SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • guerretenshi Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wgl u Was NT wynosi ponad 1 a u mnie jest to 0.90 mm. I szczerze nie wiem co to oznacza :/

13.01 pierwsze USG :)
    f2w3yx8dnbdwnm3w.png
    f2wlj44jcmeu4i3p.png
  • Koska 88 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    guerretenshi wrote:
    Wgl u Was NT wynosi ponad 1 a u mnie jest to 0.90 mm. I szczerze nie wiem co to oznacza :/
    Jest ok ja miałam w zależności od pomiaru od 0,9 do 1,1 tylko powiedziała, ze do obliczeń wpisuje największy. Im mniejsze dziecko tym NT jest mniejsze (w tym czasie 11-14 tygodni) są nawet średnie wielkości chyba na parenting i one w wyższych tygodniach są trochę wyższe.

polkosia lubi tę wiadomość

bl9cvcqgs911kctx.png
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    guerretenshi wrote:

wszystko jest ok :) to też jest zależne od wielkości dziecka, są nawet w necie jakieś normy dla danych cm
    ja w 1 ciąży miałam badane jak synek miał ok 5 cm i wtedy też miałam 0.9
    teraz dzieć miał 6cm i pewnie stąd większe

82doroeqdnooy9dr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2016, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. przed chwilą trochę się skuliłam i miałam wrażenie, że czuje jak pulsuje serduszko maleństwa, ciekawe czy to naprawdę to ;)
    miłego dnia

• cudek2 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia - może to to. Ja bym do gina poszła w pierwszej kolejności.

Zaburzenia hormonalne w ciąży mogą wywołać grudkowe zapalenie skóry. Schorzenie najczęściej wywołane jest podwyższonym poziomem gonadotropin i obniżonym poziomem kortyzolu i estrogenu. Jest to dość częsta choroba skóry występująca podczas ciąży – dotyka jednej ciężarnej kobiety na 300. Do charakterystycznych objawów schorzenia zaliczamy intensywnie swędzące, czerwone krostki, często pokryte skorupą. Nie można określić dokładnego okresu ciąży, w którym rozwija się grudkowe zapalenie skóry – występuje w każdym trymestrze, aż do narodzin dziecka. Schorzenie nie jest szkodliwe ani dla matki, ani dla dziecka, a jego objawy można złagodzić dużymi dawkami kortykosteroidów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2016, 11:18

860iwn15jj88tkvr.png
    860i73sb9uiq88aj.png
  • cudek2 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś

A nie zastosowałas jakiegoś nowego kosmetyku? Może coś małej zmieniłaś? Proszek do prania?
    Mała nie ma wysypki? " Tylko " te zmiany na skórze czy coś jeszcze? A nie jesteś alergiczka? Bo teraz tyle roślin się pyli. ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2016, 11:19

860iwn15jj88tkvr.png
    860i73sb9uiq88aj.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cudek2 wrote:
    Polkosia - może to to. Ja bym do gina poszła w pierwszej kolejności.

Zaburzenia hormonalne w ciąży mogą wywołać grudkowe zapalenie skóry. Schorzenie najczęściej wywołane jest podwyższonym poziomem gonadotropin i obniżonym poziomem kortyzolu i estrogenu. Jest to dość częsta choroba skóry występująca podczas ciąży – dotyka jednej ciężarnej kobiety na 300. Do charakterystycznych objawów schorzenia zaliczamy intensywnie swędzące, czerwone krostki, często pokryte skorupą. Nie można określić dokładnego okresu ciąży, w którym rozwija się grudkowe zapalenie skóry – występuje w każdym trymestrze, aż do narodzin dziecka. Schorzenie nie jest szkodliwe ani dla matki, ani dla dziecka, a jego objawy można złagodzić dużymi dawkami kortykosteroidów.

Też o tym czytałam i to właśnie obstawiam... :( Nic nie jadłam nowego, kosmetyki stare, nie zmieniałam chemii ani żadnych nowych ubrań nie zakładałam... Generalnie nie zmieniło się nic, nagle dostałam tych plam w zasadzie z minuty na minutę i mega swędzenie.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcin i Klementynka nie mają nic.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Werix Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I po wizycie:) szkrab 6.74 cm, nt 1.3, wszystko na swoim miejscu :) fhr 159. Powiedziała że moze to byc chlopczyk chociaż rownie dobrze to mogla byc pępowina i ona nie chce wróżyć. Kolejna wizyta za 4 tyg. i wtedy powie. Moj zachwycony, zadawał pytania, śmiał się i gadał. Zobaczymy jakie efekty to da w orzyszłości :p

kalina123, polkosia, Nel@, cudek2, palma, Isia86, RedLady, Izieth, Szarlotka123, dora13, monaaa85, emilkazozz, Nulka lubią tę wiadomość

17u9ha00otchcgqb.png
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    werix super :) wielka ulga co? :)

Werix lubi tę wiadomość

82doroeqdnooy9dr.png
  • Nel@ Ekspertka

Wysłany: 25 maja 2016, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale sie zgapiłam. Według ostatniego usg jestem juz w drugim trymestrze :) juupiii :) i tak sie pocieszam, ze jak patrze na Wasze wyniki z usg to moje wcale nie odbiegaja od normy !! Sa na prawde w porzadku :) Nie wiem po co mi to cholerne pappa robili, tylko sie stresuje. Ale cierpliwie czekam na wyniki Harmony. Trzymajcie kciuki, ale jakos dzis jestem dobrej mysl :)

polkosia, Nulka lubią tę wiadomość

wg USG 3fbf22ea43.png
    Wg OM 2nn3pc0z4dzwif2k.png
  • antylopaa Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak patrzę na te wasze brzuchy... ja to mam taki, jak się najem (co rzadko się zdarza) A pod warstwą ubrań brzuch jest w ogóle niewidoczny :P

ex2bdf9hnbh57908.png

Udało się w <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 cyklu
  • antylopaa Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też za tydzień wkraczam w II trymestr ;) Teraz to dopiero czas będzie pędził...

ex2bdf9hnbh57908.png

Udało się w <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 cyklu
  • Werix Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj ulga nieziemska! Wedlug Usg u mnie też już 2 trymestr. Czekam teraz na koniec mdłości. O Boze! Ktoś w pociągu je rybę! Co za smród! Zaraz zdechnę!

cudek2, Isia86, Nulka lubią tę wiadomość

17u9ha00otchcgqb.png
  • Koska 88 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ja mam nadzieje, ze ten czas powoli będzie leciał. Mam tyle do zrobienia i nauczenia sie. Jestem kompletnie nieprzygotowana. Mam nadzieje, ze szkoła rodzenia cos mi pomoże. Macie do polecenia moze jakaś książkę dla kompletnie zielonych mam, które nawet nie wiedza co powinno być w wyprawce i jak sie ubiera takiego malucha? Przeraża mnie to trochę wszystko. Pociesza mnie myśl, ze jeszcze pół roku żeby powoli sie do tego przygotować.

bl9cvcqgs911kctx.png
  • Koska 88 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ja mam nadzieje, ze ten czas powoli będzie leciał. Mam tyle do zrobienia i nauczenia sie. Jestem kompletnie nieprzygotowana. Mam nadzieje, ze szkoła rodzenia cos mi pomoże. Macie do polecenia moze jakaś książkę dla kompletnie zielonych mam, które nawet nie wiedza co powinno być w wyprawce i jak sie ubiera takiego malucha? Przeraża mnie to trochę wszystko. Pociesza mnie myśl, ze jeszcze pół roku żeby powoli sie do tego przygotować.

bl9cvcqgs911kctx.png
  • Nutka-koloru Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się i ja w końcu będę miała czas żeby posiedzieć w domu bo dostałam na prenatalnych L4 z powodu podwyższonego ryzyka nadciśnienia . Wiec od dzisiaj ja przejęłam opiekę nad moim kochanym synusiem i domem .A po prenatalnych wszystko dobrze maleństwo miał 6 cm chodź to było bardzo szybkie mierzenie i może być błędne bo jak to lekarz powiedział terrorysta w brzuchu nie da się w ogóle zbadać i badanie trwało u mnie 2,5 godziny jadłam piłam spacerowałam a dzidziuś fikał cały czas .
    A kim jesteśmy jeszcze nie wiem tam nie dał sobie zaglądać. Cieszą mnie same pozytywne informacje sama uwierzyłam że nareszcie jest pewność ze będzie dobrze . Dzisiaj mam wizytę u swojego gina to znowu sobie zobaczę jak maluszek ;-) Jak miło zobaczyć takie brzuszki myślałam że tylko mnie tak wysadziło ale każdy mi mówi że w drugiej ciąży tak jest i wszystko szybciej wychodzi ;-)

cudek2, RedLady, kwiatuszek12345, Isia86, Werix, Izieth, monaaa85, Nulka lubią tę wiadomość

Nutka-koloru
    34bws65guzrr5vb6.png
    n59yanlisck7ixbv.png

Aniołek 9 tydz. [*] 23.11.15
  • RedLady Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się szykuje do wyjazdu. Parę dni poza miastem się przyda :)
    Gratuluje wszystkim udanych wizyt :)

bhyw2n0a2ngo7wj5.png
  • kwiatuszek12345 Znajoma

Wysłany: 25 maja 2016, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie, jak teraz popatrzyłam to według usg zaczął się 14 tydzień więc już 2 trymestr :-) ale narazie patrze i trzymam się suwaczka ;-) wiec połowa 13 tygodnia :-)
    A z moim brzuszkiem sytuacja wygląda tak ze nic jeszcze nie widać prócz mojego przed ciążowego sadełka :-) ale to jest moja pierwsza ciąża więc dlatego nic nie widać, ale już czuję że pomału mnie spodnie sciskaja ;-) a i waga stoi w miejscu przez 13 tygodni.

3i49tv73p46hhwfy.png
  • cudek2 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koska- to taka szybka lista. Mamy tu pewnie uzupełnia
    A i jeszcze jedno -KOŚKA - spokojnie! Ja na żadne kursy czy szkoły rodzenia nie chodzilam, przeczytałam trochę książek, byłam zupełnie zielona, w szpitalu pierwszy raz miałam pieluche w ręce :)
    A prawda taka - że to wszystko instynkt! To się po prostu jakoś wie. I najważniejsze - krzywy swojemu dziecku na pewno nie zrobisz :)
    Jakieś drobne wątpliwości będą zawsze - szczególnie przez pierwsze tygodnie, ale wtedy polozna środowiskowa pewnie pomoże . Dasz radę!

Ubranka:
    -4 pary łapki niedrapki- u nas się nie przydały np
    -4 czapeczki( bawełniane cieniutkie i na zimę 1 gruba - listopad-grudzień w c&a są super
    -5 par skarpetek
    -6 półśpiochów ( je uwielbiam )
    -7 body z krótkim rękawkiem - u nas dopiero od rozmiaru 68 się przydały )
    -7 body z długim rękawkiem ( u nas dużo więcej, bo mały ulewal często więc ciągle prac nie miałam sil )
    -2 cieplejesze pajacyki ( ja miałam 4)
    - 7 pajacyków bawełnianych
    -2 pary spodenek
    -3 kaftaniki ( u nas się nie sprawdzily, denerwowalam się że mu się podwija i niewygodnie )
    -5 śpiochów ( miałam więcej, koniecznie rozpisane w kroku! )
    Kombinezon bo zima
    Śpiworek do wózka gondoli ocieplony
    - poduszka klin do łóżka jak ulewa
    - kropelki sab Simplex na kolki - dostęp w Niemczech i Czechach (nasz espunisan nie działal)- na necie chyba też )
    Zaczynamy od rozm. 56 ( te ubranka u nas przez niecałe 1,5 miesiąca, potem długo 62, bardzo krótko 68 i zaraz skok do 74)

