Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
A jakie te wyniki miałaś? Ja dimery miałam ponad 3 tys. Zrobiłam dodatkowe białko c i jest w normie. W ciąży to fizjologiczne, że rosną. Ja mam heparyne przez mthfr, pai 1 i coś jeszcze oraz kilka poronień. Do mnie też zawsze dzwonią a ja im na to, że to ciąża i będę u prowadzącego za kilka dni więc się nie przejmuję tym w ogóle. Jedynie co to by mi zwiększył dawkę ale nie trzeba. W 3 ciążach tak miałam więc to chyba moja norma 🤣Sagi wrote:Ja w weekend dostałam powera, mimo że samopoczucie nie jest jakieś lepsze, to nosi mnie, żeby coś robić. Myślę, że to ten syndrom wicia gniazda. Ale dla mnie to bardziej panika przedporodowa. Mam wrażenie, że nic nie jest gotowe. Przeszkadzają mi rzeczy na które od dawna nie zwracałam uwagi, np. bałagan w apteczce.
Wczoraj się zdenerwowałam, bo po południu zaczęli do mnie wydzwaniać w związku z badaniami krwi które robiłam rano. Kazali mi pilnie jechać na sor lub izbę… Nie wydawało mi się to takie pilne. Zadzwoniłam do prowadzącego mając nadzieję, że potwierdzi, że nie ma powodów do paniki. Niestety nie dodzwoniłam się. Więc spędziłam wieczór w szpitalu 🫤
Dostałam heparynę do domu, sprawdzili mnie pod kątem zakrzepicy, problemów z sercem. Jeszcze dziś mam zrobić echo. Ale jakoś nadal nie jestem przekonana, że to takie pilne i potrzebne 🫤
Brzmię jak foliarz, wiem 😅 -
aqq wrote:A mam jeszcze pytanie o szczepionkę na RSV, u mnie receptę wystawiał lekarz rodzinny i jest tam 50%, a do tego kod C. Miał ktoś tak? Szczepionka była darmowa?
Też tak mam wystawioną, co prawda jeszcze nie byłam w aptece ale czytałam że tak jest w porządku. Jak dawałam zlecenie w przychodni na szczepionkę to napisałam że to szczepionka w ciąży a akurat ufam temu lekarzowi który wystawiał receptę więc myślę że wszystko będzie w porządku
aqq lubi tę wiadomość
-
D dimery podwyższone. Właśnie wiem że fizjologiczne, dlatego bardzo mnie to zamieszanie denerwuje. Nie wiem do kiedy brać heparynę. Za tydzień mam wizytę u prowadzącego, najchętniej bym w ogóle tego shitu nie brała bez potrzeby.
-
Mnie tu dali heparyne zamiast acardu. I mam ja jeszcze dzień przed cięciem wziąćSagi wrote:D dimery podwyższone. Właśnie wiem że fizjologiczne, dlatego bardzo mnie to zamieszanie denerwuje. Nie wiem do kiedy brać heparynę. Za tydzień mam wizytę u prowadzącego, najchętniej bym w ogóle tego shitu nie brała bez potrzeby.
-
aqq wrote:A mam jeszcze pytanie o szczepionkę na RSV, u mnie receptę wystawiał lekarz rodzinny i jest tam 50%, a do tego kod C. Miał ktoś tak? Szczepionka była darmowa?
Byłam zdziwiona że lekarz tak wystawił i dopytałam panią w aptece jak kupowałam szczepionkę, czemu tu jest 50% i powiedziała że jest kod wiec wsyztsko jest w porządku i miałam ją darmowo
aqq lubi tę wiadomość
-
Sagi ale miałaś noc ale dobrze, że w razie złych wyników kontaktuja się
Biore cala ciąże heoaryne a acard zarowno w poprzedniej jak i tej kazali odstawić w 34 tc.
Heparyne mam jeszcze brać 7 dni po porodzie ale na dzień przed cc odstawić -
Chciałam napisać że już mi lepiej i nawet odważyłam się coś zjeść, ale to nie był dobry pomysł, bo od nowa mnie mdli i piecze w przełyku. Za 1,5 godziny mąż będzie miał przerwę w pracy to wyskoczę na chwilę do apteki, są chyba jakieś leki na zgagę czy podrażnienie przełyku które mogą brać kobiety w ciąży 😔
-
Ale jaki wynik miałaś bo naprawdę mogą być lekko a mogą być bardzo i bez potrzeby panikują. Kiedy masz wizytę? Ja bym poczekała na ginekologa bo na sorze to się mogą nie znaćSagi wrote:D dimery podwyższone. Właśnie wiem że fizjologiczne, dlatego bardzo mnie to zamieszanie denerwuje. Nie wiem do kiedy brać heparynę. Za tydzień mam wizytę u prowadzącego, najchętniej bym w ogóle tego shitu nie brała bez potrzeby.
