Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja miałam pobrany 35+1 i wyszedł ujemny. Mi lekarz mówił że nie jest to klasyczna bateria którą można się zarazić a taką która u nas po prostu jest co oczywiście nieoznacza że na 100% się nie zarazimy po badaniu. Podobno się go nie powtarza chyba że poród bardzo się opóźnia i lekarz widzi inne czynniki. Z tego co mi wyjaśnił jest bardzo małe prawdopodobieństwo że wynik się zmieni
bambusek-94 lubi tę wiadomość
-
No właśnie,ten termin porodu to 40+0,a ja urodziłam w 40+4 , miałam ujemny gbs i dali mi antybiotyk...teraz zrobię ciut później, liczę że znów ujemny i nie urodzę wcześniej 😄bambusek-94 wrote:Ja też mam poczucie że to GBS musi mieć jakiś termin ważności, bo można się przecież zarazić w międzyczasie itp. Ale bardziej zastanawia mnie to że skoro ustalony termin ciąży to równo 40 tc a GBS może być pobrany od 35 tc to to wspomniane przez @Kasiastaraczka pięć tygodni mija np. dokładnie w dniu terminu. A przecież dużo kobiet rodzi w 41 tc. Dlatego ciekawi mnie dlaczego u jednych z nas bez problemu pobierają to np. w 34 tc i to też ok. Bo ja się też nigdzie nie spotkałam z określeniem ile ten wymaz jest ważny tylko że trzeba go zrobić miedzy 35 a 37 tc. Najistotniejsze pytanie to na ile to pół tygodnia robi różnicy 😉 może jakiś większy margines jest jednak dopuszczalny? Jak widać każdy lekarz i pewnie każdy szpital ma inne podejście i w niepewnych sytuacjach podają profilaktycznie antybiotyk.
bambusek-94 lubi tę wiadomość
-
Żeby było ciekawiej to zauważyłam jakieś różowe plamienie. Baaardzo małe wiec bez paniki, ale jak sie rozkręci to przynajmniej nie bede juz mieć dylematu czy iść do szpitala czy nie
-
Jednorożec89 wrote:Żeby było ciekawiej to zauważyłam jakieś różowe plamienie. Baaardzo małe wiec bez paniki, ale jak sie rozkręci to przynajmniej nie bede juz mieć dylematu czy iść do szpitala czy nie
Uważaj na siebie! Jejku ta końcówka jest chyba u każdej z nas z jakimiś większymi/mniejszymi przebojami. Trzymajcie się dziewczyny. W szpitalu będziecie bezpieczne, pod okiem. -
O kurczę 🥺 mam nadzieję, że to nic takiego… trzymaj się kochana!Jednorożec89 wrote:Żeby było ciekawiej to zauważyłam jakieś różowe plamienie. Baaardzo małe wiec bez paniki, ale jak sie rozkręci to przynajmniej nie bede juz mieć dylematu czy iść do szpitala czy nie👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015💍2019💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10, 7dpt - 51,00, 10dpt - 234,80, 17dpt - 2826,00 🥹
24dpt ➡️ mamy serduszko ❤️
Córeczka 🩷
20+5 - 382 g
26+0 - 964 g
29+2 - 1400 g
31+2 - 1800 g
32+5 - 2250 g
📆04.02 i 11.02 ➡️ badania (36-37tc)
⏳18.02 ➡️ wizyta (38tc)

-
Bardzo fajny pomysł ☺️ gdybym miała starsze dziecko to pewnie bym jakiś drobiazg kupiłaSagi wrote:Myślę nad zakupem prezentu od nowonarodzonej siostrzyczki dla starszaka. Spodobal mi się ten pomysł. Robiłyście coś takiego albo planujecie?👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015💍2019💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10, 7dpt - 51,00, 10dpt - 234,80, 17dpt - 2826,00 🥹
24dpt ➡️ mamy serduszko ❤️
Córeczka 🩷
20+5 - 382 g
26+0 - 964 g
29+2 - 1400 g
31+2 - 1800 g
32+5 - 2250 g
📆04.02 i 11.02 ➡️ badania (36-37tc)
⏳18.02 ➡️ wizyta (38tc)

