Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › Październik 2020 ♥️
Odpowiedz

Październik 2020 ♥️

Oceń ten wątek:
  • Freja000 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aina, piszesz nieskładnie. Być może wynika to z dysgrafii? Cięzko się czyta, jeśli wypowiedź jest jednym wielkim zdaniem, bez znaków interpunkcyjnych. Po prostu. Nie atakuję, tylko wyjaśniam co miałam na myśli.
    Przyznam, ze ja nie zrozumiałam problemu z lekarzami. Współczuję stresu z oczekiwaniem na wynik. Jest tu na grupie wątek o amniopunkcji.

Baby, nie możesz pić herbaty podczas krzywej ;)

Jutro mam wizytę. Przynajmniej wyjdę z domu.

Kejti22 lubi tę wiadomość

dqprp07wzt9w07bj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nimfadorka wrote:
    A to ciekawe, ja jak byłam na badaniach krwi to byłam sama w całym laboratorium. Ale może właśnie dlatego, że byłaś prywatnie i robili wszystkie badania? Bo w szpitalu robili tylko przypadki pilne.

Jak to wygląda mniej więcej z tą krzywą cukrową?

Ja zawsze robiłam z samego rana o 7 na czczo. Pobierają pierwszą próbkę krwi, zaraz po tym wypijasz rozpuszczoną glukozę i u mnie to karzą siedzieć na korytarzu lub jak ciepło na dworzu ale chodzi o to by zbytnio się nie ruszać ( nie wiem czemu może mnie ktoś oświeci 😉) po godzinie jest drugie pobranie i po kolejnej godzinie następne.

Ja zawsze miałam dwa pobrania po obciążeniu ale są chyba też i trzy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2020, 12:19

• Wowka Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blueberry, nie ruszać się, bo ruchem przyspieszasz spalanie glukozy i szczyt glikemii po wypiciu może przypaść szybciej niż po godzinie 😊

U mnie w lab dodatkowo nie pić za dużo wody, bo woda działa obniżająco na poziom glukozy we krwi. Ale wiem, że różne laby to różne zasady 😉

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, ja dziś miałam krzywą cukrową🥴
    Odbywa się to tak jak Bluberry opisała 🙂
    W trakcie oczekiwania na pobranie krwi po 1h i 2h nie wolno jeść, pić ani się forsować.
    W laboratorium czułam się ok, chociaż przy piciu glukozy robiło mi się niedobrze ale było znośnie. Po powrocie do domu myślałam, że zejdę z tego świata 😟 zaczęło mną telepać, serce tłukło aż ciężko mi się oddychało. Zjadłam kanapkę i wypiłam sok pomarańczowy, po ok. 10min zrobiło mi się lepiej. Także polecam wziąć ze sobą do lab jakąś kanapkę, żeby zaraz po przegryźć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2020, 12:53

Freja000 lubi tę wiadomość

• edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam krzywą już dwa razy i nie wspominam tego jakoś źle. Zobaczymy jak będzie tym razem. Z tym że ja lubię słodkie więc wypicie tego nie było jakieś straszne jak dla mnie. Narazie nic mi pani doktor nawet nie wspominała, wizyta 4 maja więc myślę że na tej wizycie już powinna coś wspomnieć. Bo to się chyba jakoś w połowie ciąży robiło? Czy kiedy? Bo już nie pamiętam

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • Aina Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Temat imion....jakie macie pomysly na krotkie 4 literowe imiona
    Syn Olaf córka Maja

Te imiona przypadkiem maja ta sama liczbe liter ale w sumie to teraz juz nie pasuje trzeciemu nic długiego.

Dziewczynka podoba mi sie Zoja ale mąż sie kruszywi albo Kaja ale jest u sąsiadów

Dla chlopca nie mam pomyslu wcale

W sprawie wozka i innej wyprawki jeszczw niw mysle....trzecie dziecko byko ogromnym marzeniem mialam kzada rzecz wyprasowanw i popakowana dla chlopca i dziewczynki

Ale w dniu diagnozy corki dostałam szalu oddałam wszytskie rzeczy za darmo jednegi dnia mase zabawek markowych lozeczko ktore ra uzylismy i ogolnie kazda rzecz nawet pamiatkowe kocyki .cos we mnie peklo i zmagalam sie z depresja .

