Październik 2020 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
Wypisałam sie o wielo i mi wszystko uciekło
Ja pieluchowałam syna od pierwszego miesiąca (wcześniej się bałam o kikut pępowinowy). Tak ogólnie miałam 3 otulaczem PUL, 2 klamerki snappi, 25 sztuk tetry.Tetry teraz się nie prasuje ( prasowanie spłaszcza włókna i zmniejsza chłonność) wystarczy pranie w 60 stopniach, proszku do białego i pełnym programie do bawełny (mamy lepsze pralki i detergenty niż w PRL-u) żeby zabić bakterie kałowe.
Pytajcie co chcecie wiedzieć, systemów jest kilka. Można używać otulaczy PUL albo wełnianych, do tego wchodzi tetra lub wkład. Można kupić pieluszki aio (all in one) czyli do otulacza już jest wszyty wkład.
Na początek dobrze jest zainwestować w rozmiar NB (newborn) niby na OS(one size) piszą że są od 3 kg ale to są bardzo duże pieluchy pasują na dziecko dopiero od 4-5 miesiąca. Po drugie takie pieluchy NB można później odsprzedać. Ja parę razy nie trafiłam z zakupem w nasze preferencje i sprzedałam te pieluchy za 65-70% ceny.
Polecam też grupę " Pieluchy wielorazowej oraz nhn" i "Pieluchy wielorazowej bez tajemnic" na FBbaby, Freja000 lubią tę wiadomość
-
A i wszystkim polecam, jeśli będziecie kupować tetrę do wyprawki do odbijania/ otulania/ do wózka to bierzcie ta o gramaturze co najmniej 140g, w sklepach wielo jest świetna tetra ale też są fajne xkko i t-tomi. Ładna, trzyma swój kształt, nie zrobi się z niej szmatką po 2ch praniach. I bawełnianą można prać nawet w 90 stopniach, natomiast bambusowa do 30-40(w wyższej temperaturze bardzo mocno się wykurcza i robią się dziury).
Misia78, baby lubią tę wiadomość
-
Soldering94 wrote:Dziewczyny, ile potrzebowała bym pieluszek wielorasowych? Co najlepiej kupić i gdzie? Teraz jak jest tydzień pieluszki wielorazowej to może dobry czas, żeby coś kupić teraz. Któraś z Was ma doświadczenie z wielopieluchowaniem od urodzenia?
Na początek rozmiar NB, około 4-5 otulaczy, 35 zmian warstwy chłonnej(tetra/wkład/prefold/ ręczniczki z Ikea)baby lubi tę wiadomość
-
Gondi, właśnie chyba nie wiem czy na początek nie bedzie to dla mnie ogromnym szokiem i dam sobie radę. Zastanawiam się czy wlasnie nie jest lepiej pominąć new born i zacząć wlasnie jak bedzie miał Ok pół roczku
napisałaś świetne rady, napewno skorzystam juz sobie zrobiłam screen, żeby nie uciekło.
-
Soldering94 wrote:Heheh, No to świetnie...jak sie wszyscy teraz rzuca na to łóżeczko to mi się już przestaje podobać. Myślałam, ze nadal jest szal na białe łóżeczka, szare dodatki...
Hehe ☺ mnie się też podoba bardzo to łóżeczko ❤ uwielbiam drewno. Nie uległam jakiś za bardzo modzie na szare i białe. Ale Anka zrobiła nam rynek 😉 możnaby rzec. Ja jeszcze nie wiem jakie łóżeczko. Nie pamiętam też czy nie mam po synku ☺ muszę sprawdzić strych -
Ja już wczoraj przeglądałam printerest, żeby szukać czegoś innego w tym stylu. Tak się wkurzyłam wiem, że to znana marka, ale nie sądziłam, że zaraz milion kobiet kupi takie łóżeczko tak jak było kiedyś z cybex, niby nikt nie znał a jak Lewa kupiła to wszystkie influencerki kupowały cybexa ;(
baby lubi tę wiadomość
-
Soldering94 wrote:Ja już wczoraj przeglądałam printerest, żeby szukać czegoś innego w tym stylu. Tak się wkurzyłam wiem, że to znana marka, ale nie sądziłam, że zaraz milion kobiet kupi takie łóżeczko tak jak było kiedyś z cybex, niby nikt nie znał a jak Lewa kupiła to wszystkie influencerki kupowały cybexa ;(
Najlepiej nie patrzeć na to co maja inni tylko kierować się tym coś nam się podoba i według nas będzie ok. Ja tak podchodzę do sprawy wózek cybex wydaje się być fajny, wyglada na porządny ale cena według mnie przesadzona, natomiast jeśli ktoś chce takie łóżeczko, czy taki wózek to dla mnie spoko 🙂 te pieluchy wielorazowe jakoś mnie kurczę nie przekonują w ogóle, obawiam się że może się u mnie nie sprawdzić ale muszę poczytać trochę o tym to może zgłębię wiedzę jak to jest
A propo łóżeczka to kupujecie ? Ja mam zamiar odrazu urządzić pokój dla córeczki ale tez na pewno zakupie chicco 4w1 które ma super opinie wszędzie i wydaje mi się mega funkcjonalny bo będzie mała mogła wszędzie stać gdzie będę chciała a poza tym ma wiele innych funkcji
https://www.empik.com/chicco-baby-hug-air-lozeczko-white-snow-4w1-chicco,p1239892370,dziecko-p?gclid=EAIaIQobChMItaCfrKzo6AIVA8AYCh3-yw2NEAQYBSABEgJqzfD_BwE&gclsrc=aw.ds
Miłej niedzieli kochane
Misia78, Sylwia Sylwia lubią tę wiadomość
-
Soldering94 wrote:Ja już wczoraj przeglądałam printerest, żeby szukać czegoś innego w tym stylu. Tak się wkurzyłam wiem, że to znana marka, ale nie sądziłam, że zaraz milion kobiet kupi takie łóżeczko tak jak było kiedyś z cybex, niby nikt nie znał a jak Lewa kupiła to wszystkie influencerki kupowały cybexa ;(
Nie zwracaj uwagi na inne osoby. Zwłaszcza obce. Co ci przeszkadza, ze w jakieś sypialni będzie takie łóżeczko;)
To jest twoj dom i nikt nie będzie ci tam zaglądał.
