X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • eveli_na Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita ja moje córki rodziłam w PL to moja pierwsza ciąża w UK. Sama jestem ciekawa jak to będzie. Mi mówiono, że następnego dnia po cc jak wszystko jest ok to wysyłają do domu ! :O szalenstwo.

L.07', N.10', B.12', G.16' <3
    Kz9n.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do cc to prawda, slyszałam od koleżanek, że po 1 dniu wypisują, a po porodzie sn po kilku godzinach :D Ale liczę na to, że opieka w szpitalu będzie bardzo dobra. Co prawda nie jestem zadowolona z opieki ogólnej nad ciężarną w trakcie całej ciąży, ale każdy mówi, że sam poród i opieka po jest na najwyższym poziomie, dlatego nastawiam się pozytywnie. Miałaś już turę po swoim oddziale położniczym? Ja mam jutro o 19, będziemy oglądać pokoje i baseny, bo planuję rodzić w Birth Centre. :)

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• Krakuska Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty84 wrote:
    Uważaj, my oglądaliśmy własnie odcinek za odcinkiem "House of Cards" wieczorem 11 listopada 2014, gdy zaczęły się skurcze :P I już nie przeszły aż do 22:25 12 listopada, kiedy to na świat przyszła Hania

Oglądałaś "Homeland"? Najlepszy serial na świecie!

O kurde, co Ty mówisz :D tak nas HoC wciągnęło, ze codziennie oglądamy 1-2 odcinki. Ciekawe czy klątwa Underwooda mnie dosięgnie :P homeland jeszcze nie miałam okazji, ale dzięki za cynk, jak skonczymy obecne seriale to ogarnę :)

Stranger Things potwierdzam, jednym haustem wciagnelismy :P jeszcze ciągniemy na bieżąco Walking Dead, zapomniałam dopisać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2016, 15:07

Dotty84 lubi tę wiadomość

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • eveli_na Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NIta nie nie byłam w szpitalu nikt mi nie proponował ;)
    Ja na opieke nie narzekam, ciagle mam jakies wizyty, dodatkowe USG w 32tc, wizyta z neurologiem, z anastezjologiem. Tylko badania szyjki mi brakuje i na poczatku jak plamiłam i krwawiłam to nie byłam zachwycona podejsciem.

Musze zobaczyc kiedy jest jakis podglad połozniczego u nas :D

Kz9n.png
  • Madziula87 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli będę tak przeżywać swój poród jak innych na filmikach to chyba zamiast przeć będę cały czas ryczeć ze wzruszenia ;)

Której z Was dziudziuś bawi się jelitami albo żołądkiem i słyszy jak w jej brzuszku spuszcza się powietrze łapka w górę? :) Ja za pierwszym razem strasznie się przestraszyłam, myślałam że brzuch mi pęka, a mąż się pytał czy córka puszcza gazy :P

guerretenshi lubi tę wiadomość

tb738ribfs156aj0.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To dobrze, że chociaż Tobą zajęli się jak należy. Moja przychodnia pod tym względem kuleje, chyba najgorsza w okolicy, ma recenzje 1.4 gwiazdki na 5 możliwych i wcale się nie dziwię. Miałam mieć emergency scan niedawno, który zleciła położna, bo coś tam jej się nie podobało w trakcie obliczeń dna macicy, ale nawet do mnie nie zadzwonili ze szpitala i koniec końców, usg nie miałam. Olano mnie. Dobrze, że w tym szpitalu nie będę rodzić. Mam swój, niedaleko Bromley i jestem zadowolona :)
    Ale mam teraz dodatkowy, trzeci scan w piątek. Sprawdzą wagę oraz położenie dziecka.
    Z reguły na oględziny porodówki można się umówić po 36 tygodniu ciąży, ale chyba co szpital to inne zasady (czasem można wcześniej przyjść). Powinno być u Ciebie napisane w Twojej książce ciążowej albo po prostu zadzwoń do szpitala i zapytaj. Przy cc może być Twój mąż cały czas jak i przy każdej innej formie porodu.
    Powinnaś jeszcze dostać list z przychodni oferujący domową wizytę z Health Visitor. To taka położna, przyjdzie do domu, pogada z Tobą, wyjaśni co i jak, odpowie na pytania, sprawdzi jak się czujesz i czy masz warunki na dziecko (wiem, brzmi brutalnie :P). Do mnie też niedługo przyjdzie ta wizytorka.

