PAŹDZIERNIK 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Ania_1003 wrote:Fiolka a coś do pielęgnacji? Wiem że są jakieś plastry i maść.
Majtki właśnie wiem żeby były wyższe. Dlatego skusiłam się na te od mamyginekolog. Same w sobie są ok. Przynajmniej w dotyku. No ale nie trafiłam z rozmiarem... A znowu nie wiem ile jeszcze przytyję i jaki rozmiar będzie zaraz po porodzie. Więc znowu mam problem żeby wybrać jakiś rozmiar na zaś. Z siateczkowymi tak samo. I się boję że skończy się jak poprzednio w koszu.
Dzisiaj coś pomyślę i wybiorę. Pomierzę swoje zwykłe majtki i porównam z wymiarami na internecie.[url=https://www.tickerfactory.com[/url]
2010 🩷 Alicja
2012 🩷 Julia
2023 🩵 Aleksander -
No właśnie i jedna rzecz, która na pewno już mam przygotowana. Nie 2, a 4 koszule do karmienia bo po cc u nas zostaje się do 5 dni, jak miałam 2 to w jednej męczyłam się dwa dni, zanim tamtą. Prania wróciła. Tym razem wiem, że choćby tańsze ale wolę mieć 4[url=https://www.tickerfactory.com
[/url]
2010 🩷 Alicja
2012 🩷 Julia
2023 🩵 Aleksander -
https://mama-niemowlaka.pl/sklep/produkt/dlamamy/bielizna-poporodowa/majtki-poporodowe/?attribute_rozmiar=XXL&utm_source=Google+Shopping&utm_medium=cpc&utm_campaign=GoogleMerchant&gclid=Cj0KCQjw8NilBhDOARIsAHzpbLB8OuVSmyn-70ZFlS0EPsWwEYmct8qymHgBfy_fFFJhh2dsYBZoyxkaAmrIEALw_wcB
O takie teraz majtaski znalazłam. Ciekawe czy dobre 🤔 i chyba tańsze niż u mamy ginekolog -
Kropka ja się nad nimi zastanawiałam na teraz, ale zostałam przy H&M tylko rozmiar większe.
Te z RP mają siateczkę i właśnie takich ażurowych chociażby z przodu nigdzie nie znalazłam tylko tam...
Myślałam jeszcze nad bonprixem, bo też są budżetowe, nie będzie szkoda. Wielopaki w znośnej cenie.
https://www.bonprix.pl/figi-z-wysoka-talia-6-par/p-19540448/
Są też inne kolory. Trzeba jak coś szukać "z wysokim stanem".
Na razie zostanę chyba tylko przy Horizonach i tych z RP. Jedynie rozmiar wymienię lub po prostu dokupię żeby potem nie płakać że za małe czy za duże. -
Jeszcze się kiedyś zastanawiałam, czy takie majtki na nietrzymanie moczu się sprawdzają w takich sytuacjach. Jakoś nigdy nikt nie poleca tego rozwiązania jako poporodowe.
Miałam problem żeby te siateczkowe majtki zsuwać, bo się rolowało wszystko i były jednorazowe. Nie miałam ochoty walczyć z tym w wc. Takie jednorazówki wyrzucane ze wszystkim, to dla mnie super opcja.
Ale myślę głośno... -
Kropka6 wrote:https://mama-niemowlaka.pl/sklep/produkt/dlamamy/bielizna-poporodowa/majtki-poporodowe/?attribute_rozmiar=XXL&utm_source=Google+Shopping&utm_medium=cpc&utm_campaign=GoogleMerchant&gclid=Cj0KCQjw8NilBhDOARIsAHzpbLB8OuVSmyn-70ZFlS0EPsWwEYmct8qymHgBfy_fFFJhh2dsYBZoyxkaAmrIEALw_wcB
O takie teraz majtaski znalazłam. Ciekawe czy dobre 🤔 i chyba tańsze niż u mamy ginekolog
Kropka super są, aż sobie zapisałam tylko teraz będę rozkminiac jaki rozmiar🤦
Te siateczkowe to tylko a początku chyba pierwsze dwa dni max. Na pewno nie sprawdzają się jak ściągną opatrunek po cc żeby rana się wietrzyła bo będą się za bacząc o szwy, więc wolę zwykłe. Zresztą różnie to bywa.[url=https://www.tickerfactory.com[/url]
2010 🩷 Alicja
2012 🩷 Julia
2023 🩵 Aleksander -
Siateczkowe tak na prawdę do szpitala, żeby sie nie czepiali na oddziale. Bo wiem że u nas raz opierdzielili jedna dziewczynę. Wiec lepiej żeby się nie stresować siateczka. A do domu coś już wygodnego. Ale cenowo dobrze się prezentują.
