X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Noworoczne mamuśki styczeń 2020
Odpowiedz

Noworoczne mamuśki styczeń 2020

Oceń ten wątek:
  • Robak Ekspertka

Wysłany: 21 października 2019, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina85 wrote:
    Dziewczyny znowu mam pytanko :) Może trochę głupie, ale czy orientujecie się do którego każdego miesiąca ZUS powinien wypłacić nam pieniądze za l4?
    Wrzesień był u mnie miesiącem łączonym, czyli część wypłaty dostałam z firmy, w której pracuję, a część powinien wypłacić mi ZUS. Pieniędzy z ZUS jeszcze nie mam.
    Czy orientujecie się czy jeśli zadzwonię do ZUS to udzielą mi informacji na temat moich dokumentów? Czy to tylko u księgowości firmy, w której pracuję mogę się dowiedzieć?
    Jeśli masz kod i się zweryfikujesz telefonicznie to udzielają informacji.

za85tzc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2019, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina85 wrote:
    Dziewczyny znowu mam pytanko :) Może trochę głupie, ale czy orientujecie się do którego każdego miesiąca ZUS powinien wypłacić nam pieniądze za l4?
    Wrzesień był u mnie miesiącem łączonym, czyli część wypłaty dostałam z firmy, w której pracuję, a część powinien wypłacić mi ZUS. Pieniędzy z ZUS jeszcze nie mam.
    Czy orientujecie się czy jeśli zadzwonię do ZUS to udzielą mi informacji na temat moich dokumentów? Czy to tylko u księgowości firmy, w której pracuję mogę się dowiedzieć?
    Załóż sobie konto na zusie i tak powinny być informacje:) Mi płaci firma bo pracuje powyżej 20 osób ale jak czytałam to dziewczyny właśnie mają informacje na tych kontach. Najlepiej jak założysz przez bank bo wtedy nie musisz iść osobiście do nich potwierdzać konta, wtedy też udzielają informacji przez telefon bo ma się specjalny pin:) Ja aby patrzeć zwolnienia l4 założyłam właśnie konto i potem przez telefon uzyskiwalam informacje jak nie mogłam znaleźć na koncie :)

• SusieOne Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina85 wrote:
    Ewelina a ponad 20 pracowników? Jeśli tak to. Wysyla pracodawca a ZUS mu potem zwraca, jeśli nie to ZUS i oni muszą wiedzieć

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • Klio86 Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    On ci się pyta czy będzie śniadanie? Chyba na odwrót powinno być... Ty w ciąży a chłop wydziwia

No widzisz, jeszcze by dyskutował ze to normalne pytanie🤦‍♀️ Taki mam egzemplarz.. oczywiście dostał reprymendę jak zwykle na pół bloku mieszkalnego. Ale mam czasem ochotę uciec do lasu, by odbudować moje szare komórki i je dotlenić 🧘‍♀️

• Lula90 Ekspertka

Wysłany: 21 października 2019, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina85 wrote:
    Jeśli pow 20 pracowników to normalnie wypłaca Ci pracodawca w terminie wypłaty, jeśli do 20 to zus ma 30 dni od przesłania kompletu dokumentów przez pracodawcę.

eh4cm4u.png
  • Ewelina85 Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Firma jest do 20stu pracowników. Nie słyszałam o opcji założenia konta i sprawdzania tego samemu, to bardzo dobry pomysł. Dzisiaj się tym zajmę.

Dzięki dziewczyny :)

09.2018 - 3 lata starań, oligoteratozoospermia, żylaki powrózka nasiennego III stopień, on ureaplasma
    16.11.2018 operacja żylaków
    12.2018 wyleczona ureaplasma
    04.2019 wszystkie parametry nasienia poniżej norm, morfologia 0%, późno zoperowane obustronne wnętrostwo
    U mnie brak powodu niepowodzeń (według lekarzy), mnie osobiście niepokoją plamienia 8-9 dni po owulacji, krótkie cykle.

