X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Fuksja90 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okciakowa jeżeli będę chciała rodzić pod opiekę mojej ginekolog prowadzącej to właśnie w Bytomiu ale nie wiem co sądzić o tym szpitalu bo różne opinie są :)

• Perl Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusiazabka wrote:
    Jezu, czytam i czytam i czuje się coraz gorzej. Ja jeszcze nic nie zaczęłam kupować. Wogole nie wiem jak się do tego zabrać, od czego zacząć ani co właściwie będzie mi potrzebne. Czuje się równie zielona jak Wy :-(

oar8skjo4squlk4t.png

Ja włśnie dziś do tego usiadłam. poszperałam w internecie i powoli robie liste... w wolnej chwili napisze jakie propozycje znalazłam a te doświadczone mamy mogą wtedy dać znać czy warto kupić czy nie i jeśli jakiś kosmetyk kupić to z jakiej firmy polecacie. ok?

michaela, Martusiazabka lubią tę wiadomość

ug37io4pmuu08seh.png
    20120519310114.png
  • Okciakowa Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2016, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fuksja90 wrote:
    Okciakowa jeżeli będę chciała rodzić pod opiekę mojej ginekolog prowadzącej to właśnie w Bytomiu ale nie wiem co sądzić o tym szpitalu bo różne opinie są :)

A do jakiej chodzisz? Moja gin też tam właśnie pracuje.
    Opinie widziałam ale o bloku III. o V nie są złe ;)
    Przeraża mnie trochę wygląd oddziałów ale prawda jest taka, że porodówka i oddział niemowlaków może jest ładniejszy.. Zobaczymy.
    guerretenshi, najważniejsze, ze wszystko ok. A do połówkowych szybko zleci :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2016, 13:21

3i49roeq4sgexhrq.png
  • Fuksja90 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko nie wiem na którym bloku ona pracuję ;p

• Perl Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce zrobić liste ogólnych zakupów na narodziny dziecka.

krem pielęgnacyjny na pośladki (np linomag, bepanthen, alantal)
    Krem na odparzenia (sudocrem)
    Płyn odkarzający do pępka (octenicept)
    Paracetamol w czopkach
    Wit. D
    sól fizjologiczna (do przemywania oczu)
    roztwór soli morskiej (do noska)
    szampon i krem na ciemieniuche (mustela)
    termometr do czoła
    żel do mycia ciała i włosków oraz oliwka
    Lub emolient do kąpieli (hippo lub rossmanowski)
    patyczki kosmetyczne z ogranicznikiem (np. do pępka)
    płatki kosmetyczne bawełniane lub gaziki jałowe
    chusteczki nawilżane
    pampersy (dada lub pampers)
    podkłady po przewijaka
    pieluchy tetrowe (20szt)
    pieluchy flanelowe (5szt)
    Nożyczki do paznokci
    szczotka z delikatnego włosia do wlosków
    gruszka do nosa lub aspirator (ponoć delikatniejszy)
    smoczki
    pojemnik na smoczek i łańcuszek
    zestaw startowy butelek
    podgrzewacz do butelek
    lub termos na ciepłą wode.
    termoopakowanie na butelki
    laktator
    Jeśli ktoś chce to wyparzacz butelek (choć słyszałam że nie warto)
    wanienka + stelarz
    podkłady do wanienki (opcjonalnie)
    termometr do wanienki
    2x reczniki z kapturkiem
    2/3x kocyki (bawełniany i polarkowy)
    rożek
    kołderka i poduszka (chociaż na początku dużo dzieci ponoć śpi w rożku)
    2 komplety pościeli (ponoć najlepsza z satyny bawełnianej?)
    3 prześcieradła bawełnianie
    podkład na materac.
    Materac, łóżeczko
    leżaczek bujaczek
    kilka zabawek (polecają misia szumisia, karuzele z pozytywką, mata edukacyjna)
    wózek
    fotelik samochodowy

jeśli o czymś zapomniałam to dajcie znać. no i polecajcie firmy.
    potem będzie trzeba zrobić liste ubranek dla dziecka no i liste wyprawki szpitalnej dla mam :)

michaela lubi tę wiadomość

ug37io4pmuu08seh.png
    20120519310114.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalina123 wrote:
    z kosmetyków dla dzieci polecam:
    do tyłka bepanthen
    do kąpieli zielony hipp albo rossmanowy babydream
    do ciałka nic albo olej kokosowy
    do pępka octenisept
    na ciemieniuchę szampon w piance musteli i krem mustela stelaker
    chyba tyle, im mniej tym lepiej

Bephanten drogi, Alantan Plus ma prawie ten sam skład, a jest 5x tańszy :) Dla mnie zdecydowanie lepszy też, to typowa maść. A pępek na Ocetnisepcie nam się paprał. 3 dni ze spirytusem i odpadł :)

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Okciakowa Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2016, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może spróbuj wygooglować?
    Sprawdzałam na stronie szpitala ale nie ma podanej kadry :(
    Dziewczyny, jak jest z przechowywaniem krwi pępowinowej? Czy któraś wie coś na ten temat? Czy któraś jeszcze się na to zdecyduje?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2016, 13:55

3i49roeq4sgexhrq.png
  • guerretenshi Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie w rodzinie na odparzenia nie używa się maści, kremów etc, tylko mąkę ziemniaczaną :D. i sama mam zamiar ją stosować.

13.01 pierwsze USG :)
    f2w3yx8dnbdwnm3w.png
    f2wlj44jcmeu4i3p.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    guerretenshi wrote:
    u mnie w rodzinie na odparzenia nie używa się maści, kremów etc, tylko mąkę ziemniaczaną :D. i sama mam zamiar ją stosować.

Nawet nie próbowałam ani razu, ale do codziennej pielęgnacji będziesz mąką zasypywać? ;) Bo jak się niczym nie smaruje, to na początku odparzenia od razu są. A kąpiel w krochmalu można profilaktycznie? My mieliśmy tylko 2x odparzenia, więc Sudocrem poszedł w ruch, a Alantan daję do każdej zmiany pieluszki do tej pory.

W Google nie bardzo chce szukać po Belly :( No nic, napiszę do nich czy jakiś problem czy co... Chyba, że któraś będzie tak miła i sprawdzi czy u niej też nie działa :P

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okciakowa, ja przechowuję krew Klementysi jakbyś chciała coś się dowiedzieć :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Okciakowa Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2016, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia, ja bym Ci sprawdziła ale nie mogę znaleźć żadnej lupki ;/
    Ooo, super. Napisz mi proszę jak wygląda cała procedura przechowywania, jakie koszty, i czy wszystkie laboratoria to robią?

3i49roeq4sgexhrq.png
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    okciakowa ja specjalnie się w temat nie wgłębiałam
    moja koleżanka przy 2 dziecku się zastanawiała bo jej 1 dziecko zachorowało na cukrzycę w wieku 2 lat i chciała się na przyszłość zabezpieczyć
    czytała, podpytywała, rozmawiała z lekarzami i ostatecznie się nie zdecydowała
    wg niej na ten moment są to trochę obietnice bez pokrycia za zbyt duże pieniądze, nie ma gwarancji że ta krew się przyda w razie choroby

82doroeqdnooy9dr.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sudocrem tłusty? Przecież on zasusza totalnie. W pierwszej chwili wygląda na tłusty, ale potem na skórze wysusza odparzenia. Ja odkąd kp i nie noszę stanika z fiszbinami to sama go używam, bo raz na miesiąc mi się cycki obetrą i muszę posmarować, to po 2h nie ma śladu :) Tylko go nie można za często używać u niemowlaków, bo on ma dużo cynku, tak mi przynajmniej mówił pediatra. Na pewno nie profilaktycznie.

Okciakowa, my płaciliśmy 1000 zł, ale dostałam częściowo opłacony bon, normalnie to wychodziło około 2500 zł. Koleżanka załatwiła mi "rabat". To jest za sam sprzęt do pobrania i jakieś tam opłaty przygotowujące tą krew. Potem 4000 zł za 10 lat przechowywania i to wszystko. My akurat załatwialiśmy przez Diagnostykę w Krakowie, ale takich banków jest sporo, musisz poszukać, bo nieraz są różne promocje.

Do mnie nie przemawiał argument, że tej krwi jest zbyt mało albo technika jest mało rozwinięta i ta krew się zmarnuje ;) Teraz świat idzie z takim postępem, że za 5 lat mogą być leczone nieuleczalne choroby komórkami macierzystymi :P Wierzę w naukę. A generalnie zdecydowaliśmy się głównie dla chorego na stwardnienie rozsiane brata, bo kiedyś może mogłoby mu to pomóc. Już teraz są przeszczepy komórek, które są zbawienne dla chorych na SN. Moja mama tym bardziej się interesuje, także szczegółów nie znam, ale jak powiedziała mi o tym, to się nie zastanawiałam.

Dziewczyny, mąż jedzie właśnie do Babki, trzymajcie kciuki, by już były wyniki, bo czekać przez weekend kolejny to masakra... :/ Niestety nie dzwonili, więc nadzieja marna, ale jest...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2016, 14:34

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2016, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do pieluszek to są różne opinie, SzczęśliwaMamusia pisze ze biedronkowe są do bani, a pampers ok, a znowu moja siostra trzecie dziecko wychowuje na pieluszkach dada, a po oryginalnych pampersach od razu odparzenia dostawały dzieciaczki, tak wiec myślę ze to zależy ;) to tak jak z podpaskami :D jednym tylko always a inne kobiety wolą belly ;)

polkosia, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość

• Lady Highlander Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny, my znowu do teściów przyjechaliśmy przetrwać kolejna falę upałów. Jezeli chodzi o wyprawkę apteczna to tu nie mam problemu, pracowalam ponad 2 lata w aptece ciazowo/dzieciowej wiec przerobilam z pacjentami wszystkie mozliee preparaty i powiem Wam ze KAZDY ma swoje ulubione preparaty. Dla jednych jest super linomag, dla innych bepanthen a jeszcze inni alantan albo sudocrem... jezeli chodzi o kompresiki te małe do oczek to pytajcie o firmę medicomp o kompresy wlokninowe, u nas jak je raz zamowilysmy to wszystkie mamy sie na nie przezucily bo sa mieciutkie i nie drapiace. Jeżeli bym mogla jakos z aptecznych rzeczy pomóc to wbijajcie. Ja chętnie skorzystam z Waszych rad ubraniowo wozkowych.

eiktrjjgno5jwujd.png

Beta Hcg 14 dpo - 130,9, 15 dpo - 277 17 dpo - 784
  • Okciakowa Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia, dziękuję Ci bardzo. Łącznie wychodzi 6500 na 10 lat, to nie tragedia.. Jeszcze podpytam swoją lekarkę na wizycie w Poniedziałek.
    Trzymam kciuki ale za to, żeby już były wyniki bo wiadomo, że dzidzi zdrowe ;)

polkosia lubi tę wiadomość

3i49roeq4sgexhrq.png
  • Lady Highlander Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aa i sluchajcie nie wiem czy widzialyscie ale w h&m jest wyprzedaż ubran ciazowych i dziecinnych, tylko trzeba wejsc w zakladke wyprzedaz i tam wybrac dzial. Zamowilam sobie spodnie przecenione ze 149 na 79, sa koszulki po 20 zl, wiec wydaje mi sieze warto zajrzeć.

polkosia, michaela lubią tę wiadomość

eiktrjjgno5jwujd.png

Beta Hcg 14 dpo - 130,9, 15 dpo - 277 17 dpo - 784
  • Fuksja90 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okciakowa 12 lipca mam wizytę to się jej dokładnie dopytam który blok bo mi się dzwonić do niej nie chce ;p

U mnie dzisiaj bób na obiad jak taki tani to trzeba korzystać póki jest :)

• Chamomilla Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj poczułam pierwsze ruchy! :) aż nie dowierzałam, ale po chwili w dodatku zobaczyłam je, no cos cudownego :):):)

Polarisa90, Okciakowa, Nulka, Szczęśliwa Mamusia, Izieth lubią tę wiadomość

f2wle6ydyez5rsng.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2016, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie pusta lodówka, więc Tysia jadła jajeczko i pomidory, a ja pizzę z mrożonki :P Wieczorem zrobię dużą porcję pomidorów z mozarellą i bazylią <3

Mąż ma jakieś opóźnienie, ale już w drodze...

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
‹‹ 467 468 469 470 471 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