Październik 2020 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
To prawda, ten pierwszy czas z noworodkiem jest bardzo trudny. Nie ma co koloryzować, że to same zachwyty różową pupcią i słodkimi stópkami. Nope. Połóg to krew, pot i łzy. Trzeba sobie pozwolić na wszystkie emocje, a płacz i słabość jest jak najbardziej ok.
U mnie po drugim porodzie to już przebiega znacznie łagodniej. Nie wiem czy to dlatego, że tym razem była cesarka, czy po prostu jestem bardziej otrzaskana z dzieckiem. Fizycznie i emocjonalnie czuję się już dobrze. Doskwiera mi zmęczenie i ciągły brak czasu. To żąglowanie zadaniami przy niemowlaku i starszym dziecku, ogarnianie domu, a jeszcze o siebie trzeba zadbać i o mężu nie zapomnieć. To jest teraz dla mnie ciężkie.
U nas wczoraj zmiana dekoracji. Długie usypianie, gdzie do tej pory odpływała szybko przy cycu. A potem zaskakująco dobra noc. Pierwsza pobudka dopiero o drugiej,a potem jakoś po czwartej i lulu do ósmej. Wiem, że to się jeszcze zmieni 15 razy ale cieszę się że Iza w ogóle tak potrafi👍
Codziennie obserwuję jej główkę, no i po tej nocy wyszła ciemieniucha. Czyli od dziś smarowanie i wyczesywanie.
Poronienie październik 2015
Alicja marzec 2017 ❤️
Izabela październik 2020 ❤️
-
Agusia ja mam w kroplach . Przytrzymuje buzienke o policzki , robię taki dziubek i wkraplam po 4 w odstępach. Mąż mówi że on by tak nie zrobił ale ja to tak delikatnie że nawet się nie kapuje że jej to robię .
Jagodazdw92 lubi tę wiadomość
Sebastian 2007-09-11, Sara 2010-07-04
2 aniołki 7 tydz. [*]2012,10 tydz.[*]2013.
Sylwia 2017-04-01, Zosia 2020-10-25
-
Ja wczoraj pierwszy raz zamotałam małą w chustę i z godzine z nią chodzilam bo miałam troche roboty. W nocy też co półtorej do dwóch godzin jedzenie. A przylapalam sie na tym że nie zawsze wstaje ją przewinąć 😭 ostatnio karmimy sie w nocy na leżąco i w ogóle ostatnie dni zaczęłam ją przewijać jak już nakarmię i odbije bo wtedy tak nie ryczy a jak w nocy to wiadomo sie przyśnie z dzidzią
Kobietki kochane placzcie i piszcie co Wam lezy na serduchach wiem jak to jest. Pamiętam jak ja plakałam tylko dlatego że chciałam syna piersią karmić a kazali mi go dokarmiać mm i nie chciał później już praktycznie wcale cyca. Wyrzucalam sobie że co ze mnie za matka dlatego teraz bylam taka zdeterminowana i prawie na doktórę w szpitalu nakrzyczalam że nie zgadzam się na mm. A z mężem jak się kłóciłam po porodzie synka to masakra. Teraz przy córce to dzień do nocy. Pomimo tych wstawań i że dwójka i mała różnica wieku to mimo wszystko jestem mniej zmęczona i bardziej ogarnieta niż jak synek był malutki wiec was rozumiem. Na szczęście nie wiem co do baby blues bo nie doświadczylam tego.
Agusia kropelki to ja jedna ręką lapie za pyszczek tak że ma buźkę otwartą i nie rusza główką. Wiadomo delikatnie bo to maluszek ale u mnie sie sprawdza. A ja wit D mam z pompką więc tylko wsówam do buźki naciskam raz i już. Fajna sprawa. Bardzo wygodne to. Z synem tez na poczatku tabletki wyciskalam ale połowa na palcach zostawała i babka w aptece mi pokazala z pompka i już tylko z pompka kupowalam. Byla na początek 400 a jak mial pół roku to na 600 przeszliśmy. A teraz juz nie mam problemu. Ale malej z pompką odrazu kupiłam."Apo D3" krople pisz. Jestem z tego bardzo zadowolona -
U nas noc ciężka i dzień też się taki zapowiada... Mały całą noc nie chciał jeść. O 20 zaczęłam karmić, wydoił wszystko z cyców i wkurzał się że nie leci więcej. Daliśmy butle i zaczął się armagedon. Płacz, wypluwanie itp. koniec końców nie zjadł nic. Całą noc nie mogłam go przystawić, nie chciał ssać, zjadł trochę odciagnietego mleka i potem znowu nic. Teraz to samo tylko nawet odciagnietego już nie chce, a jak już coś przełomie to zwraca... obawiam się że jak tak dalej pójdzie wieczorem znowu wylądujemy w szpitalu.
Dziewczyny które walczą z refluksem, jak wasze maluchy jadły? U nas widać że wsxydtko się cofa i podrażnia. Nie wiem już co robić...a wczoraj było tak fajnie...cały dzień kp bez mm i musiało się popsuć...
