X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2023
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2023

Oceń ten wątek:
  • Fiolka85 Przyjaciółka

Wysłany: 19 lipca 2023, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_1003 wrote:
    Fiolka a coś do pielęgnacji? Wiem że są jakieś plastry i maść.

Majtki właśnie wiem żeby były wyższe. Dlatego skusiłam się na te od mamyginekolog. Same w sobie są ok. Przynajmniej w dotyku. No ale nie trafiłam z rozmiarem... A znowu nie wiem ile jeszcze przytyję i jaki rozmiar będzie zaraz po porodzie. Więc znowu mam problem żeby wybrać jakiś rozmiar na zaś. Z siateczkowymi tak samo. I się boję że skończy się jak poprzednio w koszu.
    Dzisiaj coś pomyślę i wybiorę. Pomierzę swoje zwykłe majtki i porównam z wymiarami na internecie.
    Aniu ja kupiłam jakiś siateczkowe w Rossmannie s/m i x/XL też nie wiem ile przytyje najwyżej mąż dokupi a jak nie to majciochy zwykle z wyższym stanem po obchodzie 🤣 wiem, że później z rana to tylko przemywanie szarym mydłem i osuszanie papierowy ręcznikiem, jak rana się zagoi można używać maść cetaphil chyba tak się nazywa, ja przez chwilkę używałam, w sumie u mnie po czasie sama z jaśniała po cc i mało co widoczna jest, jestem po 2.

[url=https://www.tickerfactory.comage.png[/url]
    2010 🩷 Alicja
    2012 🩷 Julia
    2023 🩵 Aleksander
  • Fiolka85 Przyjaciółka

Wysłany: 19 lipca 2023, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie i jedna rzecz, która na pewno już mam przygotowana. Nie 2, a 4 koszule do karmienia bo po cc u nas zostaje się do 5 dni, jak miałam 2 to w jednej męczyłam się dwa dni, zanim tamtą. Prania wróciła. Tym razem wiem, że choćby tańsze ale wolę mieć 4

2010 🩷 Alicja
    2012 🩷 Julia
    2023 🩵 Aleksander
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://mama-niemowlaka.pl/sklep/produkt/dlamamy/bielizna-poporodowa/majtki-poporodowe/?attribute_rozmiar=XXL&utm_source=Google+Shopping&utm_medium=cpc&utm_campaign=GoogleMerchant&gclid=Cj0KCQjw8NilBhDOARIsAHzpbLB8OuVSmyn-70ZFlS0EPsWwEYmct8qymHgBfy_fFFJhh2dsYBZoyxkaAmrIEALw_wcB

O takie teraz majtaski znalazłam. Ciekawe czy dobre 🤔 i chyba tańsze niż u mamy ginekolog

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    13.09.2023 2760 g, 52cm 💣
    age.png
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka ja się nad nimi zastanawiałam na teraz, ale zostałam przy H&M tylko rozmiar większe.
    Te z RP mają siateczkę i właśnie takich ażurowych chociażby z przodu nigdzie nie znalazłam tylko tam...
    Myślałam jeszcze nad bonprixem, bo też są budżetowe, nie będzie szkoda. Wielopaki w znośnej cenie.
    https://www.bonprix.pl/figi-z-wysoka-talia-6-par/p-19540448/
    Są też inne kolory. Trzeba jak coś szukać "z wysokim stanem".
    Na razie zostanę chyba tylko przy Horizonach i tych z RP. Jedynie rozmiar wymienię lub po prostu dokupię żeby potem nie płakać że za małe czy za duże.

[age.png
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze się kiedyś zastanawiałam, czy takie majtki na nietrzymanie moczu się sprawdzają w takich sytuacjach. Jakoś nigdy nikt nie poleca tego rozwiązania jako poporodowe.
    Miałam problem żeby te siateczkowe majtki zsuwać, bo się rolowało wszystko i były jednorazowe. Nie miałam ochoty walczyć z tym w wc. Takie jednorazówki wyrzucane ze wszystkim, to dla mnie super opcja.
    Ale myślę głośno...

[age.png
  • Fiolka85 Przyjaciółka

Wysłany: 19 lipca 2023, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka6 wrote:
    https://mama-niemowlaka.pl/sklep/produkt/dlamamy/bielizna-poporodowa/majtki-poporodowe/?attribute_rozmiar=XXL&utm_source=Google+Shopping&utm_medium=cpc&utm_campaign=GoogleMerchant&gclid=Cj0KCQjw8NilBhDOARIsAHzpbLB8OuVSmyn-70ZFlS0EPsWwEYmct8qymHgBfy_fFFJhh2dsYBZoyxkaAmrIEALw_wcB

O takie teraz majtaski znalazłam. Ciekawe czy dobre 🤔 i chyba tańsze niż u mamy ginekolog

Kropka super są, aż sobie zapisałam tylko teraz będę rozkminiac jaki rozmiar🤦
    Te siateczkowe to tylko a początku chyba pierwsze dwa dni max. Na pewno nie sprawdzają się jak ściągną opatrunek po cc żeby rana się wietrzyła bo będą się za bacząc o szwy, więc wolę zwykłe. Zresztą różnie to bywa.

2010 🩷 Alicja
    2012 🩷 Julia
    2023 🩵 Aleksander
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siateczkowe tak na prawdę do szpitala, żeby sie nie czepiali na oddziale. Bo wiem że u nas raz opierdzielili jedna dziewczynę. Wiec lepiej żeby się nie stresować siateczka. A do domu coś już wygodnego. Ale cenowo dobrze się prezentują.

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Agnuka Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jak dobrze kojarzę, to do szpitala miałam siateczkowe z Canpola, ale te które pakowane są po 2 szt., nie po 5 szt. (te to dla mnie była padaka :D)

a w jakich majtkach teraz chodzicie? 🤔 już jakiś czas temu przerzuciłam się na takie wykończone u góry koronką, nie żadną gumką, bo mnie uciskały, ale teraz nawet te z podatną koronką zaczynają mnie denerwować 🤦 w pierwszej ciąży do końca chodziłam w swojej standardowej bieliźnie, tylko przerzuciłam się na takie bez gumek i było okej, a teraz najchętniej chodziłabym bez :D jestem zaskoczona takim obrotem sprawy :D :D :D szukam alternatywy, bo jednak czasami trzeba ubrać majtki 🤣

23cs R. <3
    age.png
    21cs M. <3
    age.png
  • Praskovia Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka6 wrote:
    A ja jeszcze polecam te buteleczki (gruszki ) tamtum rosa ! One były genialne w połogu. Tylko dlaczego takie drogie... 🤔 Miałam nawet w szpitalu, i po pierwszym siusiu po nacieciu to genialnie chłodziło i jakos tak dezynfekowalo, że super pieczenie zaraz przechodziło.

O czy dokładnie piszesz Kropka? Pierwszy raz słyszę, jak to znaleźć?

Ja to nawet nie chce myśleć o wyprawce do szpitala, mam na strychu takie pudło z podpisem „do porodu” i mam nadzieję, że tam jest wszystko czego będę potrzebować. 🤣 Jedynie teraz zamiast podkładów wezmę nocne podpaski, jak większość z Was, bo pamietam, że przeżyłam szok, że te podkłady nie mają skrzydełek ani kleju od spodu. Spać w tym to był dramat.

🧒🏼 26.10.2021

👦🏼 02.10.2023

👶🏻 14.07.2025
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agunka, ja w poprzedniej to kupowałam jakies ciazowe z niskim stanem, bo mnie wszystko drażniło. Ogólnie po ciąży, to poszły do wyrzucenia.. bo takie dziadostwo. A teraz chodze w swojej standardowej nawet z gumkami. Tylko zsuwam jak najnizej i git. Nic mi nie przeszkadza. Ogólnie mam chyba mam 7 par i tylko na zmianę piorę. Ale niestety po ciąży będę musiała sie z nimi pożegnać. Bo od tego ze w pachwinach sie strasznie poce, bo to takie już zacieki nie do doprania mają. Niespodziewałam się, że mogą się zrobić takie plany jak np w koszulkach pod pachami 🙀 czego człowiek sie dowiaduje w swoim życiu.

Zajrzałam do kartonu podpisanego poród/ciąża. A tam dwa całe opakowania podkładów z baby ono. Całe pudełko wkaldek laktacyjnych z aventa ( bardzzo takie ultra), mam też kilka luzem z akuku, ale porazja strasznie grube i z tego co pamiętam, biust się latem pocił niemiłosiernie. I napoczęte podpsaki po porodowe canpola. Więc nie jest tak źle, coś już jest na początek.

A i znalazłam szczotkę do szczotkowania ciała 😛 i uda zaczęłam dziś szczotkować, bo mam celulit! Nigdy nie miałam z nim problemu. A tu dziś tak ogladam te moje nogi. I myślę sobie o majgad co się z nimi stało i to kiedy ?

