X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Noworoczne mamuśki styczeń 2020
Odpowiedz

Noworoczne mamuśki styczeń 2020

Oceń ten wątek:
  • Vella83 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2020, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dziwnie z nocami, 4:30,5:30 pobudka.. Muszę się nagimnastykować żeby znowu usnął.. Ehh.. Zmęczona jestem

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • lipa Autorytet

Wysłany: 25 maja 2020, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi28 wrote:
    Dzis o 3 zjadla ,80 ml a teraz dalej nie chce. No kurde co jej jest? Mleko może zmienić?
    Moja córeczka tak.z dnia na dzień odrzuciła mleko HiPP. Jakieś 2 tygodnie po rozszerzaniu diety. Nie chciała tknąć. Dałam jej wtedy Bebilon i wszystko wróciło do normy.
    Spróbuj. Podobno ten pepti jest wyjątkowo niesmaczny. Może spróbowała.marchewki innej się odwidzialo :-)

age.png
  • Mini89 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2020, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ciągu doby nie wiem ile zjada bo nie liczę... Ale więcej niż 90 naraz nie zje. A je co 3h . Czasem w nocy zje o 3 te 90ml i następne uda mi się wcisnąć koło 8/9 dopiero , nawet jeśli wstanie po 6...
    Ja mam masakra odkąd nauczyla się obracać to tylko podłoga wchodzi w grę... wszędzie indziej wyje. Ta jedna noga tak wywija, odpycha się że potrafi przepelznac cały koc... Nie mam kiedy sprzątać gotować bo drzemki max 20min w dzień... jestem przerazona co będzie jak jej uwolnia druga noge

ex2buay3h02dl23a.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 25 maja 2020, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas, zakładając że 5 miarek to 170 ml mleka, a 6 - 200 ml mleka, je około 900 ml. I to za dużo chyba, bo jaks duzo mi przybrała osttanio ale co poradzisz:D

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • Ewi28 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2020, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipa wrote:
    Moja córeczka tak.z dnia na dzień odrzuciła mleko HiPP. Jakieś 2 tygodnie po rozszerzaniu diety. Nie chciała tknąć. Dałam jej wtedy Bebilon i wszystko wróciło do normy.
    Spróbuj. Podobno ten pepti jest wyjątkowo niesmaczny. Może spróbowała.marchewki innej się odwidzialo :-)
    No właśnie. Od 2-3 tyg rozszerzam jej diete. Obiadki je aby uszy jej się trzesa a z mlekiem bebilon pepti mamy taki problem... a pepti nie oszukujmy sie jest mega ochydne.

l22nt5odvbtc685m.png
    qb3ckqi1trijedhi.png
  • Ewi28 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2020, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale do 6 miesiaca mogla by go jeszcze pic. Na 3 tyg nie opalaca mi sie jej mleka zmieniać a za chwilę znow na 2 przechodzic. A jakie mleko polecacie żeby i miało w skladzie wiecej żelaza?

l22nt5odvbtc685m.png
    qb3ckqi1trijedhi.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 25 maja 2020, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi28 wrote:
    No właśnie. Od 2-3 tyg rozszerzam jej diete. Obiadki je aby uszy jej się trzesa a z mlekiem bebilon pepti mamy taki problem... a pepti nie oszukujmy sie jest mega ochydne.
    A powiedz wiecej jak jej diete rozszerzasz? Ile je tego obiadku, ile razy dziennnie proponujesz posiłek?

km5sio4p4vcbay7l.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 25 maja 2020, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi28 wrote:
    Ale do 6 miesiaca mogla by go jeszcze pic. Na 3 tyg nie opalaca mi sie jej mleka zmieniać a za chwilę znow na 2 przechodzic. A jakie mleko polecacie żeby i miało w skladzie wiecej żelaza?
    Nany mają chyba więcej żelaza niż inne mleka.

lipa lubi tę wiadomość

km5sio4p4vcbay7l.png
  • Ewi28 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2020, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sovi wrote:
    A powiedz wiecej jak jej diete rozszerzasz? Ile je tego obiadku, ile razy dziennnie proponujesz posiłek?
    Raz dziennie jej daje. Na poczatku ze 3-4 łyżeczki. Teraz wiekszy sloik to polowe zjada a mniejszy cały taki ma na to apetyt, banan, jabłko tre, raz arbuza dałam jej lizac. Dziecko jakby w niebie było taką miała minę, a sok jabłkowy z łyżeczki to myślałam że z całą łyżeczką zje :) a mleko fuj... cos czuje ze szybko przejde na stałe jedzenie jak tak dalej pójdzie. Ostro odrzuca mleko. Jak nie je z 5 godz to wtedy zje no ale glodzic jej nie bede...

l22nt5odvbtc685m.png
    qb3ckqi1trijedhi.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 25 maja 2020, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi28 wrote:
    Raz dziennie jej daje. Na poczatku ze 3-4 łyżeczki. Teraz wiekszy sloik to polowe zjada a mniejszy cały taki ma na to apetyt, banan, jabłko tre, raz arbuza dałam jej lizac. Dziecko jakby w niebie było taką miała minę, a sok jabłkowy z łyżeczki to myślałam że z całą łyżeczką zje :) a mleko fuj... cos czuje ze szybko przejde na stałe jedzenie jak tak dalej pójdzie. Ostro odrzuca mleko. Jak nie je z 5 godz to wtedy zje no ale glodzic jej nie bede...
    Hm, to nie jakoś duzo bardzo. Ja nie jestem ekspertem w żaden sposób, ale w interneatch na fejsbukach na tych grupach o rozszerzaniu piszą, że jak się za dużo daje nowości, to wtedy mleko odrzuca dziecko. Ale to chyba nie jest za dużo.
    W sumie nie dziwie się jej, to pepti to śmierdzi niestety, a banan czy jabłko lepsze o sto procent, tylko właśnie takich jabłkiem to się nie najje. To może rzeczywiscie spróbować inne mleko, takie ,,normalne" o ile możecie pod względem bmk. Bebiko jest rzekomo smaczne.

km5sio4p4vcbay7l.png
  • lipa Autorytet

Wysłany: 25 maja 2020, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi28 wrote:
    Ale ewi nie musisz od razu po skończeniu 6 miesięcy na 2 przechodzić. Tak naprawdę na jedynce dziecko długo długo.moze być, jedynki poddane są najsurowszym obostrzeniom po prostu, bo są dla noworodków. A poza tym niby do roku podstawą diety dziecka powinno być jednak mleko.

Ewi28 lubi tę wiadomość

age.png
  • Mini89 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2020, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy wprowadzaniu powinno się proponować posiłek po mleku. I właśnie kilka łyżeczek na początek. Hihi też zalecają zaczynać przede wszystkim od warzyw A owoce dużo później. Owoce są słodkie w większości i to dziecko zawsze wciagnie, z warzywami gorzej ;) ja może jutro wrzucę coś na parę i dam spróbować.
    Z tym mm lipa na rację, ale dwójki też się to tyczy. Mleka po roku mają już mniej tych składników odżywczych itd, ale po roku dziecko już praktycznie jest na stałych posiłkach.

Robak lubi tę wiadomość

ex2buay3h02dl23a.png
  • Ewi28 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2020, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipa wrote:
    Ale ewi nie musisz od razu po skończeniu 6 miesięcy na 2 przechodzić. Tak naprawdę na jedynce dziecko długo długo.moze być, jedynki poddane są najsurowszym obostrzeniom po prostu, bo są dla noworodków. A poza tym niby do roku podstawą diety dziecka powinno być jednak mleko.
    To nie wiedzialam jakos. Przy pierwszym dziecku z pepti właśnie ba bebiko przeszlismy jak mial 6 mcy. No mowie wam jakie cyrki sa żeby to mleko zjadla... syn to jadl i posiłki i mleko abyz żeby tylko jeść :)
    No i bedziemy niedlugo zaczynac rehabilitacje... oby poszło dobrze.

l22nt5odvbtc685m.png
    qb3ckqi1trijedhi.png
  • Ewi28 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2020, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mini89 wrote:
    Przy wprowadzaniu powinno się proponować posiłek po mleku. I właśnie kilka łyżeczek na początek. Hihi też zalecają zaczynać przede wszystkim od warzyw A owoce dużo później. Owoce są słodkie w większości i to dziecko zawsze wciagnie, z warzywami gorzej ;) ja może jutro wrzucę coś na parę i dam spróbować.
    Z tym mm lipa na rację, ale dwójki też się to tyczy. Mleka po roku mają już mniej tych składników odżywczych itd, ale po roku dziecko już praktycznie jest na stałych posiłkach.
    Zaczynalan od warzyw ale np pasternak, dynia, marchew, batat, groszek to wsZystko jest słodkie :) wiec widzicie. Mdly jest tylko brokul i kalafior, cukinia i ziemniak zwykły. DZiecko od poczatku do smaku słodkiego jest przyzwyczajone.
    Od 6 mca chyba gluten tez sie wprowadza.

l22nt5odvbtc685m.png
    qb3ckqi1trijedhi.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 26 maja 2020, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak naprawdę wg nowych wytycznych gluten kiedy sie chce wprowadza i jak sie chce - tzn od początku rozszerzania diety, czy tam w 4 czy 5 czy 6.

Wszystkiego naj z okazji Dnia Mamy. Dały maluchy pospać?

Czy któreś dziecko ok 5 miesięczne jeszcze się nie obraca ani nie łapie za stopy? Bo już trochę mam stres...

lipa lubi tę wiadomość

km5sio4p4vcbay7l.png
  • Vella83 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2020, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój skończył 5 miesięcy tydz temu i nie łapie się za stopy w ogóle.. Obraca się z pleców ale nie śmiga jak opętany..rwie się do siadania, jak siedzi na wpół lezaco w leżaczku to podnosi głowę i trzyma ja w powietrzu. Podciągany za rączki, siada i jest happy.

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • Vella83 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2020, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sovi, każdy w swoim czasie.
    Czytam o Waszym rozszerzaniu diety.. A u mnie nic. Czekam do końca 6 mca, może Jasiek już by coś zjadł ale czekam.. Mi się nie spieszy, jemu pewnie też nie😉

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • dana222 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2020, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas sie trochę poprawiły nocki ale tylko pod tym względem że po jedzeniu od razu zasypia i nie trzeba nosić. Zazwyczaj budzi się 3 razy w nocy na kp choc ostatnio 2 razy, na dzień matki pierwszy raz tylko raz ale dzisiaj już znowu 3 razy.
    Vella ja też ze śląska a szczepienia u nas normalnie

zem33e5e6q3eb1ur.png
    zem32n0aejiedvpj.png
  • Vella83 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2020, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dana222, u mnie zawiesili bo przychodnia przy dzielnicy kopalnianej.. Inne przych szczepią normalnie.. Pech.

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 27 maja 2020, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mi córka zrobiła :) piękny prezent na dzień mamy - taką fotoksiążkę z naszymi fotami, za co dziękuje itd. Wiadomo, że to słowa męża ale i tak się wzruszyłam.

My dziś byliśmy na eeg - na szczęście udało się małej zasnąć i zrobić badanie. Jutro usg główki.

km5sio4p4vcbay7l.png
‹‹ 559 560 561 562 563 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