X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌷MedArt w ciąży🌷
Odpowiedz

🌷MedArt w ciąży🌷

Oceń ten wątek:
  • Mad_red Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2020, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helena93 wrote:
    Ja ten mam Plaguenil 200mg i Metypred 4mg 🙂, ja mam tocznia układowego, ale w remisji🙂, właśnie reumatolog pamiętam mówił, że ta arechina czy jej pochodna dobrze wpływa na stawy, ja miałam okres, że mnie też tak bolały, że chodzić nie mogłam, a sama iaza tojednexzukw się świetnie u innych jest masakra, u mnie na końcu może być ciężko, albo ale nic Gin mówił, że po 20 tc będziemy się często spotykać, ja jakoś jestem spokojna.

Tym bardziej, że u nas raczej w mojej chorobie jest ryzyko bloku przedsionkowo komorowego u Maluszka więc często ktg musi być.

A bierzesz jeszcze jakieś wspomagacze typu acard lub Clexane? Ja po acardzie 150 miałam krwawienia z układu pokarmowego, więc tylko Clexane został na podorędziu 😜
    A to ryzyko bloku przedsionkowego jest związane z Twoją chorobą czy w rodzinie mieliście przypadki? Jeśli jestem zbyt wścibska to przepraszam, nie musisz odpowiadać 😁. Nigdy nie spotkałam się z tym terminem.

Styczeń 2012 IUI nieudana
    Luty 2012 IUI - Antoś, wcześniak z 32 tc
    Listopad 2018 - podwójna ciąża - jedna w macicy a druga w jajowodzie- poronienie pierwszej a 2 tyg później usunięcie drugiej z jajowodu (nikt nie wiedział o jej istnieniu, tylko wciąż rosnące HCG)
    Grudzień 2019- Sono HSG i niedrożny prawy jajowód
    38 l., AMH 0.35
    RZS
    14 stycznia 2020 IUI 😢
    8 luty 2020 druga IUI 😢
    23 marca 2020 naturalny cud❤️. 16 kwietnia beta 59,28/ 20 kwietnia beta 289,73/5 maja jest serduszko ❤️😍
    rfxgqqmzdcx1nkg4.png
  • Mad_red Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2020, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luluiza wrote:
    Ja chyba nie będę dobrym przykładem informowania o ciąży, bo my zaczęliśmy coś mówić w 5 miesiącu 🤰🏻 Ale to tez, prenatalne itd miałam w okresie 🦠🦠🦠🦠 i tak naprawdę nie było okazji.
    Wiele osób z mojego otoczenia nadal nie wie 🤭
    W moim otoczeniu jest sporo osób ze środowiska medycznego i wiele razy słyszałam ” dobre rady ” dla innych ciężarnych, dlatego wole się mie ujawniać 🤭 wszystko zależy od sytuscji, swoją drogą nie czujemy takiej potrzeby i chyba zrobimy niespodziankę roku rodzinie 😀

No to rodzinka bedzie w szoku 😁. U mnie brzuch na tyle mały, że wyglądam jakbym się jedynie porządnie najadła. Za to piersi mam już o 3 nr większe ( a i przed ciążą były duże) i doskwiera mi ból kręgosłupa i nerwobóle 🤦🏻‍♀️. Jak nie urok to sr.....czka 😜

Luluiza lubi tę wiadomość

Styczeń 2012 IUI nieudana
    Luty 2012 IUI - Antoś, wcześniak z 32 tc
    Listopad 2018 - podwójna ciąża - jedna w macicy a druga w jajowodzie- poronienie pierwszej a 2 tyg później usunięcie drugiej z jajowodu (nikt nie wiedział o jej istnieniu, tylko wciąż rosnące HCG)
    Grudzień 2019- Sono HSG i niedrożny prawy jajowód
    38 l., AMH 0.35
    RZS
    14 stycznia 2020 IUI 😢
    8 luty 2020 druga IUI 😢
    23 marca 2020 naturalny cud❤️. 16 kwietnia beta 59,28/ 20 kwietnia beta 289,73/5 maja jest serduszko ❤️😍
    rfxgqqmzdcx1nkg4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2020, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mad_red wrote:
    A bierzesz jeszcze jakieś wspomagacze typu acard lub Clexane? Ja po acardzie 150 miałam krwawienia z układu pokarmowego, więc tylko Clexane został na podorędziu 😜
    A to ryzyko bloku przedsionkowego jest związane z Twoją chorobą czy w rodzinie mieliście przypadki? Jeśli jestem zbyt wścibska to przepraszam, nie musisz odpowiadać 😁. Nigdy nie spotkałam się z tym terminem.

Od choroby i to też, zależy jakie wysokie są przeciwciała przeciwjądrowe u nie akurat są na dwa plusiki więc reumatolog uspakaja, ale ogólnie w kolagenozach jest ryzyko jaktoma się do rzs to nie wiem.

