X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2016, 02:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurde, właśnie mnie obudziła taka zgaga, jak bym wypiła kwas solny. Auć...

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2016, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam, że wczoraj nikomu nie odpisałam. Mieliśmy stłuczkę w drodze do domu :( Baba nie spojrzała w lewo i w nas wjechała na tyle mocno, że mąż nie ruszył auta ze skrzyżowania. Masakra jakaś :( Jakby nie zwolnił, to przywaliłaby tam, gdzie Eryk z tyłu siedział...
    Na szczęście nawet mną nie trząsnęło i wszystko jest ok.

Tylko straszne bóle spojenia mam od kilku dni, jak mały czasem przydzwoni, to normalnie ciemno przed oczami :P No i oddech mam lepszy, jestem w stanie wciągnąć ten najwyższy fałd brzucha zaraz pod stanikiem, więc chyba się brzuch obniżył.
    W piątek mam wizytę, to się dowiem co nieco :)

Widzę, że o ciuchach piszecie. Ja się mieszczę w bluzki, bo głównie tuniki mam w szafie, kurtki zimowe nawet mają trochę luzu. Ale ja z tych XXL, więc nie dziwota ;) Przytyło mi się, patrząc na wagę z pierwszej wizyty, całe 3kg. Ale też dużo straciłam na początku przez wymioty i zmniejszenie dawki leków.
    Na spodniach zaoszczędziłam ze zwykłego skąpstwa :P W wakacje rybaczki na gumce, a teraz na jesień kupiłam dwa pasy ciążowe materiałowe, takie o: http://allegro.pl/0012-anatomiczny-wiskozowy-pas-ciazowy-ciaza-s-m-i6068010374.html W dziurkę od guzika przywiązuję gumkę do włosów, zakładam na guzik i całość zasłaniam takim pasem. Jak na moje raz-dwa razy na tydzień wyjście z domu, doskonale zdaje egzamin ;)

Dobrej niedzieli, dziewczyny :) lepszej pogody za oknem, niż ja mam, o ;)

• baranosia Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2016, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde Dagn dobrze że nic Wam się nie stało!

Ja już nie śpię ale się nie ruszam z łóżka żeby męża nie budzić niech sobie chłopina śpi :)

Dziś na szczęście obiad u mamy to mogę się byczyć ;)

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Werix Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2016, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie męczył w nocy ciągły ból podbrzusza jak na okres. Ale żadnego twardnienia brzucha. Już chciałam wziąć nospę, ale jakoś przysypiałam. Nie wiem, co to znaczy, ale wiem, że na tym etapie w szpitalu już nie wstrzymują akcji porodowej, więc pozostaje mi tylko cierpliwie czekać na rozwój zdarzeń. Może to tylko straszaki. Mam nadzieję, że nie spowodują kolejnego krwawienia z nadżerki, bo nie chcę znów siedzieć w szpitalu. Eh, jeszcze żeby ten mój maluch z 2 tygodnie poczekał.

17u9ha00otchcgqb.png
  • Martusiazabka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2016, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita, bo przeciwności się przyciągają! :-) równowaga musi być! :-D

Dagn, to szczęście że nic wam nie jest! Ale ja pomimo wszystko zaczęłabym krzyczeć ze jestem w ciąży i pojechałabym do szpitala wszystko skontrolować. Pamiętam jak mój M miał taką stłuczkę, że facet mu w bok wjechał. Od strony kierowcy. Niby jakoś nie mocno, a szarpnęło nim porządnie. A tu jak mówisz ze nie mógł auta ruszyć ze skrzyżowania... Zbadaliby Cię poprostu. To spojenie. Miałabyś darmowe usg :-) i podstawę do większego odszkodowania.

Werix, miejmy nadzieję że to tylko te przepowiadające. Ściskaj nogi kochana! Niech mały się nie pcha jeszcze na świat ;-) wytłumacz mu ze nie ma do czego. Niech jeszcze trochę poczeka... ;-)

Ja poddenerwowana chodzę. Wczoraj bardzo sporadycznie ruchy czułam. Rano detektor - wszystko ok. Słodkie jadłam, leżałam, szturchałam, trzęsłam, głaskałam. Nic. Pojechaliśmy do mamy, po powrocie detektor. Serduszko bije normalnie. Wieczorem się troszkę pokręcił. W nocy cisza. Dziś od rana cisza. Kurcze, jak ja nie cierpię takich dni! Mam nadzieję że poprostu jest tak leniwy ze mu się nie chce, a nie ze coś jest nie tak...

oar8skjo4squlk4t.png

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • Werix Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2016, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusia, chyba za bardzo mu wmówiłam że boję się przenoszenia i wywoływania porodu :D

Moj mały słabo się ruszał po szpitalnej akcji. Na 10 ruchów musiałam czekać 2h, a zazwyczaj trwa to do 25 min max. Jeśli czujesz te 10 ruchów w ciągu 10h, to nie ma się czym martwić. Może mieć gorszy dzień. Najlepiej licz ruchy, bo nasze odczucia to jedno, a w zapisanych ruchach często wychodzi więcej niż nam się udało zarejestrować na spontana :) ja używam do tego alikacji Baby Kick Counter.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2016, 09:42

17u9ha00otchcgqb.png
  • dora245 Znajoma

Wysłany: 6 listopada 2016, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusiazabka My mam od wczoraj to samo. Nie muszę dodawać, że zaraz mu się włączył alarm i od rana chodzę przybita. W głowie czy wszystko ok :( pocieszam się ze pogoda jest jaja jest i to może też mieć na niego wpływ.

Dora 245 ******* 24.12.2016 Czekamy
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2016, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ogóle trochę rzadziej czuję ruchy po 33 tc i tez mnie to czasami stresuje. Byłam na wizycie i serduszko puka normalnie. Kopniaki tez nie są już takie mocne, chyba dlatego, ze nie ma już miejsca na wzięcie zamachu :) ale nie czuję, żeby coś było nie tak, bo jednak w końcu zawsze daje o sobie znać, poza tym ze dwa-trzy razy dziennie jest czkawka. zapytam w środę mojej lekarki co o tym myśli. Bardziej mnie martwi, ze nie czuję nic w okolicach zeber, jak chyba wszystkie dziewczyny tutaj, a dziecko jest na 100% ułożone glowkowo.

Bole jak na okres tez mi się już zdarzają, przechodzą po ok 20-30 min.

Spojenie lonowe boli, najbardziej w nocy przy wstawaniu i przekręcaniu.

Zgaga nocna - coś potwornego! Doraznie pomaga Rennie, a profilaktycznie podkładanie dwóch poduszek przed zaśnięciem od lopatek w górę (nie tylko pod głowę)

Niedzielne narzekanko, hihi :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2016, 10:29

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • cudek2 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2016, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

A mnie dopadło zapalenie pecherza. Kurde. Cała noc do d... Mały cisnie jak diabli. Sikam bólem po 3 kropelki mąż właśnie do apteki pojechał po monural- gin kazał dziś i za dwa dni... umieram..jak nie urok...

860iwn15jj88tkvr.png
    860i73sb9uiq88aj.png
  • anna123 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mnie ostatnio lekarka na wizycie wystraszyla ze sie nie zdziwi jak pod koniec listopada urodze a termin mam dopiero na 8.12. Wole jednak grudzien. Chociaz ostatnimi razy mam kumulacje wszystkich boli. Plecy, zebra od malej napinania,lydki odpuscily ale krocze boli i bole okresowe sie pojawiaja.

j36regz209hdv9cb.png
  • dora245 Znajoma

Wysłany: 6 listopada 2016, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakuska nie jesteś sama. Tez mam ułożenie glowkowe a po zebrach nigdy nie "dostałam " . Ide zrobić sobie herbatę i zjeść serniczek może to Małego przekona . . .

Krakuska lubi tę wiadomość

Dora 245 ******* 24.12.2016 Czekamy
  • Martusiazabka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werix, dzięki. Juz pobieram aplikację. Myślę że jak zacznę to zapisywać to faktycznie będzie więcej niż 10 ruchów w ciągu dnia. Może mnie to uspokoi.

Dora, ja też narazie jestem w stresie bo tak to się ruszał, był aktywny, aż brzuch się trząsł. A raz na jakiś czas ma takie 2-3 dni kompletnego lenistwa. A ja wtedy odchodzę od zmysłów. Zaraz się boje ze coś jest nie tak. Ze tego nie zauważę w porę i będzie nieszczęście. Ech...

Krakuska masz rację. Te ruchy nie są już takie jak wcześniej. Maluszki mają mniej miejsca na "zamach". Bardziej czuć wiercenie, przekręcanie, niekiedy gdzieś nogę wyprostuje, albo taka gulka wychodzi, to chyba tyłek :-D ale pomimo wszystko te ruchy czuć. A jak nie czuć to ja zaraz sięgam po detektor. Spokojniejsza jestem jak posłucham serduszka. Ale też w czwartek będę u lekarza na kontroli to go zapytam czy wszystko ok. Na żebrach możesz nic nie czuć. Może jest odwrócony w stronę kręgosłupa i kopie cie po wnetrznosciach? Albo masz wysoko łożysko? Albo poprostu lubi bardziej majstrowac rękoma niż nogami :-)

Cudek, współczuję zapalenia pęcherza. Nie dość że dziecko nisko, uciska na pęcherz to jeszcze stan zapalny... Masakra. Jedz żurawine, pij dużo wody, bierz witaminę C, albo urosept - jest ziołowy, mnie lekarz zalecił na bakterie w moczu

oar8skjo4squlk4t.png

cudek2 lubi tę wiadomość

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • Koska 88 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2016, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cudek łącze sie w bólu. Tez mnie wczoraj zapalenie pęcherza dopadło :( mam tylko tabletki z suszonej żurawiny. Jak do wieczora nie zacznie puszczać to jutro muszę sie do lekarza umówić.
    Dagn współczuje wypadku. Dobrze, ze nic wam sie nie stało.
    Dziewczyny ja tez sie boje, ze nie poradzę sobie po porodzie dlatego chce mała jak najdłużej trzymać w brzuszku. Ale zajklinam rzeczywistość i wmawiam sobie, ze wszystko będzie dobrze. Mała jest wyczekana i wystarana i mam nadzieje, ze uda mi sie uniknąć jakiegoś silniejszego baby bluesa.
    Branosia przykro mi, ze nie poradzili Ci nic na twoje plecy w szpitalu :(
    Moja na szczescie dużo sie rusza. Tylko jeden dzien do tej pory mnie postraszyła leniuchujac ale tatuś z nią pogadał, pozauczelniane ja i sie ruszyła.