2015 r. - Rozpoczęcie starań, oligozoospermia ekstremalna - Novum, od 2019 Macierzyństwo,
17.12.2019 r. ICSI, punkcja
16.01.2020 r. Crio Blastusia 3.1.1.
6 dpt - bhcg 16,2
25 dpt jest ♥️
Mamy jeszcze❄️❄️❄️ 3.1.2., 4.1.1., 4.2.3. -
nick nieaktualny
-
A ja na razie odstawiłam witaminę D, żeby zobaczyć czy to pomoże na brzuszek. Miałam te kapsułki, faktycznie połowa tego wypływała z buzi. Myślałam że zmienię na Vigantol, ale jak piszecie o tej pompce, to chyba zapytam w aptece.
A w ogóle to ja sama biorę witaminę D w dużej dawce, 4000 jedn.,podobno 10% przechodzi do mleka matki.Poronienie październik 2015
Alicja marzec 2017 ❤️
Izabela październik 2020 ❤️
-
Dziękuję dziewczynki 🙂 od razu trochę lepiej jak się wie, że większość tak ma ♥️ u mnie to i tak przez pierwsze trzy tygodnie był mąż. Gdyby nie to to bym chyba z głodu padła. Nie wyobrażam sobie żeby jeszcze jego nie było... Ja w zasadzie nic nie robię poza siedzeniem z małą. Mąż robi zakupy, obiady, przygotowuje mi śniadanie nawet. Czasem jak mała zaśnie to zrobię pranie, albo coś przetre. Tym bardziej nie wiem jak Wy coś więcej ogarniacie. Albo jeszcze jedno dziecko 😱 kosmos.
Też bardzo przeżywalam karmienie piersią na początku, bo tez mi nie szło. Albo i szło, tylko w szpitalu kazali dokarmiać, ja nie wiedziałam co i jak, mała płakała, więc też sobie wyrzucałam, że nawet dziecka nakarmić nie mogę, że jestem jakaś wybrakowana. Ja mam ogólnie problem z samooceną i wszystko biorę do siebie i na siebie, więc potrafiłam wyć histerycznie.
Raz w nocy też nie zmieniam pieluchy 🤭 też najpierw karmie potem zmieniam a potem ewentualnie dokarmiam. Ale jak zaśnie to nie ruszam 😁
Witaminę D też mam w sprayu więc bez problemu. Ale daje jej jeszcze delicol i dicoflor w kroplach, więc też przytrzymuje buźkę. To jest słodkie niestety ale jej smakuje więc przyjmuje chętnie. Ale i tak często jest cała buzia w tych kroplach.
Sylwia a układasz synka trochę wyżej główka? Do jedzenia, do spania, itd? Podobno pomaga.
Moja dziwnie śpi w nocy. Lekki, jęczy, macha kończynami, ja się budzę ale widzę że ona nie... Oczy ma zamknięte tylko tak się trzepie. Po chwili przestaje i znowu zaczyna. Śpi to śpi, też nie ruszam i czekam aż otworzy oczy, ale ciekawe to.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2020, 09:51
-
Nasz noc tez do kitu, mala jakby jakis przeskok miala. Wyssala oba cyce, butle w ruch, plus woda, budzila sie praktycznie co rowna godzine, dzieki czemu mamusia nie miala dzis snu.
Od rana cd. Niespokojna, jakby nie potrzebowala spac.
Przy porannej zmianie pieluchy jak zobaczylam ze kikut pepuszka wisi na wlosku to prawie zemdlalam. Jejuuu jak to jest... Obcemu zrobie zastrzyk, opatrze odlezyne itd itp a wlasnemu dziecku boje sie zapuścić wode morska do nosa albo pielegnowac pępuszek. Masakra! Przylozylam jalowy gazik i zobaczymy...
My mamy wit. D z aplikatorem, ale wpuszczam zawartość do mleka w butli, bo trzymam wit w lodowce, wiec nie widze jakos dawania malej bezposrenio do buzki.
40 lat, starania od V/2018 SALVE Łódź
niedrożny prawy jajowód; histeroskopia w XII/18
AMH 1,38; lewy jajnik torbiel endo.;
1 punkcja 05.19 3 jajeczka ❄2 punkcja 06.19 1 jajeczko❄3 punkcja 07.19 5 jajeczek. Z 9 szt.
7 zapłodnionych przestało się rozwijac. W 5 i 6 dobie brak blastek 😢
A.K. X/19 4 blastki ❄️❄️❄️❄️
⚠️XII/19 polip. I/20 histero.
7II/20 4AA podane. 🍀
10dpt Beta 427
13dpt Beta 2173
14dpt USG jest kropek
35dpt 13.03.❤️ 7t.6d.
39dpt ❤️ ma 2cm
Serce się raduje, dzidzia zdrowa. Dziewczynka 🎠💗 Spotkamy się w październiku 👨👩👧29.10.2020 Laurunia ❤️
CC w Salve. Polecam!
