Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
wiecie z fast foodem to jest tak ,ze jezeli sama mas ochote na frytki i sobie je kupisz to potem dziecko na ciebie parzy takimi psimi zebrzącymi oczami i tez się domaga,także ciężko
samemu trzeba tez nie jesć
polkosia lubi tę wiadomość
Wszyscy w domu -
Dobrawa, to ja widzę, że znasz ich jedzenie. Super, bo rzadko się zdarza, żeby ktoś niezwiązany z ich kulturą znał poludnie Indii. W UK przeważnie serwują jedzenia z północy, tikka masala, chicken balti, rogan josh... Mało kto zna dosę, idli, sambar czy rasam
a to pyszne jest bardzo. Fajnie, że na forum mogłam spotkać kogoś kto wie o czym piszę, w sensie jedzenia
idli mój mąż uwielbia z kokosowym chutney
Ja z kolei masalę dosę (dosa ma w środku ropaćkane ziemniaki na ostro, z liśćmi curry, chilli i różnymi przyprawami). Do tego kawa filtrowana, koniecznie Bru, mój teściu parzy najlepiej i jestem w siódmym niebie
Dobrawa lubi tę wiadomość
-
Podzielę się kilkoma zdjęciami z Indii, ale one już kilka lat mają
Tu mi robią hennę na ulicy
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c113a57e56f6.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/fd96bb5084f7.jpg
Indyjskie wesele znajomych. Trwało 4 dniokoło 1000 gości - czyli mało jak na nich
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/87f736d45e19.jpg
Dzieciaki z ulicy, koniecznie chcieli zdjęcie ode mnie
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/087ac88f0193.jpgDobrawa, Dagn_, baranosia, Izieth, Werix, Szczęśliwa Mamusia, milky way, Iva79, RedLady lubią tę wiadomość
-
Sokowirówkę mam HR1855/30. Można wydać więcej kasy, ale my mamy ją od roku i w swojej cenie jest spoko.
Moja szwagierka właśnie na obiad daje 3 i 1,5 latkowi frytki. Twierdzi, że lepiej niech zjedzą frytki niż nic... 3 latek już ma próchnicę. Najgorsze jest to, że mój narzeczony uważa że nie ma w tym nic złego i do pasji mnie doprowadza, jak mu mówię, że nie będę dawać dziecku słodyczy jak najdłużej się da. Co najwyżej własne, zdrowe słodkości od 2iego roku życia i to tylko w weekendy. On wtedy że dziecko będę torturować i on będzie mu słodkie dawał, a jak fryty zje czasami to się nic nie stanie. Sam wpieprza słodycze i fast foody, a ja ciągle go wyzywam. Jak tu przemówić do rozsądku? Nie da się. Sprawę utrudnia fakt, że może jeść tony syfu a i tak jest chudy... -
Dziewczyny soki owocowe nie są wcale zdrowe. Jak się odejmie od owoca fiber to spożywacie czysty cukier. Więc owoce jemy albo lepiej w smoothisach, albo jako dodatek do soku gdzie min w 60procentach składa się on z warzyw.
Jeżeli chodzi o sokowirowke i wyciskarke to, jedno i drugie zrobi robotę tylko jakie korzyści z tego wyjdą jest najważniejsze. Tu trzeba też zrozumieć, że na soki nie każdy owoc się nada np. wciskanie banana ma mało sensu. Jeżeli ktoś chce coś żeby szybko całe jabłko i już był sok to lepiej se darować. Sok z sokowirowki jest napowietrzony i nie da rady wycisnąć nic z np. Szpinaku, jarmuzu czy nawet selera naciowego. Tu trza wyciskarke.
Ja mam blender (omnibled) i wyciskarke (hurom). W zależności jakie składniki mam w domu to robię smoothie (owoce) albo sok (warzywa i tylko na przełamanie smaku owoc).
Jeżeli chodzi o kwestie ceny przy sokow. i wyciskarce to jest mega ale jak przyjdzie do praktyki to po odpadach i ilości soku wycisnietego wtedy właśnie widać zaletę wyciskarek. Nie wspomnę też o różnicy w kolorze soku bo z sokowirowki jest jaśniejszy. Odpady np można przecisnac przez wyciskarke jeszcze raz a przez sokowirowke to jest nie możliwe. Więc wydasz więcej na początku, ale oszczędność jest w materiale i jakości.