-
Sagi wrote:Myślę nad zakupem prezentu od nowonarodzonej siostrzyczki dla starszaka. Spodobal mi się ten pomysł. Robiłyście coś takiego albo planujecie?
Ja tym razem nie planuję, ale mam już duże starszaki więc to nie ma sensu. Jak rodził się drugi synek, starszy miał 3 latka, kupiliśmy prezent od brata, ale przyznam się szczerze, że ani nie było reakcji, ani to nie ułatwiło czy wpłynęło jakoś na pierwsze tygodnie, może był jeszcze za mały, nie wiem.
Pewnie sprawdziłoby się to u nas bardziej na etapie 4-6 lat.
Mam dość mieszane uczucia odnośnie prezentów materialnych, ale wiem że dla wielu dzieci pojawienie się pierwszego rodzeństwa może być bardzo dużym obciążeniem.
Gdybym dzisiaj była w wiekowo takiej sytuacji, to skupiłabym się na książeczkach i bajkach o pojawieniu się rodzeństwa podczas całej ciąży i przygotowaniu dziecka choć trochę, a chyba prezenty bym odpuściła.
Arga lubi tę wiadomość
-
Ja myślę podobnie jak alta marea z prezentami. Kupiłam za pierwszym razem hulajnogę ale teraz nie planuję nic im kupować 🤣
Młoda ogólnie nie chce słuchać o bobasie więc serio trochę się obawiam tego wszystkiego.
Młoda ma 37,5 🫣 oby to nic poważnego.
alta marea lubi tę wiadomość
-
Sagi wrote:Myślę nad zakupem prezentu od nowonarodzonej siostrzyczki dla starszaka. Spodobal mi się ten pomysł. Robiłyście coś takiego albo planujecie?
Mi też się podoba ten pomysł i na pewno będziemy coś kupować tylko jeszcze nie mam pomysłu dokładnie co 😄 -
No wiadomo że czytamy i tłumaczymy że pojawi się siostrzyczka, ale myślę że niezależnie od poświęconego czasu taki mały stworek i tak nie ogarnia jak bardzo jego życie się zmieni. Hmm, jeszcze mam pomysł na przygotowanie jakiegoś pudełka z nowymi atrakcyjnymi rzeczami żeby łatwiej go było zająć w razie wu. Może to jakoś połączę.
-
@Arga mam nadzieję że choroba się nie rozkręci
@Jednorożec mam nadzieję że to chwilowe plamienie, przydałoby Ci się trochę spokoju a tu non stop coś
Co do tych żylaków to czytałam że one w przeciwieństwie do hemoroidów są rzadką dolegliwością. Powstają na tej samej zasadzie - ucisk (macicy) i pogorszony odpływ krwi. Lekarz mówi że raczej nie pękają, ale z czasem mogą się powiększyć i np. uciskać. Także niby nie ma tragedii, ale mogłoby być lepiej 😅
Właśnie była u mnie położna i gadałam z nią o tym GBS jeszcze. I ona powiedziała że tam gdzie mam w planach rodzić raczej proforma nie podadzą antybiotyku nawet jeżeli wymaz jest "za stary", ale w razie jakby po porodzie jakieś parametry z krwi lub zbyt szybkie pojawienie się żółtaczki wskazywały na infekcję lub ogólnie zły stan dziecka to wtedy dają. Także jestem już spokojną 😉
Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
Wpiszą mnie dzisiaj 😃 zapisy ktg w porządku, na usg wszystko w normie. Teraz będę czekać na wypis jak na szpilkach. Ma być o 13. Marzę o własnym prysznicu i własnym łóżku. Bo dzisiaj mnie wszystko już bolało po tej nocy.
Sagi, alta marea, ZOSIA88, Aliana, aqq, bambusek-94, Kasiastaraczka, Kokosq lubią tę wiadomość
30 l👩 +30 l👨
2021 💕
2023 👰🤵
2024.09 - początek starań
08.06.25 - szczęśliwy cykl 🍀
24.07 (47dc) - test pozytywny ⏸️
Beta 105,7; Progesteron 22,19
26.07 (49dc) - Beta 313,3, TSH 2,28
04.08 - widoczny pęcherzyk ciążowy
08.08 - zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
22.08 - 1.76 cm bobasa ❤️
08.09 - CRL 3.8 cm ❤️
19.09 - Nifty Pro, wszystkie ryzyka niskie, dziewczynka 🩷
3.11 - 242 g 🩷
1.12 - 490 g 🩷
29.12 - 925 g 🩷
12.01 - 1300 g 🩷
26.01 - 1480 g 🩷
🩺 11.02 - wizyta
🩺 25.02 - wizyta
🩺 11.03 - wizyta

-
Tak,ja robiłam. Starszak dostał od młodszego puzzle puciowe, małą książeczkę z serii pucio i maskotkę puciaSagi wrote:Myślę nad zakupem prezentu od nowonarodzonej siostrzyczki dla starszaka. Spodobal mi się ten pomysł. Robiłyście coś takiego albo planujecie?
Teraz mam dla chłopaków takie skręcane samochody, będą mieli śrubki i śrubokręty - fajna sprawa,nic drogiego, kupiłam na wyprzedaży świątecznej w Lidlu 😄
Kokosq, Kłębuszek lubią tę wiadomość
-
@Dżozu ałć, bardzo nieprzyjemnie brzmi ta Twoja nosowa historia
mam nadzieję że Cię to teraz nie boli?
Ja właśnie wstawiłam do prania ubranka przywiezione w weekend. Generalnie szafa bobasa pęka w szwach, ciekawe ile rzeczy będzie faktycznie użytkowanych 🤣a pewnie jeszcze dostaniemy ubranka dla bobo w ramach prezentów... dopatrując się plusów tej sytuacji to może nie będę musiała robic prania co 2 dni 😀 mamy aktualnie ogarnięte rzeczy do 68 więc na dłużej będzie też spokój z zakupami.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:54
Kłębuszek lubi tę wiadomość
-
U nas prezent akurat sprawdził się bardzo, starszy synek miał niecałe 2 lata i do tej pory pamięta prezenty i całe to wydarzenie. Mamy też nagrany filmik jak przyjechaliśmy ze szpitala 🙂 super pamiątka 🙂 teraz starszy ma 4 lata i też czeka na prezent od siostry 😁
-