Nie bedzie staran z pomocą med.o rodzeństwo. -
Maybelle u mnie z prawej też bez problemu a lewa mnie boli. Jak by mała źle łapała albo nie wiem ale boli na poczatkua jak już chwilę ssie to jest ok. I tak mam od początku a łapie obie piersi tak samo.
Ktoraś korzysta z aplikacji do karmienia? Ja teraz spojrzalam to wychodzi mi 12 karmień na dobę raz było 7 a tak cały czas 12 no i raz 13. Masakra a dziś juz mam 7. I znowu płacze. Ja sie pochlastam dziś -
Ja korzystam z apki Karmienie, nie musze zaprzatac pamieci, a mózg i tak przeciazony.
U mnie podobnie, lewa piers super, prawa ma jakas dziwna brodawke i otoczke, mala zawsze ma problem zeby zalapac. Podobno kobiece piersi sa asymetryczne i to norma.
40 lat, starania od V/2018 SALVE Łódź
niedrożny prawy jajowód; histeroskopia w XII/18
AMH 1,38; lewy jajnik torbiel endo.;
1 punkcja 05.19 3 jajeczka ❄2 punkcja 06.19 1 jajeczko❄3 punkcja 07.19 5 jajeczek. Z 9 szt.
7 zapłodnionych przestało się rozwijac. W 5 i 6 dobie brak blastek 😢
A.K. X/19 4 blastki ❄️❄️❄️❄️
⚠️XII/19 polip. I/20 histero.
7II/20 4AA podane. 🍀
10dpt Beta 427
13dpt Beta 2173
14dpt USG jest kropek
35dpt 13.03.❤️ 7t.6d.
39dpt ❤️ ma 2cm
Serce się raduje, dzidzia zdrowa. Dziewczynka 🎠💗 Spotkamy się w październiku 👨👩👧29.10.2020 Laurunia ❤️
CC w Salve. Polecam!
Nie bedzie staran z pomocą med.o rodzeństwo. -
No ja tez próbuje dawać ta witaminie przytrzymując buzie ale on się wtedy tak wkurza ze szok... i macha głową🙈 muszę poćwiczyć hihi
Nie mogę się zdecydować który śpiworek kupić 🙈 masakra nigdy nie byłam tak niezdecydowana.
Mój z obu cycków je tak samo. Apki nie używam. Najpierw stosowałam gumę na rękę, a teraz wysylam staremu wiadomość kp ze prawą karmie lub kl że lewą🙈😜😜 dzieki temu wiem o której godzinie i która cycka hihihi
Mój dziś tez marudny, jadłam obiad na szybko bujając go bo ryczał 🥴
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2020, 14:08
[link=https://www.suwaczki.com/][/link] -
Witam się 😁 My witaminę D odstawiliśmy do 3miesiaca z polecenia położnej. Bianka ma kolki a witamina D dodatkowo ja potęgowała. Dziewczyny ile śpią Wasze miesięczne dzieci bo się zastanawiam czy moja nie za mało... Jeszcze z 2tygodnie temu Bianka po karmieniu mail jakaś 1_1,5h aktywności po czym zasypiała i budziła się na mleko. Teraz budzi się np. o 8 do 11-12 nie śpi. Po długim lulaniu usypia i śpi w zależności do 3h później to już wielką loteria albo śpi w drzemkach po 15_20minut a od około 18-19 mamy kolki do 23. Czy ona nie powinna więcej spać? Coś mało mi się wydaje. A usypiane jej to istna mordenga bo niby śpi ale jak próbuję odłożyć to się budzi z krzykiem. Nocne zasypianie też okupowane wielkim płaczem 😱 Niby moje drugie dziecko a szczerze czuje się jakoś dziwnie zagubiona ☹️
-
nick nieaktualnyJola,a oo co wlasciwie ta woda?
Dzisiaj Hafija dodała fajny post na temat pojemności piersi, niektóre są bardziej pojemne i wysyarcza 8-10 karmien na dobę, a niektóre mniej i wlasnie 12 plus. Ale to nie ma nic wspólnego z ilością mleka, przekłada się po prostu na ilość karmien, taki urok. Dodała post na ten temat na swoim blogu. -
Nimfadorka, ukkldam małego wyżej. Już próbowaliśmy wszystkiego 😔
Dzisiaj znowu wymioty, w nocy przestał jeść, cofało go nawet po smoczku...więc znowu wylądowaliśmy na oddziale i już leja się kroplówki...
2015 r. - Rozpoczęcie starań, oligozoospermia ekstremalna - Novum, od 2019 Macierzyństwo,
17.12.2019 r. ICSI, punkcja
16.01.2020 r. Crio Blastusia 3.1.1.
6 dpt - bhcg 16,2
25 dpt jest ♥️
Mamy jeszcze❄️❄️❄️ 3.1.2., 4.1.1., 4.2.3.