X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Julia--natalia Przyjaciółka

Wysłany: 24 lipca 2016, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Barcia wrote:
    Julia, mnie wzięło wtedy na ulicy, zupełnie bezboleśnie, ale nadal pamiętam tę czarną krew, już myślałam, że to koniec :( ale jest też możliwość, że to z przemęczenia. A ja wtedy miałam problemy ze snem, bo tak się przejęłam tym, że jestem w ciąży i 3 noce z rzędu miałam problem usnąć. Może faktycznie u Ciebie jest podobnie, najważniejsze, że z dzidziusiem wszystko ok :)

Tak, to najważniejsze ze usłyszałam serduszko naszego maleństwa!
    Współczuje Ci, oj wiem co musiałaś wtedy czuć...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2016, 08:15

Okciakowa, Barcia lubią tę wiadomość

• Nel@ Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2016, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry :)
    Kushina mi tez sie napina brzuch szczegolnie jak leze na plecach to mam taka twarda kulke :) mysle ze to normalne, a przynajmniej nie pomyslalam o tym zeby sie martwic :)

Izieth ja tez nie mam mocnych kopniakow. Czuje ze cos tam puka lub sie nagle szybko wierci ale to jest delikatne. Na pewno nie obudziloby mnie w nocy i nie budzi :) ostatnio mnie dziewczyny tu uspokajaly i ich posluchalam ze wszystko ok :) nie musimy wychwycic wszysykich ruchow mamy jeszcze czas na regularnw kopy. Polozna mi ostatnio powiedziala ze moge miec dni ciszy ale miedzy 26 a 28 tyg dopiero powinny by to regularne kopy. Takze czekam z niecierpliwoscia :)

Ide z psiakiem na spacer poki nie ma jeszcze skwaru, ufff. Milego dnia mamuski :)

Martusiazabka, Kushina, Izieth lubią tę wiadomość

wg USG 3fbf22ea43.png
    Wg OM 2nn3pc0z4dzwif2k.png
  • anna123 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis ide na drugi dzien imprez do mojej chrzesnicy a jestem kompletnie nie wyspana bo kilkaset metrow ode mnie festyn byl/jest bo graja od wczorajszego popoludnia nawet do teraz. Czuje sie jak zoombi. Nie wiem jak wytrzymam dzis w kosciele bo w srodku pewno duszno a ma zewnatrz lawek nie ma

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

j36regz209hdv9cb.png
  • Martusiazabka Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh, rzeczywiście z tym porodem to jak czarna magia :-D ja do tej pory nie czuje się jakbym w ciąży była. Objawów nie mam.żadnych, do tej pory nadal mam -2kg od początkowej wagi. Brzuch się lekko zaokrąglił, ale wogole nie mogę przytyć. Ciągle mam wrażenie ze to dziecko wogole nie rośnie :-/ takie malutkie było o nadal jest gdzieś tam na dole, a to juz 5 miesiąc przecież. Wogole.rzadko czuje malucha. Ostatnio to tylko sporadycznie. Parę razy w ciągu tygodnia. A tak na codzień to nic... Zupełnie nic :-( brzuch mnie ostatnio.pobolewa, coś kłuje, coś ciągnie... Trochę tak jak przed okresem. Wogole jakiś takich upławów chyba dostałam. Tej wydzieliny jest dużo. Taka zółtawa się zrobiła... Ale czytałam ze to może być przemęczenie fizyczne. Bo rzeczywiście jak odpoczne to jest lepiej. A jak cały dzień na nogach to taki żółty ten śluz jest :-/ martwi mnie to wszystko. Ale w piątek idziemy na usg. Juz się doczekać nie mogę. Mam nadzieje ze będzie wszystko dobrze...

oar8skjo4squlk4t.png

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • cati Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehe :D dziewczyny ja chodzilam jak slonica z wielkim balonem to dalej do mnie nie doceralo ze ja lada moment bede rodzic!!
    Co to wgl znaczy rodzic ? :D jak to bedzie wygladało ? a bolli ? jedne mowia ze trwalo to 15 min inne ze 3 dni ? itd. itd...
    a Jak synek sie urodzil to bylo AHhhhaaaaaaaaaaaaa to tak to wyglada :D a to to moje ? serio??? moj mialczek nawet nie plakal :D byl tak samo zdziwiony jak ja !
    a przy cycusiu oboje usnelismy na 1h dopoki nie musialam sie ruszyc z porodowki do hotelu poporodowym :)

Krakuska, Szczęśliwa Mamusia, Julia--natalia, Izieth lubią tę wiadomość

ckai9jcgmxpymslt.png
    https://www.maluchy.pl/li-71768.png
    ******* Gang 18+*******
  • Elcia89 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakie mialyscie poprzednie porody? Ciezkie?

34bw3e3k9p7xsrt2.png
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izieth, ja też nie mam wcale mocnych, tylko delikatne puknięcia :) i w sumie tylko dwa razy zdarzyły mi sie takie wyraźne serie, teraz puknięcia są trochę częstsze ale jakby mniej wyraźne, też mnie to trochę stresuje. Widocznie tak ma być, nie denerwuj się :)

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny powtórzę pytanie o nagły łapiący ból sutków i sączący się podczas tego bólu płyn

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • RedLady Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z waszymi maluchami jest wszystko dobrze :) Nie stresujcie się jeśli nie czujecie wyraźnie ruchów. Za parę dni to wy będziecie się chwalić pierwszymi wyraźnymi kopniakami :) Ja też mam dni absolutnej ciszy a w większości jak coś czuje to takie bardzo delikatne ruchy. Zauważyłam, że im bardziej się skupiam na tym by coś wyczuć tym mniej czuje ;) Nie myślcie o tym, a dziecko same się upomni o waszą uwagę kopniakami :)

Martusiazabka, Szczęśliwa Mamusia, Julia--natalia, Krakuska, Izieth lubią tę wiadomość

bhyw2n0a2ngo7wj5.png

Wysłany: 24 lipca 2016, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RedLady, wiesz, ale ja już czułam ruchy malucha. Raz były wyraźniejsze, innym razem bardziej delikatne. Czasem się kręcił przez dłuższy czas, a czasem miałam ze dwa dni przerwy. Ale chociaż raz na jakiś czas było jakieś stukniecie. A teraz w zasadzie częściej mnoe gdzieś coś kłuje, coś ciągnie, coś.boli... A malucha nie czuje praktycznie wogole :-( jedynym zbawieniem jest detektor tętna którego używam w zasadzie codziennie, dla własnego spokoju. Serduszko słyszę i trochę mi lepiej. Ale martwi mnie to że dzoecko jest tak nisko i ze wogole go nie czuje :-( na szczęście w piątek idziemy na usg to się wszystkiego dowiemy. Czemu tak jest i czy wszystko z maluchem w porządku. Narazie zostaje mi tylko pocieszać się samemu ze napewno wszystko jest ok...:-(

oar8skjo4squlk4t.png

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • Julia--natalia Przyjaciółka

Wysłany: 24 lipca 2016, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Dziewczyny powtórzę pytanie o nagły łapiący ból sutków i sączący się podczas tego bólu płyn

Ja niestety nie pomogę. Co prawda tez łapie mńie ból sutków i czuje jak mi sie napinają piersi ale po chwili odpuszcza i nie wydziela mi sie płyn.
    Z innej beczki teraz, od jakis 2 dni zaczęło mi sie kręcić w głowie i czuje jakby serce mocniej mi waliło, odrazu zaczynam sie denerwować i jeszcze bardziej potęguje. Po tym krwawieniu jestem bardzo niespokojna, leżę cały czas i niby się mówi ze ciąża to nie choroba - dla mnie jest inaczej :(

• RedLady Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusiazabka,Jesteśmy na takim etapie, że jeszcze łożysko może się przesuwać a to może wpływać na to jak i gdzie czujemy ruchy. Każda z nas jest inna i każda może inaczej czuć. Od poniedziałku do soboty nie czułam kompletnie nic, widocznie zbierała siły na to by wczoraj szaleć. Nie martw się, w piątek zobaczysz ślicznego fikającego malucha :)

bhyw2n0a2ngo7wj5.png

Wysłany: 24 lipca 2016, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawroty głowy i kołatanie serca są jak najbardziej normalne. To dlatego że masz rzadszą krew teraz. Dziewczyny tu nawet pisały ze zdarzały im się omdlenia. I też jest to normalne. Aczkolwiek ja tego nie doświadczyłam. Musisz uważać na siebie

oar8skjo4squlk4t.png

Julia--natalia, Isia86 lubią tę wiadomość

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • Fuksja90 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny bez nerwów , ja jeszcze nie czuję ruchów dziecka ale widocznie jeszcze nie czas i czekam cierpliwie :)