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IMG-20230719-143529.jpg

Aktualizacja brzuszka z sobotniego wesela 😉

Mala_syrenka, Ania_1003, Praskovia lubią tę wiadomość

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia:
    https://gemini.pl/tantum-rosa-1-mg-ml-140-ml-x-5-butelek-005426

Ja biorę te buteleczki i wzięłam też saszetki, ale nie będę miała za pewne siły na zabawę w rozrabianie saszetek w szpitalu. Przydadzą się raczej już w domu.

Do tego z rzeczy których nie miałam, a jestem ciekawa czy działają, to wrzuciłam w koszyki jeszcze takie cuda:

https://gemini.pl/ginexid-ginekologiczna-pianka-oczyszczajaca-do-higieny-intymnej-150-ml-0036183

https://allegro.pl/oferta/organiczny-przeciwbolowy-spray-poporodowy-lansinoh-13205946464

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2023, 15:13

Praskovia lubi tę wiadomość

[age.png
  • Asiek94 Ekspertka

Wysłany: 19 lipca 2023, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rany, coraz bardziej przeraża mnie temat wyprawki, jak tak sobie czytam, co piszecie🙈 kompletnie nie pamiętam, jak ja to ogarnęłam w pierwszej ciąży. Mam przygotowaną listę i chyba na dniach zacznę zamawiać, żeby od połowy sierpnia mieć już wszystko gotowe i spokojnie czekać. Myślę, że do terminu 15.10 to nie dotrwam, obstawiam wrzesień - byle nie szybciej.
    Dziś wyszłam ze szpitala i szczerze, jestem głupsza niż byłam. Czytam wypis i mam takie WTf?! Przy przyjęciu do szpitala szyjka 2,85-3,05, czyli się skróciła. Wczorajsze usg pokazało szyjkę 3,8 cm. To w koncu ile ona ma... w poprzedniej ciąży lekarz zawsze mi mówił, że szyjka jak się skróci, to już się nie wydłuży. No i zgłupiałam... jutro będę dzwonić do swojego lekarza prowadzącego umowić się na wizytę po szpitalu, jestem ciekawa, co mi powie. No i przy okazji wiem, że mój synek przekroczył już 1kg ❤️ byleby zechciał posiedzieć chociaż do 36tc i będę szczęśliwa

• Kropka6 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia wrote:
    O czy dokładnie piszesz Kropka? Pierwszy raz słyszę, jak to znaleźć?

Ja to nawet nie chce myśleć o wyprawce do szpitala, mam na strychu takie pudło z podpisem „do porodu” i mam nadzieję, że tam jest wszystko czego będę potrzebować. 🤣 Jedynie teraz zamiast podkładów wezmę nocne podpaski, jak większość z Was, bo pamietam, że przeżyłam szok, że te podkłady nie mają skrzydełek ani kleju od spodu. Spać w tym to był dramat.

https://www.doz.pl/apteka/p128362-Tantum_Rosa_1_mgml_roztwor_dopochwowy_140_ml_5_butelek

Praskovia lubi tę wiadomość

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiek, nie wiem jak to jest z wydłużaniem szyjki, ale na wizycie u lekarza miałam 3 cm, a 2 tygodnie później trafiłam na IP, bo nialam wrażenie sączących wód i było 4,5 cm. Więc nie wiem,czy ona się zmienia, czy po prostu wiele zależy od pomiaru.

• Kropka6 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2023, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mój lekarz nigdy mi nie mówił ile ma szyjka. Tylko że długa zamknieta nic sie nie skraca. A żadnych parametrów i w sumie nawet mnie to nie interesowało. Chociaż też przed samym porodem kilka dni przed mówił że jest jeszcze bardzo długa. A 4 dni później urodziłam.

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2023, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi dzisiaj przyszły kolejne dojarki.
    Jak na chiński Aliexpressowy produkt, to wykonanie nie umywa się do Neno.
    W paczce są dwa kabelki do ładowania i części zamienne.
    Dwa wyszły w cenie jednego Babyono Shelly.