-
Ja normalnie w poprzedniej ciazy bralam leki na zgage nie dało się nic przelknąc i mleko i migdały też bralam najwieksza zgage mialam na sam koniec coś koło 35 tc w tej ciąży nie mam w ogóleKatt wrote:Chciałam napisać że już mi lepiej i nawet odważyłam się coś zjeść, ale to nie był dobry pomysł, bo od nowa mnie mdli i piecze w przełyku. Za 1,5 godziny mąż będzie miał przerwę w pracy to wyskoczę na chwilę do apteki, są chyba jakieś leki na zgagę czy podrażnienie przełyku które mogą brać kobiety w ciąży 😔
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:59
Katt lubi tę wiadomość
-
Arga wrote:Ale jaki wynik miałaś bo naprawdę mogą być lekko a mogą być bardzo i bez potrzeby panikują. Kiedy masz wizytę? Ja bym poczekała na ginekologa bo na sorze to się mogą nie znać
1400.Konsultowali się z położnikiem i to on zalecił wprowadzenie heparyny. Wizytę mam za tydzień
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:56
-
ZOSIA88 wrote:Ja nor.alnie w poprzedniej ciazy bralam leki na zgage nie dało się nic orzelknąc i mleko i migdały też bralam najwieksza zgage mialam na sam koniec coś koło 35 tc w tej ciąży nie mam w ogóle
Coś konkretnego polecasz? Mi się wydaje że mi zaszkodził wczorajszy obiad, właściwie to obiadokolacja bo dość długo mi się przypomniało, a potem pojawiły się wymioty w nocy -
Jak dla mnie to niski wynik jak na 3 trymestr, naprawdę. Norma jest do około 3 tys a ty masz połowę. Teraz każdej wzrasta ten wynik bo inaczej się wykrwawić można przy porodzie, jak dla mnie spanikowali, jeśli nie masz mocno spuchniętych, nóg, duszności to ja bym poczekała do wizyty.Sagi wrote:1400.Konsultowali się z położnikiem i to on zalecił wprowadzenie heparyny. Wizytę mam za tydzień

-
Rennie Gaviscon niesteyy miałamdo konca ciazy zgage i to tylko mi troche łagodziło po porodzie jak ręką odjął nic juz nie bylo wiem, że ta zgaga tez potrafi wymęczyć.Katt wrote:Coś konkretnego polecasz? Mi się wydaje że mi zaszkodził wczorajszy obiad, właściwie to obiadokolacja bo dość długo mi się przypomniało, a potem pojawiły się wymioty w nocy
Sagi a masz jakis kontakt telefoniczny ze swoim lekarzem ja bym albo skontaktowała się telefonicznie albo przysoieszyla wizytę.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:09
Katt lubi tę wiadomość
-
Sagi wrote:1400.Konsultowali się z położnikiem i to on zalecił wprowadzenie heparyny. Wizytę mam za tydzień

https://forumchirurgow.pl/blog/d-dimery-w-ciazy-kompleksowy-przewodnik-po-normach-ryzykach-i-zarzadzaniu/
Tutaj widzę, że fajnie rozpisali. Przeczytaj to może sobie porównasz czy masz niepokojące objawy czy nie. Bo jednak ta heparyna to też wpływa na kości 🫣 ja aż się boję po tych trzech ciążach, że dostanę szybciej osteoporozy 🫣
Sagi lubi tę wiadomość
-
Arga wrote:Jak dla mnie to niski wynik jak na 3 trymestr, naprawdę. Norma jest do około 3 tys a ty masz połowę. Teraz każdej wzrasta ten wynik bo inaczej się wykrwawić można przy porodzie, jak dla mnie spanikowali, jeśli nie masz mocno spuchniętych, nóg, duszności to ja bym poczekała do wizyty.
Właśnie od tego się zaczęło, że lekarz wykonujący badania prenatalne powiedział, ze powinnam iść na echo serca. Mam duszności, sapię nawet gdy leżę. W poprzedniej ciąży też tak miałam, ale powiedział że i tak warto sprawdzić. Pomyslałam, co mi szkodzi. Internista wypisal mi te badania z krwi i tak sie historia potoczyła. -
Arga wrote:https://forumchirurgow.pl/blog/d-dimery-w-ciazy-kompleksowy-przewodnik-po-normach-ryzykach-i-zarzadzaniu/
Tutaj widzę, że fajnie rozpisali. Przeczytaj to może sobie porównasz czy masz niepokojące objawy czy nie. Bo jednak ta heparyna to też wpływa na kości 🫣 ja aż się boję po tych trzech ciążach, że dostanę szybciej osteoporozy 🫣
Dziękuję ♥️
Mąż mnie przekonuje, że kilku lekarzy się raczej nie myli, a ja nadal mam wątpliwości… -
ZOSIA88 wrote:
Sagi a masz jakis kontakt telefoniczny ze swoim lekarzem ja bym albo skontaktowała się telefonicznie albo przysoieszyla wizytę.
Mam - niestety jest na urlopie i nie odebrał mojego telefonu. Kusi mnie żeby jeszcze raz się do niego zwrócić. -
Ojej to slabo, że teraz ma ten urlop ale leki z heparyny Ci nie zaszkodzą bardzo wiele osób je bierze w ciażySagi wrote:Dziękuję ♥️
Mąż mnie przekonuje, że kilku lekarzy się raczej nie myli, a ja nadal mam wątpliwości…
Sagi lubi tę wiadomość