Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja dwie ciąże miałam po 39 tygodniu więc to taki standard, tą może da wcześniej, nie wiem zobaczymyZOSIA88 wrote:39 tc to kurcze póżno mi się wydaje mam nadzieję, że dotrwamy ale mam tez nadzieję, że jednak bedzie ten 38 tc orientowałam sie trochę i wpisuja na cc od 38 tc nie wcześniej.
Nie mam sposobu na bezssenośc myśle, że organizm juz nas przystosowuje działają tez inne hormonyco robie ostatnio obejrzałam wszystkie filmiki o ozempicu botolsach lifitingu i medycynie estetycznej nie dlatego, że chce sobie zrobić ale jaki wpływ na zdrowie mają a kobiety coraz więcej z tego korzystają. Zainstalowalam sobie tez gre jestem na 700 poziomie no tak ksiazka może lepszym bylaby wyborem ale zarówno w tej jak i poprzedniej ciązy mam nie chęc do czytania pomimo , że leża na szafce książki, które chcialam przeczytać jeszcze przed tym jak dowiedziałam się, że jestem w ciąży. -
Dziękuję 🥰_Hope wrote:@Lynx, fajnie, że się odezwałaś, gratuluję córeczki!🩷🥳💗
@Sagi, jak super, że znasz już datę CC.😍 Wow, to już mniej niż 2 miesiące i będziecie się tulić.🥰
Ja też nastawiam się na cięcie w 39tc.
@Daga, śliczny brzuszek 😍💗 Świetnie wyglądasz.
Ja brzuch mam bardzo duży. Mąż się śmieje, że najpierw idzie piłka, a dopiero później ja. 🫣😂 Ogólnie ostatnio sporo przytyłam.🤭 Jestem bardzo ciekawa ile Mały już waży.
Hahaha mam podobnie 🫣
Wy też tak macie, że czasem źle wymierzycie i uderzycie brzuchem np. o futrynę drzwi? 😅
alta marea, M_onia, Dżozu lubią tę wiadomość
👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10, 7dpt - 51,00, 10dpt - 234,80, 17dpt - 2826,00 🥹
24dpt ➡️ mamy serduszko ❤️
Córeczka 🩷
20+5 - 382 g
26+0 - 964 g
29+2 - 1400 g
31+2 - 1800 g
32+5 - 2250 g
⏳21.01 ➡️ wizyta

-
Współczuję Ci tego odśnieżania, to musiała być niezła gimnastyka z rana 😬Arga wrote:Dość mam tego śniegu 😭 odśnieżanie w 7 miesiącu jest masakryczne, zwłaszcza dachu, eh. Mam nadzieję że wyjadę bo jest po prostu masa śniegu na parkingu nikt nie przejechał w nocy ani rano.👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
Córeczka 🩷
20+5 - 382 g
26+0 - 964 g
29+2 - 1400 g
31+2 - 1800 g
32+5 - 2250 g
⏳21.01 ➡️ wizyta

-
Daga121222 wrote:
Wy też tak macie, że czasem źle wymierzycie i uderzycie brzuchem np. o futrynę drzwi? 😅
Non stop 🤣 ja ciągle zapominam o brzuchu, a to właśnie futryna, a to zamknę sobie drzwi od lodówki na brzuchu, albo tak zaparkuję samochód w garażu, że nie mogę przejść między swoim a męża, a wcześniej się mieściłam bez problemu. Dramat 😁
W nocy nie mogłam znów spać, otworzyłam HM z nudów i były jakieś kosmiczne przeceny wg mnie błąd, kupiłam 4 biustonosze do karmienia za 22€ 😱 normalnie te dwa zestawy kosztowały 60€, takich przecen jeszcze nie widziałam. Mam nadzieję, że będą pasować.
Kasiastaraczka, Dżozu lubią tę wiadomość
-
Muszę stawać na progi samochodu bo inaczej nie sięgam do dachu 🫣Daga121222 wrote:Współczuję Ci tego odśnieżania, to musiała być niezła gimnastyka z rana 😬
Wkurzyłam się bo okazało się, że w diagnostyce są zniżki na kartę dużej rodziny a mi nikt wcześniej tego nie powiedział buu i przepłaciłam za badania 😭 -
A mi słuchajcie śniło się tej nocy, że miałam 2 cm rozwarcia 😅 chyba za dużo rozmyślam o porodzie haha
Aaa no i przyszły moje wyniki 🥳
Hemoglobina z 12,0 podskoczyła na 12,5
Ferrytyna z 20,9 podskoczyła na 29
Czyli branie dodatkowo laktoferyny przed żelazem naprawdę pomaga 😍
Reszta morfologi bez zarzutu.
W moczu standardowo wykryte bakterie, ale nie jakaś duża ilość, prawdopodobnie próbka zanieczyszczona
Arga, Kokosq, Sagi, Kłębuszek, Kasiastaraczka, ZOSIA88, _Hope, M_onia, Dżozu, Katt lubią tę wiadomość
👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
Córeczka 🩷
20+5 - 382 g
26+0 - 964 g
29+2 - 1400 g
31+2 - 1800 g
32+5 - 2250 g
⏳21.01 ➡️ wizyta

-
Kasiastaraczka wrote:Oo gdzie byliście i gdzie jeszcze się wybieracie na spacer po porodówce?
Czym robisz masaż krocza?
Moja fizjo ostatnio mówiła, żeby zacząć w 35 TC , używać oleju ze słodkich migdałów lub z wiesiołka
Byliśmy na żelaznej a dziś idziemy na Madalińskiego. Widziałam ten pokój dom narodzin no i przyznam, że na prawdę ma klimat ☺️
Co do masażu krocza to lekarka powiedziała że mogę od 32tc, fizjo mówiła że mają zalecenia od 35tc bo to taki “dupochron” ale jeśli lekarka mówi że wszystko fizjologicznie przebiega to mogłam od 32. Masaż zewnętrzny robię bez olejków żeby nie było poślizgu, tak zalecał, a w środku to można z olejkiem ale mam też żel nawilżający na bazie wody i z niego korzystam. Wewnętrzny masaż można zrobić też z wibratorem no i wtedy olejek odpada, musi być żel. Masaż robię na stojąco z nogą na wannie, tak jest zdecydowanie najwygodniej
Kasiastaraczka, Dżozu, Katt lubią tę wiadomość
-
I jak wrażenia po żelaznej? Bo tam chcę rodzić, ale nie byłam na spacerze 😅🫣Aliana wrote:Byliśmy na żelaznej a dziś idziemy na Madalińskiego. Widziałam ten pokój dom narodzin no i przyznam, że na prawdę ma klimat ☺️
Co do masażu krocza to lekarka powiedziała że mogę od 32tc, fizjo mówiła że mają zalecenia od 35tc bo to taki “dupochron” ale jeśli lekarka mówi że wszystko fizjologicznie przebiega to mogłam od 32. Masaż zewnętrzny robię bez olejków żeby nie było poślizgu, tak zalecał, a w środku to można z olejkiem ale mam też żel nawilżający na bazie wody i z niego korzystam. Wewnętrzny masaż można zrobić też z wibratorem no i wtedy olejek odpada, musi być żel. Masaż robię na stojąco z nogą na wannie, tak jest zdecydowanie najwygodniej
👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
Córeczka 🩷
20+5 - 382 g
26+0 - 964 g
29+2 - 1400 g
31+2 - 1800 g
32+5 - 2250 g
⏳21.01 ➡️ wizyta

-
Kokosq wrote:A Ty chodzisz do zwykłego fizjoterapeuty czy fizjoterapeuty urogin? Bo też rozważam zapisanie się żeby mi pokazała co i jak jeśli chodzi o ten masaż krocza. W pierwszej ciąży to zbagatelizowałam i niestety nie obyło się bez nacięcia przy porodzie. Teraz chciałabym się lepiej przygotować 😐
Uroginekologiczna, przyjmuje prywatnie w tym samym miejscu co moja lekarka prowadząca na NFZ, więc jak powiedziała że mogę w 32tc to stwierdziłam że wie co robi
Ogólnie warto smarować się olejkiem ze słodkich migdałów codziennie na zewnątrz, ja to robię od początku ciąży. Trochę musi przeschnąć albo brudzi spodnie od piżamy ale trudno
Ale to dopiero po masażu żeby się posmarować na zewnątrz
Kokosq, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Daga121222 wrote:I jak wrażenia po żelaznej? Bo tam chcę rodzić, ale nie byłam na spacerze 😅🫣
Bardzo pozytywne, ale moje serce zabiło mocniej do Madalińskiego jak byłam na szkole rodzenia więc to już było ciężko przebić 😅 żelazna jedynie tym brakiem parkingu odpycha
wiem ze da się coś znaleźć na ulicy ale to stresujące.
Bardzo podoba mi się w żelaznej to że osoba towarzysząca może być nie tylko przy zaplanowanej cesarce ale również przy tej nagłej, chyba że jest naprawdę krytycznie to wtedy lekarz może odmówić. I partner może być 2h na sali pooperacyjnej również. Dom narodzin bardzo pozytywne wrażenie, ale sale porodowe też wyglądały przyjemnie jak na salę porodowe z łóżkiem medycznym
da się je ustawić we wszystkich pozycjach wspierających poród np na klęczkach, w siadzie itp w pokojach są wanny, na korytarzach dobrze zaopatrzone aneksy kuchenne z herbat, cukrem, baniakiem z wodą więc nie trzeba targać swojej wody, sztućcami itp. A jeśli urodzi się wczesniczka i mama już wychodzi ze szpitala a maluszek niestety musi jeszcze trochę zostać to można zainstalować kamerkę i oglądać go przez całą dobę ❤️ bardzo pozytywne wrażenia po tym spacerze
P.S. Daga piękny brzuszek! Moim zdaniem taki w sam raz 😍Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:16
Daga121222, Kasiastaraczka, Katt lubią tę wiadomość
-
Dostałam dzisiaj rano silnych skurczy cos jak na okres było to bardzo nieprzyjemne i tym sposobem córka ze mna jest w domu bo jak już udało mi się zasnąc to nie miałam siły aby ją budzić i zaprowadzic do przedszkola