A codo leków tak biorę acard 75, i Clexane

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2020, 15:16

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2020, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonna nie wiem czy gdzieś bliżej nas jest mąż mi wspominał o szpitalu Medicover w Warszawie ale ja sobie jakoś tego nie wyobrażam. Tym bardziej ,że termin jest jaki jest . Puki co zostaje przy Poznaniu i modleniu się ,żebym trafiła na a dobry zespół 🙈
    Luluiza ja mam 28 lat i usłyszałam no w końcu tak jak bym nie wiem jaką staruszką była.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2020, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    al87 wrote:
    Helena93 tez niestety mam to ryzyko bloku przedsionkowo-komorowego u małej ale póki jesteśmy na dobrej drodze. jutro wybieram się do dr Sz na ocenę przepływów i mam nadzieje ze będzie dobrze 😊

Będzie dobrze, ja mam zalecenia ścisłej echokardiografia płodu między 16-24tc.

al87 lubi tę wiadomość

• al87 Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia 2020, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helena93 wrote:
    Będzie dobrze, ja mam zalecenia ścisłej echokardiografia płodu między 16-24tc.

Dokładnie mam tak samo do 24/26 tc

• maraquja Przyjaciółka

Wysłany: 13 sierpnia 2020, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy polecacie jakaś aplikację ciążowa na telefon? Ściągnęłam Preglife, ale brakuje mi w niej trochę takich informacji medycznych, np. jakie konkretne badania w którym tygodniu powinny być wykonane.

oar8dqk3vtl5n396.png

2017 - synek (ciąża naturalna)
    17.06 - criotransfer Medart
  • maraquja Przyjaciółka

Wysłany: 13 sierpnia 2020, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy polecacie jakaś aplikację ciążowa na telefon? Ściągnęłam Preglife, ale brakuje mi trochę takich medycznych informacji, np. jakie badania krwi w którym tygodniu wykonac.

oar8dqk3vtl5n396.png

• Matilda19 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2020, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś z Was brała leki przeciwhistaminowe w ciąży ? Mam taką alergię że już sobie nie radzę , walczę od kilku dni ale nie mogę oddychać i na oczy nie widzę. Pisałam do dr K ale chciałam Was tez zapytać jakie macie doświadczenia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2020, 17:34

• Gaja88 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2020, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matilda19 wrote:
    Dziewczyny czy któraś z Was brała leki przeciwhistaminowe w ciąży ? Mam taką alergię że już sobie nie radzę , walczę od kilku dni ale nie mogę oddychać i na oczy nie widzę. Pisałam do dr K ale chciałam Was tez zapytać jakie macie doświadczenia

Ja mam silną alergię i od początku ciąży, za zgodą alergologa i dr AB biorę flonidan- to jest loratadyna.

starania od 2015 r. , PCOS, endometrioza II st, Hashimoto, IO, morfo 1-4 %, AMH- 3,6
    2018-2019 - 2 IUI, 3 procedury, 3 transfery- :( :( :( laparoskopia i histeroskopia
    zmiana kliniki
    4 IMSI - 01.2020 r.
    1 transfer - 5.05.2020 - blastka 5.1.1
    beta 7dpt - 49,3 mlU/ml; 9dtp - 155,6 mlU/ml; 13dpt - 875,6 mlU/ml; 15dpt - 1450 mlU/ml, 30dpt <3
    2 transfer - 25.02.2022 - blastka 5.1.1 - :(
    3 transfer - 24.03.2022, 10 tc 💔😭
    4 transfer - :(
  • Matilda19 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2020, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaja88 wrote:
    Ja mam silną alergię i od początku ciąży, za zgodą alergologa i dr AB biorę flonidan- to jest loratadyna.
    Liczę że w takim razie mi też da zielone światło na „coś” do łykania bo ledwo żyję normalnie. Ostatnio taką alergie to chyba 15 lat temu miałam wiec jestem zaskoczona że w ciąży mnie tak chwyciło. Może to przez ten Encorton na początku ? Bo aż dziwne ....

• Anulas Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2020, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja alerigi chyba nie mam ale po tygodniu przerwy znów zatoki. Juz jestem tym bolem wykończona

• niezapominajka12345 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2020, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na szczęście alergia minęła, ale męczyłam się cały maj/czerwiec masakra....:/

Dziewczyny ja jutro uderzam do Sz, wiadomo badania prenatalne, więc on pewnie na żadne inne pytanie mi nie odpowie, ale co tam zaryzykuje....bo dzisiaj podczas golenia się, widziałam że ta jedna warga cały czas jest taka opuchnięta jakby, niby rzadko już mnie pobolewa ale jednak i zauważyłam że taka żyła aż tam wyszła, chce jemu powiedzieć żeby to sprawdził:D hahaha wątpie w to, że w ogóle mi odpowie na to pytanie i spojrzy tam na dół, ale cóż...zaryzykuje, bo wizyta u Kru dopiero za 2,5 tygodnia:/

