X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październik 2020 ♥️
Odpowiedz

Październik 2020 ♥️

Oceń ten wątek:
  • baby Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2020, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freja też tak uważam. Masakra z tym Zamknięciem dzieci w domach. Odbije się to na ich i NASZEJ 😉 psychice

Mój pulpet waży 5180g 😱 co to będzie za wielki człowiek 🙈😆
    Dodatkowo położna odkryła że ma plesniawki i to pewnie zaostrzylo ten trądzik. Biedny mały 👶😞❤

Mamaela86, Wowka, Freja000 lubią tę wiadomość

f2wl4z17a25l2zbv.png

oraz nastoletni córka i syn :)
  • agusiagim_ Ekspertka

Wysłany: 23 listopada 2020, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po szczepieniu. Uff
    Podczas badania pani doktor stwierdziła u Kuby przepuklinę brzuszną.. szlag by to trafił. Widziałam u niego na brzuszku wtedy kiedy płakał albo robił kupkę i się spinał taki podniesiony jakby podłużny fałd, nie wiem jak to wytłumaczyć. Ale nie podejrzewałam przepukliny. Noi pani dr mówi ze ma słabe mięśnie brzucha i niestety przepuklina i dała skierowanie do chirurga🤷‍♀️ Nie wiem co o tym myśleć. Zaczęłam czytać o tych przepuklinach i już mam dość🙈 spotkałyście się z czymś takim?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2020, 17:24

[link=https://www.suwaczki.com/]zrz6i09ka0hw7fyp.png[/link]
  • Sylwia Sylwia Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2020, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freja000 wrote:

Sylwia, pomyślałam dziś o Tobie po przeczytaniu pewnej wypowiedzi... nie jestem pewna czy dobrze robię pisząc, bo nie chcę wyjść na antyszczepiokowca, ale miałam wrażenie, że t o Was.
    Do brzegu: był watek o powikłaniach po szczepieniach w szpitalu. I z ponad setki wypowiedzi w jednej mama napisała, że: dziecko nie chciało jeść, traciło na wadze, bóle brzucha, zaburzenia jelit, wymioty, brak ssania, silny refluks. Byli w szitalach, miał gastroskopię.

Przyznam szczerze, że i mi to przyszło do głowy...z tym że u nas problem zaczął się od biegunek w 2 tygodniu życia, więc czy po takim czasie mógłby przyjść skutek szczepienia? Adaś na początku jadł jak smok...gdybym mu nie ograniczała to nie przestawałby jeść, dopiero później się to posypało. Nie wiem czy pisałam o tym ale córka dziewczyny która że mną leżała na sali po porodzie ma podobne problemy, może to zbieg okoliczności, a może ma to jakiś związek,?🤷

Adaś ulewa teraz mniej ( może dieta bmk i bj robi swoje). Ma takie fazy, że co drugi dzień jest dobrze. Wczoraj np pięknie jadł cały dzień. Za to dzisiaj i w sobotę ssania było po 5 min na karmienie 🤷 Mimo to w tym tygodniu przybrał na wadze z 5280 na 5550, a w poprzednim tylko 80 g.

Kupy robi bardzo wodniste, strzelające. W szpitalu mówili że są ok, ale czytałam u Hafii, że może tak być kiedy dziecko krótko ssie i dostaje tylko mleko pierwszej fazy. Nie mam pojęcia jak go nakłonić do dłuższego ssania...po paru minutach zasypia mi. Moze z inną cdl powinnam się skontaktować.

U nas nadal świadome uśmiechy zdarzają się sporadycznie. Za to sporo gadania 😉 Walczę o leżenie na brzuszku. Odkryłam, że na sen najlepszy lek to Mozart 😁

Jeśli chodzi o rytm dnia to nie mam pojęcia co to jest 😔 z jednym karmieniem schodzi nam jakaś godzine : najpierw przewijanie, potem 5 min ssania, odbijanie z 10 min, znowu 5 min ssania i znowu odbijanie z 10 min, ok 15- 20 min noszenia w pochylonej pozycji żeby zwalczyć cofanie pokarmu, znowu przewijanie, szybka drzemka i kolejne karmienie 🤦nie jestem w stanie ogarnąć czasu na spacer itp. kąpiel często jest późno...sama nadal boję się go kąpać a mąż wraca z pracy koło 21, po kąpieli mały od razu odpływa i nie da się go nakarmić, a przed kąpielą nie karmię bo wymiotowałby od tego kręcenia, podnoszenia itp.

