X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Kaśka 86 Koleżanka

Wysłany: 30 października 2016, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a do Magne możesz dołączyć sok pomidorowy, banany,wodę o wysokiej zawartości magnezu -najwiecej ma Magnesia:) i pestki z dyni no i trzeba pobrać niestety, czasem nawet mówi się o trzech miesiącach żeby uzupełnić niedobory jeśli już występują:|

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

iv09krhmt6v0g5nu.png[/url]
  • milky way Autorytet

Wysłany: 30 października 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaska86, jest od momentu porodu do momentu urodzenia lozyska 30minut. Jak nie uda sie, wtedy robia zabieg. Ja wlasnie kialam taka sytuacje i wyszlo w 30stej minucie. Pilnowali bardzo czasu. Lekarz mowil ze dlatego, ze lozysko mialo duzo zwapnień. Wiec moze laska nie do konca opowiedziala Ci skad taka historia.

• Koska 88 Autorytet

Wysłany: 30 października 2016, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczynki. Kaśka witaj :)
    Ja rownież polecam Tesco online. Mięsa nie brałam ale owoce i warzywa to bardzo przyzwoite mi przywozili i pieczywo świeże.
    Ogarnęła właśnie prawie mój dzienniczek praktyk. Muszę napisac jeszcze 3 konspekty zajęć ktore niby przeprowadziłam. 41897/PIeczorem biorę sie za pakowanie toreb do szpitala :) a wy jjuz spakowane?

cudek2 lubi tę wiadomość

bl9cvcqgs911kctx.png
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 30 października 2016, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaśka86, cos takiego jak cc na życzenie w PL nie istnieje, moim zdaniem slusznie. Rozumiem Twoje obawy, zewsząd się słyszy takie historie jak te o których mówiłaś i chyba wszystkie się tego boimy. Ale one zdarzają się procentowo naprawdę rzadko - tylko dużo i głośno się o nich mowi, wiadomo. Zdarzają się również przy cc, choćby mojej przyjaciółce. Mnie się na ten temat oczy otworzyły po paru wykładach na SR. Cc to powazna operacja, poważniejsza niż usuniecie wyrostka czy woreczka żółciowego. Sama nie do końca zdawałam sobie z tego sprawę, jeszcze dwa miesiące temu poważnie rozważałam "zdobycie" wskazan do cc, ze strachu. Myslalam, ze to rutynowy zabieg, przeciez tak czesto sie go wykonuje. Teraz bardzo zależy mi na sn. Ale zrozumiem Cię, jesli strach wygra i zdecydujesz sie na cc. Po prostu nie daj się zwariować takim historiom, pamietaj, ze zdecydowana wiekszosc porodow konczy sie szczęśliwie...porozmawiaj z zaufanym lekarzem.

polkosia, Martusiazabka, RedLady lubią tę wiadomość

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • Kokardka44 Autorytet

Wysłany: 30 października 2016, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaśka86 cross z tego co mi powiedzieli w sklepie jest mniejszy od sport, też mam Anexa tylko właśnie sport szarego :)
    Ja o porodzie staram się nie myśleć :D bo i po co ? :D to tak jakby myśleć o rwaniu zęba jeszcze przed wizytą hihi
    Dobra a teraz mniej śmiesznie jeszcze się nie spakowałam do porodu :P
    Kurcze ja to bym tylko leżała i leżała :D aha i jeszcze jadła :D

Bo ja na złe, Reaguję źle...I kurczę się, w sobie zamykam...
    3i49roeqq35mjixs.png
    hchygov3vkk8ck9g.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 30 października 2016, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się boję bardziej cc niż porodu siłami natury. Bardzo bym chciała rodzić naturalnie, a po cc nie wiem ile bym dochodziła do siebie. Przeraża mnie wizja rwących szwów, a poza tym jak Krakuska napisała, to jest jednak operacja.
    Tak ogólnie boję się porodu, ale chyba bardziej tych skurczy przedporodowych. Straszyli mnie skurczami krzyżowymi, że to podobno rzeźnia najgorsza. Samo wyparcie dziecka to raczej pikuś przy wielogodzinnych skurczach. Ale tłumaczę sobie, że trzeba przez to przejść. Każda kobieta rodzi, to i my damy radę. Taka jest nasza natura.

Werix, Iva79, Martusiazabka, RedLady lubią tę wiadomość

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• Krakuska Autorytet

Wysłany: 30 października 2016, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez się nie spakowałam, w przyszłym tyg dopiero zamawiam wyprawkę, bo nie mam NIC oprócz kilku ciuszków ;) na liście zadań do odhaczenia mam jeszcze wydrukowanie wszystkich badan i jakieś sensowne posegregowanie, pranie + prasowanie, znalezienie położnej środowiskowej i dokształcanie teoretyczne :)

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • Kaśka 86 Koleżanka

Wysłany: 30 października 2016, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczynki :*:) porozmawiam z moim lekarzem i zobaczymy jakimi argumentami on mnie potraktuje. Wiem,że poród naturalny jest najlepszy tylko też wiem,że bardzo dużo zależy od nastawienia, więc muszę nad nim jeszcze popracować , a jeśli mi się nie uda pewnie zdecyduję się na cc mimo wszystko.Co do pakowania to włąśnie zaczynam i uświadamiam sobie ,że nie wiem w co ja się pomieszczę z tymi rzeczami szok !! póki co chyba dwie walizki biorę ,napiszcie co pakujecie i po ile sztuk bo może mnie trochę ponosi hehe

• Kaśka 86 Koleżanka

Wysłany: 30 października 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szęśliwa Ja też czułam ruchy bardziej po jedzeniu i tak jest do dzisiaj:) Tylko teraz czuję bardziej wypychanie niż jakieś fikołki,a teraz na następnej wizycie masz już połówkowe więc może powiedzą Ci płeć,a jest Ci wszystko jedno czy może wolałabyś synka ,albo córeczkę?:)

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

• polkosia Autorytet

Wysłany: 30 października 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita wrote:
    Ja się boję bardziej cc niż porodu siłami natury. Bardzo bym chciała rodzić naturalnie, a po cc nie wiem ile bym dochodziła do siebie. Przeraża mnie wizja rwących szwów, a poza tym jak Krakuska napisała, to jest jednak operacja.
    Tak ogólnie boję się porodu, ale chyba bardziej tych skurczy przedporodowych. Straszyli mnie skurczami krzyżowymi, że to podobno rzeźnia najgorsza. Samo wyparcie dziecka to raczej pikuś przy wielogodzinnych skurczach. Ale tłumaczę sobie, że trzeba przez to przejść. Każda kobieta rodzi, to i my damy radę. Taka jest nasza natura.

A mnie bardziej bolało wypieranie niż skurcze. Skurcz to przyszedł i minął, a w partych to czułam fizycznie w środku jak mnie rozpycha i chociaż nie trwało to długo, to co jeden mówiłam, że boli i nie dam rady... A w pierwszej fazie skupiłam się na oddechu i zleciało szybko.

Iva79 lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Dobrawa Autorytet

Wysłany: 30 października 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj dziewczyny,
    Jestem bez zycia,wymeczona strasznie,chetnie bym sobie pospala
    Ale wiecie,jak sie ma roczniaka w domu to nie tak prosto
    Moje nocki pozostawiaja wiele do zyczenia,kilka razy w nocy wstaje do mojego syna i za cholere uspac go nie moge,a ha juz sie na nogach slaniam ...
    Dzis sie wystraszylam nie na zarty,mialam bole ,takie skorcze,nawet mowic nie moglam tak bolalo,oddychanie pomagalo

Dziewczyny ,uczcie sie osdychac do porodu,bez tego to kicha..