-
ja jak dobrze kojarzę, to do szpitala miałam siateczkowe z Canpola, ale te które pakowane są po 2 szt., nie po 5 szt. (te to dla mnie była padaka
)
a w jakich majtkach teraz chodzicie? 🤔 już jakiś czas temu przerzuciłam się na takie wykończone u góry koronką, nie żadną gumką, bo mnie uciskały, ale teraz nawet te z podatną koronką zaczynają mnie denerwować 🤦 w pierwszej ciąży do końca chodziłam w swojej standardowej bieliźnie, tylko przerzuciłam się na takie bez gumek i było okej, a teraz najchętniej chodziłabym bezjestem zaskoczona takim obrotem sprawy
szukam alternatywy, bo jednak czasami trzeba ubrać majtki 🤣
-
Kropka6 wrote:A ja jeszcze polecam te buteleczki (gruszki ) tamtum rosa ! One były genialne w połogu. Tylko dlaczego takie drogie... 🤔 Miałam nawet w szpitalu, i po pierwszym siusiu po nacieciu to genialnie chłodziło i jakos tak dezynfekowalo, że super pieczenie zaraz przechodziło.
O czy dokładnie piszesz Kropka? Pierwszy raz słyszę, jak to znaleźć?
Ja to nawet nie chce myśleć o wyprawce do szpitala, mam na strychu takie pudło z podpisem „do porodu” i mam nadzieję, że tam jest wszystko czego będę potrzebować. 🤣 Jedynie teraz zamiast podkładów wezmę nocne podpaski, jak większość z Was, bo pamietam, że przeżyłam szok, że te podkłady nie mają skrzydełek ani kleju od spodu. Spać w tym to był dramat. -
Agunka, ja w poprzedniej to kupowałam jakies ciazowe z niskim stanem, bo mnie wszystko drażniło. Ogólnie po ciąży, to poszły do wyrzucenia.. bo takie dziadostwo. A teraz chodze w swojej standardowej nawet z gumkami. Tylko zsuwam jak najnizej i git. Nic mi nie przeszkadza. Ogólnie mam chyba mam 7 par i tylko na zmianę piorę. Ale niestety po ciąży będę musiała sie z nimi pożegnać. Bo od tego ze w pachwinach sie strasznie poce, bo to takie już zacieki nie do doprania mają. Niespodziewałam się, że mogą się zrobić takie plany jak np w koszulkach pod pachami 🙀 czego człowiek sie dowiaduje w swoim życiu.
Zajrzałam do kartonu podpisanego poród/ciąża. A tam dwa całe opakowania podkładów z baby ono. Całe pudełko wkaldek laktacyjnych z aventa ( bardzzo takie ultra), mam też kilka luzem z akuku, ale porazja strasznie grube i z tego co pamiętam, biust się latem pocił niemiłosiernie. I napoczęte podpsaki po porodowe canpola. Więc nie jest tak źle, coś już jest na początek.
A i znalazłam szczotkę do szczotkowania ciała 😛 i uda zaczęłam dziś szczotkować, bo mam celulit! Nigdy nie miałam z nim problemu. A tu dziś tak ogladam te moje nogi. I myślę sobie o majgad co się z nimi stało i to kiedy ? -
Praskovia:
https://gemini.pl/tantum-rosa-1-mg-ml-140-ml-x-5-butelek-005426
Ja biorę te buteleczki i wzięłam też saszetki, ale nie będę miała za pewne siły na zabawę w rozrabianie saszetek w szpitalu. Przydadzą się raczej już w domu.
Do tego z rzeczy których nie miałam, a jestem ciekawa czy działają, to wrzuciłam w koszyki jeszcze takie cuda:
https://gemini.pl/ginexid-ginekologiczna-pianka-oczyszczajaca-do-higieny-intymnej-150-ml-0036183
https://allegro.pl/oferta/organiczny-przeciwbolowy-spray-poporodowy-lansinoh-13205946464Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2023, 15:13
Praskovia lubi tę wiadomość
-
Rany, coraz bardziej przeraża mnie temat wyprawki, jak tak sobie czytam, co piszecie🙈 kompletnie nie pamiętam, jak ja to ogarnęłam w pierwszej ciąży. Mam przygotowaną listę i chyba na dniach zacznę zamawiać, żeby od połowy sierpnia mieć już wszystko gotowe i spokojnie czekać. Myślę, że do terminu 15.10 to nie dotrwam, obstawiam wrzesień - byle nie szybciej.
Dziś wyszłam ze szpitala i szczerze, jestem głupsza niż byłam. Czytam wypis i mam takie WTf?! Przy przyjęciu do szpitala szyjka 2,85-3,05, czyli się skróciła. Wczorajsze usg pokazało szyjkę 3,8 cm. To w koncu ile ona ma... w poprzedniej ciąży lekarz zawsze mi mówił, że szyjka jak się skróci, to już się nie wydłuży. No i zgłupiałam... jutro będę dzwonić do swojego lekarza prowadzącego umowić się na wizytę po szpitalu, jestem ciekawa, co mi powie. No i przy okazji wiem, że mój synek przekroczył już 1kg ❤️ byleby zechciał posiedzieć chociaż do 36tc i będę szczęśliwa -
Praskovia wrote:O czy dokładnie piszesz Kropka? Pierwszy raz słyszę, jak to znaleźć?
Ja to nawet nie chce myśleć o wyprawce do szpitala, mam na strychu takie pudło z podpisem „do porodu” i mam nadzieję, że tam jest wszystko czego będę potrzebować. 🤣 Jedynie teraz zamiast podkładów wezmę nocne podpaski, jak większość z Was, bo pamietam, że przeżyłam szok, że te podkłady nie mają skrzydełek ani kleju od spodu. Spać w tym to był dramat.
https://www.doz.pl/apteka/p128362-Tantum_Rosa_1_mgml_roztwor_dopochwowy_140_ml_5_butelekPraskovia lubi tę wiadomość
-
A mój lekarz nigdy mi nie mówił ile ma szyjka. Tylko że długa zamknieta nic sie nie skraca. A żadnych parametrów i w sumie nawet mnie to nie interesowało. Chociaż też przed samym porodem kilka dni przed mówił że jest jeszcze bardzo długa. A 4 dni później urodziłam.
-
Byłam dziś w aptece i rzuciły mi sie w oko, majtki tena pants, na mocne nietrzymanie moczu i ciekawe czy by to się sprawdziło po porodzie, na te pierwsze dni, zamiast tych majtasow siateczkowych i podkaldow. Jak i tak to jest jednorazowe. A piszą tam że takie super oddychające i chlonne 🤔 chyba lepiej jeden majtek założyć już z wkładem niz w te majtki siateczkowe ten slizgajacy sie podkład wsuwać 🤔 i tak nie ekologicznie i tak 😛
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2023, 14:25
-
Ja dziś po wizycie
wszystko super. Według gina wszystkie wyniki książkowe. Na wejściu dostałam komplement, że świetnie wyglądam i bardzo schudłam, co widzi z wizyty na wizytę 😅 ale powiedział, że to bardzo dobrze bo wyniki mi się pięknie trzymają...
Gadka szmatka o moim samopoczuciu, oczywiście powiedziałam że mam skurcze przepowiadające, które potrafią trwać przez 2-3 godziny i być co 10 minut. Stwierdził - że wszystko pokaże szyjka. A więc szyjka ma... 4,5 cm 😵😅 ma zewnętrzne rozwarcie na opuszek ale to jest normalna sytuacja u wielorodek i mierzył potem na USG tylko zamkniętą część. Rozwarcia wewnętrznego nie ma wcale więc na tę chwilę absolutnie nie obawiamy się przedwczesnego porodu, mam zielone światło na prace ogrodnicze, noszenie młodej i moją aktywność 😅
Ogólnie złapaliśmy z doktorkiem flow już wcześniej ale teraz serio go lubię. Rozmawialiśmy o porodzie. Powiedziałam mu, że na 99% zdecydowałam się na szpital i powiedziałam mu jaki (to konkurencyjny szpital niż ten, w którym on pracuje) i powiedział, że to dla mnie najlepszy wybór bo tylko tam natura na pierwszym miejscu a w szpitalu, w którym on pracuje większość lekarzy wręcz szuka pretekstu do ingerencji i cc. Powiedział, żebym unikała "jego" szpitala z tego i innych powodów. Utwierdził mnie w przekonaniu, że dokonałam właściwego wyboru i dzięki temu już wiem na 100%
KTG mam mieć tylko raz, tydzień po terminie. Ale tu też powiedział, że najlepiej abym zrobiła za 50 zł prywatnie bo jeśli zrobię u niego w szpitalu, to z automatu zostane i nawet jeśli będzie idealne to i tak najpewniej jakiś wariat mnie potnie.
Ja takie opinie już słyszałam, ale skoro sam mi przyznał jak to wygląda to nawet tam nie wchodzę 😅
No i Lidka. Pani Lidka konkretnie ruszyła się z kokszeniem 😳 brzuszek nadal jest mniejszy od reszty ale kość udowa, która ostatnio była o 1,5 tyg do tyłu dziś jest idealnie w terminie. Główka była ostatnio idealnie w terminie a dziś jest 2 tyg do przodu 😳 na siatkach centylowych zaczęła iść w górę i teraz kwestia najbliższych tygodni, jak będzie rosła ale wymiary z dzisiejszego USG najbliżej pokrywają się z wymiarami syna (który był największy z moich dzieci) 😳
Jeśli utrzyma tendencje to będzie kawał bobasa. Doktorek patrząc na jej pyzatą buźkę (chwilę wcześniej rozmawialiśmy o tym, że chudnę) powiedział tylko, że " jak widać dziecka w brzuszku nie da się zagłodzic" 😅
A oto Lidusia - pączusia 😁
Praskovia, Umka, Laura321, Ania_1003, GrubAsia, Agnuka, gabryśka lubią tę wiadomość