Szczepienia nam przesunęli, nie chcieli szczepić zaraz po szpitalu. Temat szczepień jest kontrowersyjny, ja akurat chce szczepić, ale nie na wszystko - obowiązkowe szczepienia plus zastanawiałam się nad rotawirusami, ale ta szczepionka może wzmagać refluks więc chyba sobie daruję.
    Przynajmniej bioderka wyszły nam idealnie 🙂

atdc9vvjubcfojyx.png
    2015 r. - Rozpoczęcie starań, oligozoospermia ekstremalna - Novum, od 2019 Macierzyństwo,
    17.12.2019 r. ICSI, punkcja
    16.01.2020 r. Crio Blastusia 3.1.1.
    6 dpt - bhcg 16,2
    25 dpt jest ♥️
    Mamy jeszcze❄️❄️❄️ 3.1.2., 4.1.1., 4.2.3.
  • Mamaela86 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2020, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia , baby brawo dla wagi i przyrostu wagi 😁

Freja nieźle 😊 to 12 czy 10 😁 .

Z tymi feriami też się zalamalismy. Ale chyba te wyjścia z rodzicami to tylko jak szkoła jest . Bo w weekendy nie ma zakazu do 16. Więc na ferie też pewnie nie.
    Jak będzie śnieg to i tak gdzieś pojedziemy na jeden dzień . Na noc i tak się nie da teraz .
    Tylko szkoda że mąż nie będzie miał wolnego bo cały grudzień wziął . 2 tygodnie tatusiowie i później u nich w pracy postojowe od wigilii do sylwestra jak co roku. No i strzeli chorobowe na początku bo zabierają premie cała za tatusiowe to twierdzi że za podstawę nie będzie robił 😁

Sebastian 2007-09-11, Sara 2010-07-04 :-)
    2 aniołki 7 tydz. [*]2012,10 tydz.[*]2013.
    Sylwia 2017-04-01, Zosia 2020-10-25
    bhywdf9hjfmjqipp.png
  • KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2020, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agusiagim_ wrote:
    My po szczepieniu. Uff
    Podczas badania pani doktor stwierdziła u Kuby przepuklinę brzuszną.. szlag by to trafił. Widziałam u niego na brzuszku wtedy kiedy płakał albo robił kupkę i się spinał taki podniesiony jakby podłużny fałd, nie wiem jak to wytłumaczyć. Ale nie podejrzewałam przepukliny. Noi pani dr mówi ze ma słabe mięśnie brzucha i niestety przepuklina i dała skierowanie do chirurga🤷‍♀️ Nie wiem co o tym myśleć. Zaczęłam czytać o tych przepuklinach i już mam dość🙈 spotkałyście się z czymś takim?

Moj synek ma od urodzenia i niestety si samo nie zeszlo wiec czeka go niedlugo operacja.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • Evoleth Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2020, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie za 100 punktów: jak nauczyć dziecko pić z butelki?
    Moja Iza od urodzenia tylko na piersi i bezsmoczkowa. Nigdy nie dostała butelki, nie wie że stąd może być mleko i jak je zassać. Chciałabym żeby to umiała. Dziś wyszłam do sklepu podczas gdy mała spała i poleciłam mężowi podać butelkę mleka Bebilon, jeśli się obudzi i będzie płakać. Zupełnie to nie wyszło, Iza wpadła w rozpacz, nie chciała w ogóle wziąć butli do buzi, choć raczej była głodna. Mamy medele calma, więc jedną z niewielu polecanych butelek. Mam wrażenie że ona w ogóle nie kuma o co chodzi, wypycha butelkę językiem.
    Zmartwiłam się, bo chciałam żeby dziecko było choć trochę niezależne ode mnie i potrafiło czasem wypić z butli. Swojego mleka nie odciągnę, laktator na mnie nie działa. Mylę że mm raz na jakiś czas nie podkopałoby mojej laktacji.
    Macie jakieś sposoby, jak nauczyć dziecko butelki?

Poronienie październik 2015
    Alicja marzec 2017 ❤️
    Izabela październik 2020 ❤️

• Wowka Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2020, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evoleth, przychodzi mi na myśl tylko posmarowanie smoczka mlekiem. Ewentualnie można mm podać nie z butelki-kubeczek albo łyżeczką. Są jeszcze jakieś pipetki, ale nie znam, tak słyszałam. Próbujcie, może coś chwyci 😊

Evoleth lubi tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Misia78 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2020, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może Ty spróbuj ją nakarmić butelka, może nie pasował jej karmiciel?
    Moj nauczony na oddziale neonatologi, tam nie było dziecka które by nie piło z butelki. Tam mieli butelki ze smoczkiem nuk, takie lateksowe zagięte. Ja w chacie już miałam kupione butelki lovi i mały daje radę.

17u96iyefisxlskp.png
  • Lena955 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2020, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas dalej problem z kupami. Nadal zielonkawe z grudkami. Ale dzisiaj zauważyłam, że trochę cuchną... To już chyba niedobrze. Może głupie pytanie ale kupy Waszych dzieciaczków są bezzapachowe?

• Mamaela86 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2020, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena mają zapach u nas taki ja wiem troszkę słodkawy a kolor żółty , grudki takie z wodnista konsystencja. A jak się zabarwii coś to nie da się za bardzo wytrzeć ? Ale nie kwaśny , coś może nie toleruje co jesz . Kurcze chyba niezbyt dobrze jak cuchną.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2020, 22:46

Sebastian 2007-09-11, Sara 2010-07-04 :-)
    2 aniołki 7 tydz. [*]2012,10 tydz.[*]2013.
    Sylwia 2017-04-01, Zosia 2020-10-25
    bhywdf9hjfmjqipp.png
  • Sylwia Sylwia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2020, 03:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evoleth a może spróbuj łatwiejsza butelkę? Tak na początek, żeby dziecko załapało o co chodzi, a będziesz kontynuować na medelli. U nas mały ładnie jadł z medelli dopóki nie zassał zbyt mocno i duży strumień mu polecial przez co się zakrztusił. Musieliśmy przez jakiś czas korzystać z aventa. Jak mąż go karmi kiedy muszę wyjść to próbujemy korzystać z medelli ale nadal wypycha ją jezykiem.

atdc9vvjubcfojyx.png
    2015 r. - Rozpoczęcie starań, oligozoospermia ekstremalna - Novum, od 2019 Macierzyństwo,
    17.12.2019 r. ICSI, punkcja
    16.01.2020 r. Crio Blastusia 3.1.1.
    6 dpt - bhcg 16,2
    25 dpt jest ♥️
    Mamy jeszcze❄️❄️❄️ 3.1.2., 4.1.1., 4.2.3.
  • Jagodazdw92 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2020, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas narazie mała też smoczka za nic w świecie nie chce. Co do butelki to nie wiem jak teraz ale wcześniej nie miała problemu i ladnie piła z aventa. Teraz nie ma potrzeby więc jest cycol. A jest taka że sama nie uleży i zaraz wyje tak że nic sie zrobic nie da. No i zastanawiam się czy nie wyjąć jej tej poduszki klin spod materaca bo przez nią często w łóżeczku leży w poprzek

8c74df9084.png
    6f88193a00.png
    Starania od maj 2018
    ❤Kacperek 06.05.2019 SN 37tc, 55cm, 2990g
    Styczeń 2020 druga ciąża
    ❤Zosieńka 24.09.2020 SN 35tc,
    50cm, 2550g
  • agusiagim_ Ekspertka

Wysłany: 24 listopada 2020, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nad noc spoko po szczepieniu. Ba nawet lepsza niż wcześniejsze. Poszliśmy spać o 21 a obudził się 2:30. No ale oczywiście głupia ja budziłam się sama w tej długiej przerwie ze dwa razy i patrzyłam czy ok🙈

Kotka czyli Twój synek tez ma brzuszną? Jeśli możesz napisz jak to u was wyglądało i z kim konsultowaliście, będę wdzięczna 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2020, 08:54

• Wowka Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2020, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szybkie pytanie. Te pierwsze szczepienia są w udko czy w ramię?

Bo szykujemy się i nie wiem jak dziecko ubrać 😄

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Lilolu Przyjaciółka

Wysłany: 24 listopada 2020, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry. Dawno się nie odzywałam czasami czytam co u Was słychać. Teraz widzę, że przewija się temat przepukliny pępkowej. Moja pierwszą córka miała i położna oraz lekarz rodzinny kazali oklejać pępek, wcześniej były dostępne specjalne plastry teraz już ich nie ma... Bianka też ma przepuklinę i tak jak w przypadku starszej położona kazała oklejać pępek, już widać poprawę. Plaster hipoalergiczny bez gazy.

Bianka ma już ponad 7tygodni. Ze spaniem różnie. Przeważnie idzie spać o 21, później śpi do 1-2 wypije mleko i kolejne o 4-5 wstaje koło 7. W dzień ma już sporo aktywności przeplatanej i turbo-drzemkami. W ciągu dnia ma jedną dłuższą drzemkę koło godz 11 śpi okolo 3h. No a od 17 to istna katorga bo ona chciałaby spać ale jakoś tylko turbo-drzemki się udają a później strasznie marudna i płaczliwa jest do 21.

Jutro też mamy szczepienie i byłam pewna, że zaszczepie hitaxa 6w1 ale teraz już nie wiem czy wybrać tą czy może 5w1 do tego obowiązkow rotawirus.. już sama nie wiem.

Wowka_ z tego co pamiętam to szczepienie jest w udko ale niech mnie poprawia mamy które już były na szczepieniu bo moje ostatnie było jakoś 6lat temu 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2020, 09:31

• agusiagim_ Ekspertka

Wysłany: 24 listopada 2020, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka w udka.

• edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2020, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak w udka, jutro nas też to czeka, mamy na 15.

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2020, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi 😊 czyli zdejmowanie spodenki 😄

Trzymajcie kciuki.

Później Was nadrobię.

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • bebetka.b Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2020, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a dacie radę zrobić zdjęcie tej przepukliny pepkowej?? Ja oczywiście świruje bo wydaje mi się ze mój tez ma.... proszę wrzućcie jak to wyglada

Ja mam zastój w piersi.. i chyba zapalenie.. stan podgorączkowy się powtórzył plus zaczerwienienie i bolesność piersi...
    ech jakie to wszystko jest ciężkie :( będę dzwonić do położnej może coś poradzi. Bo jak przykładam małego to jest taki bol ze widzę gwiazdy...

Evoleth ja bym spróbowała z łatwiejszej butelki np właśnie nuk lub lovi. Medela jest trudna może mała czując ze to nie jest pierś nie chce jeść.

• agusiagim_ Ekspertka

Wysłany: 24 listopada 2020, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bebetka mój ma (jeszcze nie potwierdzone przez innego lekarza bo byliśmy tylko u pediatry) przepuklinę brzuszną czyli kresy białej. A pępkowa tez jest ale wyglada inaczej. Przy pepkowej Wokół pępka tworzy sie taki balonik. Dziewczyny wrzucają fotki na grupie fb. Jak mi się uda zrobić foto to wstawię, bo u mojego to widać tylko jak bardzo płacze albo pręży się ostro do kupki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2020, 11:00

bebetka.b lubi tę wiadomość

‹‹ 523 524 525 526 527 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