Dla mnie 39 tc na cc to późno bo widze że akcje porodowe sn zaczynają sie wczesniej nie chciałabym na wariata jechac do szpitala wiec ja bede nalegac na termin koło 38 tc jak najwcześniej. Ostatnio już jechałam na wariata nie było to fajne
Naszczęście mam już skierowanie. Obmyślam w razie czego plan awaryjny jakby męża nie bylo to zostaje mi taksi a dziecko zostanie z dziadkiem albo zadzwonie do siostry. Gdybym nie miała dziecka to byłoby mi to naprawdę obojętne.
Musze dzisiaj też podjechać do sklepu po leki i te przekąski które wyjadłam.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:39
-
To prawda, brak parkingu jest problemem 😣 ale mam nadzieję, że nie będzie tak źle.Aliana wrote:Bardzo pozytywne, ale moje serce zabiło mocniej do Madalińskiego jak byłam na szkole rodzenia więc to już było ciężko przebić 😅 żelazna jedynie tym brakiem parkingu odpycha
wiem ze da się coś znaleźć na ulicy ale to stresujące.
Bardzo podoba mi się w żelaznej to że osoba towarzysząca może być nie tylko przy zaplanowanej cesarce ale również przy tej nagłej, chyba że jest naprawdę krytycznie to wtedy lekarz może odmówić. I partner może być 2h na sali pooperacyjnej również. Dom narodzin bardzo pozytywne wrażenie, ale sale porodowe też wyglądały przyjemnie jak na salę porodowe z łóżkiem medycznym
da się je ustawić we wszystkich pozycjach wspierających poród np na klęczkach, w siadzie itp w pokojach są wanny, na korytarzach dobrze zaopatrzone aneksy kuchenne z herbat, cukrem, baniakiem z wodą więc nie trzeba targać swojej wody, sztućcami itp. A jeśli urodzi się wczesniczka i mama już wychodzi ze szpitala a maluszek niestety musi jeszcze trochę zostać to można zainstalować kamerkę i oglądać go przez całą dobę ❤️ bardzo pozytywne wrażenia po tym spacerze
P.S. Daga piękny brzuszek! Moim zdaniem taki w sam raz 😍
Ale dziękuję za Twoją opinię 😊🥰👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
Córeczka 🩷
20+5 - 382 g
26+0 - 964 g
29+2 - 1400 g
31+2 - 1800 g
32+5 - 2250 g
⏳21.01 ➡️ wizyta

-
Czyli to jest ten etap, kiedy pojawiają się skurcze przepowiadające? 😰ZOSIA88 wrote:Dostałam dzisiaj rano silnych skurczy cos jak na okres było to bardzo nieprzyjemne i tym sposobem córka ze mna jest w domu bo jak już udało mi się zasnąc to nie miałam siły aby ją budzić i zaprowadzic do przedszkola

