Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyU mnie też mimo, że się zdarzają to z dzieciątkiem wszystko dobrze, więc to albo od luteiny albo od macicy.
Powiem wam, że mam już trochę dość tego pierwszego trymestru, nic nie mogę jeść, ciągle się zmuszam, żeby zjeść cokolwiek.. Wydaje mi się, że mam na coś ochotę a jak poczuje zapach to od razu okazuje się, że nie mam i idę wymiotować.. Już nie wiem co mam robić, jestem trochę sfrustrowana tą sytuacją. -
nick nieaktualnyGuerretenshi - zazdroszcze, chcialabym wiedziec, ze dostane zwolnienie od lipca, albo chociaz od sierpnia. Obawiam sie, ze dadza mi L4 dopiero w pazdzierniku i cale letnie upaly spedze w biurze. W dodatku kolezanka odchodzi z pracy z koncem czerwca i wiem, ze szefowa chce mi dowalic nowe obowiazki, ktore wczesniej robila ta kolezanka.
Mam pytanie do dziewczyn, ktore jeszcze nie poszly na L4: czy Wy dostarczylyscie zaswiadczenie o ciazy do dzialu kadr zanim powiedzialyscie szefowi o ciąży? Moj maz upiera sie, ze jesli najpierw powiem szefowej (zanim zaniose zaswiadczenie) to mogą mi wypowiedziec umowe, bo nie bede jeszcze chroniona. Mnie sie wydaje, ze to bzdura i juz teraz jestem chroniona przed zwolnieniem (mam umowe na czas nieokreslony). -
witam z 12 z przodu
lecimy z 13 tyg. toż to prawie 1/3 ciąży
my zaraz spadamy na weekend na działkę, piękna pogoda, mam w planach leżak i opalanie nógi spacer po lesie na konwalie (wiem są pod ochroną
) synek idzie na weekend do teściów bo mu obiecali zoo więc mamy leniwy weekend
Nulka lubi tę wiadomość
-
Szarlotka ja nie biore luteiny wiec u mnie na pewno nie od tego. Ja co prawda z dolegliwosci mam tylko niskie cisnienie, zawroty glowy i bol glowy od tego cisnienia. No i to nieszczesne plamienie ktore strasznie drazni oko. Mam nadzieje ze w drugim trymestrze juz tego nie bedzie...aaa i ja w ogole nie moge spac mecze sie do 1szej i potem wstaje jak po imprezie
a do kiedy Ty masz brac ta luteine?
-
kushina ja żadnego zaświadczenia nie dostarczałam ale moja firma nie jest za duża, nie mamy typowych kadr, powiedziałam po prostu szefowi ale ale nie wiem jakie zasady panują w dużych firmach
to razem zgnijemy całe lato w biurzeja tak planuję gnić do połowy września, zakładając że wszystko będzie ok
w dwojga złego wolę tak niż mieć przymusowe L4 -
nick nieaktualnyPodejrzewam, że do końca I trymestru o ile nie do końca ciąży.
Ja po nocach co prawda śpię ale często budzą mnie właśnie bóle brzucha.
Też mam nadzieję, że zaraz miną bo jednak trochę strach jest.
Ja jestem na l4 przymusowym więc się nie wypowiem niestety.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2016, 11:05
-
hej kobitki
ja wczoraj pokłóciłam się z moim, bardzo mi przykro było, że nawet nie zapytał jak po wizycie.
Wczoraj cały dzień się obijałam a dziś tyle roboty że nie wiem jak się wyrobię, przynajmniej sprzątanie z głowy.
Miłego dniaaniołek 9tc (2015rok)
aniołek 6tc (2018rok)
-
nick nieaktualny
-
mnie naprawdę ostatnio wkurza, mówię do niego że trzeba powoli myśleć co kupic dla bobasa itp a on chyba ma wrażenie że odrazu cały sklep mamy wykupić, wiadomo że lista rzeczy jest dluga i lepiej powoli kupowac niz na raz wydac tyle kasy, to ja mam wrażenie że do niego nie dociera że będziemy miec dziecko, a tak sie jeszcze niedawno cieszył.aniołek 9tc (2015rok)
aniołek 6tc (2018rok)
-
nick nieaktualnyhej. czytam o tych Waszych plamieniach, badałyście poziom progesteronu? moze jest za niski i właśnie potrzeba Wam luteiny żeby podnieść poziom progesteronu? skąd przypuszczenie że plamienia biorą się od brania luteiny? pierwsze słyszę..
a co do tego od kiedy zaczyna się okres ochronny dla kobiet w ciąży, to kiedyś było że po trzecim miesiącu a teraz to nie wiem,
swojemu szefowi powiedziałam bardzo wcześnie, w szóstym tyg, musiałam by wyjaśnić pewne sprawy,no ale mój szef to bardzo porządny i dobry człowiek, wzruszył się gdy się dowiedział, jesteśmy małą firmą, poza tym pamiętają jak dwa lata temu straciłam dziecko, wszyscy to przeżyli, długo mnie wtedy nie było w pracy i teraz bardzo mi pomagają, obchodzą się ze mną jak z królewną -
Ania, plamienia bywają nieraz "mechaniczne" od wkładania sobie Luteiny do pochwy. Jak któraś z Was nie dostaje progesteronu, a plami, to jednak sprawdziłabym tak, jak sugeruje Ania. Mnie Dupek uratował od poronienia z Klementynką, bo właśnie miałam niedomogę ciałka żółtego i progesteron za niski. Ale potem i tak plamiłam, ale tylko w dniach, kiedy miałabym dostać okres...
Szarlotka123 lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualny
-
potwierdzam ze jesli sa plamienia to zbadac progesteron, albo porozmawiac z lekarzem o wprowadzeniu luteiny bez badan, bo ona i tak nie zaszkodzi a moze pomoc.
W poprzedniej ciazy jak tylko pokazalo sie plamienie lekarz odrazu przepisal mi luteine dopochwowa. W tej ciazy zaraz po zrobieniu testu mialam zaczac brac luteine. Cos obilo mi sie o uszy ze do 16-17 tyg bede na pewno brac. Nie robili mi badan progesteronu, wola zebym ja przyjmowala i tyle. Chodze do dwoch lekarzy i oboje tak damo uwazaja i nie skierowali na badanie progesteronu.
Kolezanka jak byla w ciazy tez dostala nagle jakiegos plamienia okolo 10 tyg, pojechala odrazu do swojego lekarza i ten bez skierowania na badania przepisal jej luteine profilaktycznie.
Oliwierek, nasz Aniołek Stróż.. *15.08.16[*]16.08.16 25+1tc Tesknimy!!!
Aniołek 8t.c. ..13.12.2015 .... Na zawsze w serduszku ....
-
Mi nie przepisali progesteronu. Mieszkam w Danii i tu uwazaja ze nie ma badan potwierdzajacych ze pomaga... I ze teraz i tak juz lozysko przejelo produkcje progesteronu wiec bedzie wszystko dobrze. Staram sie im wierzyc i nie panikowac bo w koncu w Danii kobiety maja dzieci i wszyscy sa zadowoleni podobno z opieki medycznej wiec musze im zaufac. Trzeba byc dobrej mysli.
polkosia lubi tę wiadomość
-
Ochrona kobiety w ciąży jest od samego początku, ale jeśli umowa kończy ci się przed ukończeniem 3-ego msc to nie mają obowiązku ci jej przedłużyć. Natomiast inne uprawnienia masz. W umowie na zastępstwo też, bo umowa kończy ci się w momenie gdy wraca poprzednik, bez względu na to, w którym msc jestes.
Co do plamień, fakycznie mogą być one wynikiem uszkodzeń mechanicznych, o które w ciąży łatwiej.Szarlotka123, Nel@ lubią tę wiadomość
-
Nela, to prawda, ostatnio spotkałam się z badaniami, że progesteron wcale nie ma działania ochronnego i w ogóle Polska jest przodownikiem w podawaniu go "profilaktycznie", pomimo, że z badań wynika, że on nie pomaga.
Nel@ lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
A ja dzisiaj zjadłam w koncu moje wymarzone truskawki, były przepyszne
jeszcze pomiędzy tym zjadłam dwa ogórki małosolne, Nooo jestem w niebie!
Jesli chodzi o mojego faceta to ja sie z nim często na poczatku kłóciłam, ale teraz widzę, ze kłóciliśmy sie z mojej winy...wydawało mi sie, jakby on ciagle niewierzyl w tą moją ciąże...Jakby nie brał jej na serio. Teraz chodzi ze mna na każda wizytę i widzę jak bardzo sie cieszy, jaki jest dumny...Ciagle wypytuje panią doktor o wszystko i ekscytuje sie tym wszystkim, wczoraj przezywał dłużej niz ja hahahNooo i to właśnie on ciagle pogania mnie nad kupowaniem łóżeczka i innych rzeczy
-
polkosia wrote:Nela, to prawda, ostatnio spotkałam się z badaniami, że progesteron wcale nie ma działania ochronnego i w ogóle Polska jest przodownikiem w podawaniu go "profilaktycznie", pomimo, że z badań wynika, że on nie pomaga.
Oj kochana to powiem Ci ze mnie jeszcze bardziej uspokoilas ze do Ciebie tez dotarly takie informacjeniby tak tu mowili ale jak od Ciebie to przeczytalam to mi lepiej
milej soboty
polkosia lubi tę wiadomość