Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
roma wrote:Ja się kochane muszę niestety z Wami pożegnać. Mojego maleństwa już nie ma, jutro zabieg... I myślałam że to najgorsze co mnie czeka ale się myliłam. Odebrałam wyniki kariotypu i mam poważne nieprawidłowości, stąd moje poronienia. To najgorsza z możliwych przyczyn, bo nie da się jej leczyć. Kwestia losu - albo dziecko dostanie uszkodzony gen albo nie. W przypadku ciąży mam zalecenie wszelkich badań prenatalnych łącznie z aminopunkcją. Strasznie się boję ponownie zaryzykować, boję się że dziecko będzie chore albo będzie nosicielem wadliwych genów tak jak ja. No, psychikę mam w ruinie. Życzę Wam wszystkich udanych, spokojnych, bezproblemowych ciaż i łatwych porodów.
-
Odnośnie jeszcze mojej wizyty. Jednak jest dwóch o tym samym nazwisku i ten mój ma właściwie same negatywne opinie. Jak zapytał czy mam jakieś badania zrobione i powiedziałam mu o usg to powiedział, ze to za wcześnie i bez sensu. Jestem do niego u umówiona za 3 tyg znowu. Potem muszę za wszelka cenę zmienić. Mam nadzieje, ze sie da..
-
Pierwszą ciążę poroniłam "tak poprostu"-jakoś w 5-6 tygodnia. Wstałam rano, poczułam silny ból i stało się. Porobiłam parę badań mimo że ginekolog przekonywał że to przypadek, bo rzeczywiście tak mogło być. Zaczęłam sama doszukiwać się i wykryłam że mam zbyt wysoką insulinę na czczo i po obciążeniu glukozą ( na czczo powinna być do 5, a nie tak jak jest w normach do 28...;/) Endokrynolog przepisał mi metformine i mówil zeby odstawić ją jak będe w ciazy. Zaszłam w ciaze, nie bylam przekonana o tym zeby ją odstawiac, z racji medycznego wyksztalcenia co nieco szerzej na ten temat wiem. Poszlam jeszcze raz zapytac sie czy endokrynolog jest tego pewien, a on ze 100% i nawet zebym sie nie zastanawiala, poszlam jeszcze do ginekologa a on to samo mówil, no i stwierdzilam ze nie bede na wlasna reke sie leczyc, skoro są to osoby bardziej doswiadczone niz ja. Skutek odstawienia metforminy byl taki, że juz po paru dniach beta slabiej przyrastała, a po tygodniu ciąża zatrzymała się w rozwoju. I właśnie te pomiary przyrostu bety pomogły mi ustalić że przyczyną jest insulina i że w żadnym wypadku nie wolno odstawiać metforminy-na pewno w moim przypadku.
Mieszkam we Wrocławiu, ale moją ciąże prowadzi teraz na metforminie wg standardów i dawek jakie są w USA (bo u nas mało który lekarz wie jak leczyc kobiety w ciazy metformina) prof. z Warszawy. Dobrego endokrynologa znalazlam w Krakowie (pod katem moich schorzen) i tak se jezdze, ale co sie nie robi, żeby utrzymać ciążei żeby dzidzius był zdrowy.joasia8966 wrote:Ja dzisiaj już nie zdążyłam iść na bete. Pójde jutro i zobaczymy. Wcześniejsza ciąża nie była planowana ale po potwierdzeniu przez lekarza bardzo sie ucieszyliśmy z mężem a trzy tyg póżniej taka wiadomość. Na szczęście nie było zadnych powikłań po zabiegu i lekarz prowadzący powiedział ze nie ma potrzeby zeby czekac i tak po pierwszej miesiączce pierwszy strzał i widocznie się udało
Chamomilla a Ty też miałaś martwą ciąże? -
Roma, musisz ochłonąć z natłokiem myśli, poukładać sobie na spokojnie wszystko w głowie i może być naprawdę dobrze...i tego Ci życzę!
Ja też mam problemy genetyczne i baaardzo się boję, czy dziecko będzie zdrowe
To że masz wspaniałego synka, daje duże nadzieje więc nie trać tej nadziei, głowa go góry!Werix lubi tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny za dobre słowa.
Chamomilla, u Ciebie też wyszły nieprawidłowości w kariotypie?25.05.2010 Aniołek 9 tc
03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud
17.04.2015 - Aniołek 8 tc
03.01.2016 - Aniołek 8 tc
29.04.2016 - Aniołek 9 tc
25.07.2018 - Córcia
Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy -
Na wyniki kariotypu jeszcze czekam, i na pare innych badan, ale juz wiem że mam mutacje MTHFR C677T, najgorszą postać bo homozygote co niestety zwiększa możliwość o kilkadziesiat procent że dziecko może mieć nieprawidlowosci w materiale genetycznym. I mimo że biore leki w takich dawkach, że juz mam przekroczone normy we krwi-bo to jedyny sposob zeby roche polepszyc sytuacje- to niestety genetyki sie nie przeskoczy, trzeba probowac i miec nadzieje ze bedzie dobrze.
