X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Koska 88 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    roma wrote:
    Ja się kochane muszę niestety z Wami pożegnać. Mojego maleństwa już nie ma, jutro zabieg... I myślałam że to najgorsze co mnie czeka ale się myliłam. Odebrałam wyniki kariotypu i mam poważne nieprawidłowości, stąd moje poronienia. To najgorsza z możliwych przyczyn, bo nie da się jej leczyć. Kwestia losu - albo dziecko dostanie uszkodzony gen albo nie. W przypadku ciąży mam zalecenie wszelkich badań prenatalnych łącznie z aminopunkcją. Strasznie się boję ponownie zaryzykować, boję się że dziecko będzie chore albo będzie nosicielem wadliwych genów tak jak ja. No, psychikę mam w ruinie. Życzę Wam wszystkich udanych, spokojnych, bezproblemowych ciaż i łatwych porodów.
    Bardzo mi przykro z twojego powodu :( mam nadzieje, za za jakiś czas sie pozbierasz i genetyczna ruletka będzie wam bardziej sprzyjała. Trzymaj sie.

bl9cvcqgs911kctx.png
  • karolajna88 Przyjaciółka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam pakiet prywatny i jest ok w sumie a to dużo od lekarza zależy niestety

hchy9n73gkndckeu.png
  • Koska 88 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie jeszcze mojej wizyty. Jednak jest dwóch o tym samym nazwisku i ten mój ma właściwie same negatywne opinie. Jak zapytał czy mam jakieś badania zrobione i powiedziałam mu o usg to powiedział, ze to za wcześnie i bez sensu. Jestem do niego u umówiona za 3 tyg znowu. Potem muszę za wszelka cenę zmienić. Mam nadzieje, ze sie da..

bl9cvcqgs911kctx.png
  • Agulkowa Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roma bardzo mi przykro :(

dqpr4z17ve5tz75s.png
    ug37io4peg99fhvo.png
    [*]3.05.2016- 9 t.c
  • Chamomilla Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwszą ciążę poroniłam "tak poprostu"-jakoś w 5-6 tygodnia. Wstałam rano, poczułam silny ból i stało się. Porobiłam parę badań mimo że ginekolog przekonywał że to przypadek, bo rzeczywiście tak mogło być. Zaczęłam sama doszukiwać się i wykryłam że mam zbyt wysoką insulinę na czczo i po obciążeniu glukozą ( na czczo powinna być do 5, a nie tak jak jest w normach do 28...;/) Endokrynolog przepisał mi metformine i mówil zeby odstawić ją jak będe w ciazy. Zaszłam w ciaze, nie bylam przekonana o tym zeby ją odstawiac, z racji medycznego wyksztalcenia co nieco szerzej na ten temat wiem. Poszlam jeszcze raz zapytac sie czy endokrynolog jest tego pewien, a on ze 100% i nawet zebym sie nie zastanawiala, poszlam jeszcze do ginekologa a on to samo mówil, no i stwierdzilam ze nie bede na wlasna reke sie leczyc, skoro są to osoby bardziej doswiadczone niz ja. Skutek odstawienia metforminy byl taki, że juz po paru dniach beta slabiej przyrastała, a po tygodniu ciąża zatrzymała się w rozwoju. I właśnie te pomiary przyrostu bety pomogły mi ustalić że przyczyną jest insulina i że w żadnym wypadku nie wolno odstawiać metforminy-na pewno w moim przypadku.
    Mieszkam we Wrocławiu, ale moją ciąże prowadzi teraz na metforminie wg standardów i dawek jakie są w USA (bo u nas mało który lekarz wie jak leczyc kobiety w ciazy metformina) prof. z Warszawy. Dobrego endokrynologa znalazlam w Krakowie (pod katem moich schorzen) i tak se jezdze, ale co sie nie robi, żeby utrzymać ciążei żeby dzidzius był zdrowy.
    joasia8966 wrote:
    Ja dzisiaj już nie zdążyłam iść na bete. Pójde jutro i zobaczymy. Wcześniejsza ciąża nie była planowana ale po potwierdzeniu przez lekarza bardzo sie ucieszyliśmy z mężem a trzy tyg póżniej taka wiadomość. Na szczęście nie było zadnych powikłań po zabiegu i lekarz prowadzący powiedział ze nie ma potrzeby zeby czekac i tak po pierwszej miesiączce pierwszy strzał :-P i widocznie się udało :-)
    Chamomilla a Ty też miałaś martwą ciąże?

