Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Szczęśliwa u nas też się wszystko topi a najgorzej że zapowiadają mróz i jak to wszystko zamarznie to dopiero będzie meksyk!
Ja mam księdza w sobotę oby trafił do nas ten co udzielał nam ślubu to zagadam o chrzciny bo na chrzestnego chcę mojego brata a on bierzmowanie będzie miał dopiero w czerwcu
Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

-
Polkosia,jak Ty dajesz rade na dwie piersi. A dziewczynki prześliczne

Moja stokrotka tak jak myslałam prowadzi tryb jeszcze z brzuszka,czyli w nocy przez całą noc oczy jak pięć złotych i tylko cyc,a za dnia odsypia. Czy takiego malucha da się jakoś nauczyć normalnego trybu?
Jutro planowaliśmy pierwszy spacer,ale chyba pogoda nie za bardzo sprzyja
Ciężko już już w domu wysiedzieć. A wy w której dobie maleństwa wyszlyscie na pierwszy spacer?
Mam nadzieję,ze jutro w końcu zdejma mi szwy,nic tam za bardzo się nie goji,ani nie ma jak siedzieć ani stać
A my dzisiaj mamy 10 dni
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2017, 15:05
polkosia, Kushina, Izieth, Martusiazabka, Iva79, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość
-
Madziula żaden maluszek na tym etapie nie odróżnia jeszcze dnia i nocy. Trzeba to przeczekać po prostu, ale można pomóc wprowadzając rutynę. Czytam teraz mnóstwo artykułów na temat rozwoju dzieci i dowiedziałam się, że właśnie rutyna jest najważniejsza. Czyli kąpiel o tej samej porze, czyste ubranko, karmienie w cichym, bezpiecznym pokoju, bez włączonego telewizora. Przyciemnij światło lub włącz lampkę, która świeci na czerwono. Ogólnie to nie ma być kompletnie ciemno w pokoju, ale światło ma być przytlumione, przytulne. Podczas karmienia czy zmiany pieluszki nie mów nic do maluszka. Niech wie, że to nie czas zabawy, a mówienie do niego tylko go pobudzi. Pieluchę staraj się przewinąć szybko a maluszka utulaj szumiac mu delikatnie do uszka.
W dzień z kolei pozwól aby światło dzienne dostało się do pokoju, rób wszystko wkoło normalnie, tzn.sprzatanie, gotowanie. Niech dziecko wie, ze to dzień i nie chodzimy na palcach.
Oczywiście w praktyce to inaczej wygląda. Ja jedynie dzielę się tym co przeczytałam. Na razie i tak większość dzieci w pierwszych tygodniach mało śpi w nocy. Położna mówiła, że po prostu jak byłyśmy w ciąży to kolysalysmy je za dnia podczas chodzenia, więc spały. No i tak im zostało.
Nie zapominaj, że pierwsze 3 miesiące to czwarty trymestr ciąży, więc maluch oczekuje tego samego czego doświadczał w brzuchu.
Madziula87, Iva79, milky_way lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Kushina mi np. położna jedna i druga (bo przychodzą dwie na zmianę) poradziła szczepić obowiązkowymi normalnymi i od razu rota a pneumokoki dopiero po pół roku. Poradzę się jeszcze rodzinnego
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2017, 15:35

-
baranosia, co Ty jesz, że twoje mleko aż tak tuczy?
u nas 180g przez tydzień na plus 
widzę, że temat chust. Też się zaczynam zastanawiać czy nie kupić, bo mała w dzień jest prawie nieodkładalna
jak tak dalej pójdzie to mi ręce odpadną
praktycznie od rana to dopiero ok 16-17 daje się odłożyć na 3h spania

-
Dziewczyny zorientujcie sie odnosnie 5w1 bo ich brakuje w hurtowniach ,dlatego zdecydowalam sie na 6w1. Jak jeszcze pracowałam to czesto zdarzały sie przestoje w dostawie infanrixu ipv hib. U nas z 6w1 dajemy rota, a pneumo 3 tyg później. Odnośnie hemoroidow to spokojnie mozna posterisan masc i czopki.

Beta Hcg 14 dpo - 130,9, 15 dpo - 277 17 dpo - 784 -
ja przepraszam ze tak wpadam w watek ni z gruchy ni z ietruchy ale zagladam i podczytuje co u Polkosi
a ze widze temet tradziku to moze pomoge. U nas byl ten problem na duza skale, pomoglo przemywanie buzi woda z krochmalem z maki ziemniaczanej, pozniej kapiele w takim krochmalu pomagaly na inne ddolegliwosci skorne m.in. Odparzenia
polkosia, Iva79 lubią tę wiadomość
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH