Październik 2020 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
Jagoda, nie ma magicznego środka, który wyklucza poród.
Chodzi o to, że luteina to progesteron, czyli hormon, którego zadaniem jest utrzymanie ciąży. W trzecim trymestrze spada już jego produkcja, aby doszło do porodu. Czyli luteina daje zmniejszenie ryzyka przedwczesnego porodu, ale jej dawka nie jest decydująca. Porod to znacznie więcej wahań różnych hormonów niż tylko progesteronu.
Ale skoro jest w porządku, moja szyjka się trzyma, to będę chciała zejść z dodatkowych hormonów. Jutro osiągnę swój cel-34 tydzień. Za kolejne 3/4 mam zamiar urodzić 😄Misia78 lubi tę wiadomość
-
A mnie dziś brzuch bardziej boli. A nic nie robię więcej. Wstanę to wc, trochę z synem w łóżku się powygłupiam czy zajrzę do kuchni jak tam obiadek i tyle. Ko mąż przyniósł gondolę i fotelik. Okazuje sięże fotelik fajnie się cały rozebrał a w godoli budę będzie trzeba ręcznie wyprać i ten materiał co jest na zewnątrz kawałek vo środek cały bez problemu się wypina więc wrzucę też w pralkę
-
Mi też to forum od wczoraj coś szaleje.
Ja w tym tygodniu też prałam gondole i fotelik i tak samo jak ty Jagoda nie mogłam tej budy z gondoli do końca pościągać. Resztę prałam w pralce i fajnie dało radę. A wózek wsadziłam do wanny i wyszorowałam.
17.08.2018 M<33
09.10.2020 A<33
-
My mamy prysznic więc będzie problem. Ale to najwyżej jak jutro będę się dobrze czuła to wezmę gabkę i miskę i wyszoruję tą budę. Dziś nawet się za to nie biorę bo mam wrażenie że mi krocze wyrwie. Masakryczny ból. Przy każdej zmianie pozycji. Jedynie jak siedzę i sięjie ruszam to nie boli ale jak leżę i chcę zmienić pozycję, czy jak idę do wc albo jak tylko stoję to nie daję rady już. Nie wiem czy coś się dzieje czy to normalne na tym etapie ciąży...
-
Wowka, prowadze tryb księżnej, ale nie do końca czyli np. Gotuje jakos niewymyślnie,sprzątam sobie raz w tygodniu już nie częściej:p większość dnia przesiedzę i w zasadzie tyle. Wciąż brakuje mi wędrówek autem do rodzinki,ale trudno 🤷♀️ czytalam artykuły,ze tak naprawde lezenie w ciąży nie oddala nas od wizji wcześniejszego porodu. Raczej oszczędzanie sie typu nie dźwigasz 15 kg, ubijasz masła i zbierasz ziemniaki w polu😂
Pozatym dalej nie spakowałam torby do porodu. Kompletuje,zamawiam, ale dalej ciągle mi czegoś brak i tak się odwleka. Az wstyd w mojej sytyacji naprawde🤦♀️ -
Jagoda ja nie jestem lekarzem. Mowie po prostu to, co czytam i mam tu na mysli artykuły naukowe, nie wikipedię :p a ilu lekarzy, tyle nauk i praktyk. Mysle,ze decyduje jednak doktor do którego masz zaufanie. Mi np. W dniu pobytu w szpitalu zalecono spoczynkowy tryb życia,ale nie lezenie 24/h na dobę. Moja lekarka mowila wiecej lezec jak robić,a ja to wyposrodkowuje i narazie dotrwałam dotąd. Aczkolwiek mowie o sobie i dotyczy to tylko mnie, nie ze polecam nieleżenie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2020, 17:28
-
U mnie w szpitalu mówili oszczedny tryb życia. Bez biegania, dźwigania itd a moja gin powiedziała leżenie i tak też wpisała w kartę ciąży
-
nick nieaktualnyDziś wizyta 😊 niecałe 2600g Szczęścia 💪🏼 szyjka 4,6.. i co raz bardziej mam się nastawiać na wywołanie w 38tc... waga i wymiary sporo do przodu, ale decyzja zapadnie 11.09...
Kiedy macie odstawić magnez? Mówią coś? Mi kazał po 34. I nie wiem czy to nie za szybko?
GBS pobrany i leży w lodowce. Jutro lecę z tym do Diagnostyki, bo średnio mi to między półkami wyglada 😂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2020, 18:43
Maybelle, Jola17a, Wowka, Natalii, Bluberry, Sylwia Sylwia, Evoleth lubią tę wiadomość
-
Jagoda_ każdy przypadek jest inny i myślę, że lekarz prowadzący najlepiej wie jak powinnaś dalej postępować. Uważaj na siebie i dbaj o maluszka w brzuszku. Mi przy skracaniu szyjki powiedział, że sama powinnam wiedzieć ile mogę zrobić. Poleguje ale nie leżę zupełnie plackiem bo nie jestem w stanie.
