X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2016, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusia, nie mam z tym (siarą, problemami z przekręceniem się i pufaniem jak lokomotywa) problemu :-) Fakt, że czasem jest jak w tym wierszu Tuwima "już ledwo sapie, już ledwo dyszy" :-D ale to normalna końcówka ciąży. Tylko pozycję lekko musieliśmy zmienić, żeby na brzuch nie uciskać.
    Przypuszczam, że Twojemu takie rzeczy też nie przeszkadzają :-) gdyby było inaczej, to byś odczuła.

W pierwszej ciąży na tym etapie się trochę bałam o to słynne pobudzanie sutków, ale jak patrzę ile dziewczyn, jak nasza Polkosia, karmi starsze do samego końca, to już i na to położyłam lagę ;-)
    Prawda chyba taka, że skracaniem szyjki, skurczami itd, że wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji.

Dotty, bardzo współczuję koszmaru :-( trzymaj się tam dzielnie.

Kalina, przesyłam ciepłe, wspierające myśli :-)

Nita, jak dziś spałaś?

Dobrego dnia wszystkim :-)

• Dotty84 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2016, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoBo wrote:
    Dotty looo matko O.o biedaku <3
    A gdzie ty to zlapalas? jadlas gdzies poza domem?

Złapałam od mojej Hani (ona tez ma sraczko-rzygaczkę od sobotniej nocy, ale na szczęście przechodzi dużo łagodniej, wierzę, że dzięki temu, że była szczepiona na rota jako niemowlak, bo ta szczepionka mize osłabiać objawy w razie zarażenia) a ona mogła złapać od innych dzieciaków, na wózku sklepowym, na zabawkach w centrum handlowym...wszędzie.
    Rotawirus przenosi sie droga kropelkowa i nie ma nic wspólnego z zatruciem pokarmowym

E

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty, masakra, koszmar jakiś. A co by było, gdybyś nie miała takiej znajomości... aż strach pomyśleć... Dobrze, że już jest lepiej.

Rotawirusa można złapać wszędzie, wystarczy, że ktoś miał kontakt z kimś, kto roznosi, a później dotknie czegoś, czego my dotkniemy i już... Martynkę na pewno zaszczepię, raz przechodziłam, dosyć łagodnie, ale tak mnie wymęczyło, że do dzisiaj pamiętam.

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • cudek2 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2016, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty- współczuję. Ja bym jednak skargę złożyła. Bez przesady. W szpitalu są izolatki. A ciężarna w takim stanie odsyłać to po prostu szok. Nie popuscilabym dziadom nieodpowiedzialnym.

860iwn15jj88tkvr.png
    860i73sb9uiq88aj.png
  • MoBo Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2016, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to niezle :/
    Ja raz sie zatrulam w Tajlandii wiec wiem jak co sekundowe 'oproznienia' wygladaja i jak sie czlowiek czuje ufff
    a w ciazy to uffff masakra
    Dobrze, ze wracasz do zywych. Oszczedzaj sie tam <3

Keep calm you are a mummy! O.o
    l22ndf9her11uere.png
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2016, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sama nie wiem co bym zrobiła na Twoim miejscu Dotty, w każdych innych okolicznościach bym złożyła skargę, ale pewnie teraz chcesz przede wszystkim dojść do siebie, a za 40 dni masz poród... ciężka sytuacja :/

Mam pytanie do doświadczonych mam z kategorii pielęnacja noworodka.

Czy podczas każdego przewijania trzeba smarować pupę dziecka jakimś kremem - jak NIE ma odparzeń? I w jakich miejscach? Bo wiem tyle, ze jak jest zaczerwienienie to wtedy krem przeciw odparzeniom. A profilaktycznie? Nie zapamiętałam tego po SR, pewnie sa różne szkoły.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2016, 11:24

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakuska, kupki noworodka są kwaśne i profilaktycznie powinno się na początku smarować co zmianę pieluchy. Ja używam do tej pory Alantan Plus u Tysi, chociaż teraz to wiadomo, tylko na noc lub jak złapie nas kupa w drodze i się pupa zaczerwieni, ale prawie do 10 miesiąca smarowałam co zmianę pieluchy. Może i dzięki temu nie złapaliśmy nigdy żadnego odparzenia, ale znam dziewczyny, które od początku smarują tylko sporadycznie...

