Październik 2020 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja teraz używam pampers premium cafe, ale tylko dlatego że dostaliśmy od znajomych 8 paczek. Nie jestem z nich zadowolona, wydaje mi się że przesiąkają szybko i po kupie kleją się do pupy. Wcześniej używałam happy z Belli i były super. Jak tylko wykoncze te Pampersy i Dady (też dostaliśmy) to wracam do Happy, no chyba że te biedronkowe sprawdzą się.
Ja też ciągle jestem usikana albo ukupana. Choć sik nauczyłam się przewidywać 😁 mały ma rozrzut talii że potrafi na pół pokoju wystrzelić.🙈
U nas dzisiaj przedziwna diagnoza: mały jest przekarmiony dlatego wymiotuje i ulewa🤷 ale jak skoro on z piersi je po max 10 min, częściej po 6-7 czasem 3 min co 3 h,często nie chce w ogole wtedy wchodzi butla ale nie zjada książkowych 120 ml tylko czasem uda mu się 90,a ostatnio to najczęściej 30-60 ml. A potrafi nie jeść w ogóle przez 15 godzin tak jak wczoraj...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2020, 11:14
2015 r. - Rozpoczęcie starań, oligozoospermia ekstremalna - Novum, od 2019 Macierzyństwo,
17.12.2019 r. ICSI, punkcja
16.01.2020 r. Crio Blastusia 3.1.1.
6 dpt - bhcg 16,2
25 dpt jest ♥️
Mamy jeszcze❄️❄️❄️ 3.1.2., 4.1.1., 4.2.3. -
Sylwia to ja też jestem w szoku. Ale może faktycznie te 6-7 miuut mu wystarcza. Może nie dokarmiaj go mm. I zobaczysz jak bedzie przybierał. Po porostu karm go na rządanie samymi piersiami i po tygodniu go kontrolnie zważ i wtedy zobaczysz czy przybrał. Może faktycznie ma żołądek zawalony i przez to tak się dzieje. A te kroplówki też go zapychają. Pobądź z nim na samej piersi i kontroluj wagę taka moja rada. Ja też się martwiłam ze mała ulewa że za mało je a ona pieknie przybierała.
-
Jagodazdw92 wrote:Sylwia to ja też jestem w szoku. Ale może faktycznie te 6-7 miuut mu wystarcza. Może nie dokarmiaj go mm. I zobaczysz jak bedzie przybierał. Po porostu karm go na rządanie samymi piersiami i po tygodniu go kontrolnie zważ i wtedy zobaczysz czy przybrał. Może faktycznie ma żołądek zawalony i przez to tak się dzieje. A te kroplówki też go zapychają. Pobądź z nim na samej piersi i kontroluj wagę taka moja rada. Ja też się martwiłam ze mała ulewa że za mało je a ona pieknie przybierała.
Ta diagnoza nie byłaby wcale zła gdybym nie wiedziała ile nas czasu i nerwów kosztuje każde karmienie, a przecież on czasem w ogóle nie chce jeść ani piersi ani butli.🤷Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2020, 13:10
2015 r. - Rozpoczęcie starań, oligozoospermia ekstremalna - Novum, od 2019 Macierzyństwo,
6 dpt - bhcg 16,2
25 dpt jest ♥️
Pociesze Was dziewczęta, bo ja zdaje się parę stron temu przechodziłam to samo. Darła się przy piersi z tydzień chyba, różne problemy i choroby już jej wymyśliłam, z tym że mam za mało pokarmu też już myślałam, z resztą wspierana w tej głupocie przez pediatrę 🤦 Ale powtarzam, jak przybiera na wadze i kupy są to jest dobrze. Przejdzie im. Moja wczoraj to istny aniołek. Ładnie jadła, ładnie spała, prawie nic nie płakała. No nie to dziecko. I tu się zgodzę że matka musi się martwić, bo ja już się zaczęłam zastanawiać co ona taka spokojna. Może siły nie ma z głodu 🤪 dzisiaj trochę powarczala na piers, ale generalnie też jest spokojna tfu tfu odpukac 😁
Maybelle widzę w stopce że Twoja córka ma trzy tygodnie, to tak jak moja jak zaczęła robić dramę, więc może to ten sam etap 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2020, 13:36
-
U mnie też ciężka nocka była, bo mały jak obudził się do karmienia o 1:30 to usnął dopiero o 5...teraz odsypia i znowu da mi w kość w nocy.
Nimfadorka to ja na pierwszej wizycie położnej uslyszalam, że skoro raz dziecko dostało butelkę w szpitalu to już nie będę karmić piersią w ogóle, dała mi tydzień (karmienia mieszanego) a później to już tylko mm, bo ja i tak mleka nie mam. Może dużo go nie ma i nie tryska z cyca jak z fontanny ale skoro cokolwiek leci to szansa jest. Od soboty widzę poprawę z pokarmem i obym nie zapeszyła. Dzisiaj np pierwszy raz widziałam jak mleko samo leci i nie trzeba ściskać i ugniatać cyca żeby kapnela kropelka. Co prawda to trwało tylko chwilę i zdarzyło się jeden raz ale ileż radości mi to sprawiło 😁
Z tym zamartwianiem to tak już jest..a to zje za duzo, a to za mało, to nie było kupki, to znowu za dużo kupek 🙆Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2020, 14:15
6 dpt - bhcg 16,2
25 dpt jest ♥️
Sylwia, no co za położna Ci się trafiła 😟 Nie słuchaj. Leżałam w szpitalu z mamą wczesniaka, który był dokarmianiu butelką, zarówno mlekiem matki, jak i specjalnymi odżywkami. Tam wszystkie położne wspierały tę dziewczynę w karmieniu piersią i tak jej doradzały żeby całkowicie przeszła na kp. Wszystko jest możliwe, raz podana butla niczego nie przekreśla.
Wy jeszcze w szpitalu?
Oj, u mnie dziś ciężki dzień, noc w sumie też. Zauważyłam że Iza ma mniej więcej na przemian okresy kiedy dużo wisi na piersi i takie, kiedy dużo śpi. Wczoraj był ten lepszy dzień. Ale już wieczorem zaczęło się nerwowe wiszenie na cycu, potem noc z pobudkami i kupami, a dziś też ciągle przy piersi. Może jutro trochę mi odpuści😉
Również zaczęła się denerwować przy cycu, co jest dla mnie nowością bo zawsze się wyciszała i ładnie jadła. Aż kupiłam sobie Femaltiker, bo nie wiem o co chodzi.
Czy któraś z Was była już na bioderkach?
My byliśmy dzisiaj. Pan doktor stwierdził że małej prawe biodro leci trochę do środka. Zalecił wkładanie złożonej na grubo flanelowej pieluchy między pampersa a bodziak na noc. Spanie tylko na wznak i dużo leżenia na brzuszku. Kontrola za 6 tygodni. Mam nadzieję że się poprawi. Przyznaję że czasem kładłam ją na bokach, bo mi ulewała.Poronienie październik 2015
Alicja marzec 2017 ❤️
Izabela październik 2020 ❤️
-
Evoleth ja też kładę na bokach bo ulewa. I już widzę że główka spłaszcza się po obu stronach 😔 mam też wrażenie że jedna nóżka ucieka do środka. My mieliśmy mieć bioderka w tym tygodniu no ale musiałam odwołać bo nadal jesteśmy w szpitalu.
Zastanawia mnie to szerokie pieluchowanie. Na stronie, mamafizjoterapeuta jest to mocno krytykowane jako przestarzała metoda ograniczająca swobodę ruchów 🤷
6 dpt - bhcg 16,2
25 dpt jest ♥️
Sylwia nie słuchaj. Moja Zosia pierwsze jedzeiie jakie dostała po urodzeniu to właśiie mm z butelki bo ja byłam w izolatce i czekałam na wynik covid i później też ją probowalam dokarmiać bo w ogole jwść nie chciala. Nastepnie odciagalam mój pokarm o dawalam z butelki a teraz jest tylko na piersi. Wierzylam że oi sie uda i walczylam o KP. Bardzo tego chcialam i do tego dążylam i udało się.
Więc dziewczyny nie sluchajcie jak mowią że skończycie na mm albo że pokarju nie macie lub za słaby. Walczcie o KP bo to jest najcenniejsze i najlepsze co mozecie dać swoim dzieciom. Nawet jesli nie bezpośrednio z piersi to można KPI -
Sylwia ja też dokarmialam przez pierwszy tydzień bo mi kazali i myślałam że mała jak płacze to głodna. Ale uparłam się i przeszłyśmy tylko na piers. Co ciekawe mnie z piersi nie leci. Nie jestem w stanie ściągnąć nic laktatorem. Naprawdę kilka kropel. Jak ściskam sutka to nie tryska jak z fontanny. A mimo to moje dziecko w miesiąc po urodzeniu przytyło kilogram 🙂 więc teoretycznie nie mam w piersiach mleka. Jedyne przesłanki z samych piersi to to że czuje że się napełniają, czuję jak odpuszczają jak mała wypije, no i słyszę jak przełyka. Ale fizyczne mojego mleka nie widziałam. Wiec nie ma co na to patrzeć.
Sylwia Sylwia lubi tę wiadomość
-
My mamy bioderka w przyszłym tygodniu, ale z tym kładzeniem na boki to dziwne, moja starsza była cały czas na boki kładziona bo zdarzało jej się ulewac i się dusiła, i bioderka były okej a główka też jej się nie spłaszczała, miała bardzo ładna.
Teraz Ala nam śpi bardzo często na brzuszku bo tak jej najwygodniej, jak się kręci to tylko dajemy ja na brzuch i śpi dalej.17.08.2018 M<33
09.10.2020 A<33
-
Jesteśmy po usg nerek. Z poszerzenia 9 i 13 jest 5.i 11 😁 wizyta u nefrolog za tydzień.
Bioderka też. A, ulewanie nie jest spowodowane niczym anatomicznym.
Maybelle to nieźle z tym kapaniem. Mi nic. Noszę jedne wkładki cały dzień.
baby, Evoleth, Mamaela86, Maybelle lubią tę wiadomość
-
Freja, dobre wieści👍 Oby tak delej.
Dziewczyny, mi położna zalecała kłaść raz na jednym boku, raz na drugim. I tak robiłam. Poza tym oczywiście dużo na brzuszku. Moją starszą też często na bokach kładłam i wszystko było ok.
Faktycznie, dotarłam do tego artykułu mamy fizjoterapeuty, szerokie pieluchowanie ma sporo wad. Ale ten ortopeda to był taki starej daty, więc pewnie nie po drodze mu z aktualną wiedzą. Może jednak spróbuję czy ta szeroka pielucha jest u nas w ogóle do zrobienia.
To ja mam tak jak Nimfadorka z mlekiem w piersiach. Karmię, wiem że leci, dziecko przybiera, wszystko ok, ale swoje mleko rzadko oglądam. Chyba najczęściej jak Iza ulewa 😉 Nie noszę wkładek w ogóle, nic mi nie wycieka. A z lakatatorem też się nie lubię. Z tym że to akurat jest minus, bo jak bym chciała ściągnąć mleko i podać z butelki, to się nie uda.Poronienie październik 2015
Alicja marzec 2017 ❤️
Izabela październik 2020 ❤️
-
Eveloth mi w szpitalu po urodzeniu jak zrobili USG bioderek stwierdzili niedojrzałość lewego bioderka i właśnie zalecili szerokie pieluchowanie i kontrolę po 4 tygodniach . Wizytę mamy na równy miesiąc czyli 25 listopada.
Ale szczerze , zapominam jej zakładać tej pieluchy często.
A zakładam ja już na ubrana Zosię i zapinam drugim pampersem .
Tak mi w szpitalu pokazali.
Zobaczymy czy to coś daje .
Też kładę raz na jednym boczku raz na drugim.
Ja trochę się martwiłam że mam mniej mleka bo nie leci między kamieniami, ale dziś na a ważeniu waży już 3655 przybrała 500 g w 12 dni. Więc nie ma sensu się martwić.
Tak jak dziewczyny puszą , przybiera , kupa jest jest ok 😁Sebastian 2007-09-11, Sara 2010-07-04
2 aniołki 7 tydz. [*]2012,10 tydz.[*]2013.
Sylwia 2017-04-01, Zosia 2020-10-25
-
U nas to spłaszczenie to nie jest z tyłu tylko właśnie boki główki są płaskie. Adaś ogólnie jak urodził się to miał delikatnie skrzywioną buzię (jedno oczko trochę mniejsze i płaski policzek)i cały czas przekręcał ja na prawa stronę. Żeby to się wyrównało kładliśmy go na przemian raz na prawym raz na lewym boku, a przy ulewaniu to nawet układałam mu przy olecka h pieluchę żeby się nie przekręcał bo bałam się że się udławi. Teraz to wygląda tak, że główka ogólnie nie wygląda źle ale leci mu od razu na boki, nie utrzymuje jej prosto. Neonatolog powiedział nam że to może też być od refluksu, ale mamy skonsultować się z fizjo i ćwiczyć.
6 dpt - bhcg 16,2
25 dpt jest ♥️
Sylwia dacie rade ze wszystkim. Trzymam kciuki!
Ja mala tez klade na boczkii zmieniam je bo boje sie ze na wznak jak uleje.... Nie zdaze zauwazyc.
Co do pieluch to zawiodłam się na tych lidlowych lulipu czy jak one tam sie nazywaja. Cienkie! Mala jak zrobi kupe to wypływa bokami. Dobrze ze kupilam 1 paczke na probe.
Chyba najlepuej sprawdzaja mi sis te rossmanowe babydreamy no i pampersa. Nie probowalam jeszcze dady.
U nas byla polozna. Laura wazy 3600, czyli w 11 dni przybrala mi 510.
Polozna sugerowała mi bebilon comfort na problemy brzuszkowe i jest tez jakis enfamil dla ulewajacych dzieci. Idzie zwariowac z tymi mlekami.
Uzbroilam sie tez w suszarke pod lozkiem, dzis 1 raz spelnila swoje uspokajace zadanie.Mamaela86 lubi tę wiadomość
40 lat, starania od V/2018 SALVE Łódź
niedrożny prawy jajowód; histeroskopia w XII/18
AMH 1,38; lewy jajnik torbiel endo.;
1 punkcja 05.19 3 jajeczka ❄2 punkcja 06.19 1 jajeczko❄3 punkcja 07.19 5 jajeczek. Z 9 szt.
7 zapłodnionych przestało się rozwijac. W 5 i 6 dobie brak blastek 😢
A.K. X/19 4 blastki ❄️❄️❄️❄️
⚠️XII/19 polip. I/20 histero.
7II/20 4AA podane. 🍀
10dpt Beta 427
13dpt Beta 2173
14dpt USG jest kropek
35dpt 13.03.❤️ 7t.6d.
39dpt ❤️ ma 2cm
Serce się raduje, dzidzia zdrowa. Dziewczynka 🎠💗 Spotkamy się w październiku 👨👩👧29.10.2020 Laurunia ❤️
CC w Salve. Polecam!
Nie bedzie staran z pomocą med.o rodzeństwo. -
Temat kupek już się przewijał, ale trochę zgłupiałam, bo co pielęgniarka to mówi co innego. U nas kupki różne się trafiają, żółte i raczej twarde albo żółte maziste ,albo zielone bardziej wodniste. Lekarz mówił że te zielone są normalne przy kp, z kolei pielęgniarka, że zielona i wodnista to źle 🤷zgłupiałam.
6 dpt - bhcg 16,2
25 dpt jest ♥️
Mamy jeszcze❄️❄️❄️ 3.1.2., 4.1.1., 4.2.3.