Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny macie coś sprawdzonego na odparzenia, ale szyi? 😩
Nie wiem czy źle wytarłam małą po kąpieli, czy to od ulewania, ale ma po bokach czerwone.. a takie miejsca ciężko wywietrzyć.
Myślicie, że bepanthen będzie dobry, czy może sudocrem? A może jeszcze coś innego?👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015💍2019💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10, 7dpt - 51,00, 10dpt - 234,80, 17dpt - 2826,00 🥹
24dpt ➡️ mamy serduszko ❤️
Córeczka 🩷
27.02.2026
3685g i 54cm szczęścia 🌸

-
Daga Ja u starszej sypalam mąką ziemniaczaną.
Dziewczyny po 3 i kolejnym porodzie jak wasze brzuchy i powrót do formy? U siebie czarno to widzę. Wprawdzie zaraz po porodzie zeszło ze mnie 10kg ale jeszcze 7 kg zostało, natomiast najbardziej okropnie wygląda mój brzuch (już pomijając moje poharatane krocze 😞) .
Pamiętam że po 2 ciąży to szybko ten brzuch mi spadł a teraz jest i jest ta galareta i chyba mam rozejście mięśni 😞 -
Dziękuję, spróbuję w takim razie z mąką ziemniaczaną, też w sumie słyszałam tym sposobie 🙂Truskawkowykompot wrote:Daga Ja u starszej sypalam mąką ziemniaczaną.
Dziewczyny po 3 i kolejnym porodzie jak wasze brzuchy i powrót do formy? U siebie czarno to widzę. Wprawdzie zaraz po porodzie zeszło ze mnie 10kg ale jeszcze 7 kg zostało, natomiast najbardziej okropnie wygląda mój brzuch (już pomijając moje poharatane krocze 😞) .
Pamiętam że po 2 ciąży to szybko ten brzuch mi spadł a teraz jest i jest ta galareta i chyba mam rozejście mięśni 😞
Ja co prawda jestem po jednej ciąży i teoretycznie szybko wróciłam do swojej wagi, a nawet do mojej dawnej wagi, zanim zaczęłam przyjmować wszystkie hormony do stymulacji.
Ale brzuszek cały czas mam. Wydaje mi się, że potrzeba czasu 😣 ale rozumiem Cię co do krocza, bo u mnie spora była rana, aż do pośladka…
Może warto przejść się do fizjo, by sprawdzić jak duże masz rozejście mięśni i może uda się coś z tym zrobić 😚
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:32
👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015💍2019💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10, 7dpt - 51,00, 10dpt - 234,80, 17dpt - 2826,00 🥹
24dpt ➡️ mamy serduszko ❤️
Córeczka 🩷
27.02.2026
3685g i 54cm szczęścia 🌸

-
Truskawkowykompot wrote:Daga Ja u starszej sypalam mąką ziemniaczaną.
Pamiętam że po 2 ciąży to szybko ten brzuch mi spadł a teraz jest i jest ta galareta i chyba mam rozejście mięśni 😞
Jestem po 3 ciąży i jeszcze w ciąży chodziłam do fizjo, bo już przy drugim kresa się odezwała (a może i przy pierwszym, ale świadomości nie miałam). Miałam kilka ostatnich tygodni ciąży tejpy, po ciąży też od razu w szpitalu. Dzisiaj mały kończy 5 tygodni. No i cóż z wagi zeszłam w tydzień, po 2 tygodniach po porodzie byłam u fizjoni i kresa nie ma tragedii (robię ćwiczenia od 1 dnia po ciąży oddechowe, teraz zamierzam coś ciut mocniejszego wprowadzić), ale ta skóra jest jaka jest, nie wisi, ale taka właśnie galaretkowata jest.
Proponuje skonsultować z fizjo, pić dużo wody, czymś smarować i może jakieś lekkie cieczenia po konsultacji wykonywać. Ale przede wszystkim dać sobie czas. Możemy się wspierać tym wszystkim, ale nasze ciało wykonało ogromną robotę i potrzebuje czasu na regenerację.
A mam do Was jeszcze pytanie? Pijecie kolagen? Jakie macie zadanie na ten temat przy kp?
-
Tylko skąd na to wszystko czas, mam na myśli wizyty u fizjo, ćwiczenia... Ciężko u nas z kalendarzem, już nawet wizytę po porodzie i gina to nie wiem jak zorganizuję... Mąż zaraz wraca do pracy a ja zostaję z trójką małych dzieci sama.