Teraz chyba dopiero przed porodem zajme sie wyprawka na wozek tez nie mam pomyslu
    .

• Kejti22 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak będzie córka co narazie jest bardziej prawdopodobne to będzie Maja/Zosia/Hania :) a jak jednak okaże się synek to Leon lub Szymek :)

• Kejti22 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja kuzynka nazwała swojego psa Zoja 🤷🏼‍♀️

• edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym chciała Alicję lub Wojtusia. Mamy już Magdalenkę:)

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • nimfadorka Przyjaciółka

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to spoko, bo tak to zrozumiałam, że pół dnia tam będę siedzieć 😝 ja dzisiaj idę na wizytę, więc może też już mi lekarz coś zleci. No i ciekawe jak z płcią, bo niby przebąkiwał, że chyba dziewczynka, ale różowych ubranek jeszcze mam nie kupować 😁

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy w domu już Jasia i Marysię... a gdyby okazało się że będzie druga córcia to mamy dylemat między Zuzią a Helenką. A jak synek to myślimy o Maćku ale syn chciał by Wojtka. Okaże się 4 maja mam nadzieję nad czym będziemy się zastanawiać 😀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2020, 13:30

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nimfadorka wrote:
    A to spoko, bo tak to zrozumiałam, że pół dnia tam będę siedzieć 😝 ja dzisiaj idę na wizytę, więc może też już mi lekarz coś zleci. No i ciekawe jak z płcią, bo niby przebąkiwał, że chyba dziewczynka, ale różowych ubranek jeszcze mam nie kupować 😁

Powodzenia 😉

nimfadorka lubi tę wiadomość

• Evoleth Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, krzywą w ciąży robi się standardowo po 25tc, chyba że jest podejrzenie cukrzycy. Jeszcze mamy trochę czasu.

Ja mam już w domu Alicję. Jeśli będzie kolejna dziewczynka, podoba mi się Sara, Klara i Kornelia, a z mniej standardowych np. Tatiana. Ale to nie przejdzie 😏
    Z chłopięcych imion mężowi podoba się Wiktor oraz Aleksander i mi w sumie też. Ale nie wyobrażam sobie jak zdrabniać Wiktora 🤔😉

Poronienie październik 2015
    Alicja marzec 2017 ❤️
    Izabela październik 2020 ❤️

• Maybelle Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2022, 22:18

2019 8tc 💔
    2020 córeczka 💗
    2022 czekamy na synka 💙
    8une43r84puaim9e.png
  • Misia78 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam dziś wyniki testu Sanco, będę miała synka:)
    Wynik jest prawidłowy, ale muszę go jeszcze wysłać do lekarza ze zdrowegeny.pl, nie widzę bowiem na tym wyniku oceny ryzyk 1:xxx, tylko przy każdym zakresie badania jest napisane - prawidłowy.
    Ufff, nie mogę uwierzyć, ze będę miała syna, bo mam już 2 córki i nie umiem tego ogarnąć na tę chwilę:)

nick nieaktualny, Maybelle, Evoleth, Paulinqa, Wowka, Freja000, nick nieaktualny, edytkaa93, baby, nick nieaktualny, Jesienna mama, Jola17a, Lajla lubią tę wiadomość

17u96iyefisxlskp.png
  • Pastelova Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aina skoro jesteś ze Śląska i zależy Ci na tej wizycie,to ja polecam z czystym sumieniem Gyncentrum. Wszystko działa normalnie, moje badania i wizyty odbywają się bez problemu.Wizyty nie są drogie,a przynajmniej nie są to pierwsi lepsi lekarze. W Rudzie Slaskiej też mialabym profesora do polecenia, ale musialabym popytać siostrę,bo to było dość dawno (jeździła tam, ponieważ też miała amniopunkcję i urodziła niepełnosprawnego syna).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2020, 13:56

ckai43r80uurljcv.png
  • Freja000 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Temat imion jest dla mnie jednym z ulubionych :D
    Tak jak Maybelle, mimo, że mieszkam w Polsce, wybieram imiona międzynarodowe. I rzadkie. I to jest problem, bo mąż się krzywi ;)
    Marzy mi się emigracja, a już na pewno dzieci namawiamy, więc nie nazwę dziecka Krzysztof albo Szczepan, bo sobie ludzie zagranicą język połamią ;)

Aina, Zoja super pasuje do tych Waszych imion. Do Olafa pasuje Eryk, oba imiona królów skandynawskich.

My na razie mamy ksywkę, ale imienia nie. I tak mam w planach zdradzić dopiero po urodzeniu. Z synem poszliśmy rodzić z jednym imieniem, a wyszliśmy z zupełnie innym, którego nie braliśmy pod uwagę. Tak chciał :) Teraz też pewnie zdamy się na los, chociaż wybieranie jest frajdą, więc coś tam mam ;)
    Dla dziewczynki miałam imię.

dqprp07wzt9w07bj.png
  • Freja000 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia78 wrote:
    Odebrałam dziś wyniki testu Sanco, będę miała synka:)
    Wynik jest prawidłowy, ale muszę go jeszcze wysłać do lekarza ze zdrowegeny.pl, nie widzę bowiem na tym wyniku oceny ryzyk 1:xxx, tylko przy każdym zakresie badania jest napisane - prawidłowy.
    Ufff, nie mogę uwierzyć, ze będę miała syna, bo mam już 2 córki i nie umiem tego ogarnąć na tę chwilę:)

Misia gratulacje!!! tez tak miałam i nic nie wysyłałam nigdzie, nie strasz...

Misia78 lubi tę wiadomość

dqprp07wzt9w07bj.png
  • baby Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha 😂 faktycznie nie mogę pić herbaty 😂 no to klops

Misia gratulacje ☺👍 faceci górą 😂✊
    Ja też tak mam w wyniku. Tak ma być pewnie. Nie kombinuj 😉

Imię? Jan Maciej. Raczej zdecydowanie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2020, 15:52

Misia78, Wowka lubią tę wiadomość

f2wl4z17a25l2zbv.png

oraz nastoletni córka i syn :)
  • Misia78 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freja, Baby - no to dobrze, dzięki! Myślałam, że to wygląda tak jak wynik pappa, np. 1:100000. A tu takie zwykłe słowo - "prawidłowy". Ufff, co za ulga coś takiego przeczytać...
    Nasze dzieci to chłopcy! I wszyscy z października, aż się nie chce wierzyć!
    Wszystko będę musiała kupić, ale rewolucja, jakbym się spodziewała pierwszego dziecka (swoją drogą fajne uczucie).

Mi się podoba Antoni i wszystkie jego zdrobnienia, podoba mi się Staś ale Stanisław już średnio, no i moim imieniem dla chłopca od zawsze był Oskar! Ale poddam ten fakt pod głosowanie, nie będę samolubna (córkom ja wybrałam imiona;). Mamy krótkie nazwisko i musimy brać pod uwagę dość długie imię, no w każdym razie nie 4 literowe - typu Adam czy Alan. Myślę że nawet Oskar jest przy naszym nazwisku za krótkie.

baby, Wowka, Freja000 lubią tę wiadomość

17u96iyefisxlskp.png
‹‹ ‹ 112 113 114 115 116 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odparzenia u niemowlaka - jak sobie z nimi radzić?

Odparzenia to częsta dolegliwość u niemowląt. Mogą pojawić się na pupie, szyi, fałdkach, pod pachami czy w pachwinach. Nie są oznaką zaniedbania – zdarzają się niemal u każdego dziecka, a ich pojawienie się nie świadczy o braku higieny. Skóra malucha jest cienka i wrażliwa, dlatego potrzebuje delikatnej pielęgnacji oraz bezpiecznych, wysokiej jakości kosmetyków, które ją ochronią i będą wspierały regenerację.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