Październik 2020 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
Freja000 wrote:Już ci pisałam
To kwestia Twoich genów
nie masz genów swojej mamy w 100%.
To tak jak z robieniem rulonika z językato genetyczne. Ja nie umiem, a dzieci i mąż umieją.
No jasne, ze moich. Dlatego to nie znaczy, ze jak u mnie w rodzinie nikt nie mial to ja tez nie bede miec. A tak wiekszosc to widzi. -
Ja się dzisiaj próbowałam zapisać na prenatalne to kazali mi dzwonić po ukończonym 10 tygodniu. W poprzedniej ciąży pamiętam że było tam dużo ludzi i mieli problem mnie gdzieś upchnąć, mam nadzieję że teraz nie będzie problemu z miejscem.17.08.2018 M<33
09.10.2020 A<33
-
nick nieaktualnyFundacja Rodzić po ludzku właśnie umieściła list z Ministerstwa odnośnie kobiet w ciąży. Z tego, co piszą, nie mogą nam nie zrobić usg genetycznego, myślę, że dzwoniąc, warto to wiedzieć i ewentualnie o tym wspomnieć
Otrzymaliśmy odpowiedź Ministerstwa Zdrowia dotyczącą organizacji opieki nad kobietami w ciąży, porodzie, połogu.
🔵Jak wyglądają zalecenia dotyczące opieki nad kobietami :
✔planowane zabiegi ginekologiczne, z wyjątkiem sytuacji pilnych powinny zostać odwołane. Dzwońcie do swoich przychodni i skonsultujcie się z lekarzem, jaki jest dalszy plan działania,
✔wizyty w przychodniach - z wyjątkiem sytuacji nagłych i sytuacji wymagających bezpośredniego kontaktu z lekarzem - powinny być odwołane,
✔w pozostałych przypadkach należy umożliwić przeprowadzenie porady zdalnej (teleporady, telekonsultacje) mającej na celu ustalenie dalszego postępowania (e-recepty, e-zlecenia badań, zwolnienia lekarskie, termin kolejnej wizyty).
🔵A co najważniejsze dla WAS:
❗Procedury z zakresu diagnostyki prenatalnej powinny być prowadzone z zachowaniem wszelkich środków ostrożności oraz z użyciem środków ochrony indywidualnej.
A co z tego wynika - badania nie powinny być odwoływane! Piszecie do nas, że przychodnie odwołują Wasze badania USG. Teraz macie już pismo z MZ. Pamiętajcie tylko, że mogą się one odbyć bez obecności osoby bliskiej.
✔Zgodnie z najnowszymi wytycznymi wszystkie pacjentki, zgłaszające się do poradni/ambulatorium powinny wcześniej umówić godzinę wizyty telefonicznie lub mailowo, a następnie zgłosić się na nią nie wcześniej niż na 15 minut przed planowanym jej rozpoczęciem.
✔Na wizytę należy zgłaszać się pojedynczo, bez osób towarzyszących.
Podtrzymano decyzję o ograniczeniu odwiedzin i porodów rodzinnych w szpitalach. W tej sprawie będziemy pisać pismo do Ministerstwa Zdrowia oraz do Konsultanta Krajowego ds. Ginekologii i Położnictwa i Perinatologii z prośbą o wyjaśniania i podstawy naukowe i epidemiologiczne wydania tej decyzji.
🔵Jeśli macie jakieś pytania, to piszcie - postaramy się na bieżąco na nie odpowiadać. Nie obiecujemy, że od razu i na wszystkie - nasza wiedza o sytuacji jest też ograniczona. Postaramy się jednak sprawdzać i dowiadywać się. Dla Was.
💙Jesteśmy blisko Was! Słuchamy, wspieramy, reagujemy. Dla 400 tysięcy kobiet i dzieci.
💙Przekaż nam 1%. KRS 0000 150 773
Odpowiedź Ministerstwa znajdziecie na naszej stronie: https://tiny.pl/tbsntWiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2020, 15:04
BuBu, Evoleth, Jola17a lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDo mnie właśnie dzwonili z gabinetu potwierdzić poniedziałkowe badania prenatalne, uff
Pani jedynie zapytała, czy w ciągu ostatnich 2 tygodni nie byłam chora lub nie przebywałam w pobliżu osób chorych.
Całe szczęście, bo dziś robiłam badania z krwi na test Pappa i zaczęlam się zastanawiać, co będzie z wizytą.Evoleth lubi tę wiadomość
-
tak - czytałam te wytyczne dla ciężarnych - w sumie to niezła wiadomość w tej kiepskiej rzeczywistości
a ja mam teraz problem - bo moja córka miała od poniedziałku wymioty i biegunkę oraz stan podgorączkowy - tak 2-3 dni. Dziś już dobrze, wczoraj w sumie też. Ale piszą że Covid19 może mieć też takie objawyi co teraz? na szczęście i tak nie wychodzimy z domu. Ona to zupełnie się nie rusza. Ale jakoś mnie to nie uspokoiło ... Dzwonić gdzieś? badać ją ?
-
baby wrote:tak - czytałam te wytyczne dla ciężarnych - w sumie to niezła wiadomość w tej kiepskiej rzeczywistości
a ja mam teraz problem - bo moja córka miała od poniedziałku wymioty i biegunkę oraz stan podgorączkowy - tak 2-3 dni. Dziś już dobrze, wczoraj w sumie też. Ale piszą że Covid19 może mieć też takie objawyi co teraz? na szczęście i tak nie wychodzimy z domu. Ona to zupełnie się nie rusza. Ale jakoś mnie to nie uspokoiło ... Dzwonić gdzieś? badać ją ?
40 lat, starania od V/2018 SALVE Łódź
niedrożny prawy jajowód; histeroskopia w XII/18
AMH 1,38; lewy jajnik torbiel endo.;
1 punkcja 05.19 3 jajeczka ❄2 punkcja 06.19 1 jajeczko❄3 punkcja 07.19 5 jajeczek. Z 9 szt.
7 zapłodnionych przestało się rozwijac. W 5 i 6 dobie brak blastek 😢
A.K. X/19 4 blastki ❄️❄️❄️❄️
⚠️XII/19 polip. I/20 histero.
7II/20 4AA podane. 🍀
10dpt Beta 427
13dpt Beta 2173
14dpt USG jest kropek
35dpt 13.03.❤️ 7t.6d.
39dpt ❤️ ma 2cm
Serce się raduje, dzidzia zdrowa. Dziewczynka 🎠💗 Spotkamy się w październiku 👨👩👧29.10.2020 Laurunia ❤️
CC w Salve. Polecam!
Nie bedzie staran z pomocą med.o rodzeństwo. -
Baby a może miała zwykłego rotawirusa? Ja bym chyba nie panikowała tak od razu, ale też myślę że jak się martwisz to po prostu zadzwoń do lekarza. Na pewno bym nigdzie nie jeździła bo jeszcze coś gorszego przywieziecie17.08.2018 M<33
09.10.2020 A<33
-
Jak nie kaszle to nic nie zrobią, mają za dużo osób z typowymi objawami, żeby robić testy każdemu kto coś podejrzewa.
W szkole mojego dziecka połowa dzieci była chora równo tydzień po feriach. Nikt nikogo nie badał, ale też rodzice się nie pozarażali.
Wytyczne wytycznymi, ale jak lekarz zachoruje to usg nie będzie. Do mojego zapisy zawsze są ok miesiąc do przodu. Jak nagle mi odwoła dzień przed to gdzie znajdę kogoś dobrego na cito?... Na razie dzwoniłam czy sanco aktualne. Aktualne. Byle do środy. -
baby wrote:tak - czytałam te wytyczne dla ciężarnych - w sumie to niezła wiadomość w tej kiepskiej rzeczywistości
-
Rosną Wam brzuszki? U mnie 9 tydz.a brzuchol już odstaje!
40 lat, starania od V/2018 SALVE Łódź
niedrożny prawy jajowód; histeroskopia w XII/18
AMH 1,38; lewy jajnik torbiel endo.;
1 punkcja 05.19 3 jajeczka ❄2 punkcja 06.19 1 jajeczko❄3 punkcja 07.19 5 jajeczek. Z 9 szt.
7 zapłodnionych przestało się rozwijac. W 5 i 6 dobie brak blastek 😢
A.K. X/19 4 blastki ❄️❄️❄️❄️
⚠️XII/19 polip. I/20 histero.
7II/20 4AA podane. 🍀
10dpt Beta 427
13dpt Beta 2173
14dpt USG jest kropek
35dpt 13.03.❤️ 7t.6d.
39dpt ❤️ ma 2cm
Serce się raduje, dzidzia zdrowa. Dziewczynka 🎠💗 Spotkamy się w październiku 👨👩👧29.10.2020 Laurunia ❤️
CC w Salve. Polecam!
Nie bedzie staran z pomocą med.o rodzeństwo. -
Mój brzuszek też już nieźle urósł kupiłam spodnie ciążowe z Lidla i są idealne wiadomo zapas na brzuszek jest ale brzuch jest już na tyle duży że nie da się tego ukryć. A ból bioder też mnie zastanawia miałam w poprzedniej ciąży ale pod koniec a teraz mnie od początku męczy.
baby lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny:) dopiszcie mnie do listy na 30.10. Serduszko już zgłaszałam w zeszłym tygodniu
baby, Wik89, Emka31, Bluberry lubią tę wiadomość
37+0tc 09.10.2020..... córeczka - witaj!
[*] 4tc ciąża biochemiczna 11.2019
[*] 5tc ciąża biochemiczna 09.2019
37+1 tc synek 13.10.2018 - witaj!
[*] 12 tc puste jajo 02.08.2017
[*] 17 tc synek 28.02.2017