Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Raz w kosciele jakos w 5 miesiacu, a tam tez bylo duszno. Mam nadziejw ze juz mi sie nie powtorzy, ale szkoda ze akurat na usg. Jakos nie lubie lezec na plecach z nisko polozona glowa i nigdy tak nie leze. Tam musialam i chyba od tego zaczelo mi sie slabo robic.
-
Elcia, możliwe, na plecach nie powinno się leżeć w ciąży, bo można właśnie zasłabnąć. Oczywiście niektórym to nie przeszkadza, a ja na przykład od razu tracę dech jak poleżę na plecach dłużej niż 5-10 minut...Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Szkoda, że tyle dziewczyn wyniosło się na FB, bo chciałam podpytać Kaliny czy Dotty o szczepienia.
Cudek, czy Ty szczepiłaś Szymka na MMR zgodnie z kalendarzem? Czy odroczyłaś? Tyle się teraz mówi złego o tym szczepieniu...
Milky, a Ty żyjesz? ;PWiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2016, 22:00
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
polkosia wrote:
Cudek, czy Ty szczepiłaś Szymka na MMR zgodnie z kalendarzem? Czy odroczyłaś? Tyle się teraz mówi złego o tym szczepieniu...
Nie... Odpuscilam. Zgodnie z zaleceniem naszej pani pediatry. Ona nie ma dobrego zdania na temat tej szczepionki. Kiedyś obowiązywała od 6 roku życia.
Ale głównym powodem była ciąża. Swinka Odra różyczka- to żywe szczepy, wydalane przez zaszczepionego z płytami ciała- slina, łzy, mocz itd stwierdziła, że to za duże ryzyko dla mnie i Borysa. Zasugerował, żebym chłopców zaszczepila razem czyli jak Bori będzie miał 13-14 miesięcy albo i później. Ja się głównie o tą swinke boję, że złapią, bo u chłopców od tego powiklania.... ale wierzę jej, sama znalazłam kilkadziesiąt artykułów i pism zagranicznych o szczepieniu żywymi wirusami i faktycznie można się od dziecka zarazic. Nie mówiąc już o powikłaniach po niej...Ja truchleje z mężem za każdym razem...Szymi dostał już wszystkie dawki 6w1 infanrix hexa i dwa razy pneumokoki. Z trzeciej zrezygnowałam, po po drugiej strasznie mi plakal i bałam się bardzo. Ale fakt, że katar miał tylko raz rok temu z temp. 38 przez dwa dni. Odpukac w niemalowane!
-
U nas tylko Hexa, dwie poszły bezproblemowo, a po 3 mieliśmy wielki odczyn na nodze, a do tej pory ma guza pod skórą w tym miejscu
Pneumokoki i Rota odpuściłam. Moje wszystkie koleżanki odraczają też to szczepienie i ja chyba też tak zrobię. Nawet nie wiedziałam o tym, co napisałaś! Dzięki!
Kalina, a u Was jak z tym szczepieniem?Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
a ja dziś wizytuje, ale bez USG- myślę, że na następnej wizycie zrobi mi to III trymestru, bo teraz za wcześnie.
Ja dziś na nogach od 4- córa zasikała łóżko i miałam w nocy pranie, nie mogłam zostawić tego do rana, bo bym chyba umarła przez zapach:D cóż, może uda mi się złapać drzemkę jak odwiozę córę do przedszkola. A wizyta na 15!
zastanawiam się, czy lekarz w badaniu powinien wyczuć jak jest ułożone dziecko- jak nie będzie czuł, to poproszę o podgląd na USG.
W pierwszej ciąży czułam wyraźnie, że córka już do dołu głową- a teraz nie mam pewności- wydaje mi się, że o glukozie mi się odwróciła;
Miłego dnia dziewczyny. -
Teoretycznie powinien umieć to określić, a w praktyce różnie bywa: lekarze mają USG więc olewają inne metody badań. Moja np. tylko szyjkę sprawdza "ręcznie", reszta tylko przez USG.
Kokardka, późno poszłaś na zwolnienie. Nie wiem, co już masz kupione, ale przy przygotowaniach nie powinnaś się nudzićJa dzisiaj odebrałam z poczty koszule nocne do karmienia.
-
Polkosia ja szczepiłam syna jak miał prawie 20 miesięcy
wybrałam szczepionkę priorix, ponoć nowocześniejsza niż mmr
chciałam trochę opóźnić to szczepienie i przypadek nam pomógł bo syn jak poszedł do żłobka to sporo chorował a chciałam mieć pewność, że będzie zupełnie zdrowy i tak nam się przesuwało w czasie
poza tym chciałam z nim zostać te 2 tyg. po szczepieniu w domu a ciężko mi to było zorganizować, dopiero okres świąteczno-noworoczny dawał mi taką możliwość, więc szczepiłam dzień przed wigilią
jedyną reakcją poszczepienną to był lekki stan podgorączkowy w 6 czy 7 dobie po i tyle
ja jestem zwolenniczką szczepień choć też się boję, nigdy nie wiemy jak dziecko zareaguje, ale bardziej boję się chorób (tutaj to mam chyba jakąś fobię małą)
mój syn jest zaszczepiony na wszystko co obowiązkowe i zalecane, zostały nam tylko meningokoki B na które też planuję zaszczepić, może w przyszłe wakacje
nie czytam za dużo, nie szperam, nie analizuję po prostu szczepię i stresuję się kilka dni po czy wszystko będzie ok a potem zapominam, o daleko idących skutkach szczepionek nie myślę, bo bym zwariowała
znam dużo dzieci w swoim otoczeniu, ale nie znam żadnego dziecka, które by miało NOP tak samo jak nie znam żadnego dziecka, które by zachorowało na którąś z chorób ze szczepień obowiązkowych, znam jedynie dzieci które przechodziły ospę i rotawirusy - dziękuję oszczędzę tego dziecku i sobie a przynajmniej spróbuję oszczędzić
córkę również będę szczepić na wszystko, podobnym schematem jak syna a "mmr" też pewnie opóźnię
z tym opóźnianiem to fakt, sporo moich koleżanek też przesuwa to w czasie o kilka miesięcy
polkosia lubi tę wiadomość
-
Mam prośbę do was.. Piszecie o tych szczepieniach... A dla pierworódek to zapewne jakaś czarna magia. Bynajmniej dla mnie. Jestem kompletnie zielona. Nic.nie.wiem co, na co, kiedy, czy płatne itd. A czy mógłby ktoś napisać jakie szczepienia, kiedy się robi, na co, ile kosztują itd? Jakiś taki harmonogram czy coś? Byłabym wdzięczna
kwiatuszek12345 lubi tę wiadomość
-
Martusiazabka wrote:Mam prośbę do was.. Piszecie o tych szczepieniach... A dla pierworódek to zapewne jakaś czarna magia. Bynajmniej dla mnie. Jestem kompletnie zielona. Nic.nie.wiem co, na co, kiedy, czy płatne itd. A czy mógłby ktoś napisać jakie szczepienia, kiedy się robi, na co, ile kosztują itd? Jakiś taki harmonogram czy coś? Byłabym wdzięczna
Ja mogę przygotować w excelu taką tabelkę ale potem ktoś by to musiał wrzucić w jakiś plik i dodać na 1 stronę, najlepiej tam gdzie nasza lista
Mogę usiąść do tego najwcześniej jutroMartusiazabka, baranosia lubią tę wiadomość