Wszyscy w domu :)
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 30 października 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już spakowana :) Muszę tylko ogarnąć kombinezon jakiś, bo wyprałam ten po Tysi razem z czapką (nie prałam ich wcześniej) i wszystko zafarbowało, a kombinezon się skawalił jakoś dziwnie :/

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 30 października 2016, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrawa, zgadzam się, mnie jak łapie taki skurcz przepowiadający teraz (trochę jak na @ i spina brzuch), to oddycham i pomaga :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Dobrawa Autorytet

Wysłany: 30 października 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale wiesz polkosia,tak to ja jeszcze nie mialam ,na przepowiadajacy to za silny bol,juz myslalam ze bede musiala do szpitala,cale szcEscie juz minelo.
    Ja mam za duzo stresu,za duzo na glowie i dlatego tak
    sie teraz dzieje

Nie chcialabym tak wczesnie rodzic

• Nita Autorytet

Wysłany: 30 października 2016, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak się oddycha przy skurczach? Nie chodziłam do szkoły rodzenia, więc nie wiem kompletnie nic :/

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• Dobrawa Autorytet

Wysłany: 30 października 2016, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej na youtube obczaj
    Glebokie wydechy pomagaja

• Krakuska Autorytet

Wysłany: 30 października 2016, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie uczyli ze rytmiczne wciagniecie powietrza nosem i wydychanie buzia, które ma być dwukrotnie dluzsze niż wciagniecie :p i i żeby oddychać przepona. Tex sobie chyba obczaje filmiki. Bardziej mnie martwi samo parcie, ponoć to wcale nie taka prosta sprawa robić to prawidlowo, żeby naczynka w oczach nie popękały.

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • Nita Autorytet

Wysłany: 30 października 2016, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakuska wrote:
    Mnie uczyli ze rytmiczne wciagniecie powietrza nosem i wydychanie buzia, które ma być dwukrotnie dluzsze niż wciagniecie :p i i żeby oddychać przepona. Tex sobie chyba obczaje filmiki. Bardziej mnie martwi samo parcie, ponoć to wcale nie taka prosta sprawa robić to prawidlowo, żeby naczynka w oczach nie popękały.
    Słyszałam, że nie należy oczu mocno zaciskać przy parciu, bo właśnie wtedy pękają naczynka. Nie wiem ile w tym prawdy.

Krakuska lubi tę wiadomość

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• Dee Koleżanka

Wysłany: 30 października 2016, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Ja dziś leże cały dzień. Od dwóch dni mam obrzęki kostek i ciężkość nóg oraz mega stwardnienie brzucha jak pochodzenia czy dłużej siedze. Chyba to sygnał,ze czas zwolnić ehhh. Szef kazał mi iść na urlop i na L4 bo nie ma żartów. Ehhh jutro zrobię badania a za tydzień mam lekarza. Kupilam Magne b6 i biorę 2x dziennie. Myślicie, że taka dawka jest ok? Doszlam do wniosku, że im późniejsza ciąża tym większe to wyzwanie ehhh.

ymiavr4.png
  • Dee Koleżanka

Wysłany: 30 października 2016, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita wrote:
    Słyszałam, że nie należy oczu mocno zaciskać przy parciu, bo właśnie wtedy pękają naczynka. Nie wiem ile w tym prawdy.
    Dokładnie, zamykanie oczu to odruch i pamiętam jak położne przy porodach ciągle mnie upominaly żebym otworzyła oczy. Ja od wysiłku miałam pod powiekami dolnymi i na górnych popekane naczynia, takie male kropeczki mi wyszły i pi kilku dniach to zeszło.

ymiavr4.png
‹‹ 878 879 880 881 882 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planujesz ciążę? Sprawdź, jaką rolę w organizmie odgrywa koenzym Q10

Przygotowania do ciąży to ogromne wyzwanie dla organizmu – na poziomie komórkowym zachodzą procesy wymagające dużych nakładów energii. Coraz więcej badań pokazuje, że koenzym Q10 może wspierać jakość komórek jajowych i plemników, dostarczając mitochondriom potrzebnego paliwa. Choć nie zastąpi kwasu foliowego ani terapii hormonalnej, może stać się cennym uzupełnieniem w staraniach o dziecko.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