Moje krocze to tragedia, cięcie było w pochwie i aż do wargi sromowej górnej. Chociaż szwy zewnętrzne mam już zdjęte to i tak mnie tam ciągnie, ehhh. Ciężki był to poród a dojście do siebie psychicznie najbardziej mnie trapi 😞
Jeszcze trafiła nam się położna środowiskowa starej daty. Mimo, że to moje 3 dziecko to dostaję takie rady i opiernicz, że mam ochotę ją zmienić tylko na pipidówie mieszkamy i chyba nikt więcej z okolic nie pracuje. -
Ja smaruję dermalibourCarla wrote:Dziewczyny, gdzieś mi umknęło na wątku. Co polecacie na taki trądzik/wysypkę na buźce, konkretnie policzkach?
Mały ma też taką hmmm zrogowaciałą, łuszczącą się skórę na czole. Może macie polecajki.
I pytanko, czy higienę noska ograniczacie do psika wody morskiej czy też używacie fridy/aspiratora?
Oprócz witaminki d3 podajecie dha dla maluszka?
Z góry dziękuję za porady 😉💕
Nie daję dha,ja piję łyżkę, więc na razie wystarcza, Lidce daje D3
Psikam disnemar baby i na takie codziennie oczyszczanie noska to aspirator do buzi albo zostawiam tylko wodę i kicha -
Ja na początku zasypalabym mąką ziemniaczaną,a jakby nie pomagało to coś z cynkiemDaga121222 wrote:Dziewczyny macie coś sprawdzonego na odparzenia, ale szyi? 😩
Nie wiem czy źle wytarłam małą po kąpieli, czy to od ulewania, ale ma po bokach czerwone.. a takie miejsca ciężko wywietrzyć.
Myślicie, że bepanthen będzie dobry, czy może sudocrem? A może jeszcze coś innego?
Daga121222 lubi tę wiadomość
-
Daga121222 wrote:Dziewczyny macie coś sprawdzonego na odparzenia, ale szyi? 😩
Myślicie, że bepanthen będzie dobry, czy może sudocrem? A może jeszcze coś innego?
Zasyp ją mąką ziemniaczaną lub zasypką z bepanthen (ta nie ma talku tylko skrobie w składzie). Tylko nie bezpośrednio z opakowania a najpierw na ręce, żeby niechcący tego nie wdychała. Zasypywanie najlepiej osusza. Ja bym nie smarowała niczym w tej okolicy jeśli jest tylko czerwone, no chyba że skóra zacznie się otwierać. My już nauczeni na własnych błędach suszymy niemowlaki suszarka po kąpieli na delikatnych obrotach i oczywiście tylko lekko cieple, każda fałdkę (pod pachami, na szyi, na udach) tak osuszam, bo też się nam zdarzyły odparzenia.
I niezmiennie polecam kąpiel w krochmalu przynajmniej dwa trzy razy przez kolejne 5-7 dni!
Kasiastaraczka, Daga121222 lubią tę wiadomość
-
Wiesz co u mnie podobnie,10 kg zeszło,ale tak z 8 to jeszcze mam... Chciałabym być na diecie niskoweglowodanowej,ale jak zjem za mało węgli to słabo mi... więc muszę jeszcze poczekaćTruskawkowykompot wrote:Daga Ja u starszej sypalam mąką ziemniaczaną.
U mnie też jest sporo skóry na brzuchu,rano na czczo jest nawet płasko,ale po całym dniu wywala brzuchola
Mam świadomość, że po 3 ciążach w tak krótkim czasie to ciężko szybko zrzucić nadmiar i wrócić do formy
W dodatku ja muszę zjeść, żeby mieć humor i cierpliwość do dzieci,bo na głodnego to mam ochotę wszystkich rozszarpać 😄 -
Mi zostało 4 kg i też ten brzuch już nie wygląda tak jakbym chciała i jak wyglądał po poprzednich cesarkach, jest wiotki, jest tłuszczyk i też trochę “wisi” nad blizna, mimo że ja jestem generalnie “normalna” jeśli chodzi o wagę i ilość tłuszczyku na brzuchu. Czekam do końca połogu, później plan to minimum 10 km dziennie spacerów m, to co nie zrobię na zewnątrz z młodym będę dorabiać na bieżni. U mnie problem jest taki że ja jestem non stop głodna więc strasznie dużo jem , teraz po cukrzycy ciążowej też mogę w końcu słodycze, co jest zgubne.
Miałam już kilogram mniej i mi wrócił😭 zwalam winę na biust mamy karmiącej 🤪 ale muszę bardzo uważać.
chciałabym do sierpnia zgubić 6 kg czyli plan 2 kg na miesiąc, tylko muszę dobrze poczytać jak to zrobić nie odchudzając się, żebym też pokarmu nie zgubiła po drodze 😭
U mnie właśnie najwięcej zostało w dolnej części brzucha i na udach. -
Ja się cieszę, że mój mąż z domu pracuje i umawiam wizyty wtedy,gdy może zostać z trójkąTruskawkowykompot wrote:Tylko skąd na to wszystko czas, mam na myśli wizyty u fizjo, ćwiczenia... Ciężko u nas z kalendarzem, już nawet wizytę po porodzie i gina to nie wiem jak zorganizuję... Mąż zaraz wraca do pracy a ja zostaję z trójką małych dzieci sama.
Moje krocze to tragedia, cięcie było w pochwie i aż do wargi sromowej górnej. Chociaż szwy zewnętrzne mam już zdjęte to i tak mnie tam ciągnie, ehhh. Ciężki był to poród a dojście do siebie psychicznie najbardziej mnie trapi 😞
Jeszcze trafiła nam się położna środowiskowa starej daty. Mimo, że to moje 3 dziecko to dostaję takie rady i opiernicz, że mam ochotę ją zmienić tylko na pipidówie mieszkamy i chyba nikt więcej z okolic nie pracuje.
Ale jakby mój mąż wychodził do pracy to nie wiem...
Do ćwiczeń w sumie dopiero się zbieram,bo rzeczywiście ciężko z czasem - trzeba ugotować, posprzątać, coś ogarnąć,z dziećmi też się pobawić i dzień zleci
Ojej współczuję takiej położnej... już bym wolała, żeby wcale nie przychodziła
Twoje dzieci też w domu? -
Mój mąż też wyznaję zasadę suszenia dzieci suszarką 😂alta marea wrote:Zasyp ją mąką ziemniaczaną lub zasypką z bepanthen (ta nie ma talku tylko skrobie w składzie). Tylko nie bezpośrednio z opakowania a najpierw na ręce, żeby niechcący tego nie wdychała. Zasypywanie najlepiej osusza. Ja bym nie smarowała niczym w tej okolicy jeśli jest tylko czerwone, no chyba że skóra zacznie się otwierać. My już nauczeni na własnych błędach suszymy niemowlaki suszarka po kąpieli na delikatnych obrotach i oczywiście tylko lekko cieple, każda fałdkę (pod pachami, na szyi, na udach) tak osuszam, bo też się nam zdarzyły odparzenia.
I niezmiennie polecam kąpiel w krochmalu przynajmniej dwa trzy razy przez kolejne 5-7 dni!
No i krochmal jest super
alta marea lubi tę wiadomość
-
Temat bardzo na czasie i u mnie, wiem że jestem nawet jeszcze nie miesiąc po porodzie ale trochę mnie mój brzuch dobija 😅
Wczoraj wskoczyłam w jeansy sprzed ciąży i on się normalnie górą wylewa 🫣 a jak usiądę to się tak strasznie marszczy i też już rozważam co mogę z tym zrobić ale chyba na chwilę obecną to tylko poczekać do końca połogu i poćwiczyć bo nie wyobrażam sobie diet przy laktacji i karmieniu 😅
Jeśli macie jakieś rady jak u siebie z tym walczycie to też chętnie poczytam. I też wydaje mi się,że mięśnie mi się rozeszły bo tu co pępek to mam takie zagłębienie. -
Ja wczoraj poszłam sobie pojeździć konno i odkryłam ze moja kondycja nie istnieje. Dzisiaj mam jeden wielki zakwas wszędzie, ale w miarę mozliwosci postaram sie jedzie raz na tydzień, i chyba sobie rostawie beżnie zeby jakos do tej formy wrocic.
