X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • chiara Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werix wrote:
    Ja to chyba nigdy nie rozpoznam, kiedy moje dziecko będzie miało rotawirusa, bo Daniel ma cały czas wszystko to, co Chiara opisujesz. Kupy, wymioty, ulewania. No ewentualnie pewnie humor niałby pogorszony.

No a dzisiaj jest tak marudny po tym niewyspaniu w nocy, że z nim nie idzie wytrzymać.
    Werix przy rota dziecko jest mega słabe, moja taka była. I przy wymiotach w brzuchu sa takie jakby przelewanie.

• Martusiazabka Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita, mój Mikołaj też zjada obie piersi i już od jakiegoś czasu mam wrażenie że się nie najada. Do tego patrzy za jedzeniem takimi oczami jak kot ze Shreka :-D aż się serce kraje ze dać mu nie można :-\ była u nas we wtorek położna środowiskowa na kontroli i ją o to pytałam. Poobserwowala chwilę Mikołaja i stwierdziła że jak na chłopca wyjątkowo szybko się rozwija. Jest energiczny, garnie się do siadania, dosłownie nie można go utrzymać tak na półleżąco, bo dźwiga się cały (nie ze za palce się podciąga czy coś, tylko normalnie mięśniami pleców) i chcę siedzieć. Głowę też trzyma bardzo stabilnie i mlaska, albo cały czas pcha rączki do buzi. Dosłownie bez przerwy. Stwierdziła że według niej on jest już gotowy na rozszerzanie diety. Że jak dziecko tak dynamicznie się rozwija to może też szybciej potrzebować innego pokarmu. Niby zalecają 6 miesięcy trzymać dziecko tylko na piersi. Ale tak naprawdę to dziecko określa kiedy jest już gotowe na nowości i nie ma co przetrzymywać go na siłę. No nic. Ja na razie po prostu częściej go karmię (w dzień co 2 godziny- co półtorej). Ale w przyszłym tygodniu idziemy na szczepienie to jeszcze zapytam o to pediatrę. Ciekawa jestem co ona o tym sądzi

860ij44jco2wu7mv.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2017, 09:25

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • Iva79 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej a ja juz od 2 tyg daje raz dziennie 3 male lyzeczki marchewki po mleczku. Tak doradzala mi polozna, mowi , zeby dziecko zapoznalo sie z nowym smakiem. Olemu pasuje to bardzo, jak sie zblizam z marchewka to az nozkami kopie :) Dodatkowy plus to kupy nie sa juz takie rzadkie jak po rota , teraz sa takie jak to kiedys napisala Polkusia o konsystencj musztardy :) nadal jednak 1 kupa na 2,3 dni. Moj synek wazy juz 8,800 kg , tez waze sie z nim i bez na normalnej wadze. Rosnie tak po tatusiu :) We wtorek szczepienie.
    A jeszcze pytanie, gotuje marchewke sama i robie z niej puree i raz odlewam wode w ktorej gotuje i dodaje gotowana z czajnika a innym razem nie ( jest smaczniejsze), ale podobno woda taka zawiera duzo azotanow ??? Jak wy bedziecie robily / robicie?
    Strony na ktorych o tym przeczytalam:
    http://www.bemam.pl/jak-przechowywac-i-mrozic-dania-dla-maluszka/
    http://ekodietetyk.pl/azotany-w-warzywach

Szczesliwa mamusiu - gratulacje coreczki , duzo zdrowka dla was :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2017, 11:02

zem3o7es4lhz362l.png
    zem3x1hpn1yi29v5.png
  • Fuksja90 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggie_31 wrote:
    Dziewczyny mam do Was pytanie o zmianę mleka,bo chce od jutra z Nan opti pro ha przejść na Nan sensitive antykolkowy i z mniejsza zawartością laktozy.Jak to jest?bo sa rożne opinie-trzeba mieszać mleka zeby brzuszek sie przyzwyczajał stopniowo czy skoro to jest w ramach tej samej marki wystarczy podać nowe bez kombinacji?macie jakieś doświadczenia?bo nie chce sobie na święta Armagedonu urządzać w kontekście szaleństw z brzuchem,a z drugiej strony widze jak go meczy ta wysypka i kolki:-///

My już mamy 3 mleko i zawsze dostawał od razu nowe, bez mieszania. Nie było problemów z brzuszkiem tylko zawsze po zmianie kupy są np zielone albo bardziej wodniste zależy od mleka ale to normalne.

Maggie_31 lubi tę wiadomość

• Iva79 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita moj maly najada sie z 1 piersi, puszcza ja, gdy ma dosc , je srednio co 3 godz. kp, jedynie wieczorem zasypia o 20.00 to budzi sie po 5,6 godzinach, pozniej juz normalnie co 3, czyli pobudki zazwyczaj 2.00 , 5.00, 8.00., lub 1.00, 4.00, 7.00.
    Zasypia tylko przy piersi lub sam na spacerze, codziennie z nim spaceruje okolo 2 godz. Czasami spotkam sie z kolezanka i obie tak lazimy gadamy o pierdolach a maluszki spia :) Czytam o tym , ze wam sie udaje odlozyc maluszki i zasypiaja same - super sprawa, ja jeszcze sobie pospaceruje :) Plus taki tych spacerow i kp , ze waga mi wrocila z przed ciazy, tylko brzuch jeszcze sflaczaly ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2017, 10:59

zem3o7es4lhz362l.png
    zem3x1hpn1yi29v5.png
  • Dobrawa Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita wrote:
    Dziewczyny kp, czy też macie czasami wrażenie, że wasze dziecko nie najada się z piersi? I nas od kilku dni tak jest, zwłaszcza w nocy, że mały bardzo szybko ssie jedną pierś, opróżnia ją całkowicie, biorę do odbicia i nadal jest głodny. Daję więc drugą. Zresztą zawsze dawałam drugą, ale ciumkał kilka minut od niechcenia, raczej tak aby coś potrzymać. Teraz rzeczywiście jest głodny, opróżnia drugą pierś, biorę do odbicia ponownie i wiecie co? On nadal szuka jedzenia. Nie wiem co o tym sądzić? Już kilkakrotnie zauważyłam, że po opróżnieniu obu piersi z chęcią by coś jeszcze zjadł.
    hm,niepokojace,tymbardziej ze Aran do grubaskow nie nalezy. Moze dlatego kiepsko spi?
    ja bym sprobowala cos wprowadzic do diety,oczywiscie pierwszy miesiac czy dwa to tylko dla poznania nwych smakow ale potem jakas kasza jaglana zmiksowana,zdrowe to i sycace,
    No i oczywiscie do cyca przystawiac czesciej,ale chyba ty to i tak czesto przystawiasz

Wszyscy w domu :)
  • Dobrawa Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mialam przeboje z moja starsza corka ,bo czekalam do tabelkowych 6miesiecy,no i przegapilam moment kiedy ona byla zainteresowana jedzeniem,to byla tragedia wtedy,duzo by mowic...
    z sebkiem zrobilam inaczej, po 4 miesiacu juz mu cos dawalam i jest super,zaczynalam od eko bananow i eko awokado

Iva79, Maggie_31 lubią tę wiadomość

• Nita Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój Aran też dość szybko się rozwija. Na przykład jak go sadzam sobie na brzuch przodem do świata to się podnosi do siedzenia, tak jak u Martusi. Również patrzy się na jedzenie i być może psychicznie i fizycznie jest gotowy z pozoru, ale myślę, że układ pokarmowy jeszcze nie jest gotowy. Aran i tak od urodzenia miał problemy brzuszkowe, więc boję się ryzykować kolejnymi sensacjami żołądkowymi. Poczekam do 6 miesięca, tylko nie wiem czy ten nagły wzrost apetytu na obie piersi to ze względu na skok czy co... MoBo, mój też już słabiej tyje. Zresztą on zawsze przybierał minimalną tygodniówkę, a teraz waga stanęła na 5700.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2017, 11:59

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• MoBo Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrawa eko czylio bio? I dawalas nie gotowane?
    Ja zawsze myślałam, ze gotowane sie łatwiej trawi i z tego powodu zaczyna sie od tych marcheweczek i slodkich ziemniakow np.

Keep calm you are a mummy! O.o
    l22ndf9her11uere.png
  • Dobrawa Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja ogolnie jestem bardziej za surowym,uwazam ze zdrowsze,
    tak bio
    teraz sebastiaan je wiecej gotowanego ,ale to dlatego ze z mala iloscia zebow surowek nie zje :)

• Dobrawa Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mobo,zalezy tez kogo sluchasz,utarlo sie ze gotowane lekkostrawne,ale wg mnie te glosy to nie wyrocznia :)

• MoBo Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co Dobrawa ja kiedys dobre 6 miesiecy lecialam na smoothie, sokach z warzyw i salatkach, owoce, no wydawalo mi sie ze jestem mega zdrowa. I zaczelam miec problemy z trawieniem, musialam isc na gastroskopie itd. Oczywiscie nic nie znalezki. Brzuch mialam wypchany, no okropne wzdecia i biegunki. Az poszlam do akupunkturzystki i kazala mi odstawic wlasnie wszystko co surowe i jesc wszystko co parzone i gotowane. Ponoc w chinskiej medycynie uwazaja, ze organizm traci bardzo dużo energii na trawienie 'zimnego' jedzenia, a surowe jest tez uznawane za zimne.