Bąbel lubi tę wiadomość

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    Mutacja genu MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G w układach heterozygotycznych
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    Niepłodność idiopatyczna?:/
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    03.02.2020 r. - 2 IUI - udana :) jest serduszko❤️✊😊
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • Martynkowo Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2020, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajka12345 wrote:
    Mi na szczęście alergia minęła, ale męczyłam się cały maj/czerwiec masakra....:/

Dziewczyny ja jutro uderzam do Sz, wiadomo badania prenatalne, więc on pewnie na żadne inne pytanie mi nie odpowie, ale co tam zaryzykuje....bo dzisiaj podczas golenia się, widziałam że ta jedna warga cały czas jest taka opuchnięta jakby, niby rzadko już mnie pobolewa ale jednak i zauważyłam że taka żyła aż tam wyszła, chce jemu powiedzieć żeby to sprawdził:D hahaha wątpie w to, że w ogóle mi odpowie na to pytanie i spojrzy tam na dół, ale cóż...zaryzykuje, bo wizyta u Kru dopiero za 2,5 tygodnia:/
    Niezapominajka, a nie robiłaś depilacji ostatnio??
    Ja tak miałam jak depilacje robiłam i nawet taka kulka mi wyskoczyła na wardze i gin mi mowila, ze to podrażnienie od depilacji.

13 lipca 2020 transfer ☘️
    6 dpt beta 43,51
    8 dpt beta 128,8
    15 dpt beta 2278

10.08.2020 jest ❤️😍
    Na zimowisku :
    ❄️❄️❄️❄️❄️

Chłoniak hodgkina - remisja
    01.2023 - naturals

Wygrałam z chłoniakiem i niepłodnością 👧👦 ♥️
  • Martynkowo Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2020, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a jak to jest z piciem płynów w ciąży? Powinnam jakoś drastycznie zwiększyć picie
    Wody? Boje się ze za mało pije i może mieć to wpływ na malucha...

13 lipca 2020 transfer ☘️
    6 dpt beta 43,51
    8 dpt beta 128,8
    15 dpt beta 2278

10.08.2020 jest ❤️😍
    Na zimowisku :
    ❄️❄️❄️❄️❄️

Chłoniak hodgkina - remisja
    01.2023 - naturals

Wygrałam z chłoniakiem i niepłodnością 👧👦 ♥️
  • maraquja Przyjaciółka

Wysłany: 13 sierpnia 2020, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajka12345 wrote:

Pewnie, że warto zapytac. Miałam dokladnie to samo w pierwszej ciąży, ale szybko samo przeszlo. Mój gin powiedział, że to żylaki sromu i często się w ciąży zdarzaja.

P.s. przepraszam za zdublowanie mojego postu powyzej.

niezapominajka12345 lubi tę wiadomość

oar8dqk3vtl5n396.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2020, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynkowo wrote:
    Dziewczyny, a jak to jest z piciem płynów w ciąży? Powinnam jakoś drastycznie zwiększyć picie
    Wody? Boje się ze za mało pije i może mieć to wpływ na malucha...
    Ja mam zawsze w zaleceniach minimum 2.5 l wody dziennie . I tak w sumie pije 3 litry wody i jest wszystko ok .

• Anulas Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2020, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też dr mówiła na początku że co najmniej 2,5 l

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2020, 00:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helena93 - przyjmiesz zaproszenie?Z doktorem A. B to czasem nie idzie się ni jak dogadać, od wtorku idzie na urlop ehh, a nie chce tu zaśmiecać watku, chodzi o leki w tych pierwszych tygodniach ciąży.

• Medartka Ekspertka

Wysłany: 14 sierpnia 2020, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej Dziewczyny, ja już tez „po przenosinach” z MedArt. Nikogo nie informowałam, po prostu odwołam umówione na kolejny tydzień wizyty. Nowy lekarz odstawił mi w końcu Prolutex i Dupka, z progesteronu zostałam z sama luteina dowcipna. Zobaczymy, co to będzie dalej - oby każda z nas miała w końcu ten swój szczęśliwy finał...🙏🏻💪🏻❤️ I (choć chyba w głębi serca bałam się i nie chciałam) poznałam płeć - ma być dziewczynka.
    P.S. Mam ogarnąć glukometr i przez tydz robić pomiary - może mnie któraś wprowadzić w temat na priv, np @niezapominajka? Ja kompletnie zielona w tym temacie jeszcze. Z góry dziękuje!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2020, 07:25

Glonojadek, Anulas lubią tę wiadomość

m3sxs65g6wavhz7s.png
    *Hashimoto, *mutacje PAI (hetero) i MTHFR (homo), *4[*], *ANA+, *antykoagulant tocznia+, *IVF - został 1❄️, *30 lat
‹‹ 41 42 43 44 45 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