-
No to dziadostwo też mam ale łagodniejsze - a1298c heterozygota. A teraz mnie dobili kariotypem....25.05.2010 Aniołek 9 tc
25.07.2018 - Córcia
nick nieaktualnyroma przykro mi okropnie.
Mam nadzieje, ze masz dużo wsparcia bo to w tym momencie jest najważniejsze.
Masz zdrowego synka więc na pewno urodzisz kolejnego, zdrowego maluszka.
Może przez internet ale w razie czego jesteśmy tu dla Ciebie.
Trzymaj się mocno i nie poddawaj :*
Wiem, że nie powinnam pytać, ale objawiało Ci się to jakoś? miałaś jakieś plamienia, bóle brzucha? -
nick nieaktualnyNulka wrote:A wybierasz się na to USG? Ja raczej pójdę, bo znam nie jeden przypadek gdzie młoda dziewczyna urodziła dziecko z zespołem Downa, a w rodzinie nie było przypadków tej choroby Wole mieć pewność że wszystko ok lub po prostu wiedzieć. Pytałam gina ile kosztują to mówi że ok 200-250 to niby aż taka mega tragedia to nie jest... w sumie mam niepełnosprawność w rodzinie, ale nie ma ona niestety nic wspólnego z genetyka żeby to podciągnąć
Dobranoc dziewczyny trzymam kciuki za jutrzejsze wizyty
Tak, idę. Wole je zrobić niż się całą ciąże denerwować.
Właśnie dzwonie po różnych i sprawdzam ceny Różnią się strasznie. -
Mam koleżanke która ma nieprawidlowosci w kariotypie, co wytlumaczylo jej poronienia, ale jakis czas pozniej udalo jej sie urodzic córeczke, pozniej nastepne poronienia i druga córeczka. Mowi że szczescie jakie dają jej te dzieci rekompensuje ból, strach i wszystko zwiazane z nieudanymi probami. A ja wierze jej na słowo, bo niestety nie mam ani jednego dziecka...
Roma jak widać wszystko jest mozliwe! Tylko jednym to łatwiej przychodzi a nam, tym dziewczynom po przejsciach, troszke trudniej, ale to nie znaczy ze mamy przez to odpuszczac temat.
Ja teraz bałam się prze zbyt wysoki przyrost bety, bo to moze siwadczyc o nieprawidlowosciach genetycznych, ale obecne tu na forum kochane dziewczyny dodaja sil, mówia o swoich doswiadczeniach i to choc troche uspokaja, zeby przetrwac ten trudny czas bez obgryzania paznokci...a co ma być to będzie i tyle..
Poczytaj a zobczysz ze jest wiecej niz sie zdaje dziewczyn z nieprawidlowym kariotypem i zdrowymi dziecmi! -
nick nieaktualny
-
Chamomilla wrote:Mam koleżanke która ma nieprawidlowosci w kariotypie, co wytlumaczylo jej poronienia, ale jakis czas pozniej udalo jej sie urodzic córeczke, pozniej nastepne poronienia i druga córeczka. Mowi że szczescie jakie dają jej te dzieci rekompensuje ból, strach i wszystko zwiazane z nieudanymi probami. A ja wierze jej na słowo, bo niestety nie mam ani jednego dziecka...
Roma jak widać wszystko jest mozliwe! Tylko jednym to łatwiej przychodzi a nam, tym dziewczynom po przejsciach, troszke trudniej, ale to nie znaczy ze mamy przez to odpuszczac temat.
Ja teraz bałam się prze zbyt wysoki przyrost bety, bo to moze siwadczyc o nieprawidlowosciach genetycznych, ale obecne tu na forum kochane dziewczyny dodaja sil, mówia o swoich doswiadczeniach i to choc troche uspokaja, zeby przetrwac ten trudny czas bez obgryzania paznokci...a co ma być to będzie i tyle..
Poczytaj a zobczysz ze jest wiecej niz sie zdaje dziewczyn z nieprawidlowym kariotypem i zdrowymi dziecmi!25.05.2010 Aniołek 9 tc
25.07.2018 - Córcia
Szarlotka123 wrote:roma przykro mi okropnie.
Mam nadzieje, ze masz dużo wsparcia bo to w tym momencie jest najważniejsze.
Masz zdrowego synka więc na pewno urodzisz kolejnego, zdrowego maluszka.
Może przez internet ale w razie czego jesteśmy tu dla Ciebie.
Trzymaj się mocno i nie poddawaj :*
Wiem, że nie powinnam pytać, ale objawiało Ci się to jakoś? miałaś jakieś plamienia, bóle brzucha?Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 13:35
25.05.2010 Aniołek 9 tc
25.07.2018 - Córcia
Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy