X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2023
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2023

Oceń ten wątek:
  • Fiolka85 Przyjaciółka

Wysłany: 19 lipca 2023, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_1003 wrote:
    Fiolka a coś do pielęgnacji? Wiem że są jakieś plastry i maść.

Majtki właśnie wiem żeby były wyższe. Dlatego skusiłam się na te od mamyginekolog. Same w sobie są ok. Przynajmniej w dotyku. No ale nie trafiłam z rozmiarem... A znowu nie wiem ile jeszcze przytyję i jaki rozmiar będzie zaraz po porodzie. Więc znowu mam problem żeby wybrać jakiś rozmiar na zaś. Z siateczkowymi tak samo. I się boję że skończy się jak poprzednio w koszu.
    Dzisiaj coś pomyślę i wybiorę. Pomierzę swoje zwykłe majtki i porównam z wymiarami na internecie.
    Aniu ja kupiłam jakiś siateczkowe w Rossmannie s/m i x/XL też nie wiem ile przytyje najwyżej mąż dokupi a jak nie to majciochy zwykle z wyższym stanem po obchodzie 🤣 wiem, że później z rana to tylko przemywanie szarym mydłem i osuszanie papierowy ręcznikiem, jak rana się zagoi można używać maść cetaphil chyba tak się nazywa, ja przez chwilkę używałam, w sumie u mnie po czasie sama z jaśniała po cc i mało co widoczna jest, jestem po 2.

[url=https://www.tickerfactory.comage.png[/url]
    2010 🩷 Alicja
    2012 🩷 Julia
    2023 🩵 Aleksander
  • Fiolka85 Przyjaciółka

Wysłany: 19 lipca 2023, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie i jedna rzecz, która na pewno już mam przygotowana. Nie 2, a 4 koszule do karmienia bo po cc u nas zostaje się do 5 dni, jak miałam 2 to w jednej męczyłam się dwa dni, zanim tamtą. Prania wróciła. Tym razem wiem, że choćby tańsze ale wolę mieć 4

2010 🩷 Alicja
    2012 🩷 Julia
    2023 🩵 Aleksander
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://mama-niemowlaka.pl/sklep/produkt/dlamamy/bielizna-poporodowa/majtki-poporodowe/?attribute_rozmiar=XXL&utm_source=Google+Shopping&utm_medium=cpc&utm_campaign=GoogleMerchant&gclid=Cj0KCQjw8NilBhDOARIsAHzpbLB8OuVSmyn-70ZFlS0EPsWwEYmct8qymHgBfy_fFFJhh2dsYBZoyxkaAmrIEALw_wcB

O takie teraz majtaski znalazłam. Ciekawe czy dobre 🤔 i chyba tańsze niż u mamy ginekolog

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    13.09.2023 2760 g, 52cm 💣
    age.png
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka ja się nad nimi zastanawiałam na teraz, ale zostałam przy H&M tylko rozmiar większe.
    Te z RP mają siateczkę i właśnie takich ażurowych chociażby z przodu nigdzie nie znalazłam tylko tam...
    Myślałam jeszcze nad bonprixem, bo też są budżetowe, nie będzie szkoda. Wielopaki w znośnej cenie.
    https://www.bonprix.pl/figi-z-wysoka-talia-6-par/p-19540448/
    Są też inne kolory. Trzeba jak coś szukać "z wysokim stanem".
    Na razie zostanę chyba tylko przy Horizonach i tych z RP. Jedynie rozmiar wymienię lub po prostu dokupię żeby potem nie płakać że za małe czy za duże.

[age.png
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze się kiedyś zastanawiałam, czy takie majtki na nietrzymanie moczu się sprawdzają w takich sytuacjach. Jakoś nigdy nikt nie poleca tego rozwiązania jako poporodowe.
    Miałam problem żeby te siateczkowe majtki zsuwać, bo się rolowało wszystko i były jednorazowe. Nie miałam ochoty walczyć z tym w wc. Takie jednorazówki wyrzucane ze wszystkim, to dla mnie super opcja.
    Ale myślę głośno...

[age.png
  • Fiolka85 Przyjaciółka

Wysłany: 19 lipca 2023, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka6 wrote:
    https://mama-niemowlaka.pl/sklep/produkt/dlamamy/bielizna-poporodowa/majtki-poporodowe/?attribute_rozmiar=XXL&utm_source=Google+Shopping&utm_medium=cpc&utm_campaign=GoogleMerchant&gclid=Cj0KCQjw8NilBhDOARIsAHzpbLB8OuVSmyn-70ZFlS0EPsWwEYmct8qymHgBfy_fFFJhh2dsYBZoyxkaAmrIEALw_wcB

O takie teraz majtaski znalazłam. Ciekawe czy dobre 🤔 i chyba tańsze niż u mamy ginekolog

Kropka super są, aż sobie zapisałam tylko teraz będę rozkminiac jaki rozmiar🤦
    Te siateczkowe to tylko a początku chyba pierwsze dwa dni max. Na pewno nie sprawdzają się jak ściągną opatrunek po cc żeby rana się wietrzyła bo będą się za bacząc o szwy, więc wolę zwykłe. Zresztą różnie to bywa.

2010 🩷 Alicja
    2012 🩷 Julia
    2023 🩵 Aleksander
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siateczkowe tak na prawdę do szpitala, żeby sie nie czepiali na oddziale. Bo wiem że u nas raz opierdzielili jedna dziewczynę. Wiec lepiej żeby się nie stresować siateczka. A do domu coś już wygodnego. Ale cenowo dobrze się prezentują.

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Agnuka Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jak dobrze kojarzę, to do szpitala miałam siateczkowe z Canpola, ale te które pakowane są po 2 szt., nie po 5 szt. (te to dla mnie była padaka :D)

a w jakich majtkach teraz chodzicie? 🤔 już jakiś czas temu przerzuciłam się na takie wykończone u góry koronką, nie żadną gumką, bo mnie uciskały, ale teraz nawet te z podatną koronką zaczynają mnie denerwować 🤦 w pierwszej ciąży do końca chodziłam w swojej standardowej bieliźnie, tylko przerzuciłam się na takie bez gumek i było okej, a teraz najchętniej chodziłabym bez :D jestem zaskoczona takim obrotem sprawy :D :D :D szukam alternatywy, bo jednak czasami trzeba ubrać majtki 🤣

23cs R. <3
    age.png
    21cs M. <3
    age.png
  • Praskovia Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka6 wrote:
    A ja jeszcze polecam te buteleczki (gruszki ) tamtum rosa ! One były genialne w połogu. Tylko dlaczego takie drogie... 🤔 Miałam nawet w szpitalu, i po pierwszym siusiu po nacieciu to genialnie chłodziło i jakos tak dezynfekowalo, że super pieczenie zaraz przechodziło.

O czy dokładnie piszesz Kropka? Pierwszy raz słyszę, jak to znaleźć?

Ja to nawet nie chce myśleć o wyprawce do szpitala, mam na strychu takie pudło z podpisem „do porodu” i mam nadzieję, że tam jest wszystko czego będę potrzebować. 🤣 Jedynie teraz zamiast podkładów wezmę nocne podpaski, jak większość z Was, bo pamietam, że przeżyłam szok, że te podkłady nie mają skrzydełek ani kleju od spodu. Spać w tym to był dramat.

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agunka, ja w poprzedniej to kupowałam jakies ciazowe z niskim stanem, bo mnie wszystko drażniło. Ogólnie po ciąży, to poszły do wyrzucenia.. bo takie dziadostwo. A teraz chodze w swojej standardowej nawet z gumkami. Tylko zsuwam jak najnizej i git. Nic mi nie przeszkadza. Ogólnie mam chyba mam 7 par i tylko na zmianę piorę. Ale niestety po ciąży będę musiała sie z nimi pożegnać. Bo od tego ze w pachwinach sie strasznie poce, bo to takie już zacieki nie do doprania mają. Niespodziewałam się, że mogą się zrobić takie plany jak np w koszulkach pod pachami 🙀 czego człowiek sie dowiaduje w swoim życiu.

