Noworoczne mamuśki styczeń 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Ewelina85 wrote:Dziewczyny znowu mam pytanko Może trochę głupie, ale czy orientujecie się do którego każdego miesiąca ZUS powinien wypłacić nam pieniądze za l4?
Wrzesień był u mnie miesiącem łączonym, czyli część wypłaty dostałam z firmy, w której pracuję, a część powinien wypłacić mi ZUS. Pieniędzy z ZUS jeszcze nie mam.
Czy orientujecie się czy jeśli zadzwonię do ZUS to udzielą mi informacji na temat moich dokumentów? Czy to tylko u księgowości firmy, w której pracuję mogę się dowiedzieć? -
nick nieaktualnyEwelina85 wrote:Dziewczyny znowu mam pytanko Może trochę głupie, ale czy orientujecie się do którego każdego miesiąca ZUS powinien wypłacić nam pieniądze za l4?
Wrzesień był u mnie miesiącem łączonym, czyli część wypłaty dostałam z firmy, w której pracuję, a część powinien wypłacić mi ZUS. Pieniędzy z ZUS jeszcze nie mam.
Czy orientujecie się czy jeśli zadzwonię do ZUS to udzielą mi informacji na temat moich dokumentów? Czy to tylko u księgowości firmy, w której pracuję mogę się dowiedzieć? -
Ewelina85 wrote:Dziewczyny znowu mam pytanko Może trochę głupie, ale czy orientujecie się do którego każdego miesiąca ZUS powinien wypłacić nam pieniądze za l4?
Czy orientujecie się czy jeśli zadzwonię do ZUS to udzielą mi informacji na temat moich dokumentów? Czy to tylko u księgowości firmy, w której pracuję mogę się dowiedzieć?
Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
Angelius Provita -
SusieOne wrote:On ci się pyta czy będzie śniadanie? Chyba na odwrót powinno być... Ty w ciąży a chłop wydziwia
No widzisz, jeszcze by dyskutował ze to normalne pytanie🤦♀️ Taki mam egzemplarz.. oczywiście dostał reprymendę jak zwykle na pół bloku mieszkalnego. Ale mam czasem ochotę uciec do lasu, by odbudować moje szare komórki i je dotlenić 🧘♀️ -
Firma jest do 20stu pracowników. Nie słyszałam o opcji założenia konta i sprawdzania tego samemu, to bardzo dobry pomysł. Dzisiaj się tym zajmę.
Dzięki dziewczyny09.2018 - 3 lata starań, oligoteratozoospermia, żylaki powrózka nasiennego III stopień, on ureaplasma
16.11.2018 operacja żylaków
12.2018 wyleczona ureaplasma
04.2019 wszystkie parametry nasienia poniżej norm, morfologia 0%, późno zoperowane obustronne wnętrostwo
U mnie brak powodu niepowodzeń (według lekarzy), mnie osobiście niepokoją plamienia 8-9 dni po owulacji, krótkie cykle.
Naturalne starania do 12.2021, później in vitro. -
Klio86 wrote:No widzisz, jeszcze by dyskutował ze to normalne pytanie🤦♀️ Taki mam egzemplarz.. oczywiście dostał reprymendę jak zwykle na pół bloku mieszkalnego. Ale mam czasem ochotę uciec do lasu, by odbudować moje szare komórki i je dotlenić 🧘♀️
abbigal, Klio86 lubią tę wiadomość
przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
Angelius Provita -
Lula90 wrote:Jeśli pow 20 pracowników to normalnie wypłaca Ci pracodawca w terminie wypłaty, jeśli do 20 to zus ma 30 dni od przesłania kompletu dokumentów przez pracodawcę.
ZUS ma na wypłatę 30dni od zakończenia danego L4, więc warto pilnować wysyłki dokumentów z firmy, ewentualnie samodzielnie wysyłać do zusu. Ale teraz są elektroniczne wiec i firma i ZUS ma odrazu zwolnienie. Dlatego warto też mieć krótsze zwolnienia bo wtedy częściej są transze z zusu. -
SusieOne wrote:Mój bez mrugnięcia okiem wszystko robi i mi podaje, gotuję, sprząta itd. Jakbym mogła więcej to na pewno coś bym robiła ale w tej sytuacji na jego głowie, zresztą zawsze był też zdania że po równo obowiązków bo to masz wspólny dom i wspólny pies
SusieOne, abbigal, I_1985 lubią tę wiadomość
-
Sovi wrote:Mój mąż też sprząta, gotuje, pierze, prasuje i robi zakupy. Ja tylko robię to co muszę, gdy go nie ma czyli jedzonko dla mnie:D I czasem coś sprzątne jakieś okruchy ze stołu, blat w kuchni czy kwiatki podleję;p
abbigal lubi tę wiadomość
Angelius Provita -
W ogóle pomyślałam sobie, by bliżej porodu ( a może i wcześniej z raz na próbę) zatrudnić panią, by posprzątała generalnie całe mieszkanie. Wiadomo, mąż bardzo się stara, ale pracując po 10-12 h dziennie i bardzo często w soboty, nie ma już czasu ogarnąć takich ,,pierdół" jak umycie kinkietów, fug w łazience, a ja nie mogę takich prac robić. W sumie troche się orientowałam i koszt takiego jednorazowego generalnego sprzątania mojego metrażu to około 120 zł, a z oknami - 200 zł.I tak myślę, czy by nie skorzystać.
Klio86, lipa, I_1985 lubią tę wiadomość
-
Sovi wrote:W ogóle pomyślałam sobie, by bliżej porodu ( a może i wcześniej z raz na próbę) zatrudnić panią, by posprzątała generalnie całe mieszkanie. Wiadomo, mąż bardzo się stara, ale pracując po 10-12 h dziennie i bardzo często w soboty, nie ma już czasu ogarnąć takich ,,pierdół" jak umycie kinkietów, fug w łazience, a ja nie mogę takich prac robić. W sumie troche się orientowałam i koszt takiego jednorazowego generalnego sprzątania mojego metrażu to około 120 zł, a z oknami - 200 zł.I tak myślę, czy by nie skorzystać.
Angelius Provita -
No to fajnie, jak jest przerwa to będzie miał kiedy. U męża znowu przed swiętami jest największy zapierdziel, więc pewnie nie będzie miał wyjścia, choć też coś marudził, że obcy. Choć uważam, że Pani z doswiadczeniem ogarnie to lepiej;)
-
Sovi wrote:No to fajnie, jak jest przerwa to będzie miał kiedy. U męża znowu przed swiętami jest największy zapierdziel, więc pewnie nie będzie miał wyjścia, choć też coś marudził, że obcy. Choć uważam, że Pani z doswiadczeniem ogarnie to lepiej;)
Angelius Provita -
ziolko wrote:Ryzyko by bylo, gdyby przyszedł pan do sprzątania 🤣🤣
ziolko, abbigal lubią tę wiadomość
Angelius Provita -
Dziewczyny z całego serca Wam polecam panią do sprzątania- najlepiej znależć jak najszybciej żebyście się dotarły przed pojawieniem się dzidzi. Po porodzie to się dopiero taka Pani przyda, wy z dzieckiem na spacer a ona ogarnia mieszkanie. Ja mam panią od roku, teraz juz najczęściej jej zostawiam klucze jak wyjeżdżam na weekend, albo przynajmniej wychodzę do kawiarni popracować na kompie a ona sprząta. Jak poproszę to też prasuje. Super sprawa, bo to naprawde ogromny obowiazek z głowy.
Klio86, I_1985 lubią tę wiadomość
I IUI 12.2018
Aniolki 6tc (**), cp blizniacza lipiec 2017
Aniołek 6tc(*) maj 2018
MTHFR homozygota
Hiperhomocysteinemia
Hiperprolaktynemia czynnosciowa,
Nawracające polipy macicy
Mąż super
"Nienarodzone dzieci nie odchodza, one tylko zmieniaja swoja date przyjscia na swiat" -
Aaaaaa....
Ostatnio pisałam, że teściowie i moi rodzice są równie bierni w przygotowaniach na wnuczkę - od dziś wolałabym by tak zostało, bo wiecie co moja mama wymyśliła???
My w Wawie, moi rodzice na drugim końcu Polski, więc wiadomo, że nie wpadniemy na niedzielny obiadek z Małą, a na kilka dni conajmniej. Dla mnie było oczywiste, że dziadkowie skomskombinują dla wnuczki łóżeczko do spania i wózek podręczny - nowe, no bo nie ma skąd pożyczać na te kilka dni, a moja mama zawsze była daleka od używek, zawsze stawia na nowe rzeczy...
Nooo, to moja mama się dzisiaj pochwaliła, że wyjęła gondole od wózka mojego brata (25lat) i ją sama wyczyściła i wyprała, więc wg niej wnuczka przez conajmniej rok(!) będzie sobie spać w tej gondoli, po co łóżeczko🙈🤦, a i wózek jest niezły🙈🤦 No comment😳 Szkoda mi mamy bo pewnie poświęciła czas i energię by wyczyścić/wyprać ta gondole (jak?), ale no kurczę, wydaje mi się, że powinna najpierw to skonsultować że mną...
A przede wszystkim....włożyłybyście niemowlę do gondoli sprzed ćwierć wieku, która spoczywała dotąd w piwnicach i strychach (nawet jak zabezpieczona), no i jak dziecko ma spać w nocy w gondoli? To w ogóle zdrowe? rozsądne - nawet jak ta gondola ma stać na podłodze/stole... W sumie to po co w ogóle łóżeczka do 1 roku życia?
Kompletnie nie widzę tego rozwiązania. A sprzeciw wobec moich rodziców to katastrofa murowana - oni z tych, co zawsze mają rację (nauczyciele 🙈)
Sorry, że smęcę, ale musiałam to napisać, bo aż nie mogę pojąć co ci moi rodzice wymyślili, no szkoda że mojego wózka nie wyjęli, byłby retro 😂