Martusiazabka, Werix, cudek2 lubią tę wiadomość

bl9cvcqgs911kctx.png
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2016, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anna123 wrote:
    Hej mnie ostatnio lekarka na wizycie wystraszyla ze sie nie zdziwi jak pod koniec listopada urodze a termin mam dopiero na 8.12. Wole jednak grudzien. Chociaz ostatnimi razy mam kumulacje wszystkich boli. Plecy, zebra od malej napinania,lydki odpuscily ale krocze boli i bole okresowe sie pojawiaja.

Ja też wolę grudzień, listopad jakiś taki depresyjny jest. A grudzień to Mikołaj, choinka, magia świąt itp :) w ogóle ciekawe jak oni obliczają te terminy, bo jesteśmy w tym samym dniu ciąźy, a ja mam na 10.12.

asiam lubi tę wiadomość

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2016, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze apropo pobudzania naszych osesków do ruszania się - moj na słodkie tez juz nie bardzo reaguje, za to czesto sprawdza sie szklanka wody wypita duszkiem. Moze u Was zadziała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2016, 12:00

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • Fuksja90 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dora245 wrote:
    Krakuska nie jesteś sama. Tez mam ułożenie glowkowe a po zebrach nigdy nie "dostałam " . Ide zrobić sobie herbatę i zjeść serniczek może to Małego przekona . . .

U mnie też nigdy po żebrach nie kopał więc jest nas więcej.

Co do lęków, ja śmierci się nie boję ale ciągle myślę o Zespole Downa szczególnie jak przeczytałam historie z bloga mamy chłopca z zd która pisała ,że wszystkie badania były idealne a urodził się chory.

• Isia86 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2016, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakuska wrote:
    Jeszcze apropo pobudzania naszych osesków do ruszania się - moj na słodkie tez juz nie bardzo reaguje, za to czesto sprawdza sie szklanka wody wypita duszkiem. Moze u Was zadziała.
    u mnie też woda działa pobudzająco na małą :)

Krakuska lubi tę wiadomość

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
    9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm :))
  • Nita Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2016, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łooooo nie uwierzycie, ale dopiero się obudziłam! Chyba zapadam w sen zimowy :D Ale się wyspałam. Idę coś zjeść i zaraz was poczytam.

Krakuska, Werix, Dagn_, cudek2 lubią tę wiadomość

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusiazabka - ja tez ostatnio rzadziej czuje ruchy i detektor tętna jest codziennie w ruchu. Tak że doskonale rozumiem jakie to nerwy. Ja się wczoraj aż poryczałam z tego powodu, po czym pół godziny pozniej sie wreszcie uaktywnil, a tak przez caly dzien ledwo kilka ruchow... Widocznie po prostu trafiły nam się leniuszki ;)

Martusiazabka lubi tę wiadomość

• Nita Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2016, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pojadłam :) Żołądek happy, maluszek happy i matka też zadowolona.

Kurczę, Dagn, współczuję tej stłuczki! Na szczęście nic wam się nie stało. To jest najważniejsze. Odpoczywaj. A swoją drogą, gdzie ta baba zdawała prawo jazdy, skoro jeździć nie umie? :/

Co do bólów jak na okres, też czasem takie mam, już chyba od 28 tygodnia dość regularnie. Czasem mnie ćmi ból nawet i godzinę. W mojej aplikacji ciążowej piszą, że macica przygotowuje się do porodu, ale jeśli ból utrzymuje się kilka godzin i robi się coraz silniejszy,, należy zadzwonić do szpitala.

Ja maluszka czuję cały czas. Takiego aktywnego dziecka chyba nikt nie ma :D czy noc, czy dzień synek skacze, uderza o pęcherz, wypina się, wierci, brzuch faluje. Jego ulubiona rozrywka to uderzanie w moją lewą pachwinę oraz stukanie główką na dole, wręcz w pochwie :D
    Ale od wczoraj jest troszkę leniwy, tak gdzieś do późnego popołudnia mało go czuję. Później zaczyna szaleć, a zazwyczaj harce się zaczynały jak tylko otworzyłam oczy.

Na wadze u mnie +17 kg od początku ciąży. Ciekawe jakim cudem, skoro ostatnio straciłam apetyt i mnie mdli?

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

‹‹ 912 913 914 915 916 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