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• eveli_na Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziula u mnie powietrza raczej nie słychac ale słychac jak Gabryśkowi pykają kosteczki jak się bardzo wierci. :D:D

Madziula87 lubi tę wiadomość

Kz9n.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita wrote:
    Fajne brzuszki macie a Ty Dotty masz ładny outfit ;) skąd ta tunika/sukienka? W ogóle bardzo przypominasz mi na tej fotce żonę Adama Małysza :)

Evelina, a Ty urodziłaś swoje dzieci w UK? Możesz podzielić się wrażeniami z porodówki? To moja pierwsza ciąża, więc nie wiem jak z opieką po porodzie. Jak długo byłaś w szpitalu po porodzie? Mi mówiono, że mogą mnie wypisać nawet 6 godzin po porodzie, jeśli wszystko będzie ok i trochę mnie to przeraża. Wolałabym trochę dłużej posiedzieć, upewnić się, że z maluchem wszystko ok, a nie po 6 godzinach już jechać do domu...

Sukienka chyba z HappyMum, dostałam po szwagierce.
    Ja bym wiele dała, żeby móc się wypisać ze szpitala tego samego dnia! (O ile oczywiście wszystko będzie ok) Dla mnie to siedzenie trzy dni nie ma żadnego sensu - nie wiadomo na kogo trafisz...i musisz się męczyć. A tam ani Ci nie pomogą przy dziecku(u mnie tylko położne zatrzymały laktację takie były "wspaniałe" a jak o coś pytasz to odburkną, że przecież to ty jesteś Matką, więc chyba powinnaś wiedzieć :) Dla mnie strata czasu - wolałabym byc już w domu z obydwoma moimi skarbami.

Dagn_ lubi tę wiadomość

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • eveli_na Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak hv juz u nas była :) U najmlodszej, takze wiem co i jak. Maz pewnie bedzie przy porodzie bo w sumie czemu nie ;)

Wiesz cała ta HV to wcale nie taka głupia sprawa. Podpowie co warto mieć, tu są kokretne wytyczne jeśli chodzi np o kocyki czy czapki dla niemowlaków. I po to jest ta babeczka, żeby pomóc. To nie tak, że przychodzi i sprawdza tylko ;) W sensie nie są to raczej straszni ludzie :D:D

Kz9n.png
  • cudek2 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jadę na drugi zastrzyk sterydów.
    Nie wiem, co dalej. Trzymajcie kciuki za Borika- proszę.

Dagn_, Dotty84, Werix, Olcia..89, polkosia, MoBo, Szczęśliwa Mamusia, Martusiazabka, Angela B-D lubią tę wiadomość

860iwn15jj88tkvr.png
    860i73sb9uiq88aj.png
  • eveli_na Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cudek2 wrote:

Trzymam!

Kz9n.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eveli_na wrote:
    Tak hv juz u nas była :) U najmlodszej, takze wiem co i jak. Maz pewnie bedzie przy porodzie bo w sumie czemu nie ;)

Wiesz cała ta HV to wcale nie taka głupia sprawa. Podpowie co warto mieć, tu są kokretne wytyczne jeśli chodzi np o kocyki czy czapki dla niemowlaków. I po to jest ta babeczka, żeby pomóc. To nie tak, że przychodzi i sprawdza tylko ;) W sensie nie są to raczej straszni ludzie :D:D
    To fajnie :) ja właśnie z niecierpliwością czekam na tę domową wizytę, bo mam dużo pytań. Jak dla mnie może nawet przychodzić co tydzień :D Moja położna z przychodni jest do niczego, nic nie wie, nie odpowiada na pytania, także od niej na pewno niczego się nie dowiem.
    Ciekawe co health Visitor powie jak przyjdzie do nas i zobaczy, że remont u sąsiadów z góry i całe sufity mamy popękane, wszystko się trzęsie, okropny hałas a remont potrwa jeszcze do połowy grudnia.

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• baranosia Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cudek2 wrote:
    Kochana cały dzień czekałam na info od Ciebie :*

Czy wiadomo kiedy masz mieć cc? Oczywiście kciuki zaciśnięte cały czas!

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • eveli_na Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita wrote:
    To fajnie :) ja właśnie z niecierpliwością czekam na tę domową wizytę, bo mam dużo pytań. Jak dla mnie może nawet przychodzić co tydzień :D Moja położna z przychodni jest do niczego, nic nie wie, nie odpowiada na pytania, także od niej na pewno niczego się nie dowiem.
    Ciekawe co health Visitor powie jak przyjdzie do nas i zobaczy, że remont u sąsiadów z góry i całe sufity mamy popękane, wszystko się trzęsie, okropny hałas a remont potrwa jeszcze do połowy grudnia.