Krakuska lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty, współczuję, kurujcie się. Chore dziecko to jakiś dramat!

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakuska, zależy od wrażliwości skóry dziecka. Teoretycznie chłopiec wymaga mniej tej pielęgnacji. Można tyłek przeciągnąć bepanthenem (z naszego doświadczenia wynika, że ta maść najlepsza i najbardziej wydajna) z tego względu, że jak nawilżona skóra, to łatwiej cięższe rzeczy zebrać :-) Ale na pewno nie robiłam tego po każdym przewijaniu (tylko po dwójkach), a po skończonym, powiedzmy, miesiącu, tylko na noc smarowałam, bo raz, że po kąpieli, dwa - w nocy pieluszka najdłużej ma kontakt ze skórą.

Ale pewnie ktoś może mieć inne doświadczenia :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2016, 11:39

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2016, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja mam jeszcze głupie pytanie jak się ma krem typu bepanthen do zasypki?
    Czy należy używać obu jednocześnie czy zamiennie? Tzn. raz kremuję pupę a raz używam zasypki? ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2016, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam pojęcia, Kushina, serio :-D
    Zasypkę kupiliśmy raz, dopiero jak Eryk miał dwa lata, dorwało go jakieś zatrucie pokarmowe i maść nie dawała rady. Kupa co pół godziny, tyłek czerwony, to były nasze pierwsze odparzenia i chwytaliśmy się już wszystkiego.
    Nie wiem, czy ktoś o tm już pisał - a propos zasypki, zwykła mąka ziemniaczana też spokojnie da radę ;-)

Btw, Staś się odwrócił czy dalej mam telepatię odprawiać :-D?

Iva79 lubi tę wiadomość

• Krakuska Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałam polubić posta Polkosi o pielęgnacji, nie o chorym dziecku, a juz nie da sie odlubić :/

polkosia lubi tę wiadomość

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2016, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeszcze apropo tych kremów, głupie pytanie ale serio nie wiem. Smarujemy pośladki i okolice genitaliów plus pachwinki? Czy tylko pośladki?

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2016, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dagn_ wrote:
    Nie mam pojęcia, Kushina, serio :-D
    Zasypkę kupiliśmy raz, dopiero jak Eryk miał dwa lata, dorwało go jakieś zatrucie pokarmowe i maść nie dawała rady. Kupa co pół godziny, tyłek czerwony, to były nasze pierwsze odparzenia i chwytaliśmy się już wszystkiego.
    Nie wiem, czy ktoś o tm już pisał - a propos zasypki, zwykła mąka ziemniaczana też spokojnie da radę ;-)

Btw, Staś się odwrócił czy dalej mam telepatię odprawiać :-D?

Heheh, kurczę, z rozpędu kupiłam już i krem i zasypkę, bo zobaczyłam na jakiejś liście wyprawkowej, że jest potrzebna :P
    Stachu dalej się nie odwrócił, czuję cały czas jego głowę po prawej stronie pod żebrem. Przeczytałam to co pisała MoBo o tej metodzie, że żeby się dziecko przekręciło to trzeba siedzieć jak by się chciało doić krowę i teraz wdrażam w życie ;) Jeśli poskutkuje to dam znać :D

Krakuska, Dagn_, MoBo, milky way, cudek2 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2016, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zależy od skóry, ale zakładamy, że problemów nie będzie, to głównie pośladki i profilaktycznie na czubku prącia po kąpieli, jakby było coś lekko zaczerwienione po całym dniu :-)

Kushina, mi też się w pewnym momencie wydawało, że to dalej głową, a tu niespodzianka ;-)
    To życzę powodzenia z ćwiczeniami :-) U mnie już mały na tyle nisko, że pewnie zostanie głową w dół, widocznie nie można mieć wszystkiego :-D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2016, 12:09

• Krakuska Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2016, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, chyba napiszę instrukcję obsługi i powieszę nad przewijakiem ;) Chciałabym wszystko miec chociaż w teorii obkute, to wszystko jest takie mgliste na razie.

