tak nie cieszą jak ten wolnowar 🤣
Sagi lubi tę wiadomość
-
Mi najbardziej smakuje rosół na szpondrze 🥹 Ale często mnie potem boli brzuch od tej ilości tłuszczu, więc się przerzuciłam na kurze nóżki. Może zrobię jakiś mix. Ale mi narobiłaś smaka. Ech, i dziwić się że waga rośnie…
alta marea lubi tę wiadomość
-
Ja właśnie też mam problemy później jak jest za tłusty więc wstawiam do lodówki (albo zimą za okno 😆) i jak się schłodzi to zbieram ten tłuszcz łyżką, zostawiam dosłownie odrobinę, bo jest potrzebny. Dzięki temu gotuję na czym chcę. Rosół dobry na każde zło 😁
-
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH