Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Werix wrote:Fuksja, dzieciaczek może się czasem przestraszyć własnych rączek, bo nie do końca zdaje sobie sprawę z tego, że to jego
ale co dziecko, to inne upodobania. Jak będzie lubił owijanie, to w tetrę go opatulisz
Zawsze jest jakieś rozwiązanie -
Krakuska wrote:Cześć dziewczynki
ja dalej nie mam stałego łącza, więc jestem tu teraz sporadycznie. Ale miałam dziś usg 3 trym., maluszek się ładnie rozwija i waży juź 1575 g, czyli jest większy o ok. półtora tygodnia
lekarka dopatrzyła sie nawet 4-mm włosków na usg!
szyjka 43 mm, więc odetchnęłam z ulgą. Twardnienia brzucha mam kilka dziennie, w sumie tak samo jak kilka tyg temu.
Z innych wieści, Zrobiłam sobie z ciekawości badania na cytomegalię, wyszło igg dodatnie, igm ujemne, a więc przebyłam zakażenie w przeszłości. Prawdopodobnie odległej, ale nie da się całkiem wykluczyć zarażenia na początku ciąży, bo testy na awidność nie sięgają tak "daleko". Trochę mi to spędzało sen z powiek, ale lekarka uspokaja że to raczej stara sprawa. No i nic nie zrobię, więc nie ma co się martwić już teraz.
Większość społeczeństwa przechodzi cytomegalię w dzieciństwie, więc statystyki sa po Twojej stronieAczkolwiek dziwne to, że lekarz nie zlecił Ci badania w pierwszym trymestrze... Na wszelki wypadek powinni przebadać maluszka po porodzie, choć tak jak mówiłam --> 95% że to zakażenie z dzieciństwa
-
Dotty84 wrote:Większość społeczeństwa przechodzi cytomegalię w dzieciństwie, więc statystyki sa po Twojej stronie
Aczkolwiek dziwne to, że lekarz nie zlecił Ci badania w pierwszym trymestrze... Na wszelki wypadek powinni przebadać maluszka po porodzie, choć tak jak mówiłam --> 95% że to zakażenie z dzieciństwa
Podobno połowa lekarzy w ogóle nie zleca tego badania w ciąży, bo i tak nie da się tego leczyć. Natomiast przed zajściem w ciążę poszłam specjalnie do ginekologa, żeby powiedział jakie badania należy zrobić przed rozpoczęciem starań - i tutaj uważam, ze absolutnie powinien mi to zlecić. Co jeśli byłabym w trakcie przechodzenia cytomegalii? Słowem nawet nie wspomniał o takiej chorobie! Poza tym warto wiedzieć, żeby unikać jakiegoś kontaktu ze skupiskiem dzieci, nie rozumiem dlaczego lekarze mają takie luzackie podejście do cmv. -
Ja na afty przed ciaza uzywalam dezaftan med byl swietny. Pozniej po wizycie u dentysty bedac juz w ciazy znow mi sie zrobila i tylko raz go uzylam i zalowalam bo zaczal mnie strasznie brzuch bolec. Podejrzewam ze to po tym bo juz wiecej go nie uzylam-balam sie o malenstwo. Nie mam pojecia czy sa jakies srodki na afte w ciazy.
-
Nita, pisząc o wyrzuceniu miałam właśnie na myśli taki kosz na ubrania, które potem oddają np. do domów dziecka
Ja afty nigdy niczym nie ruszałam. Po kilku dniach znikała sama.
My nie kochamy się od 2 miesięcy, a najbliższe szaleństwa czekają nas przy próbach wywołania porodu.
Iva79 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMadziula87 wrote:Doberek:)
Piekę schab, nastawiam żurek i uciekam łapać witamine D3.
Jeśli jesteśmy przy igraszkach, do którego tygodnia ciąży można spokojnie wspólżyć, a kiedy już wywoółuje przedwczesny poród?
Gdzieś czytałam, że po 30. tygodniu igraszki nie są zalecane z tego powodu. Zresztą podejrzewam, że brzuch już jest tak duży, że i tak jest z tym ciężko -
Cześć dziewczyny
Za mną ciężka noc
Wieczorem miałąm wrażenie, że w ciągu dnia zjadłam coś co sie nie do końca przyjęło, bo czułam jak mi "jeździ" po żołądku i jakos bym z tym zyła gdybym przed 22 nie dostała jeszcze bóli podbrzusza promieniujących do krzyża (średnio co 1-2 min i trwały 20 sek)... Wystraszyłam sie nie na żarty ale na szczęście po ok 90 min ustały...
Za to dzis z czystym sumieniem się lenie -
Szczęśliwa Mamusia wrote:Perl Dopiero co wyczytałam , i jak tam dziś zaciskaj nogi kochana , i poproś maleństwo aby poczekało jeszcze trochę .
Nulka Kochana też tam kruszynkę poproś aby poczekała trochę , jejciu u was juz 31 tc ale to minęło nawet nie wiesz kochana , ile bym dała aby byc juz w 38 tc , ciąża donoszona i niech się dzieje co chce .
A u nas ziąb i kolejny dzień zalatany już nam dość , czasami żałuję na prawdę że nie mam prawa jazdy bo to chodzenie już du .. , że tak powiem mi wychodzi , już mi kochane ciężko nogi i stopy mnie bolą a co będzie później jak urośniemy , pewnie zastanawiacie się dlaczego nie zrobię tego prawka po prostu się boję , i to panicznie sie boję że zginę w wypadku , kiedyś z dziećmi pojechaliśmy w odwiedziny do takiej cioci mojego męża i jechał taki Pan , i tak szybko jechał że myślałam , że się nie zatrzyma i uderzy przestraszyłam się wtedy bardzo , i nam to do dziś boję się nawet samochodu jak wyjeżdża z danej posiadłości , to za dużo dla mnie mąż na tylko prawo jazdy . A tak to samopoczucie dobre i zachcianki m przeróżne.
Szczęscliwa tez Ci przeleci nawet nie będziesz wiedziała kiedyZobacz juz zaraz II trymestr
Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość
-
Kushina wrote:Gdzieś czytałam, że po 30. tygodniu igraszki nie są zalecane z tego powodu. Zresztą podejrzewam, że brzuch już jest tak duży, że i tak jest z tym ciężko
O jej, to lada chwila, mąż będzie niepocieszony
Szczęśliwa zleci i Tobie raz dwa, a prawo jazdy faktycznie by Ci ułatwiło życieWiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2016, 11:22
Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość
-
My np na początku mieliśmy zakaz igraszek, a później lekarz pozwolił ale zalecił prezerwatywy żeby nie kusić losu, bo sperma może wywołać poród. Dopiero pod koniec ciąży zrezygnujemy z gumek- swoją drogą myślałam, że w ciąży będzie seks bez zabezpieczeń, a tu o trza gumek używać
Werix, Koska 88 lubią tę wiadomość
-
Byłam dziś u położnej- temat dieta matki karmiącej. Wg niej przez pierwszy miesiąc kategoryczna dieta jest konieczna i dopiero potem powoli wprowadzamy nowe produkty. Ale chyba bardziej posłucham się Was niż położnej
będę po prostu obserwować dziecko i tyle gdy coś się będzie działo wprowadzę dietę i tyle.
polkosia lubi tę wiadomość