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • Olcia..89 Ekspertka

Wysłany: 9 listopada 2016, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dalej zastanawiam się nad tą skórka u chlopczykow - od kiedy trzeba ja naciągnąć żeby się nie zrosla. Może dziewczyny na szkole rodzenia miały ten temat?

Witamy się w 35+0 tyg;) po zdjęciach widzę, że spuchlam bardzo na twarzy:P

a53592ef2b8580demed.jpg

Za 4 tyg chyba wybuchne :P

Krakuska, Kushina, Martusiazabka, Dagn_, Werix, Izieth, RedLady, Isia86, Szczęśliwa Mamusia, polkosia, cudek2, Iva79 lubią tę wiadomość

eb795efb422758b1b7906ce4b420b9fe.png

Czekając na bąbelka... <3 :) :*
    Aniołek* 29.01.2015 (14tc)
    Aniołek* 17.12.2015 (8-9 tc)
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2016, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorodny brzusio :) gdzieś czytałam, źe pod koniec ciąży organizm gromadzi najwiecej wody, zeby sie odpowiednio nawodnić na czas samego porodu. Nie wiem jak Wy, ale mnie się rzeczywiście ciągle pić chce.

Martusiazabka, Olcia..89 lubią tę wiadomość

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem załamana naszym chorym krajem :( mama od 11 lat pracuje w jednym zakładzie (jest szwaczką) przeszła 15lat temu operację na kręgosłup więc pole do popisu w zakresie wykonywanych zawodów ma ograniczone. Teraz miała zabieg na prawą rękę jutro ma na lewą bo zdiagnozowali u niej bardzo ciężkie uszkodzenie nerwu i był potrzebny zabieg na cieśń nadgarstka. Dziś mama dowiedziała się że lekarz zakładowy nie podpisze jej badań na powrót do pracy...

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Martusiazabka Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2016, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na SR miałam o tej skórce u chłopców. Mówili że teraz położne i pediatrzy kategorycznie zabraniają ruszania tej skórki. Ze niby trzeba to zostawić "samo sobie". Moja matka jak to.usłyszała to wielkie oczy zrobiła. Z resztą ja też. Moim skromnym zdaniem jest to bzdura. Od lat się to robiło i było dobrze. W mojej rodzinie jest wielu chłopców i każdy miał ściąganą skórkę i żadnemu nic nie dolega. Nie było żadnych problemów. Koleżanka tego nie robiła i jej mały musiał mieć nacinaną stulejke. Więc ja się pytam DLACZEGO??? Dlaczego nie ruszać??? Skoro można to ćwiczyć i uelastyczniać mechanicznie tego siusiaka, to po co narażać dziecko na tak mało przyjemne zabiegi??? Także położne zabraniają. A ja jestem za tym żeby to robić. Wolę uniknąć zbędnych cięć u synka. Po co mu robić krzywdę

oar8skjo4squlk4t.png

Olcia..89 lubi tę wiadomość

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
‹‹ 924 925 926 927 928 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

MUUVO Quick SE 2 – dlaczego jest idealny na pierwszy wózek dla dziecka?

Zastanawiasz się, który wózek sprawdzi się najlepiej już od pierwszych spacerów z maluchem? MUUVO Quick SE 2 to wyjątkowa propozycja, która łączy w sobie elegancki design z praktycznymi funkcjami docenianymi i przez dzieci, i rodziców. Warto zwrócić uwagę na innowacyjne rozwiązania, takie jak regulowana budka, wentylowane oparcie i wygoda składania. Sprawdź, co sprawia, że Quick SE 2 może stać się idealnym wyborem na start.

CZYTAJ WIĘCEJ