Dla mnie 39 tc na cc to późno bo widze że akcje porodowe sn zaczynają sie wczesniej nie chciałabym na wariata jechac do szpitala wiec ja bede nalegac na termin koło 38 tc jak najwcześniej. Ostatnio już jechałam na wariata nie było to fajne
Naszczęście mam już skierowanie. Obmyślam w razie czego plan awaryjny jakby męża nie bylo to zostaje mi taksi a dziecko zostanie z dziadkiem albo zadzwonie do siostry. Gdybym nie miała dziecka to byłoby mi to naprawdę obojętne.
Musze dzisiaj też podjechać do sklepu po leki i te przekąski które wyjadłam.
A jak się teraz czujesz?
Ja miałam wczoraj koło 23 tak, że łapały mnie takie skurcze, ale bardziej po lewej stronie w podbrzuszu, aż do pachwin, trzymało tak około 15 sekund i puszczało. Po jakimś czasie znowu i powtórzyło się to może 4 razy jeszcze. Nie były jakieś mocne, ale czułam dyskomfort. Później już było dobrze i zasnęłam. I zastanawiałam się czy to już ten etap, że te skurcze będą pojawiały się częściej.
Pewnie, warto mieć plan awaryjny, bo nigdy nie wiadomo co się wydarzy. Ale trzeba być dobrej myśli, że dotrwamy jak najdłużej👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
Córeczka 🩷
20+5 - 382 g
26+0 - 964 g
29+2 - 1400 g
31+2 - 1800 g
32+5 - 2250 g
⏳21.01 ➡️ wizyta

-
Też mam takie bóle. Na szczęście bez nasilania i nieregularne.ZOSIA88 wrote:Dostałam dzisiaj rano silnych skurczy cos jak na okres było to bardzo nieprzyjemne i tym sposobem córka ze mna jest w domu bo jak już udało mi się zasnąc to nie miałam siły aby ją budzić i zaprowadzic do przedszkola

Mi lekarz mówił ze nowe wytyczne zalecają planowe cc w 39 tygodniu bo to jest optymalne dla dziecka.
Mój mąż na szczęście pracuje bardzo blisko domu i jak zacznie sie cos dziać i w każdej chwili zglasza brygadziści i wychodzi wiec mam duży komfort psychiczny
a po drugie mam rodzinę za płotem wiec zawsze mnie ktoś odwiezie i opiekę do dzieci mam nawet w nocy o północy.
Daga121222, Kłębuszek, Katt lubią tę wiadomość
-
ZOSIA88 wrote:Dostałam dzisiaj rano silnych skurczy cos jak na okres było to bardzo nieprzyjemne i tym sposobem córka ze mna jest w domu bo jak już udało mi się zasnąc to nie miałam siły aby ją budzić i zaprowadzic do przedszkola

Tych skurczy doświadczam od około 2tyg, za tydzień wizyta kontrolna to o nich powiem. Czasem też bolą mnie plecy identycznie jak przy okresie. Ale jeśli przez 2 tyg nie urodziłam to chyba nie zwiastuję to nagłego porodu, mam taką nadzieję 🫣 obserwuję czy razem z nimi idzie twardnienie brzucha, ale póki co zauważyłam że albo twardnienie albo te bóle okresowe, razem nie występują
-
ZOSIA88 wrote:Daga chyba skurcze przepowiadające ale juz czuje się tym wszyztskim zmęczona

Tak to to, mnie tylko zaskoczyło tym razem to ze one potrafią byc naprawdę bardzo mocno nieprzyjemne. Wczoraj aż mnie zgięło w pół bo złapało mnie akurat pod prysznicem. Musial wyjść i posiedzieć chwilę do tego brzuch twardy jak kamień.
Też już zaczynam odczuwać zmęczenie tą ciążą, byle do dodonoszonego tygodnia jakoś dotrwać -
Ja jeszcze nie mam skurczy ale brzuch potrafi mi się zrobić twardy i taki obolały 🫣 może to od tego zapalenia pęcherza, nie wiem. Jutro wizyta to się dopytam o to i pewnie da mi antybiotyk bo jednak wyszli mi 20-30 tych leukocytow.
Jestem tak zmęczona tymi porannymi zajęciami młodej, że jak już usiądę to do tej 16 trudno mi cokolwiek zrobić 🫣
Serio, ciąża geriatryczna jest już ciężka 🤣🫣 zwłaszcza, że jest dużo więcej obowiązków przy trójce dzieci ale tak bardzo się boję jak już młody będzie po tej stronie jak ha to wtedy ogarnę 🫣 -
Daga121222 wrote:Dziękuję 🥰
Hahaha mam podobnie 🫣
Ja w tej ciąży staram się uważać i obchodzić z brzuchem jak z jajkiem po tym jak w pierwszej ciąży parę razy nadziałam się na klamkę w drzwiach albo właśnie weszłam na futrynę nie było to przyjemne 😅 -
Arga Ty sobie świetnie dajesz rade jesteś aktywna w tej ,, ciąży geriatrycznej" moje dziecko za to chodzi w kratkę do przedszkola jak mąz jest to idzie jak ja to róznie z tym bywa
a wystarczyłoby wstać gdyby nie te skurcze dzisiaj napewno bym wstała.
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH