Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Martusiazabka wrote:Jezu, czytam i czytam i czuje się coraz gorzej. Ja jeszcze nic nie zaczęłam kupować. Wogole nie wiem jak się do tego zabrać, od czego zacząć ani co właściwie będzie mi potrzebne. Czuje się równie zielona jak Wy
Ja włśnie dziś do tego usiadłam. poszperałam w internecie i powoli robie liste... w wolnej chwili napisze jakie propozycje znalazłam a te doświadczone mamy mogą wtedy dać znać czy warto kupić czy nie i jeśli jakiś kosmetyk kupić to z jakiej firmy polecacie. ok?michaela, Martusiazabka lubią tę wiadomość
-
Fuksja90 wrote:Okciakowa jeżeli będę chciała rodzić pod opiekę mojej ginekolog prowadzącej to właśnie w Bytomiu ale nie wiem co sądzić o tym szpitalu bo różne opinie są
A do jakiej chodzisz? Moja gin też tam właśnie pracuje.
Opinie widziałam ale o bloku III. o V nie są złe
Przeraża mnie trochę wygląd oddziałów ale prawda jest taka, że porodówka i oddział niemowlaków może jest ładniejszy.. Zobaczymy.
guerretenshi, najważniejsze, ze wszystko ok. A do połówkowych szybko zleciWiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2016, 13:21
-
chce zrobić liste ogólnych zakupów na narodziny dziecka.
krem pielęgnacyjny na pośladki (np linomag, bepanthen, alantal)
Krem na odparzenia (sudocrem)
Płyn odkarzający do pępka (octenicept)
Paracetamol w czopkach
Wit. D
sól fizjologiczna (do przemywania oczu)
roztwór soli morskiej (do noska)
szampon i krem na ciemieniuche (mustela)
termometr do czoła
żel do mycia ciała i włosków oraz oliwka
Lub emolient do kąpieli (hippo lub rossmanowski)
patyczki kosmetyczne z ogranicznikiem (np. do pępka)
płatki kosmetyczne bawełniane lub gaziki jałowe
chusteczki nawilżane
pampersy (dada lub pampers)
podkłady po przewijaka
pieluchy tetrowe (20szt)
pieluchy flanelowe (5szt)
Nożyczki do paznokci
szczotka z delikatnego włosia do wlosków
gruszka do nosa lub aspirator (ponoć delikatniejszy)
smoczki
pojemnik na smoczek i łańcuszek
zestaw startowy butelek
podgrzewacz do butelek
lub termos na ciepłą wode.
termoopakowanie na butelki
laktator
Jeśli ktoś chce to wyparzacz butelek (choć słyszałam że nie warto)
wanienka + stelarz
podkłady do wanienki (opcjonalnie)
termometr do wanienki
2x reczniki z kapturkiem
2/3x kocyki (bawełniany i polarkowy)
rożek
kołderka i poduszka (chociaż na początku dużo dzieci ponoć śpi w rożku)
2 komplety pościeli (ponoć najlepsza z satyny bawełnianej?)
3 prześcieradła bawełnianie
podkład na materac.
Materac, łóżeczko
leżaczek bujaczek
kilka zabawek (polecają misia szumisia, karuzele z pozytywką, mata edukacyjna)
wózek
fotelik samochodowy
jeśli o czymś zapomniałam to dajcie znać. no i polecajcie firmy.
potem będzie trzeba zrobić liste ubranek dla dziecka no i liste wyprawki szpitalnej dla mammichaela lubi tę wiadomość
-
kalina123 wrote:z kosmetyków dla dzieci polecam:
do tyłka bepanthen
do kąpieli zielony hipp albo rossmanowy babydream
do ciałka nic albo olej kokosowy
do pępka octenisept
na ciemieniuchę szampon w piance musteli i krem mustela stelaker
chyba tyle, im mniej tym lepiej
Bephanten drogi, Alantan Plus ma prawie ten sam skład, a jest 5x tańszyDla mnie zdecydowanie lepszy też, to typowa maść. A pępek na Ocetnisepcie nam się paprał. 3 dni ze spirytusem i odpadł
Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Może spróbuj wygooglować?
Sprawdzałam na stronie szpitala ale nie ma podanej kadry
Dziewczyny, jak jest z przechowywaniem krwi pępowinowej? Czy któraś wie coś na ten temat? Czy któraś jeszcze się na to zdecyduje?Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2016, 13:55
-
guerretenshi wrote:u mnie w rodzinie na odparzenia nie używa się maści, kremów etc, tylko mąkę ziemniaczaną
. i sama mam zamiar ją stosować.
Nawet nie próbowałam ani razu, ale do codziennej pielęgnacji będziesz mąką zasypywać?Bo jak się niczym nie smaruje, to na początku odparzenia od razu są. A kąpiel w krochmalu można profilaktycznie? My mieliśmy tylko 2x odparzenia, więc Sudocrem poszedł w ruch, a Alantan daję do każdej zmiany pieluszki do tej pory.
W Google nie bardzo chce szukać po BellyNo nic, napiszę do nich czy jakiś problem czy co... Chyba, że któraś będzie tak miła i sprawdzi czy u niej też nie działa
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
okciakowa ja specjalnie się w temat nie wgłębiałam
moja koleżanka przy 2 dziecku się zastanawiała bo jej 1 dziecko zachorowało na cukrzycę w wieku 2 lat i chciała się na przyszłość zabezpieczyć
czytała, podpytywała, rozmawiała z lekarzami i ostatecznie się nie zdecydowała
wg niej na ten moment są to trochę obietnice bez pokrycia za zbyt duże pieniądze, nie ma gwarancji że ta krew się przyda w razie choroby -
Sudocrem tłusty? Przecież on zasusza totalnie. W pierwszej chwili wygląda na tłusty, ale potem na skórze wysusza odparzenia. Ja odkąd kp i nie noszę stanika z fiszbinami to sama go używam, bo raz na miesiąc mi się cycki obetrą i muszę posmarować, to po 2h nie ma śladu
Tylko go nie można za często używać u niemowlaków, bo on ma dużo cynku, tak mi przynajmniej mówił pediatra. Na pewno nie profilaktycznie.
Okciakowa, my płaciliśmy 1000 zł, ale dostałam częściowo opłacony bon, normalnie to wychodziło około 2500 zł. Koleżanka załatwiła mi "rabat". To jest za sam sprzęt do pobrania i jakieś tam opłaty przygotowujące tą krew. Potem 4000 zł za 10 lat przechowywania i to wszystko. My akurat załatwialiśmy przez Diagnostykę w Krakowie, ale takich banków jest sporo, musisz poszukać, bo nieraz są różne promocje.
Do mnie nie przemawiał argument, że tej krwi jest zbyt mało albo technika jest mało rozwinięta i ta krew się zmarnujeTeraz świat idzie z takim postępem, że za 5 lat mogą być leczone nieuleczalne choroby komórkami macierzystymi
Wierzę w naukę. A generalnie zdecydowaliśmy się głównie dla chorego na stwardnienie rozsiane brata, bo kiedyś może mogłoby mu to pomóc. Już teraz są przeszczepy komórek, które są zbawienne dla chorych na SN. Moja mama tym bardziej się interesuje, także szczegółów nie znam, ale jak powiedziała mi o tym, to się nie zastanawiałam.
Dziewczyny, mąż jedzie właśnie do Babki, trzymajcie kciuki, by już były wyniki, bo czekać przez weekend kolejny to masakra...Niestety nie dzwonili, więc nadzieja marna, ale jest...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2016, 14:34
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualnyco do pieluszek to są różne opinie, SzczęśliwaMamusia pisze ze biedronkowe są do bani, a pampers ok, a znowu moja siostra trzecie dziecko wychowuje na pieluszkach dada, a po oryginalnych pampersach od razu odparzenia dostawały dzieciaczki, tak wiec myślę ze to zależy
to tak jak z podpaskami
jednym tylko always a inne kobiety wolą belly
polkosia, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość
-
Czesc dziewczyny, my znowu do teściów przyjechaliśmy przetrwać kolejna falę upałów. Jezeli chodzi o wyprawkę apteczna to tu nie mam problemu, pracowalam ponad 2 lata w aptece ciazowo/dzieciowej wiec przerobilam z pacjentami wszystkie mozliee preparaty i powiem Wam ze KAZDY ma swoje ulubione preparaty. Dla jednych jest super linomag, dla innych bepanthen a jeszcze inni alantan albo sudocrem... jezeli chodzi o kompresiki te małe do oczek to pytajcie o firmę medicomp o kompresy wlokninowe, u nas jak je raz zamowilysmy to wszystkie mamy sie na nie przezucily bo sa mieciutkie i nie drapiace. Jeżeli bym mogla jakos z aptecznych rzeczy pomóc to wbijajcie. Ja chętnie skorzystam z Waszych rad ubraniowo wozkowych.
Beta Hcg 14 dpo - 130,9, 15 dpo - 277 17 dpo - 784 -
aa i sluchajcie nie wiem czy widzialyscie ale w h&m jest wyprzedaż ubran ciazowych i dziecinnych, tylko trzeba wejsc w zakladke wyprzedaz i tam wybrac dzial. Zamowilam sobie spodnie przecenione ze 149 na 79, sa koszulki po 20 zl, wiec wydaje mi sieze warto zajrzeć.
polkosia, michaela lubią tę wiadomość
Beta Hcg 14 dpo - 130,9, 15 dpo - 277 17 dpo - 784 -
U mnie pusta lodówka, więc Tysia jadła jajeczko i pomidory, a ja pizzę z mrożonki
Wieczorem zrobię dużą porcję pomidorów z mozarellą i bazylią
Mąż ma jakieś opóźnienie, ale już w drodze...Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn