X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Noworoczne mamuśki styczeń 2020
Odpowiedz

Noworoczne mamuśki styczeń 2020

Oceń ten wątek:
  • lipa Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2020, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale wam świetnie idzie to rozszerzanie diety. Ja ciągle słoiki, ale właśnie Janek coraz mniej chętnie je je.
    Czy wy sądzicie dzieci w krzesełku? A.one same.juz siedzą? U nas wciąż chybotliwe, i na razie sobie dałam spokój.

age.png
  • Vella83 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2020, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lipa, mój siedzi w foteliku z IKEI stabilnie, ale z tyłu daje poduszkę żeby nie leciał i nie uderzał o oparcie co się mu zdarzyło. Wczoraj na wizycie, lekarka sprawdzała czy już jest gotowy sam do siedzenia:nie, sam jeszcze nie. Na kolanach może siedzieć, w foteliku ale też nie jakoś bardzo długo.
    Trzeba wytrwałości i cierpliwości z jedzeniem. Ja jestem z tym niezmordowana i się nie poddaje. Dużo czytam i wymyka łam potrawy żeby miał smaczne, doprawione ziołami, żeby było to dla niego przyjemnością. Z synem miałam problem, zresztą do dziś jest niespecjalny do jedzenia więc wiem jaki to problem i dla niego i dla nas.

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • malwa88 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2020, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, my też powoli rozszerzamy. Ja póki co daję słoiczki, ale że młody nawet chętnie otwiera buzię na to to może mu coś ugotuję-niech ma :D Z mlekiem dalej słabo-nie chce go pić-tyle dobrego, że z łyżeczki próbuję. Martwiłam się, że jedzenie to zawsze będzie dla niego udręka. Niestety mleko i tak musi pić przecież jeszcze długo :(

U nas też ciężko z siedzeniem-nawet z podparciem kiepsko. Szkoda bo nie mogę się doczekać aż mu coś do łapki dam :)

A poza tym jak Wasze dzieciaki rozwojowo? U nas obroty z pleców na brzuch. kręci się wkoło własnej osi, czołga-ale tylko na przedramionach. Nie mamy podporu na wyprostowanych rękach a niby na pół roczku już powinien być :/

Oglądałam zdjęcia starszego to on już w ogóle był taki bobas ogarnięty. Raczkował-siadał podpierając się rękoma. A tu jakieś lenistwo przy młodszym :D No ale wiadomo-nie ma co porównywać dzieci-tymbardziej, że młodszy z tym refluksem 3/4 dnia spędza na rękach to jak ma doskonalić swoje umiejętności.

Październik 2017 synek <3
  • Vella83 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2020, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwa, Jasiek ma 6 i pół mca i jakoś nie szaleje rozwojowo.
    Z pleców na brzuch sprawnie, na brzuchu ładnie leży i długo, obraca się wokół własnej osi, ale nie pełza jeszcze, przynajmniej nie zauważyłam. Może mikro ruchy..na brzuchu pływa czyli rączki i nóżki w powietrzu i się kołysze.
    Chwyta zabawki, mniejsze przedmioty, bawi się nimi, trzyma głowę, siedzi na kolanach w foteliku ale sam nie próbuje siadać, a ja ciągać go do siadania nie chce.
    Od kilku dni wkłada palec od nogi do buzi.
    Tyle z umiejętności rozwojowych😊

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • Vella83 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2020, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syn koleżanki, ma tyle samo co Jasiek, usiadł sam dzień przed skończonym 6 mcem..każdy w swoim czasie. Ja jestem spokojna.

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • lipa Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2020, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój to samo, obroty, pełzanie wokół własnej osi, owszem ramiona pięknie prostuje i wysoko, ale do jakiegoś ruchu postępowego tu jeszcze daleko.

age.png
  • Ewi28 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2020, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez obroty elegancko, okreca się wokół własnej osi, lubi nawet na brzuszku leżeć, ładnie łapie zabawki w raczki i sie nimi bawi, lubi książeczki oglądać i je jeść :D, w łóżeczku lata jak szalona, próbuje coś kombinować z siadaniem ale narazie nie może bo fizjo zabroniła bo moja ma dopiero 5,5 mca korygowanego. Wiec mimo że wcześniak widzę że leci równo z rówieśnikami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2020, 13:29

l22nt5odvbtc685m.png
    qb3ckqi1trijedhi.png
  • Ewi28 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2020, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i je juz wieksze kawałki, trzymam ją na kolanach wtedy.

l22nt5odvbtc685m.png
    qb3ckqi1trijedhi.png
  • Vella83 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2020, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Świetnie że nasze dzieci rosną i są zdrowe/rok temu czekałam na wyniki testu NACE i było to bardzo trudne dla mnie. Okropnie się bałam. Teraz jak patrzę na jaska to jest to cud, akceptuje go we wszystkim i odczuwam rozkosz macierzyństwa.
    Dziś zrobiłam coś czego dawno nie robiłam, poszłam na drzemkę w ciągu dnia razem z dzieckiem😉
    A potem na obiad zjadł dorsza, a teraz na kolację kanapkę z maslem, białym serkiem i szczypiorkiem. Zjadł, to może duże słowo ale wymemlal, zlizal to co się dało.
    Jak tam u Was powroty do pracy? Ktoś się szykuje?

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • Ewi28 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2020, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w grudniu

l22nt5odvbtc685m.png
    qb3ckqi1trijedhi.png
  • Kropeczka1986 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez powoli rozszerzamy ale zupełnie sie nie spieszę ze względu na refluks - niestety jak zaczęłam w 5 miesiącu za porada lekarza to zaliczyliśmy falstart - mocniejsze ulewania... teraz zamiast słoiczków gotowałam mu ziemniaka, batata i dziś weszła dynia - 3 dni każde warzywo... później owoce. Tera idzie znacznie lepiej... jesteśmy nadal na pepti ale już na 2:)
    Co do rozwoju to Piotruś obraca się z brzuszka na plecki już dawno ogólnie to nie chce wogole leżeć na plecachbo odrazu obrót - niestety utrwalił sobie obrót tylko w lewo i w środę mamy fizjo która sprawdzi czy wszystko ok... kreci się tez wkoło, od tygodnia ładuje stopy do buzi ;) podnosi się tez wysoko na przedramionach ale póki co nie porusza się w przód :)
    Ostatnio był wazony na szczepieniu dwa tyg temu - 4 dni przed skończeniem pół roku waga wynosiła 9,19 kg... moja kluseczka 🙈

Nasz mały cudzie trwaj...<3

mhsvpx9ik2z006il.png

• Emisia Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny,
    Czy Wasze bobasy już gugają? Chodzi mi o sylaby: Gaga, dada, gugu, wawa itp.
    Nasz Bąbel cały czas tylko popiskuje, puszcza banki albo wydaje takie gardłowe dźwięki.

2 Aniołki (*)(*) - zawsze w naszych sercach ♥️
    Dziewczynka 🌷🌷🌷
    3jvzvcqgwpeazvhq.png
  • kasiaa126 Ekspertka

Wysłany: 7 lipca 2020, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Mój maluszek guga, piszczyjak szalony, a najkomiczniej to wygląda jak mu podaję jedzenie łyżeczką, zupełnie jakby chciał mnie poganiać :)
    Choć obroty i pełzanie to codzienne atrakcje czekamy aż opanuje siedzenie. Jedyne co mnie zastanawia to gdzie te ząbki bo od miesiąca widać jak mu dokuczają dziąsła, a ząbka nie widać ni w ząb :)

• Mini89 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie!
    Jestem czytam na bieżąco, ale nie mam kiedy napisać... czasu na wszystko brak.
    U nas 6tyg leci w całości! Od 4msc mala się obraca, od kilku dni doszły obroty też z brzucha na plecy. Od tygodnia mała kleczy na czworakach i ruchy przód tyl śmiesznie to wygląda :p z gugania tylko czasem wyrwie się ma ma A tak to pluje się:p po wizytach lekarskich narazie nic nie robimy, delikatna pielęgnacja i leczenie gipsem w razie złamań. Mamy 6300 nosimy 68 rozmiar :p z jedzeniem cienko... Od miesiąca daję po ciutce ale ciągle odruch wymiotny. Dziś pierwszy raz sama buzie otworzyła i zjadła łyżkę zupy. Może będzie lepiej ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2020, 20:10

ex2buay3h02dl23a.png
  • Ewi28 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzis bylismy wazeni i mierzeni. Równo 9 kg i 75 cm. Ubranka 80 nosimy.i najlepsze.
    W Końcu zamknela nam sie zastawka nana serduszku :) jestem happy

l22nt5odvbtc685m.png
    qb3ckqi1trijedhi.png
  • Vella83 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi28 świetna wiadomość!
    U mnie Jasiek chyba zapomniał jak się przewracać z pleców na brzuch bo jak go położę to się jakoś nie kwapi...
    Mini, twoja mała szaleje, zacznie raczkować lada moment...
    Z jedzeniem u nas rozwojowo. Śniadania i obiady bardzo ładnie. Stosuje blw, ale dziś otworzyłam sloiczek po 5 mcu, bo leżał na półce i Jasiek nawet nie spojrzał, był zdziwiony co ja mu chce dać. Jak dałam pulpecik, i warzywa to zjadł. Sam nie je, a dotyka i otwiera buźkę żeby go karmić. Jest absorbujący, mało co jestem w stanie zrobić, wbijam się w jego turbo drzemki.
    Ostatnio kilka razy musiałam wyjść na około 3 godzinki, został z tatą i super sobie poradzili:-) ale mąż powiedział że już pod koniec tęsknił.

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • Vella83 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosi rozmuar 80.

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • Mini89 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No my drobinki , ale takie będziemy ;) też jak nie śpi to trzeba mieć oczy do okola głowy, bo przemieszcza się tyłem po całej podłodze, dziś ja spod łóżeczka wyciagalam :D no u nas plecy tylko do spania. Przebieranie pampersa to walka z osmiornica obraca się A tu trza delikatnie hehe jest ciekawie

Vella83 lubi tę wiadomość

ex2buay3h02dl23a.png
  • Mini89 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2020, 14:02

ex2buay3h02dl23a.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas 8 kg i 73 cm więc też kawął babki;) Rozszerzanie diety do przodu, daje takie różne konsystencje typu grudki, kawałki, kawałki kaszy itd. BLW nie bardzo chce mała stosować, otwiera dzioba i chce by ją karmić, więc nie walczę z nią tylko idę za nią, ale nie daje gładkich papek jak mówie. Mamy wyjazd teraz, kupiłam słiczki po 9 msc by były takie ciekawsze konsystencje. Osttanio była zupa pomidorowa z kaszą jaglaną, dziś owsianka na śniadanie, ale nie weszła - za mało rozgotowałam płątki. Teraz ugotowałam jej na wieczór i mysle, że rano będzie ok.
    U nas obroty z brzucha na plecy, kręci się w koło na brzuchu, odrobinkę próbuję pełzać ale słabo. Nie raczkuje, trochę tam coś gada,piszczy, puszza bańki, śmieje się i je stopy;)

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
‹‹ 568 569 570 571 572 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