Ja raczej kupię najprostsze białe z Ikea. Ja będę miała 3 dziecko, wiec nie mam z tymi meblami planów przyszłościowych, bo na pewno to będzie moje ostatnie dziecko 😁 Pamietam jak szukałam, wybierałam wszystko przy pierwszym. Ma to swój urok 😊
Maybelle, baby lubią tę wiadomość
-
Co do wielo to ja chcę pominąć okres noworodkowy. Z ciekawości, na próbę kupiłam 1 otulacz i formowanki NB. Z dzieckiem poprzednim zaczęłam jakoś później. Wtedy byłam fanką kieszonek. Wydawało mi się to najprostsze. Teraz chciałabym spróbować też SIO i mieć parę AIO na wyjścia.
Nie pamiętam ile miałam kieszonek, ale dużo. Żeby nie prać co chwila to od parunastu do parudziesięciu. Jest to wydatek, więc dobrze rozłożyć. Planuję kupować co jakiś czas kieszonkę
Jeśli chodzi o łóżeczko to albo dostawne albo w ogóle. Jeszcze nie wiem...
Na pewno do końca sierpnia chcę mieć już wszystko kupione. W razie wczesnego porodu...
Wózek i fotelik jako ostatnie. Zdziwiła mnie cena fotelików
W maju kupuję komodę z przewijakiem i duperelki do tego. -
Łóżeczko też muszę kupić nowe. Woodies są polecane, koleżanki mają i chwalą 🙂 przez pierwszy około rok maleństwo będzie u nas w sypialni, dopiero później dostanie swój pokój.
Łóżeczko, jeśli ma mieć funkcję tapczanika, polecam wziąć większe 70x140, zamiast standardowej wielkości 60×120 😊 My mamy właśnie to standardowe i mogłoby być większe. Od mniej więcej pół roku syn śpi z samą barierką, bez szczebelków.
Komodę kupię zwykłą, przewijak mam stojący z Ikei i bardzo go lubiłam. Wszystko pod ręką-pieluchy, woda itp.
Ja jeszcze nic nie kupuję. Wiele rzeczy mam po synku, nie znam jeszcze płci malenstwa i dodatkowo sytuacja z szyjką mnie nie pociesza. Zabiorę się za zakupy gdzieś około lipca/sierpnia dopiero 😊 -
Wlasnie to samo mąż mi powiedział, ze przecież nikt mi tego lozeczka nie bedzie komentować i ze jemu tez sie podoba i chce to.
Wózek to patrzyliśmy mammas&pappas ocarro czarny ze srebrnymi elementami. Nie mamy schodów w domu ponieważ mamy dom parterowy dlatego jego waga nas za bardzo nie przeraża, oglądaliśmy filmiki jego funkcjonalności. Siostra miała x-landera bo musiała miec lżejszy. Wiem tylko ze 3w1 odpadają a fotelik cybexa, pewnie jakiś najbezpieczniejszy bo lubimy jeździćjesteśmy po budowie domu i mamy samochody dojazdowe, ja mały damski a mąż coupe także jeśli chodzi o wózek pewnie bedzie problem z jakim kolwiek aby sie łatwo mieścił, dopiero na przyszły rok planujemy kupić rodzinne kombi 🤗 ale wozek chcemy kupić nie dla jednego dziecka tylko planujemy od razu ze będziemy mieli jeśli bedzie nam dane więcej dzieci wiec wybieramy jakościowo dobre produkty, wozek, mebelki i ubranka tez aby były gatunkowo dobre.
Dostawkę juz zapowiedziała mi siostra, że kupi więc jakby tez będziemy mieli ale chcemy miec taki pokoik dziecięcy. -
nick nieaktualnyTrochę zazdroszczę Wam tego kupowania/ wybierania mebelków, wózków itp. ale już taka kolej rzeczy przy kolejnych dzieciach 😉 Zastanawiam się nad wózkiem, czy nie zmienić tylko gondolki bo ma plamy od słońca. Przy poprzedniej dwójce była intensywnie używana wiosną i latem. Nie podobają mi się te przebarwienia.
Edytkaa też muszę się rozejrzeć za nowym łóżkiem dla córki, będzie musiała ustąpić najmłodszemu... Bardzo podobają mi się te w stylu Montessori i ogólnie podobają mi się pokoje dziecięce w tym stylu. Latem planujmy ruszyć z urządzeniem górnej części domu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2020, 12:38