X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werix wrote:
    Polkosia, ja też marzę o porodzie domowym. Niestety mój partner za bardzo się boi (w ogóle on jest taki nieuświadomiony i uważa, że cc na żądanie to najlepsze rozwiązanie o.o), a w dodatku w mojej okolicy nie ma położnej, która takie porody przyjmuje :( Domu Narodzin też nie ma. Może jak przeżyjemy pierwszy poród, zmieni zdanie, będzie odważniejszy i spróbujemy w drugim podejściu.

Ja bym się bała ryzykować życie swoje i dziecka przy porodzie domowym. Bo w sumie w imię czego? W szpitalach teraz na prawdę można znaleźć fajne warunki (przynajmniej w większości)...Niestety nawet w ciąży fizjologicznej, przebiegającej bezproblemowo, przy porodzie może coś się spieprzyć :(
    Atonia, krwotok, owinięcie pępowiną, zakleszczenie dziecka - Do końca życia bym sobie nie wybaczyła :(

MoBo, kalina123, Dagn_ lubią tę wiadomość

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Fuksja90 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    znajoma opowiadała ,że jak rodziła pierwsze dziecko to się darła ,że ona tego nie wytrzyma i już chłopu nie da nigdy a na to położna Baśka te co najwięcej krzyczą najszybciej wracają haha. Po roku spotkały się znowu na porodówce a ogólnie ma 5 dzieci ;)

Dotty84 lubi tę wiadomość

• anna123 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baranosia a jak wyglada pierwsza strona tej gazetki bo nie mogw nic takiego znalezc

j36regz209hdv9cb.png
  • MoBo Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty uff az sie przeszlam do pamietnika O.o no przeszlas swoje!

Ja np mam stracha rodzic w domu, ale to brak doswiadczenia i swiadomosci co mnie czeka :P

Dotty84 lubi tę wiadomość

Keep calm you are a mummy! O.o
    l22ndf9her11uere.png
  • Fuksja90 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anna123 wrote:
    Baranosia a jak wyglada pierwsza strona tej gazetki bo nie mogw nic takiego znalezc

http://www.biedronka.pl/pl/swiat-dziecka

• Dżejn Przyjaciółka

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Sea odnośnie krótkowzroczności to byłam u okulistki i zapisała mnie na koniec września (u mnie to będzie 28tc, a chciała, żebym przyszła około 30 tc) na badanie dna oka, żeby sprawdzić kondycje oczu i mieć pewność, że mogę rodzić sn.

Ja bałabym sie porodu w domu. Za dużo problemów miałam na początku ciąży, za długo walczyłam z mężem o malutką, żeby obawiać się, że i przy porodzie coś może pójść nie tak

Sea lubi tę wiadomość

Novum Warszawa
    04.2016 ICSI 12 dpt hcg 227.7
    czekamy na prezent świąteczny. Matylda <3
  • anna123 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fuksja90 nie mam takiej gazetki na blixie dlatego nie moglam znalezc. Dziekuje

j36regz209hdv9cb.png
  • Iskierka3 Debiutantka

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staram się nie panikować kiedy myślę o porodzie, pierwszy był ciężki... tym razem wybrałam inny szpital i jestem pozytywnie nastawiona :) podziwiam wasze wyprawki dla maluszków, ja jeszcze nic nie mam, ale z mężem zdecydowaliśmy, że powoli zaczniemy wszystko kompletować.

f2w3vkcbqzgc6jh3.png[/url]
    l22n8u699j5vtdij.png[/url]
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty84 wrote:
    Ja bym się bała ryzykować życie swoje i dziecka przy porodzie domowym. Bo w sumie w imię czego? W szpitalach teraz na prawdę można znaleźć fajne warunki (przynajmniej w większości)...Niestety nawet w ciąży fizjologicznej, przebiegającej bezproblemowo, przy porodzie może coś się spieprzyć :(
    Atonia, krwotok, owinięcie pępowiną, zakleszczenie dziecka - Do końca życia bym sobie nie wybaczyła :(

Podpisuję się pod tym w 100%
    Dla mnie to szczyt nieodpowiedzialności bo jest to jakby nie patrzeć świadome narażanie na niebezpieczeństwo innego człowieka i to jeszcze własnego dziecka a przy okazji siebie

Iskierka3, Szczęśliwa Mamusia, Dotty84, Martusiazabka lubią tę wiadomość

82doroeqdnooy9dr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam trochę głupie pytanie do doświadczonych mam.
    Którą wersję body wybrać? Chodzi mi przede wszystkim o to, które będzie się łatwiej zakładało? Czy to wszystko jedno?

http://allegro.pl/body-56-dlugi-rekaw-nowe-wzory-producent-i6305127902.html

http://allegro.pl/body-kopertowe-56-dlugi-r-nowe-wzory-producent-i6305018595.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2016, 10:27

• baranosia Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś zaskoczył mnie mąż. Wstał rano i mówi że śnił mu się Antoś <3 śniło mu się że Go kąpaliśmy, że był mega grzeczny i malutki <3

Dla męża już się śnił, a mi jeszcze nigdy ;)

Dżejn lubi tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anna123 wrote:
    Fuksja już podała, a pampersy są w aktualnych promocjach :)

http://www.biedronka.pl/pl/tak-tylko

Któraś z Was stosowała te pampersy ?

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • RedLady Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wyobrażam sobie porodu domowego. Jakoś bezpieczniej czuć się będę w miejscu gdzie są ludzie, którzy są w stanie pomóc dziecku lub mi jeśli sytuacja będzie tego wymagać. Poza tym mąż by z krzykiem uciekł z domu przy pierwszym skurczu i pewnie z tydzień bałby się wrócić ;)
    A dzisiaj jadę oglądać wózki. Ciekawe czy na coś się zdecyduje :)

Martusiazabka lubi tę wiadomość

bhyw2n0a2ngo7wj5.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i tak jeszcze apropo wózków. Jestem w szoku bo u mnie np na Anexa trzeba czekać nawet do 2 miesięcy, a na inne nawet ok 3. Zawsze myślałam że idziesz i niemalże kupujesz od ręki a tu zdziwko

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Werix Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale podczas porodu domowego nie jest się samym tylko z doświadczoną położną. Trzeba naprawdę dużo wymagań spełnić, żeby w ogóle się do niego zakwalifikować (np. bliskość szpitala). W wielu innych państwach poród domowy to coś zupełnie normalnego (np. w Holandii to 25%), nikt tam nie mówi o nieodpowiedzialności. Coś złego może przytrafić się zawsze: i w szpitalu i w domu i gdziekolwiek indziej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2016, 11:00

michaela, polkosia lubią tę wiadomość

17u9ha00otchcgqb.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kushina wrote:
    Mam trochę głupie pytanie do doświadczonych mam.
    Którą wersję body wybrać? Chodzi mi przede wszystkim o to, które będzie się łatwiej zakładało? Czy to wszystko jedno?

http://allegro.pl/body-56-dlugi-rekaw-nowe-wzory-producent-i6305127902.html

http://allegro.pl/body-kopertowe-56-dlugi-r-nowe-wzory-producent-i6305018595.html

Ja preferowałam opcję z jak najmniejszą ilością zatrzasków - a najlepiej takie, które u góry mają jakby zakładki, a nie zapinane zatrzaskami :)

O takie np:

https://www.google.com/search?q=pajacyki+dla+niemowl%C4%85t&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiNxNH7mNzOAhVMiSwKHb_UDykQ_AUICCgB&biw=1304&bih=671#tbm=isch&q=body+dla+niemowl%C4%85t&imgrc=E4IVQlPe-KOsvM%3A

Przede wszystkim przy zakupie pajacyków wystrzegaj się tych, przy których ciężko się 1) dostać do pupy 2) włożyć nóżki - czyli tych które nie mają rozcięcia do samego dołu np:

https://www.google.com/search?q=pajacyki+dla+niemowl%C4%85t&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiNxNH7mNzOAhVMiSwKHb_UDykQ_AUICCgB&biw=1304&bih=671#imgrc=JEuSw6QF3abOKM%3A

Zdecydowanie preferowałam takie pajace z pełnym rozcięciem na nożkach:
    https://www.google.com/search?q=pajacyki+dla+niemowl%C4%85t&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiNxNH7mNzOAhVMiSwKHb_UDykQ_AUICCgB&biw=1304&bih=671#imgrc=WSmQMANdGq_R6M%3A

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2016, 11:05

Kushina lubi tę wiadomość

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • michaela Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werix dokładnie, jak dowiadywałam się o poród to nawet nie jedna tylko 2 położne mialyby go prowadzić bo sobie na wzajem dają wsparcie wymieniają itd. W Holandii tylko w ekstremalnych przypadkach rodzi się w szpitalu z tego co wiem.

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• Dotty84 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie twierdzę, że nie ma takich praktyk :) Nie mniej jednak - dla mnie to zbyt duża improwizacja i za duże ryzyko, którego sama nigdy bym na siebie nie wzięła.

Ale oczywiście jak kto woli - po raz kolejny - nasze życie nasze wybory :)

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też nie uważam tego za szczyt nieodpowiedzialności. Mnóstwo kobiet rodzi w domu. Tyle lat tu już siedzę i takie trudne porody z komplikacjami zdarzają się stosunkowo rzadko na szczęście :) A poza tym jak ktoś ma 2 ulice dalej szpital, to nie ma takiego ryzyka.

michaela lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam na zakupach w M&S i są super wyprzedaże (-70% od dziś), więc jak któraś ma chęć, to polecam ;) Mężowi upolowałam dwie pary spodni po 15 zł, a Tysi 3-pak rampersów za 19 zł :)

Dżejn lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
‹‹ 686 687 688 689 690 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