No takie tam mądrości z ranaWiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2016, 07:29
milky way, Isia86, chiara lubią tę wiadomość
-
Mobo ogólnie się zgadzam ale z jednym się nie zgodzę że z selera naciowego nie wyciśnie się soku sokowirówką bo się wyciśnie i to dużo
Ja codziennie od prawie 2 lat wypijam co rano przed śniadaniem sok z selera naciowego + trochę marchewki, ogórka i jabłka/cytryny i już tak się przyzwyczaiłam że czasem jak nie mam składników albo się spieszę to aż mam wyrzuty sumienia że nie wypiłam
a smoothie kręcę w termomixie, wrzucam w zasadzie to co mam pod ręką, najlepszy sposób na pozbycie się przejrzałych owocówuwielbiam
Dagn_, Perl lubią tę wiadomość
-
MoBo, masz rację, ale jak przychodzą do mnie goście wolę dać im sok z pomarańczy niż wodę z kartonu
a nie każdy lubi smoothie ze szpinakiem czy jarmużem
banana nigdy nie wkładałam do sokowirówki :p takie owoce i warzywa dodaję do soku i blenduję. Nie wiem jak wyciskarki, my akurat nie mieliśmy kasy na nią. Dom swoje kosztuje
-
Kalina seler naciowy wiadomo przeleciał przez sokowirowke ale ze względu na jego budowę (te paski) sokowirówka ma problem z rozdrobnieniem tego wiec dużo idzie na opady.
Werix ja moim gościa podaje wodę taka urozmaicona która przygotowuje wcześniej np mięta i plastry cytryny lub pomarańczy, lub ogórki lub truskawki no można tego wiele zrobić. Każdy zawsze sobie chwali, a część znajomych nawet robi teraz to samo. Wlala oszczednosc na pomaranczach i pradzie na sokowirowkePolecam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2016, 08:18
Iva79 lubi tę wiadomość
-
Tak dodam tylko, że nie myślcie sobie ze jestem totalnie przeciwna sokowirówka bo tak nie jest. Jeden i drugi sok jest zdrowy (no tylko nie te owocowo-owocowe). Przy zakupie trzeba jednak rozważyć dlaczego jeden produkt jest tańszy a drugi droższy, jak dużo będę używać, jaki mam budżet itd.
Lepiej więc poczytać i pomyśleć.Werix lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny,jak ja dawno nie miałam chwili żeby coś skrobnąć
Ciągle praca i praca....Ale prawie was nadrobiłam. Dużo przykrych wydarzeń tu ostatnio , oby już nic złego nikogo nie spotkało. Co do soków to te z wolnoobrotowych urządzeń są zdecydowanie zdrowsze ale cena ich często poraża.Jednak klasyczna sokowirówka zawsze zrobi lepszy sok niż to co kupimy w kartonie, więc jest to też opcja.
-
Jeżeli chodzi o klarownosc soku to założę się o koszt wyciskarki, że zmielimy to samo i przepuśimy przez sitko i to u ciebie będą fusy a nie po moim soku. Som filmiki huroma na youtube gdzie przechodzi takie testy wiec ten tego...
I taki sok z jabłka nie ważne jak by było bio to będzie taka bomba cukrowa, no to samo co cola dla organizmu, więc ja wolę jabłko zjeść.Iva79 lubi tę wiadomość
-
Ja mam sokowirówkę i jestem zadowolona
Kiedyś widziałam program, w którym mówili, że wcale nie ma takiej dużej różnicy między sokiem z sokowirówki a z wyciskarki (jeśli chodzi o walory zdrowotne oczywiście). Ja tam nie wiem, czy jest różnica, czy nie, soki mi smakują, nawet te z samych owoców i to się liczy
W ciąży niestety nie używam sokowirówki, bo żadne napoje smakowe mi jakoś nie wchodzą, tylko czysta woda (bez żadnych cytrynek, pomarańczy i tego typu dodatków)
Dagn_ lubi tę wiadomość
Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc) -
Dobrawa wrote:Mobo,
Tez jestem uzytkowniczka omniblenda
No połowa ceny vitamixa czy blentecha a robi to samo. U mnie chodzi prawie codzien, aż mi nowy pojemnik musieli wysłać (zaczął pekac przy bazie) bo robiłam też w nim hummusno więc czas też było zainwestować w robota kuchennego
Dobrawa lubi tę wiadomość