Naturalne starania do 12.2021, później in vitro.
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klio86 wrote:
    No widzisz, jeszcze by dyskutował ze to normalne pytanie🤦‍♀️ Taki mam egzemplarz.. oczywiście dostał reprymendę jak zwykle na pół bloku mieszkalnego. Ale mam czasem ochotę uciec do lasu, by odbudować moje szare komórki i je dotlenić 🧘‍♀️
    Mój bez mrugnięcia okiem wszystko robi i mi podaje, gotuję, sprząta itd. Jakbym mogła więcej to na pewno coś bym robiła ale w tej sytuacji na jego głowie, zresztą zawsze był też zdania że po równo obowiązków bo to masz wspólny dom i wspólny pies

abbigal, Klio86 lubią tę wiadomość

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • Mini89 Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lula90 wrote:
    Jeśli pow 20 pracowników to normalnie wypłaca Ci pracodawca w terminie wypłaty, jeśli do 20 to zus ma 30 dni od przesłania kompletu dokumentów przez pracodawcę.

ZUS ma na wypłatę 30dni od zakończenia danego L4, więc warto pilnować wysyłki dokumentów z firmy, ewentualnie samodzielnie wysyłać do zusu. Ale teraz są elektroniczne wiec i firma i ZUS ma odrazu zwolnienie. Dlatego warto też mieć krótsze zwolnienia bo wtedy częściej są transze z zusu.

ex2buay3h02dl23a.png
  • Mini89 Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wczoraj byliśmy na spacerze ponad 7km xD ale pogoda piękna letnia. Ale dziś zakwasy boskie aż się wstać rano nie chciało :p

ex2buay3h02dl23a.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Mój bez mrugnięcia okiem wszystko robi i mi podaje, gotuję, sprząta itd. Jakbym mogła więcej to na pewno coś bym robiła ale w tej sytuacji na jego głowie, zresztą zawsze był też zdania że po równo obowiązków bo to masz wspólny dom i wspólny pies
    Mój mąż też sprząta, gotuje, pierze, prasuje i robi zakupy. Ja tylko robię to co muszę, gdy go nie ma czyli jedzonko dla mnie:D I czasem coś sprzątne jakieś okruchy ze stołu, blat w kuchni czy kwiatki podleję;p

SusieOne, abbigal, I_1985 lubią tę wiadomość

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sovi wrote:
    Mój mąż też sprząta, gotuje, pierze, prasuje i robi zakupy. Ja tylko robię to co muszę, gdy go nie ma czyli jedzonko dla mnie:D I czasem coś sprzątne jakieś okruchy ze stołu, blat w kuchni czy kwiatki podleję;p
    Ja to samo :)

abbigal lubi tę wiadomość

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle pomyślałam sobie, by bliżej porodu ( a może i wcześniej z raz na próbę) zatrudnić panią, by posprzątała generalnie całe mieszkanie. Wiadomo, mąż bardzo się stara, ale pracując po 10-12 h dziennie i bardzo często w soboty, nie ma już czasu ogarnąć takich ,,pierdół" jak umycie kinkietów, fug w łazience, a ja nie mogę takich prac robić. W sumie troche się orientowałam i koszt takiego jednorazowego generalnego sprzątania mojego metrażu to około 120 zł, a z oknami - 200 zł.I tak myślę, czy by nie skorzystać.

Klio86, lipa, I_1985 lubią tę wiadomość

km5sio4p4vcbay7l.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sovi wrote:
    W ogóle pomyślałam sobie, by bliżej porodu ( a może i wcześniej z raz na próbę) zatrudnić panią, by posprzątała generalnie całe mieszkanie. Wiadomo, mąż bardzo się stara, ale pracując po 10-12 h dziennie i bardzo często w soboty, nie ma już czasu ogarnąć takich ,,pierdół" jak umycie kinkietów, fug w łazience, a ja nie mogę takich prac robić. W sumie troche się orientowałam i koszt takiego jednorazowego generalnego sprzątania mojego metrażu to około 120 zł, a z oknami - 200 zł.I tak myślę, czy by nie skorzystać.
    Maz mój nie zgodził się aby mu ktoś przyszedł wyprać narożnik także u nas nie przejdzie żadnych obcych hahhah, ale ja mu powiem zrobi i fugi i listwy podłogowe i wszystko, będzie miał od 19 grudnia już wolne do 7 stycznia :) przestoj w firmie

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to fajnie, jak jest przerwa to będzie miał kiedy. U męża znowu przed swiętami jest największy zapierdziel, więc pewnie nie będzie miał wyjścia, choć też coś marudził, że obcy. Choć uważam, że Pani z doswiadczeniem ogarnie to lepiej;)

km5sio4p4vcbay7l.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sovi wrote:
    No to fajnie, jak jest przerwa to będzie miał kiedy. U męża znowu przed swiętami jest największy zapierdziel, więc pewnie nie będzie miał wyjścia, choć też coś marudził, że obcy. Choć uważam, że Pani z doswiadczeniem ogarnie to lepiej;)
    Przecież będziesz w domu, więc nie ma ryzyka ani nic ale ci faceci to są hehe

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • ziolko Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Przecież będziesz w domu, więc nie ma ryzyka ani nic ale ci faceci to są hehe

Ryzyko by bylo, gdyby przyszedł pan do sprzątania 🤣🤣

SusieOne lubi tę wiadomość

Aniołek 07.05.2014r.- 10tc.
    Synek 19.04.2015r.
    3i49vcqg486cyhk3.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie, będę przecież jej mówić co i jak, więc ja nie wiem skąd:D:D
    Pan do sprzątania - to jest myśl ha ha:D:D

ziolko lubi tę wiadomość

km5sio4p4vcbay7l.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ziolko wrote:
    Ryzyko by bylo, gdyby przyszedł pan do sprzątania 🤣🤣
    Ja miałam w piątek takiego kuriera z paczką że szok 🤣🤣🤣

ziolko, abbigal lubią tę wiadomość

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • LenaAnna Ekspertka

Wysłany: 21 października 2019, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z całego serca Wam polecam panią do sprzątania- najlepiej znależć jak najszybciej żebyście się dotarły przed pojawieniem się dzidzi. Po porodzie to się dopiero taka Pani przyda, wy z dzieckiem na spacer a ona ogarnia mieszkanie. Ja mam panią od roku, teraz juz najczęściej jej zostawiam klucze jak wyjeżdżam na weekend, albo przynajmniej wychodzę do kawiarni popracować na kompie a ona sprząta. Jak poproszę to też prasuje. Super sprawa, bo to naprawde ogromny obowiazek z głowy.

Klio86, I_1985 lubią tę wiadomość

I IUI 12.2018 :(
    Aniolki 6tc (**), cp blizniacza lipiec 2017
    Aniołek 6tc(*) maj 2018
    MTHFR homozygota
    Hiperhomocysteinemia
    Hiperprolaktynemia czynnosciowa,
    Nawracające polipy macicy
    Mąż super :)
    "Nienarodzone dzieci nie odchodza, one tylko zmieniaja swoja date przyjscia na swiat"
  • abbigal Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaaaa....
    Ostatnio pisałam, że teściowie i moi rodzice są równie bierni w przygotowaniach na wnuczkę - od dziś wolałabym by tak zostało, bo wiecie co moja mama wymyśliła???
    My w Wawie, moi rodzice na drugim końcu Polski, więc wiadomo, że nie wpadniemy na niedzielny obiadek z Małą, a na kilka dni conajmniej. Dla mnie było oczywiste, że dziadkowie skomskombinują dla wnuczki łóżeczko do spania i wózek podręczny - nowe, no bo nie ma skąd pożyczać na te kilka dni, a moja mama zawsze była daleka od używek, zawsze stawia na nowe rzeczy...
    Nooo, to moja mama się dzisiaj pochwaliła, że wyjęła gondole od wózka mojego brata (25lat) i ją sama wyczyściła i wyprała, więc wg niej wnuczka przez conajmniej rok(!) będzie sobie spać w tej gondoli, po co łóżeczko🙈🤦, a i wózek jest niezły🙈🤦 No comment😳 Szkoda mi mamy bo pewnie poświęciła czas i energię by wyczyścić/wyprać ta gondole (jak?), ale no kurczę, wydaje mi się, że powinna najpierw to skonsultować że mną...
    A przede wszystkim....włożyłybyście niemowlę do gondoli sprzed ćwierć wieku, która spoczywała dotąd w piwnicach i strychach (nawet jak zabezpieczona), no i jak dziecko ma spać w nocy w gondoli? To w ogóle zdrowe? rozsądne - nawet jak ta gondola ma stać na podłodze/stole... W sumie to po co w ogóle łóżeczka do 1 roku życia?
    Kompletnie nie widzę tego rozwiązania. A sprzeciw wobec moich rodziców to katastrofa murowana - oni z tych, co zawsze mają rację (nauczyciele 🙈)
    Sorry, że smęcę, ale musiałam to napisać, bo aż nie mogę pojąć co ci moi rodzice wymyślili, no szkoda że mojego wózka nie wyjęli, byłby retro 😂

age.png

age.png
‹‹ 339 340 341 342 343 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