X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Perl Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RedLady wrote:
    Oj widzę, że już wszystkie chodzimy ostatkiem sił ;) Jak nie skurcze, to ból pleców, ale już niedługo :)

Ból pleców to ja poczułam dopiero teraz po porodzie. Juz przed ciążą miałam duże piersi 65f, a teraz? Są chyba dwa razy większe! I takie ciężkie...

Ja tez ostatnia miesiączkę miałam 3.03 i cykle 28. A jeden lekarz wyliczył mi termin na 8.12 a drugi na 10.12...

Werix, ja bym uważała z tym krwawieniem. U mnie na usg nie było widać że łożysko się odklejalo... I też lekarz myślami ze to może z mojej nadzerki lub szyjka. Wyszło dopiero przy porodzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2016, 12:29

Martusiazabka lubi tę wiadomość

ug37io4pmuu08seh.png
    20120519310114.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perl jak tam Alicja?

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • guerretenshi Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werix kazde krwawienie powinno byc skonsultowane z lekarzem.

13.01 pierwsze USG :)
    f2w3yx8dnbdwnm3w.png
    f2wlj44jcmeu4i3p.png
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izieth, ja mam to samo z tymi bólami jak na okres. Około raz dziennie na razie mam. Ale z tego co widzę to juz sporo dziewczyn pisało, że ma. W sumie to po porodzie rzeczywiście dostaniemy okresu i to porządnego ;)

Poprawka: bóle są już częściej niż raz dziennie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2016, 13:39

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • Werix Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, robili mi USG 2 razy w szpitalu, do tego codziennie KTG i nie stwierdzili żeby się odklejało. Mały miał piękne tętno za każdym razem i ładnie się ruszał. Na wypisie mam że mogę chodzić, a w przypadku krwawienia, skonsultować się z lekarzem. Lekarka mówiła, że to może się powtarzać. Moja ginka nie odbiera telefonu, a najbliższy wolny termin u niej to czwartek.

Może znowu poleciała krew, bo pojechałam samochodem na pocztę i mnie trochę wytrzęsło na wertepach. A to świeża rana i taki ciężar naciska...Teraz na pewno się nie ruszam nigdzie oprócz łazienki i czekam do czwartku. Najwyżej jedzenie będę zamawiać w jakiś restauracjach na wynos. Będę obserwować małego i czy krwawienie maleje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2016, 12:49

Martusiazabka lubi tę wiadomość

17u9ha00otchcgqb.png
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę Werix, współczuję tych stresów :( poleżysz i wszystko bedzie dobrze.

Werix lubi tę wiadomość

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • Werix Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oszaleć z tą nadżerką można... Przed drugą ciążą na 100 się jej pozbywam. Bez względu na to, jakie będą wyniki cytologii. Nie mam zamiaru się znowu stresować tak. Jakby mi ktoś wcześniej powiedział, że nadżerka tak może się zachowywać w ciąży to nawet bym prywatnie ją usunęła. Ale że cytologia zawsze cacy, to żaden ginekolog się nią nie przejmował.

17u9ha00otchcgqb.png
  • chiara Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werix jeśli to nie jest świeża krew to moze połóż się i obserwuj. Jeśli piszesz, że jechałas autem to z zakamarków pochwy mogło jeszcze coś wylecieć. Ja osobiście tak miałam jak mi sie krwiak czyscil. Jeśli jest tego dużo lub nie daje ci to spokoju jedz na IP. Osobiście nie wiem jaki kolor ma krew z łożyska.

Ja też miewam bóle okresowe i mój lekarz stwierdził, że to macica się przygotowuje.

• Martusiazabka Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werix, ja takie plamienia mam już od jakiegoś miesiąca. Byłam z tym.u lekarza. Byłam na usg. Nic nie widać. Ale też mam nadżerkę. Mnie lekarz mówił żeby jak najwięcej leżeć i brać rozkurczowe 3x1. Nie panikować. Z tym ze u mnie te plamienia są naprawdę minimalne. Podetrę się i w zasadzie wytrę wszystko. Potem już tylko odrobina różowego śluzu zostaje, a potem czysto. Jakbym miała jechać na IP to musiałabym "na gorąco". Nie podcierać się i jechać od razu. Zazwyczaj kolo 2-3 w nocy.
    Tez zawsze obserwuję. Poprostu częściej do kibelka chodzę i patrze czy się nasila czy ustaje. Skurczy żadnych do tej pory nie miałam. Ani rozwarcia. Ani szyjka się nie skraca. Więc poprostu obserwuję. I też zauważyłam że jak leżę to jest lepiej. A jak przesadzę z chodzeniem czy porządkami to właśnie zaczynam plamić, albo upławy się takie robią... Różowe. Czasem brązowe. W każdym razie lekarz kazał nie panikować.

oar8skjo4squlk4t.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2016, 14:22

Werix lubi tę wiadomość

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś znów ćwiczyłam z balonikiem - 23 cm - 23,5 cm - 24,5 cm - i to praktycznie bez bólu! (A pierwsze ćwiczenia przy 22 były bolesne - a to dopiero kilka dni!) Ale jeszcze ważniejsze jest to, że teraz wiem jak świadomie przeć (przy pierwszym porodzie byłam tak wykończona, że w ogóle nie robiłam nic świadomie - nie dziwota, że nie mogłam urodzić) no i ćwiczę jak powstrzymać się od parcia mimo napierającego balonika (później glówki).
    Teraz też testuję różne pozycje - zaczęłam od tradycyjnej na plecach (pierwzego dnia), potem klęczki i teraz jakby na boku z jedną nogą w górze - i stwierdzam, że zdecydowanie największy ból jest w pozycji "tradycyjnej" czyli takiej jaką przybieramy na łóżku porodowym...
    Już się cieszę, że go kupiłam!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2016, 14:39

Werix lubi tę wiadomość

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Werix Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za wsparcie. Mam nadzieję że do czwartku nie zwariuję.

Dotty, zazdroszczę! Też bym chciała tak sobie poćwiczyć, ale w obecnej sytuacji to odpada :( Twój poród na pewno będzie łatwy i szybki :) a z tą pozycją to fakt, moja mama mówiła żeby za cholerę nie pozwolić się przywiązać do łóżka. Żeby chodzić, kręcić się, a przeć w pozycji wertykalnej. Łatwo powiedzieć przy naszych dzisiejszych położnych... :/ zależy na kogo się trafi...

Dotty84 lubi tę wiadomość

17u9ha00otchcgqb.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziwię się, że są lekarze, którzy na tym etapie zmieniają termin porodu na podstawie wymiarów dziecka. Powinni się doszkolić - przecież to nie ma najmniejszego sensu, gdyby data porodu była uzależniona od wymiarów dziecka pod koniec ciąży - to wszystkie dzieci rodziłyby się z tą samą wagą urodzeniową, tylko zmieniałyby się tygodnie ciąży.
    Wiarygodny jest tylko termin obliczony na podstawie USG z początku ciąży - kiedy wszystkie płody rozwijają się identycznie - dlatego jest wiarygodny i porównywalny.
    Ale jak ktoś chce słuchać takich bzdur, to niech słucha - temat był tu tyle razy poruszany, że już nie ma co go dłużej komentować :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2016, 14:46

polkosia, Martusiazabka, kalina123, chiara, milky way lubią tę wiadomość

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • anna123 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie tez mialam nadzerke i bardzo sie ciesze ze zrobilam z nia porzadek przed ciaza przy tym co wy piszecie bo bym caly czas teraz w panice byla.

j36regz209hdv9cb.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werix wrote:
    Dzięki dziewczyny za wsparcie. Mam nadzieję że do czwartku nie zwariuję.

Dotty, zazdroszczę! Też bym chciała tak sobie poćwiczyć, ale w obecnej sytuacji to odpada :( Twój poród na pewno będzie łatwy i szybki :) a z tą pozycją to fakt, moja mama mówiła żeby za cholerę nie pozwolić się przywiązać do łóżka. Żeby chodzić, kręcić się, a przeć w pozycji wertykalnej. Łatwo powiedzieć przy naszych dzisiejszych położnych... :/ zależy na kogo się trafi...

W zasadzie u mnie w szpitalu można każdą pozycję przyjąć, ale wydaje mi się, że jak masz zzo, to już tylko łóżko pozostaje (pierwszy poród miałam z zzo)

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, współczuję tych plamień - to na pewno ciągly stres :(

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rety, zakochałam się w nowym Cybexie Priam z kolekcji Paradise :) Czy któraś z Was planuje zakup tego modelu? Lub może go już ma lub używała? Jakieś opinie?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Angela B-D Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale dziewczynki naskrobałyście, ciężko Was nadrobić...
    Mnie od soboty pobolewa brzuch jak na okres + wieczorami mam straszną zgagę :/ i w ogóle to nie ma dnia ani nocy żeby mnie coś nie bolało, nie zakuło itd. ale w sumie nie mam co narzekać bo czytając niektóre z Was to aż serce się kraje że tak cierpicie.
    co do obaw mam tak samo jak Wy (czytając Was to tak jakbym czytała swoje myśli, uczucia...)
    Maluszek ostatnio jest bardzo aktywny, czasem aż podskoczę z bólu tyle skurczybyk ma siły :)
    z toaletą niestety też się często spotykam... częściej w nocy niż w trakcie dnia
    Zaczęłam pakować torbę do szpitale ale jakoś nie mam do tego weny... muszę jeszcze kilka rzeczy dokupić lecz taki mi się leń włączył że masakra...

Który termin porodu jest bardziej wiarygodny ten z USG czy według OM?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2016, 15:19

Bartuś <3 (15.12. poród CC 3750g 56cm)
    201612151778.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2016, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela B-D wrote:
    Który termin porodu jest bardziej wiarygodny ten z USG czy według OM?

Moim skromnym zdaniem ten z usg z początku ciąży.
    U mnie termin z OM wypada 10 dni wcześniej niż z usg, a jestem pewna, że ten z usg jest poprawny, bo robiłam sobie wykres temperatur i dokładną obserwację cyklu, więc wiem, kiedy była owulacja. Termin z OM wylicza się zakładając, że owulacja u każdej kobiety jest w okolicach 14 dnia cyklu, a ja np. miałam cykle 35-dniowe a owulację dopiero 24 dnia. Czasem mnie to wkurza np. na usg, bo każdy lekarz pyta o termin OM i potem muszę się za każdym razem tłumaczyć dlaczego dziecko jest o te 10 dni za małe.

polkosia, Angela B-D, Dotty84, Krakuska, chiara lubią tę wiadomość

• Angela B-D Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kushina dziękuję za odp ;)

Bartuś <3 (15.12. poród CC 3750g 56cm)
    201612151778.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z soboty. Już prawie na mecie. Czuję się jakbym przebiegła maraton ;)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c658cd916649.jpg

polkosia, Isia86, Angela B-D, baranosia, Dotty84, Dagn_, Szczęśliwa Mamusia, Werix, Izieth, cudek2, Martusiazabka, Olcia..89, Krakuska, chiara, Iva79 lubią tę wiadomość

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

‹‹ 916 917 918 919 920 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