-
Emka31 wrote:Dziś wizyta 😊 niecałe 2600g Szczęścia 💪🏼 szyjka 4,6.. i co raz bardziej mam się nastawiać na wywołanie w 38tc... waga i wymiary sporo do przodu, ale decyzja zapadnie 11.09...
Kiedy macie odstawić magnez? Mówią coś? Mi kazał po 34. I nie wiem czy to nie za szybko?
GBS pobrany i leży w lodowce. Jutro lecę z tym do Diagnostyki, bo średnio mi to między półkami wyglada 😂
Ty masz 33 tydzień i 2600 kg ? Wow. Duża dzidzia. U mnie GBS dopiero w 35 tyg. Sama zapomnialam dopytać o mqgnez, ale myślę,że u mnie z odstawieniem luteiny pójdzie też w parze magnez wlasnie🤔fajna fotka✌😁❤Emka31 lubi tę wiadomość
-
Emka super dzidziuś. Ale jak tak rośnie to się nie dziwię że chcą wywołać w 38tc. Zastanawiam się czy u mnie nie okaże sie duża dzidzia ale to zobaczę w poniedziałek rano co mi powie lekarz na usg prenatalnym, na ile on tą wagę wyliczy. Jak powie więcej niż 1800g to będzie oznaczało że koja córcia będzie większa od syna 🤣 a podobno dziewczynki są drobniejsze i mniejsze. No ale już w środę byłam w szoku jak moja gin powiedziała 1950g oby nie była taka ogromna chyba że naprawdę wcześniej planuje wyjść 🤣
Emka31 lubi tę wiadomość
-
Według ksiązki o witaminach w ciąży w ogóle nie trzeba odstawiać magnezu. On nie powstrzymuje porodu. Mogę doczytać. Ja nie odstawiam nic. Nawet mi szkoda, że nie mogę zabrać do szpitala witamin, bo za duzo ich mam
wezmę tylko witaminę C. bo to bardzo ważne akurat.
A wczoraj byłam na terapii czaszkowo krzyżowej. Chodziłam już wcześniej, więc znam tą panią i odpłynęłam po minucie. Super się zrelaksowałam. Pójdę jeszcze jak już mnie szkoła wkurzy.
Poprasowałam i jestem w trakcie pakowania... ale przecież niektóre rzeczy to w ostatniej chwili, nie? Czy kupujecie specjalnie szczoteczki do zębów i pastę?
A majtek to ile sztuk? Poprałam te siatkowe i wzięłam wszystkieczyli z 8 czy 10 ich tam jest...
Emka31 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPastelova wrote:Ty masz 33 tydzień i 2600 kg ? Wow. Duża dzidzia. U mnie GBS dopiero w 35 tyg. Sama zapomnialam dopytać o mqgnez, ale myślę,że u mnie z odstawieniem luteiny pójdzie też w parze magnez wlasnie🤔fajna fotka✌😁❤
Jak widziałam dziś na ekranie, jak mierzy i pojawia się 36tc, a raz nawet 37tc, to aż mi się duszno zrobiło 🙈 ale taka tendencja, więc mega szoku nie ma 🤗 -
nick nieaktualnyFreja000 wrote:Według ksiązki o witaminach w ciąży w ogóle nie trzeba odstawiać magnezu. On nie powstrzymuje porodu. Mogę doczytać. Ja nie odstawiam nic. Nawet mi szkoda, że nie mogę zabrać do szpitala witamin, bo za duzo ich mam
wezmę tylko witaminę C. bo to bardzo ważne akurat.
A wczoraj byłam na terapii czaszkowo krzyżowej. Chodziłam już wcześniej, więc znam tą panią i odpłynęłam po minucie. Super się zrelaksowałam. Pójdę jeszcze jak już mnie szkoła wkurzy.
Poprasowałam i jestem w trakcie pakowania... ale przecież niektóre rzeczy to w ostatniej chwili, nie? Czy kupujecie specjalnie szczoteczki do zębów i pastę?
A majtek to ile sztuk? Poprałam te siatkowe i wzięłam wszystkieczyli z 8 czy 10 ich tam jest...
Kupiłam dodatkową szczoteczkę i pastę,i wszystko, co szpitalne, wyrzucam. Mam schize z bakteriami z takich miejsc. Nawet laczki wyrzucę.. 🤪
Ale dzidziusiowe ciuszki nie ruszone... ciagle przekładam to pranie..Freja000 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMisia78 wrote:Freja - Michalina
dobrze z baby pamiętałyście:)
Mi tez bardzo gorąco. Wszyscy na długi rękaw chodzą a ja zipie. Mam na razie plus 9 kg, wiec to nie wina wagi a hormonów chyba🧐 -
Freja ja właściwie to kupie sobie szczoteczkę bo i tak miałam ją wymienić. A pastę kupiłan ale taką mniejszą
Freja000 lubi tę wiadomość