Dziewczyny macie może air fryera? Coraz bardziej kusi mnie zeby sobie kupić11.2021- puste jajo płodowe 💔
17.07.2018 - Franio 💙💙
17.04.2021 - Jaś 💙💙
20.02.2026 - Gabrysia 🩷🩷 -
Daga ja smaruje kolo szyi bephantenem niestety orzy ulewaniu to czesto siw zdarza z corka tez miałam podobnie . Dodatkowo czesto smaruje te faldki pod pachami bo tam tez moze cos sie pojawić
Mam dziwiaj bardzo słaby dzień dól mnie doapdal i myske ze ciezko to czas ten 2 i 3 miesiąc ciekawe czy u Was bedzie podobnie Leon juz robi sobie tylko drzemki szybkie i ciezko cokolwiek zrobić37 lat
1. córeczka 2021
2. syn 2026

[/url] -
Podziwiam Was, że sobie radzicie z trójką dzieci. Ja przez to karmienie nie mogę się ogarnąć i dojść do siebie. Maz weźmie jeszcze tydzień urlopu i do końca miesiąca będzie ze mną. Potem wraca do pracy i dwa razy w tygodniu do biura. Nie wiem jak ja to ogarnę. Zuzia i tak jest mega spokojna z reguły, a dni mi przeciekają przez palce i na nic nie mam czasu 🙈 co to będzie jak zaczną się okna aktywności 😆 kiedy u was bobasy zaczęły być bardziej aktywne?
Ja nawet nie wiem ile ważę. Ale brzuszek ładnie schodzi, codziennie jest trochę mniejszy. Chciałbym wrócić do jakiejś lekkiej aktywności nawet 10 min dziennie nie tyle dla sylwetki co sprawności bo plecy mi wysiadają.31 l👩 +30 l👨
2021 💕
2023 👰🤵
2024.09 - początek starań
08.06.25 - szczęśliwy cykl 🍀
24.07 (47dc) - test pozytywny ⏸️
Beta 105,7; Progesteron 22,19
26.07 (49dc) - Beta 313,3, TSH 2,28
04.08 - widoczny pęcherzyk ciążowy
08.08 - zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
22.08 - 1.76 cm bobasa ❤️
08.09 - CRL 3.8 cm ❤️
19.09 - Nifty Pro, wszystkie ryzyka niskie, dziewczynka 🩷
3.11 - 242 g 🩷
1.12 - 490 g 🩷
29.12 - 925 g 🩷
12.01 - 1300 g 🩷
26.01 - 1480 g 🩷
11.02 - 2080 g 🩷
25.02 - 2280 g 🩷
18.03 - 2740 g 🩷
8.04 - 3400 g 🩷
🩷🩷🩷Zuza🩷🩷🩷
10.04.2026 13:47 3380g 53cm💕

-
Mi zostało jeszcze około 6kg do wagi sprzed ciąży.🤭🫣
Brzuch też niestety mam trochę odstający. Najbardziej przeszkadza mi taki wałek/zgrubienie nad blizną 😕 ale z doświadczenia po poprzednich cesarkach wiem, że z czasem zniknie.
Ogólnie brzuch jeszcze bolesny, macica nie do końca obkurczona i nadal mam plamienia... Po majówce idę do ginekologa.
Rozejście mięśni brzucha też mam bardzo duże, ale zupełnie nie wiem jak ogarnąć fizjoterapię przy trójce. Mąż wyjeżdża do pracy przed 6 a wraca około 19.🤷♀️
Już same wizyty lekarskie z dziećmi i ogarnianie ich oraz domu to mega wyzwanie logistyczne.🙃
Nie pamiętam czy już pisałyście, ale chciałam zapytać jakie nosidła polecacie? Najlepiej takie, które można zacząć używać jak najwcześniej. 😉 Wybrałam z LennyLamb, ale jeszcze chciałam się Was poradzić.
Przy poprzednich dzieciach nie używałam, a teraz liczę, że nam ułatwi życie.🫣 -
Mam ale ja nie używam bardziej mąż wydaje mi się że to zbedny sprzet taki maly piekranik ale mąż jest tym zachwycony o wiele bardziej thermomiks mi sie przydajeJednorożec89 wrote:Ja wczoraj poszłam sobie pojeździć konno i odkryłam ze moja kondycja nie istnieje. Dzisiaj mam jeden wielki zakwas wszędzie, ale w miarę mozliwosci postaram sie jedzie raz na tydzień, i chyba sobie rostawie beżnie zeby jakos do tej formy wrocic.
Dziewczyny macie może air fryera? Coraz bardziej kusi mnie zeby sobie kupić
Poza udkami w tym air frayerze to on chyba zapiekanki i kielbaski robił
Kłebuszek chyba przy pierwszym skoku kolo 6 tyg juz jest troche inaczej ale 2 miesiac to jakis dramat te drzemki juz nie sa takie a dzisiaj mam totalnego doła jestem sama do 21 z 2 dzieci
37 lat
1. córeczka 2021
2. syn 2026

[/url] -
Kokosq wrote:Temat bardzo na czasie i u mnie, wiem że jestem nawet jeszcze nie miesiąc po porodzie ale trochę mnie mój brzuch dobija 😅
Wczoraj wskoczyłam w jeansy sprzed ciąży i on się normalnie górą wylewa 🫣 a jak usiądę to się tak strasznie marszczy i też już rozważam co mogę z tym zrobić ale chyba na chwilę obecną to tylko poczekać do końca połogu i poćwiczyć bo nie wyobrażam sobie diet przy laktacji i karmieniu 😅
Jeśli macie jakieś rady jak u siebie z tym walczycie to też chętnie poczytam. I też wydaje mi się,że mięśnie mi się rozeszły bo tu co pępek to mam takie zagłębienie.
Mój plan to wprowadzić tylko deficyt kaloryczny taki rozsądny dosłownie 200 kalorii dziennie ale tylko przez ruch,czyli więcej ruchu przy takim samym odżywianiu. No i spróbuję zastąpić jakiekolwiek słodycze batonami proteinowymi/puddingami proteinowymi i np daktylami z masłem orzechowym, żeby przetrwać. Zobaczę czy się coś ruszy, wczoraj zlazłam z wózkiem 10 km i już czuję się w formie przynajmniej na chodzenie.
Marszczenie skóry na brzuchu chyba normalne , ja już nie pamiętam jak to było bez 🤪 fałdki tłuszczyku chciałabym jednak wykurzyć 😁 zmierzyłam sobie obwody centymetrem ostatnio, wiele pozostaje do życzenia i wymiarów sprzed ciąży więc nawet nie wyciągam jeszcze jeansów normalnych żeby nie złapać depresji 😂 chodzę cały czas w ciążowych z wywiniętym do dołu pasem ale zaczynają mi lecieć z dupska , chyba będę musiała kupić coś na okres przejściowy.
@Klebuszek u mnie wczoraj był gorszy dzień laktacyjnie, młody się od południa znów denerwował bo musiał więcej ciągnąć żeby sobie dostymulować laltacje, wypiłam wczoraj i dziś rano Humana piulatte i znów mi piersi pękają dzisiaj (to już kolejny raz jak po wypiciu dwie trzy doby nadchodzi nawał). Polecam niezmiennie, nigdy nie piłam Femaltiker bo u nas nie ma bo to chyba polski produkt, ale Humana super daje radę. Jest tylko paskudny w smaku, rozpuszczam w herbacie chłodnej albo w soku
@Jednorozec nie mam, chciałam kupić, ale mój bardzo racjonalny mąż mówi, że to strata kasy bo to jest najzwyczajniej mini piekarnik z termoobiegiem. Mnie kusi Ninja z tymi szklanymi pojemnikami, żeby nie było teflonu i mikro plastików, głównie na takie pojedyncze porcje jak będę sama w domu w tym roku.
@Hope u mnie ten połóg wygląda identycznie. Też jeszcze plamię, mam w ogóle po jednej stronie brak czucia na bliźnie a po drugiej nadwrażliwość. Wewnątrz boję się co tam się jeszcze dzieje ale jest już ogromna poprawa. Idę 4 maja do lekarza.
Co do nosidła : Ja mam Kavka Multi Age i kocham niesamowicie, używałam też przy poprzednim dziecku i kupiłam ten sam model teraz. my mamy wagę 4,6kg i nadal jest wg mnie za duże. Jeszcze z miesiąc. Zamówiłam chustę elastyczną na teraz, idę dziś odebrać. Dla maleńkich dzieci wiem, że Kavka ma nowy model Nest. Już mi było szkoda kasy ale teraz wzięłabym od razu. To jest rewelacyjna polska firma rodzinna z pasją i ogromną wiedzą.
_Hope lubi tę wiadomość