Ja jeszcze nie mam info odnoście HV takze nie wiem kiedy nas odwiedzi. Podejrzewam, że przyjdzie list ;) Ogólnie mam naprawde dobre wrażenie po tamtej wizycie. Podpowiedziała, zeby z mała zaczać chodzic na jakieś grupy, przypomniała o kontroli uzebienia co pół roku. Fakt pytan zadaje mase ! ogrom totalny, ale ja wierze, że to wszystko jest naprawdę w intencji dziecka.

Nita lubi tę wiadomość

Kz9n.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2016, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo, Dotty, pełna zgoda :-) Mnie wtedy wypuścili w niedzielę (cięcie miałam w czwartek), bo dosłownie płakałam i błagałam, żeby już wyjść. W sumie nie powinni, bo mi się osocze sączyło z rany, bo mnie położna genialna przy pionizacji puściła pod prysznicem i runęłam na ziemię ;] Mam nadzieję, że teraz się obejdzie bez takich atrakcji, bo naprawdę w domu mam więcej pomocy, gdyby coś się działo mi czy dziecku. O jakości żarcia nie wspomnę.

Baranosia, no bęben już mniejszy, bo opadł ;-)

Cudek, mocno trzymamy :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2016, 15:43

• Nita Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty podziawiam, że możesz sobie kozaki dopiąć w łydce, mimo zaawansowanej ciąży! Ja ledwo co wciskam te okropne buty emu, stopy mam jak baniaki a nogi jak słonica, wszystko opuchnięte. Marzą mi się jedynie japonki.
    Jak czytam o waszych niektórych historiach z położonymi w szpitalu, to aż mam ciarki. Opowiadano mmi już wielokrotnie o wrednych położnych w polskich szpitalach, ale myślałam, że dużo się już zmieniło. Mojej koleżance niedawno odmówiono znieczulenia, mimo jej próśb. Położna krzyknęła, żeby siedziała cicho i parła, bo to ma boleć i już. Masakra, jak w rzeźni. :/

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• Izieth Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na SR mówili, że jeśli z maleństwem jest wszystko w porządku, to można się wypisać po 6 godzinach, mówię oczywiście o porodzie sn. W takim przypadku trzeba będzie dojeżdżać na szczepienie chyba, czy na sprawdzenie wagi, nie pamiętam dokładnie, ale trzeba sobie później dojechać, dlatego wygodniejsze jest pozostanie w szpitalu.

Wydaje mi się, że ważna jest świadomość tego, do czego mamy prawo podczas porodu i po porodzie, chociaż ciężko walczyć o swoje prawa ze skurczami i bólami... Muszę męża przygotować, żeby w razie czego walczył za mnie ;)

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2016, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie zmieniło się :-/ ale ja już może na temat położnych i porodówek zamilknę :-D najgorszy możliwy rozmówca, hehehe.

Ciekawe to macie z tym HV :-) u nad dopiero po porodzie są wizyty patronażowe położnej środowiskowej. Przy Eryku była raz, bo tylko tyle było trzeba, natomiast teraz podobno przychodzi 4 razy :-/ Ciekawa jestem, czy to przymusowe czy po prostu opcjonalnie te 4.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2016, 15:53

Nita lubi tę wiadomość

• Izieth Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dagn przed porodem też może przyjść, NFZ refunduje chyba 8 spotkań położnej w domu, która prowadzi tak jakby indywidualną szkołę rodzenia :)

Dagn_ lubi tę wiadomość

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2016, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita wrote:
    Dotty podziawiam, że możesz sobie kozaki dopiąć w łydce, mimo zaawansowanej ciąży! Ja ledwo co wciskam te okropne buty emu, stopy mam jak baniaki a nogi jak słonica, wszystko opuchnięte. Marzą mi się jedynie japonki.
    Jak czytam o waszych niektórych historiach z położonymi w szpitalu, to aż mam ciarki. Opowiadano mmi już wielokrotnie o wrednych położnych w polskich szpitalach, ale myślałam, że dużo się już zmieniło. Mojej koleżance niedawno odmówiono znieczulenia, mimo jej próśb. Położna krzyknęła, żeby siedziała cicho i parła, bo to ma boleć i już. Masakra, jak w rzeźni. :/

Z doświadczeń wielu mam z różnych szpitali wynika, że w przeważającej większości z nich połozne "do porodu" sa super pomocne, kochane itd itp.
    Natomiast te położene już na noworodkach to jakaś rzeźnia. Może mają wkurwa, bo wolałyby być przy porodach :P

Edit: i mój przykład z pierwszej ciąży potwierdza też tę teorię :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2016, 15:59

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
‹‹ 960 961 962 963 964 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