Inne:
    -wanienka profilowana ( polecam z tegababy )o taką

http://allegro.pl/tega-wanienka-komfort-11-wzorow-stelaz-odplyw-i5286744657.html

wkład gąbkowy do wanienki - okropnosc -:siedlisko bakterii, dlatego wanienka profilowana, bardzo wygodna, na stelażu jeszcze lepiej )
    - pojemnik na pieluchy angelcare
    -1 ręcznik z kapturkiem mały- na początek
    -2 ręczniki z kapturkiem duże
    -pieluszki flanelowe 4 sztuki
    -pieluszki tetrowe z 10
    -Pampersy 2-5 kg ( my na początku te sensitv
    -chusteczki nawilżające Pampers sensitive
    -Sudocrem
    - bephanten ( bez tego ani rusz do dziś stosuje i nigdy nie miał żadnego nawet podrażnienia )
    -Żel do mycia ciała i włosów od pierwszych dni życia ( my różne, w końcu została Ziajka )
    -Mleczko do ciała od pierwszych dni życia
    -proszek- ja wolę płyn do prania Lovela
    -szczotka do włosów z naturalnego włosia
    -Frida do noska + zapas filterków - nie stosowałam
    -termometr do wanienki
    -łożeczko z materacem i przewijakiem
    -2 prześcieradła frotte
    -ochraniacz na łóżeczko ( opinie różne, ja polecam )
    -3 rożki
    -2 kocyki cieplejesze
    -1 kocyk cienki
    -2 butelki 250 ml
    -2 butelki 150ml
    -szczotka do mycia butelek i smoczkow
    -pojemnik na smoczek
    -2 śliniaczki
    - smoczek uspokajający
    -pałeczki do uszu z ogranicznikiem
    -płatki do przemywania buzi, oczka
    -nożyczki, cążki i pilniczek do paznokci maluszka
    - octanisept na kikucik
    - krem do buzi - my emolient od 1 dnia - no mały taki trochę alergik i sucha buzia non stop
    -podgrzewacz do butelek i słoiczków
    -termometr do ciała - różne firmy
    -materacyk do wózka ( no i wózek oczywiście błhaha
    - fotelik samochodowy
    - rogal do karmienia maluszka
    - karuzela nad łóżeczko
    -miś szumiś;)
    - niania elek. (u nas niezbędne )
    - jak wczesniak (tfu) to też płytki pod materac monitor oddechu
    - dentinox ( u nas zęby próbowały od 6 mies )
    Hmm... tyle na razie mi do głowy przychodzi
    Rzeczy dla mamy - zależne od szpitala ,w którym się rodzi też (w każdym lista, co zabrać w dniu porodu )

-podkady na łożko Seni
    -wkładki laktacyjne
    -podpaski bella max
    -majtki poporodowe - albo bawełniane albo takie siatkowe
    -pojemniki na pokarm
    -pojemniki na mleko w proszku
    -stanik do karmienia
    - koszulka do porodu
    -piżamka do karmienia
    - poducha/ rogal poofi ( niezbędna dla mnie - już ją wyciągnęłam) :)

Więcej grzechów nie pamiętam haha na razie.
    Dziewczyny piszcie, co jeszcze i co u Was zdało egzamin, a co do kitu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2016, 15:30

palma, Isia86, Koska 88, Izieth, Kushina, guerretenshi lubią tę wiadomość

860iwn15jj88tkvr.png
    860i73sb9uiq88aj.png
‹‹ 289 290 291 292 293 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