l22ndf9her11uere.png
  • Madziula87 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mobo ja też się kiedyś tak zywilam. Do tego same nasionka typu płatki owsiane,siemię lniane,pestki dyni,słonecznika.Hak sobie przypomnę to mur się robi niedobrze na sama myśl. No ale wazylam wtedy całe 47 kg :D Teraz jak patrzę na zdjęcia trochę było to przegięcie.

tb738ribfs156aj0.png
  • Dobrawa Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiem wiem ,makrobiotyka/medycyna chnska kontra witarianizm
    temat rzeka :)

MoBo, milky way lubią tę wiadomość

• Madziula87 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa gratulacje. To masz zajączka wielkanocnego :)

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

tb738ribfs156aj0.png
  • RedLady Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje Szczęśliwa :) Śliczna córka :) I trzymam kciuki, żeby wypuścili was na święta :)

bhyw2n0a2ngo7wj5.png
  • MoBo Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje szczesliwa mamusia :) Ania jest śliczna <3

Dobrawa właśnie :P mnie sie sprawdza to co w chinskiej med jest dobre/zle dla mnie. No niektórymbedzue taka dieta służyć tzn tym co sa 'goracy' z szybka przemiana materii.

Madziula87 moja waga niby nie poszła wcale w dół dzieki tej diecie, ja tam wielka nigdy nie bylam bo ok 52-54, no ale jak piszesz 47 O.o to faktycznie mało.

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

l22ndf9her11uere.png
  • Koska 88 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie dodało mi posta wczoraj :/
    Chiara współczuje rota. Dobrze, ze obeszło sie bez szpitala.
    Krakuska fajnie, ze juz w domu.
    Teraz podobno dużo rota krąży. Moja znajoma z dzieciaczkiem niestety w szpitalu wyładowali bo odmówił jedzenia na 24 h ale on był nie szczepiony.
    Nita a moze to kryzys laktacyjny? Ja miałam koło 4 miesiac Michalinki. Ze 3 dni na mnie wisiała. Teraz jesli je co 2-2,5 h to zjadę jedna pierś a jesli przerwa jest 3-4 to prawie dwie na raz.
    Wróciłam do domu i nie mam tyle czasu na pisanie w porównaniu do tego co byłam u rodziców - jednak pomoc mamy jest nieoceniona :)
    Wesołych świat mamusie i dzieciaczki :)

bl9cvcqgs911kctx.png
  • MoBo Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iva79 widzisz moja tez pieknie spala zawsze w wózku, a ja chodzilam z nia od urodzenia codziennie i nieważne jaka pogoda bo psa trza wyprowadzic iiiii...teraz nienawidzi spac w wozku! Jest taki krzyk jak się wybudzi, ze ciezko ja uspac. Wiec teraz chodze na spacery jak ma aktywność.

Ja wam powiem, ze warte bylo 3 tygodnie temu zaczac w placzu rutyne i usypianie. Od wczoraj odkladam mala do lozeczka daje smoka, glaszcze glowe i mowie 'spij aniolku' i wychodze :)
    Jak się przebudzi to ide do niej podaje smoka, mowie znow spij spij aniolku i zasypia.
    Przez te 3 tygodnie sie duzo nauczylam o córce, np jak Tracy kaze trzymałam w ciszy na chwile przed łóżeczkiem, a ona czasem darla sie w nieboglosy, teraz juz wiem ze nie chciala tak siedziec. Albo z tym wózkiem.
    Nie zaluje tez, ze jednak dalam jej smoka bo nagle chwile go possie by sie uspac i wypluwa :) fakt jak wypadnie i sie przebudzi to trza isc i dac, ale nie musze lulac xx minut tylko podaje i sobie znow zasypia.
    Jakos czuje, ze znalazlysmy wspolny język :P

milky way, Maggie_31, Iva79 lubią tę wiadomość

l22ndf9her11uere.png
  • Maggie_31 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny:-)dziękuje za wszystkie rady dotyczące zmiany mleka-ale,o ironio wysypka dziś zniknęła ,a i kolki żadnej jak do tej pory-odpukać-nie było,wiec jeszcze się wstrzymam z podmianą:-P

MoBo lubi tę wiadomość

17u920mmtaho5gy9.png
‹‹ 1403 1404 1405 1406 1407 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