Polish-20230720-122837664.jpg

[age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2023, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś w aptece i rzuciły mi sie w oko, majtki tena pants, na mocne nietrzymanie moczu i ciekawe czy by to się sprawdziło po porodzie, na te pierwsze dni, zamiast tych majtasow siateczkowych i podkaldow. Jak i tak to jest jednorazowe. A piszą tam że takie super oddychające i chlonne 🤔 chyba lepiej jeden majtek założyć już z wkładem niz w te majtki siateczkowe ten slizgajacy sie podkład wsuwać 🤔 i tak nie ekologicznie i tak 😛

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2023, 14:25

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2023, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś po wizycie :) wszystko super. Według gina wszystkie wyniki książkowe. Na wejściu dostałam komplement, że świetnie wyglądam i bardzo schudłam, co widzi z wizyty na wizytę 😅 ale powiedział, że to bardzo dobrze bo wyniki mi się pięknie trzymają...
    Gadka szmatka o moim samopoczuciu, oczywiście powiedziałam że mam skurcze przepowiadające, które potrafią trwać przez 2-3 godziny i być co 10 minut. Stwierdził - że wszystko pokaże szyjka. A więc szyjka ma... 4,5 cm 😵😅 ma zewnętrzne rozwarcie na opuszek ale to jest normalna sytuacja u wielorodek i mierzył potem na USG tylko zamkniętą część. Rozwarcia wewnętrznego nie ma wcale więc na tę chwilę absolutnie nie obawiamy się przedwczesnego porodu, mam zielone światło na prace ogrodnicze, noszenie młodej i moją aktywność 😅

Ogólnie złapaliśmy z doktorkiem flow już wcześniej ale teraz serio go lubię. Rozmawialiśmy o porodzie. Powiedziałam mu, że na 99% zdecydowałam się na szpital i powiedziałam mu jaki (to konkurencyjny szpital niż ten, w którym on pracuje) i powiedział, że to dla mnie najlepszy wybór bo tylko tam natura na pierwszym miejscu a w szpitalu, w którym on pracuje większość lekarzy wręcz szuka pretekstu do ingerencji i cc. Powiedział, żebym unikała "jego" szpitala z tego i innych powodów. Utwierdził mnie w przekonaniu, że dokonałam właściwego wyboru i dzięki temu już wiem na 100% :)
    KTG mam mieć tylko raz, tydzień po terminie. Ale tu też powiedział, że najlepiej abym zrobiła za 50 zł prywatnie bo jeśli zrobię u niego w szpitalu, to z automatu zostane i nawet jeśli będzie idealne to i tak najpewniej jakiś wariat mnie potnie.
    Ja takie opinie już słyszałam, ale skoro sam mi przyznał jak to wygląda to nawet tam nie wchodzę 😅

No i Lidka. Pani Lidka konkretnie ruszyła się z kokszeniem 😳 brzuszek nadal jest mniejszy od reszty ale kość udowa, która ostatnio była o 1,5 tyg do tyłu dziś jest idealnie w terminie. Główka była ostatnio idealnie w terminie a dziś jest 2 tyg do przodu 😳 na siatkach centylowych zaczęła iść w górę i teraz kwestia najbliższych tygodni, jak będzie rosła ale wymiary z dzisiejszego USG najbliżej pokrywają się z wymiarami syna (który był największy z moich dzieci) 😳
    Jeśli utrzyma tendencje to będzie kawał bobasa. Doktorek patrząc na jej pyzatą buźkę (chwilę wcześniej rozmawialiśmy o tym, że chudnę) powiedział tylko, że " jak widać dziecka w brzuszku nie da się zagłodzic" 😅

A oto Lidusia - pączusia 😁

IMG-20230721-140528.jpg

Praskovia, Umka, Laura321, Ania_1003, GrubAsia, Agnuka, gabryśka lubią tę wiadomość

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵8 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • Praskovia Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2023, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara, no rzeczywiście pączusia! 😍 Zazdroszczę lekarza!

🧒🏼 26.10.2021

👦🏼 02.10.2023

👶🏻 14.07.2025
‹‹ 126 127 128 129 130 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Alergiczny katar u maluchów: domowe wsparcie i sygnały alarmowe.

Rozpoznanie, czy katar u dziecka to alergia, czy infekcja, bywa trudne, a poprawne odróżnienie objawów jest kluczowe dla skutecznego leczenia. Ten artykuł to kompleksowy przewodnik dla rodziców, pomagający zrozumieć specyfikę kataru alergicznego u dziecka, jego symptomy, domowe sposoby łagodzenia oraz kiedy konieczna jest wizyta u lekarza. Dowiedz się, jak zapobiegać powikłaniom i skutecznie wspierać malucha w walce z dolegliwościami.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