• Okciakowa Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczynki.
    Alexxis, piękny brzuszek <3 Zazdroszczę Ci tej Chorwacji, odpoczywajcie z maluszkiem i się relaksujcie :)
    Mnie zgaga pojawia się tylko czasami. Dzisiaj mamy fazę na mocne kopy, jest bardzo aktywna, wczoraj naliczyłam ponad 200 kopnięć :)
    Wyszła mi krecha ale nad pępkiem nie pod, idzie do połowy żołądka.. Jakaś taka dziwna , nie w miejscu :D
    Kokardka, znam ból osoby zapracowanej, ja zaczynam w końcu wolne do 5 Sierpnia, w Czwartek wyjeżdżamy w góry, trzeba wykorzystać :)
    Co do snów.. Mnie się dzisiaj śniło, że strzelałam do muzułmanina bo chciał mnie zabić.. Więc też nie są za ciekawe..
    Jak to jest z tą siarką powiedzcie mi? Piersi mi jakby stanęły w miejscu a siary jak nie było tak nie ma. Boje się aż o pokarm..
    Julia ale straszysz, leż i odpoczywaj, nie stresuj się, na pewno będzie w porządku.
    Krakuska, ja się ciągle budzę w nocy siku i czuje dalej ból brzucha i jajników.. Ale jak już wspomniałam tylko w nocy tak mam.
    guerretenshi, u Ciebie też się to dalej utrzymuje?
    cati, ja w Piątek po imprezie wylądowałam na dyskotece.. Powiem wam, ze miałam wielką ochotę potańczyć, mała spała, dobrze się czułam więc pewnie, idę.. Od wejścia Pani kazała mi wypisać oświadczenie (czyli jednak już widać dosadnie brzuch) a jak już weszłam do środka to mała zaczęła tak mocno kopać.. Zdałam sobie wtedy tak na prawdę sprawę, że w 6 miesiącu to nie miejsce dla mnie i, że już za niedługo będziemy rodzić.. Wcześniej jakoś nie wiem.. Nie docierało to do mnie. Jak poczułam, ze całe dziecko mi skacze w brzuchu to od razu napisałam do mojego, żeby przyjechał- chęci na imprezowanie też mi odeszły :D.

Szczęśliwa Mamusia, Julia--natalia lubią tę wiadomość

3i49roeq4sgexhrq.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeny, dziewczyny, nie panikujecie trochę? Ledwo co połowa ciąży, a Wy sobie wkręcacie brak pokarmu, bo siara nie leci, nie wiadomo co z dzieckiem, bo kopniaków nie czuć. Kopniaki to się czuje po 30 tc. Teraz to co najwyżej jakieś delikatne ruchy. Wyluzujcie się! Dzieciaki mają ledwo po 10 cm, jak tu ma być je czuć codziennie. Poza tym i tak teraz większość czasu śpią :) Ja do 22 tc nie czułam ruchów w pierwszej ciąży, ale nie wkręcałam sobie nie wiadomo czego ;) Siary też praktycznie nie miałam, a pokarmu po porodzie aż nadto. Każda z nas inaczej przechodzi ciążę. Jedne mają siarę w 16 tc, a inne wcale do 36 tc. Jedne czują prędzej ruchy, a inne nie. Nie porównujcie się tak ciągle, bo naprawdę może to Wam niepotrzebnie narobić stresu. Na wszystkie "dolegliwości" naprawdę jest jeszcze czas. O kopniakach to pogadamy za 2 miesiące, a teraz to... ;) Żeby mnie nikt tylko źle nie zrozumiał.

Szczęśliwa Mamusia, Martusiazabka, Julia--natalia, kalina123, Okciakowa, Krakuska, milky way, Dotty84, Izieth, Olcia..89 lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BTW, Okciakowa, jak Ty liczysz te miesiące, że Ty jesteś w 6 mając 21 tc skończony?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawidłowo powinno się przyjmować poniższe wytyczne.

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
    2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
    3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
    4 miesiąc - 13,5-18 tyg.
    5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
    6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
    7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
    8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
    9 miesiąc - 36-40 tyg.

Zawsze liczy się pełne (ukończone) miesiące ciąży, czyli np. 22 tydzień to dokładnie 5 miesięcy i 2 tygodnie a nie 6 miesięcy. Teoretycznie kobieta jest już w 6 miesiącu, ale jest on nie skończony więc lekarze nie nazywają go właściwym miesiącem.

Przez lekarzy, zgodnie z regułą Naegelego, pierwszy tydzień ciąży liczony jest od pierwszego dnia ostatniej miesiączki, czyli około 14 dni przed faktycznym poczęciem dziecka. Stąd też przyjmuje się, iż cała ciąża trwa 280 dni (w praktyce 266 dni od zapłodnienia), czyli 40 tygodni, a więc 9 miesięcy kalendarzowych.

Ciąża dzielona jest również na trzy trymestry:
    - 1 trymestr trwa w przybliżeniu od 1 do 14 tygodnia,
    - 2 trymestr trwa w przybliżeniu od 15 do 27 tygodnia,
    - 3 trymestr trwa w przybliżeniu od 28 tygodnia ciąży do porodu.

Szczęśliwa Mamusia, Okciakowa, Isia86, cindi88 lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Okciakowa Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2016, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    26 zaczynam już 6 miesiąc licząc od miesiączki ;)

Szczęśliwa Mamusia, zarębinka lubią tę wiadomość

3i49roeq4sgexhrq.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2016, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pamiętam że polecałyście wkładki laktacyjne możecie przypomnieć jakie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2016, 14:26

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
‹‹ 560 561 562 563 564 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