f2wle6ydyez5rsng.png
  • palma Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roma przykro mi:( trzymaj się kochana.

aniołek 9tc (2015rok)
    aniołek 6tc (2018rok)
    f2w33e3k8s0hlqj8.png
  • dora13 Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roma, przytulam mocno :* To bardzo trudne sobie z tym poradzić, wyobrażam sobie, gdyż też mam za sobą straty. Będę się modlić za Was.

ckai43r858q6yu1s.png
    16.02.15 8tc. *
    31.07.2015 9tc. *
  • Chamomilla Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roma, musisz ochłonąć z natłokiem myśli, poukładać sobie na spokojnie wszystko w głowie i może być naprawdę dobrze...i tego Ci życzę!
    Ja też mam problemy genetyczne i baaardzo się boję, czy dziecko będzie zdrowe :(
    To że masz wspaniałego synka, daje duże nadzieje więc nie trać tej nadziei, głowa go góry!

Werix lubi tę wiadomość

f2wle6ydyez5rsng.png
  • roma Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za dobre słowa.
    Chamomilla, u Ciebie też wyszły nieprawidłowości w kariotypie?

25.05.2010 Aniołek 9 tc
    03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud :-)
    17.04.2015 - Aniołek 8 tc
    03.01.2016 - Aniołek 8 tc
    29.04.2016 - Aniołek 9 tc
    25.07.2018 - Córcia :-)

Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy :-)
  • Aradia*** Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roma , bardzo mi przykro ❤️

qdkk4z17vp90lfbe.png
    m3sxgov390omtlvc.png
  • Chamomilla Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na wyniki kariotypu jeszcze czekam, i na pare innych badan, ale juz wiem że mam mutacje MTHFR C677T, najgorszą postać bo homozygote co niestety zwiększa możliwość o kilkadziesiat procent że dziecko może mieć nieprawidlowosci w materiale genetycznym. I mimo że biore leki w takich dawkach, że juz mam przekroczone normy we krwi-bo to jedyny sposob zeby roche polepszyc sytuacje- to niestety genetyki sie nie przeskoczy, trzeba probowac i miec nadzieje ze bedzie dobrze.

f2wle6ydyez5rsng.png
  • roma Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to dziadostwo też mam ale łagodniejsze - a1298c heterozygota. A teraz mnie dobili kariotypem....

25.05.2010 Aniołek 9 tc

• kalina123 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    roma strasznie mi przykro :( odważna babka jesteś że myślisz jeszcze o ew. późniejszych próbach
    ja bym się chyba bała :(

82doroeqdnooy9dr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    roma przykro mi okropnie. :(
    Mam nadzieje, ze masz dużo wsparcia bo to w tym momencie jest najważniejsze.
    Masz zdrowego synka więc na pewno urodzisz kolejnego, zdrowego maluszka.
    Może przez internet ale w razie czego jesteśmy tu dla Ciebie.
    Trzymaj się mocno i nie poddawaj :*
    Wiem, że nie powinnam pytać, ale objawiało Ci się to jakoś? miałaś jakieś plamienia, bóle brzucha?

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nulka wrote:
    A wybierasz się na to USG? Ja raczej pójdę, bo znam nie jeden przypadek gdzie młoda dziewczyna urodziła dziecko z zespołem Downa, a w rodzinie nie było przypadków tej choroby :/ Wole mieć pewność że wszystko ok lub po prostu wiedzieć. Pytałam gina ile kosztują to mówi że ok 200-250 to niby aż taka mega tragedia to nie jest... w sumie mam niepełnosprawność w rodzinie, ale nie ma ona niestety nic wspólnego z genetyka żeby to podciągnąć ;)
    Dobranoc dziewczyny trzymam kciuki za jutrzejsze wizyty <3

Tak, idę. Wole je zrobić niż się całą ciąże denerwować.
    Właśnie dzwonie po różnych i sprawdzam ceny ;) Różnią się strasznie.

• Chamomilla Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam koleżanke która ma nieprawidlowosci w kariotypie, co wytlumaczylo jej poronienia, ale jakis czas pozniej udalo jej sie urodzic córeczke, pozniej nastepne poronienia i druga córeczka. Mowi że szczescie jakie dają jej te dzieci rekompensuje ból, strach i wszystko zwiazane z nieudanymi probami. A ja wierze jej na słowo, bo niestety nie mam ani jednego dziecka...
    Roma jak widać wszystko jest mozliwe! Tylko jednym to łatwiej przychodzi a nam, tym dziewczynom po przejsciach, troszke trudniej, ale to nie znaczy ze mamy przez to odpuszczac temat.
    Ja teraz bałam się prze zbyt wysoki przyrost bety, bo to moze siwadczyc o nieprawidlowosciach genetycznych, ale obecne tu na forum kochane dziewczyny dodaja sil, mówia o swoich doswiadczeniach i to choc troche uspokaja, zeby przetrwac ten trudny czas bez obgryzania paznokci...a co ma być to będzie i tyle..
    Poczytaj a zobczysz ze jest wiecej niz sie zdaje dziewczyn z nieprawidlowym kariotypem i zdrowymi dziecmi! :)

f2wle6ydyez5rsng.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roma bardzo mi przykro :(

Ja za chwilę się zbieram, wolę być trochę szybciej niż się spóźnić. Kurcze coraz bardziej się denerwuję, jeszcze na naszym forum same smutne informacje dziś :( boję się że u mnie też będzie źle...

• roma Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chamomilla wrote:
    Mam koleżanke która ma nieprawidlowosci w kariotypie, co wytlumaczylo jej poronienia, ale jakis czas pozniej udalo jej sie urodzic córeczke, pozniej nastepne poronienia i druga córeczka. Mowi że szczescie jakie dają jej te dzieci rekompensuje ból, strach i wszystko zwiazane z nieudanymi probami. A ja wierze jej na słowo, bo niestety nie mam ani jednego dziecka...
    Roma jak widać wszystko jest mozliwe! Tylko jednym to łatwiej przychodzi a nam, tym dziewczynom po przejsciach, troszke trudniej, ale to nie znaczy ze mamy przez to odpuszczac temat.
    Ja teraz bałam się prze zbyt wysoki przyrost bety, bo to moze siwadczyc o nieprawidlowosciach genetycznych, ale obecne tu na forum kochane dziewczyny dodaja sil, mówia o swoich doswiadczeniach i to choc troche uspokaja, zeby przetrwac ten trudny czas bez obgryzania paznokci...a co ma być to będzie i tyle..
    Poczytaj a zobczysz ze jest wiecej niz sie zdaje dziewczyn z nieprawidlowym kariotypem i zdrowymi dziecmi! :)
    4,5 roku temu urodziłam Synka mimo nieprawidłowości w kariotypie i niedoborów kwasu foliowego - nie wiedziałam wtedy o niczym. To była moja druga ciąża, pierwsza skończyła się poronieniem co tłumaczono mi że zdarza się często i mam to traktować jako przypadek. Kariotyp mam po którymś z rodziców, a oni oraz dziadkowie radzili zdrowe dzieci więc wiem że można. Nie boję się kolejnych strat - jestem silna i wiele zniosę chociaż za każdym razem boli bardziej. Boję się natomiast usłyszeć po aminopunkcji że dziecko jest chore. Wiem że jest możliwe in vitro z badaniem genetycznym zarodka przez podaniem ale tu juz oczywiście wchodzą w grę aspekty etyczne.

25.05.2010 Aniołek 9 tc

• paradise Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roma, duzo sily dla Ciebie. Bardzo mi przykro.

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • roma Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szarlotka123 wrote:
    roma przykro mi okropnie. :(
    Mam nadzieje, ze masz dużo wsparcia bo to w tym momencie jest najważniejsze.
    Masz zdrowego synka więc na pewno urodzisz kolejnego, zdrowego maluszka.
    Może przez internet ale w razie czego jesteśmy tu dla Ciebie.
    Trzymaj się mocno i nie poddawaj :*
    Wiem, że nie powinnam pytać, ale objawiało Ci się to jakoś? miałaś jakieś plamienia, bóle brzucha?
    Objawy były zawsze podobne - wolne przyrosty bety, ustanie bólu piersi a potem plamienia, początkowo bardzo niewielkie a potem coraz większe. No i wiek ciąży z usg młodszy niż powinien.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 13:35

25.05.2010 Aniołek 9 tc

‹‹ 156 157 158 159 160 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