X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Noworoczne mamuśki styczeń 2020
Odpowiedz

Noworoczne mamuśki styczeń 2020

Oceń ten wątek:
  • Emisia Autorytet

Wysłany: 21 maja 2020, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u nas podobnie jak u Ciebie Lipa. Do północy jest dobrze a po północy różnie. Ok 3 jest już tak niespokojna ze bierzemy ją do naszego łóżka. Robi się mało miejsca i my śpimy w dziwnych pozycjach i wstajem jacyś podkręceni. Za to w dzien potrafi spać na całego nawet 4h.

lipa lubi tę wiadomość

2 Aniołki (*)(*) - zawsze w naszych sercach ♥️
    Dziewczynka 🌷🌷🌷
    3jvzvcqgwpeazvhq.png
  • Justi2019 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2020, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ostatnio rzadko się udzielam ale kochane moje bardzo wam współczuję problemów z tym rąbanym refluksem , oby szybko minęło . Noce u nas póki co ok , Oliwka zasypia koło 20 , budzi się koło 4 na cyca i śpi do 7-8:30 , zalezy o której Ada przydrepta i ją obudzi . W ciągu dnia też wszystko zalezy od Ady , od dwóch dni kładę spać Adę w południe mimo że nie chce bo zaczęła nam budzić się w nocy i potrafiła obudzić się o 2 i do 4 nie spać , od 2 dni spokój jak śpi w dzień ale chodzi później spać , dopiero niedawno zasnęła , jak nie spala w południe to zasypiała o 19:30 . Ale wolę już żeby chodziła pozniej spać niż w nocy nie dawała mi spać . Oliwka odpukać póki co jest grzeczna , non stop by chciała żeby do niej gadać i ona odpowiada wtedy agr agu gr agu :) urocze to jest :) ale nadal nie śmieje się w głos , gdy zaczyna czkawki dostaje i po wszystkiemu

preg.png
  • Robak Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2020, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malwa88 wrote:
    Po objawach. Refluks ma na 100%. Ulewanie, cofki, tarcie oczu, kulenie się, niespokojne jedzenie, refluks anatomiczny potwierdzony na Usg. Doszło do tego że mogę go nakarmić tylko jak spi i przestał przybierać na wadze. Gastrolog zajrzał tez w gardło.

A no i wszystkie inne badania. Krew, kupa, mocz były w porządku. Alergia mało prawdopodobna (brak innych objawów, brak alergii w rodzinie i brak poprawyvpo diecie eliminacyjnej)

Jeśli po 2 tygodniach leki nie pomogą to mamy iść na oddział do szpitala. Będą robić badania. M.in. gastroskopie bo chyba tylko ona może potwierdzić zapalenie przełyku na 100%.

Co do rozszerzania diety. Ja zaczęłam rozszerzać starszemu po 5 miesiącu i faktycznie wtedy refluks zaczal znikać.
    Nam mówili, że gastroskopi nie robią tak małym dzieciom. Tylko pytanie po co robić to badanie? Co tu potwierdzać jak są objawy, ja bym sobie odpuściła. Szczerze to nam podczas zmian mleka się zawsze poprawiało, tylko później działo się to samo. Macie już termin w szpitalu? Teraz były luzy w szpitalach, więc lepiej iść jak najszybciej, bo luzują obostrzenia i będzie więcej osób na oddziale. Sprawdzaliście tarczyce?

Macie już skierowanie? To nie jest taka prosta droga, teraz realizowali wyłącznie przyjęcia planowe i jedyna droga była przez SOR.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2020, 22:08

za85tzc.png
  • lipa Autorytet

Wysłany: 21 maja 2020, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emisia wrote:
    To u nas podobnie jak u Ciebie Lipa. Do północy jest dobrze a po północy różnie. Ok 3 jest już tak niespokojna ze bierzemy ją do naszego łóżka. Robi się mało miejsca i my śpimy w dziwnych pozycjach i wstajem jacyś podkręceni. Za to w dzien potrafi spać na całego nawet 4h.
    Żeby wzięcie go do łóżka pomagało, to nie byłoby problemu. Ale drze się tak samo :-) w końcu i tak śpimy w czwórkę, a ja ląduje z głową na stoliku nocnym 😂

age.png
  • lipa Autorytet

Wysłany: 21 maja 2020, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malwa88 wrote:
    Jak się zabrałaś za odstawianie? Myślę, że jak skończy pół roku to też się za to zabiorę. Zastępowałaś co któreś karmienie butelką? Długo to trwało? Tak myślę jak to ogarnąć żeby sobie zastojów w piersiach nie zrobić.
    Tak właśnie, po kolei eliminowalam karmienia. Długo to trwało, bo od 2go miesiąca pił dwie butle dziennie, bo tylko to pomagało na te nieszczęsne kupy. Jakoś ponad tydzień temu dolozylam 3cie. A w sobotę cały dzień już był na butli, a w nocy na piersi. Dwa dni cycki chciały nie eksplodować, ale je przetrzymalam i trochę się uspokoiły. Od poniedziałku karmie go jeszcze 2-1 da.dziennie, żeby nie musieć odciągać. Jak do końca maja się piersi nie uspokoja, to zacznę pić napar z szalwii.
    Muszę przyznać, że przykro mi trochę, że to koniec. Ale ja nie potrafię funkcjonować spiąć 3 godziny na dobę.

malwa88 lubi tę wiadomość

age.png
  • malwa88 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2020, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robak wrote:
    Nam mówili, że gastroskopi nie robią tak małym dzieciom. Tylko pytanie po co robić to badanie? Co tu potwierdzać jak są objawy, ja bym sobie odpuściła. Szczerze to nam podczas zmian mleka się zawsze poprawiało, tylko później działo się to samo. Macie już termin w szpitalu? Teraz były luzy w szpitalach, więc lepiej iść jak najszybciej, bo luzują obostrzenia i będzie więcej osób na oddziale. Sprawdzaliście tarczyce?

Macie już skierowanie? To nie jest taka prosta droga, teraz realizowali wyłącznie przyjęcia planowe i jedyna droga była przez SOR.

Oczywiście. Nikt nie będzie męczył zdrowego dziecka gastroskopia tj. Jeśli przybiera i chętnie je. Tak jak napisałam. My od kilku tygodni spadamy w siatkach centylowych, poniżej 3 zaraz będziemy. Dziecko samo nie zgłasza się do jedzenia. Jak próbuje to nakarmić gdy nie spi to krzyk. Muszę najpierw uspic. No więc jest to jakaś patologia dlatego leki.

Nie jesteśmy umówieni do szpitala bo to ostatecznośc jesli wdrożone leczenie po 2ctygodniach nie przyniesie poprawy. Nie wiem czy będzie to przyjęcie planowane czy orzez Sor. Nie chce o tym myslec. Mam nadzieje ze do tego nie dojdzie. Jesteśmy pod opieka gastrologa i to on zaproponował że jeśli nie będzie poprawy to zaprasza do siebie na oddział gdzie pracuje na kilka aby znaleźć przyczynę takiego stanu rzeczy.

Październik 2017 synek <3
  • Robak Ekspertka

Wysłany: 22 maja 2020, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malwa88 wrote:
    Oczywiście. Nikt nie będzie męczył zdrowego dziecka gastroskopia tj. Jeśli przybiera i chętnie je. Tak jak napisałam. My od kilku tygodni spadamy w siatkach centylowych, poniżej 3 zaraz będziemy. Dziecko samo nie zgłasza się do jedzenia. Jak próbuje to nakarmić gdy nie spi to krzyk. Muszę najpierw uspic. No więc jest to jakaś patologia dlatego leki.

Nie jesteśmy umówieni do szpitala bo to ostatecznośc jesli wdrożone leczenie po 2ctygodniach nie przyniesie poprawy. Nie wiem czy będzie to przyjęcie planowane czy orzez Sor. Nie chce o tym myslec. Mam nadzieje ze do tego nie dojdzie. Jesteśmy pod opieka gastrologa i to on zaproponował że jeśli nie będzie poprawy to zaprasza do siebie na oddział gdzie pracuje na kilka aby znaleźć przyczynę takiego stanu rzeczy.
    Nie chodziło o zdrowe dziecko, tylko o takie co opisujesz, też nie proponowali gastroskopii. W szpitalu jest dużo dzieci, które nie przybierają z bardzo różnych powodów i które odmawiają jedzenia w ten sam sposób.

za85tzc.png
  • malwa88 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2020, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robak wrote:
    Nie chodziło o zdrowe dziecko, tylko o takie co opisujesz, też nie proponowali gastroskopii. W szpitalu jest dużo dzieci, które nie przybierają z bardzo różnych powodów i które odmawiają jedzenia w ten sam sposób.

No ja takie informacje dostalam od naszego gastrologa.

• Kropeczka1986 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2020, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lipa my jemy 120 ml 6 razy dziennie ale ja to zageszczam wiec mi się wydaje, ze kaloryczność się podnosi przez to... on to by jadł więcej bo zajada refluks ale no nie mogę mu dawać bo go nie uniósł niedługo...
    Nasz oczywiście tez śpi z nami i to w dodatku z rękami rozłożonymi na boki na środku łóżka... tez kiedyś dał się odłożyć do dostawki ale teraz... nie ma mowy... także mamy kolejny zbędny gadżet w domu swoją droga do 9kg wiec już i tak dni policzone....

lipa lubi tę wiadomość

Nasz mały cudzie trwaj...<3

mhsvpx9ik2z006il.png

• Sovi Autorytet

Wysłany: 22 maja 2020, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczka1986 wrote:
    Lipa my jemy 120 ml 6 razy dziennie ale ja to zageszczam wiec mi się wydaje, ze kaloryczność się podnosi przez to... on to by jadł więcej bo zajada refluks ale no nie mogę mu dawać bo go nie uniósł niedługo...
    Nasz oczywiście tez śpi z nami i to w dodatku z rękami rozłożonymi na boki na środku łóżka... tez kiedyś dał się odłożyć do dostawki ale teraz... nie ma mowy... także mamy kolejny zbędny gadżet w domu swoją droga do 9kg wiec już i tak dni policzone....
    Kropeczka, słuchaj, ja jestem też na facebooku na grupie i tam się czasem ktoś pyta ile jedzą dzieci. I powiem Ci, że w takim wieku około 4,5 miesiąca i chłopcy z taką wagą, to jedzą dużo więcej. Nawet moja je 150 ml 3 razy dziennie i dwa razy 180 ml. Może on jest troszkę niedojedzony i przez to niespokojny? Może spróbuj mi zwiększyć jakąś pojedynczą porcję, zobaczyć, jak się zachowuje. Wiem, ze zagęszczacz to dodatkowe kalorie, ale z drugiej strony brzuszka mu nie zapełnia.

lipa lubi tę wiadomość

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png

Wysłany: 22 maja 2020, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sovi ja mu daje jedna porcje 150 rano raz a i tak krzyczy... u niego ta nerwowość jest przez refluks zdecydowanie... trochę boje się mu więcej dawać żeby refluks się nie nasilił...

mhsvpx9ik2z006il.png

• Sovi Autorytet

Wysłany: 22 maja 2020, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, przy refluksie duża porcja może byc niebezpieczna;(

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • Ewi28 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2020, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moja tak ostatnio kombinujebz jedzeniem że coś mnie trafia już.

l22nt5odvbtc685m.png
    qb3ckqi1trijedhi.png
  • lipa Autorytet

Wysłany: 23 maja 2020, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi28 wrote:
    A moja tak ostatnio kombinujebz jedzeniem że coś mnie trafia już.
    Nie chce jeść?

age.png
  • Ewi28 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2020, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipa wrote:
    Nie chce jeść?
    Np. Czasami jest tak że zje o 20 150 ml, obudzi sie o 3 i daje jej 120 ml i je to pol godz dosłownie. Jest glodna bo burczy jej w brzuszku. No nic jakos zaciskam zęby i tak do 3:30-4 uda jej sie zjesc. Później daje jej czasem dopiero o 8 i znow kurde zabawa, zje 20 ml i nie chce, za 10/min kolejne 30 ml... no szlag mnie trafia. Ona ma skończone 5 mce to jak to możliwe że po 4 godz zjedzenia 120 ml dalej nie jest głodna? Wychodzi mi że za małe ilosci teraz je... ech..

l22nt5odvbtc685m.png
    qb3ckqi1trijedhi.png
  • malwa88 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2020, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile ml na dobę jedzą Wasze dzieci tak mnie więcej?

• Robak Ekspertka

Wysłany: 24 maja 2020, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malwa88 wrote:
    A ile ml na dobę jedzą Wasze dzieci tak mnie więcej?
    Około 700-800ml

za85tzc.png
  • lipa Autorytet

Wysłany: 24 maja 2020, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi wychodzi teraz 900-1000.

age.png

Wysłany: 24 maja 2020, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz je 750 ale zagęszczone

mhsvpx9ik2z006il.png

• Ewi28 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2020, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis o 3 zjadla ,80 ml a teraz dalej nie chce. No kurde co jej jest? Mleko może zmienić?

l22nt5odvbtc685m.png
    qb3ckqi1trijedhi.png
‹‹ 558 559 560 561 562 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