Zajrzałam do kartonu podpisanego poród/ciąża. A tam dwa całe opakowania podkładów z baby ono. Całe pudełko wkaldek laktacyjnych z aventa ( bardzzo takie ultra), mam też kilka luzem z akuku, ale porazja strasznie grube i z tego co pamiętam, biust się latem pocił niemiłosiernie. I napoczęte podpsaki po porodowe canpola. Więc nie jest tak źle, coś już jest na początek.

A i znalazłam szczotkę do szczotkowania ciała 😛 i uda zaczęłam dziś szczotkować, bo mam celulit! Nigdy nie miałam z nim problemu. A tu dziś tak ogladam te moje nogi. I myślę sobie o majgad co się z nimi stało i to kiedy ?

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IMG-20230719-143529.jpg

Aktualizacja brzuszka z sobotniego wesela 😉

Mala_syrenka, Ania_1003, Praskovia lubią tę wiadomość

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia:
    https://gemini.pl/tantum-rosa-1-mg-ml-140-ml-x-5-butelek-005426

Ja biorę te buteleczki i wzięłam też saszetki, ale nie będę miała za pewne siły na zabawę w rozrabianie saszetek w szpitalu. Przydadzą się raczej już w domu.

Do tego z rzeczy których nie miałam, a jestem ciekawa czy działają, to wrzuciłam w koszyki jeszcze takie cuda:

https://gemini.pl/ginexid-ginekologiczna-pianka-oczyszczajaca-do-higieny-intymnej-150-ml-0036183

https://allegro.pl/oferta/organiczny-przeciwbolowy-spray-poporodowy-lansinoh-13205946464

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2023, 15:13

Praskovia lubi tę wiadomość

[age.png
  • Asiek94 Ekspertka

Wysłany: 19 lipca 2023, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rany, coraz bardziej przeraża mnie temat wyprawki, jak tak sobie czytam, co piszecie🙈 kompletnie nie pamiętam, jak ja to ogarnęłam w pierwszej ciąży. Mam przygotowaną listę i chyba na dniach zacznę zamawiać, żeby od połowy sierpnia mieć już wszystko gotowe i spokojnie czekać. Myślę, że do terminu 15.10 to nie dotrwam, obstawiam wrzesień - byle nie szybciej.
    Dziś wyszłam ze szpitala i szczerze, jestem głupsza niż byłam. Czytam wypis i mam takie WTf?! Przy przyjęciu do szpitala szyjka 2,85-3,05, czyli się skróciła. Wczorajsze usg pokazało szyjkę 3,8 cm. To w koncu ile ona ma... w poprzedniej ciąży lekarz zawsze mi mówił, że szyjka jak się skróci, to już się nie wydłuży. No i zgłupiałam... jutro będę dzwonić do swojego lekarza prowadzącego umowić się na wizytę po szpitalu, jestem ciekawa, co mi powie. No i przy okazji wiem, że mój synek przekroczył już 1kg ❤️ byleby zechciał posiedzieć chociaż do 36tc i będę szczęśliwa

• Kropka6 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia wrote:
    O czy dokładnie piszesz Kropka? Pierwszy raz słyszę, jak to znaleźć?

Ja to nawet nie chce myśleć o wyprawce do szpitala, mam na strychu takie pudło z podpisem „do porodu” i mam nadzieję, że tam jest wszystko czego będę potrzebować. 🤣 Jedynie teraz zamiast podkładów wezmę nocne podpaski, jak większość z Was, bo pamietam, że przeżyłam szok, że te podkłady nie mają skrzydełek ani kleju od spodu. Spać w tym to był dramat.

https://www.doz.pl/apteka/p128362-Tantum_Rosa_1_mgml_roztwor_dopochwowy_140_ml_5_butelek

Praskovia lubi tę wiadomość

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiek, nie wiem jak to jest z wydłużaniem szyjki, ale na wizycie u lekarza miałam 3 cm, a 2 tygodnie później trafiłam na IP, bo nialam wrażenie sączących wód i było 4,5 cm. Więc nie wiem,czy ona się zmienia, czy po prostu wiele zależy od pomiaru.

• Kropka6 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2023, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mój lekarz nigdy mi nie mówił ile ma szyjka. Tylko że długa zamknieta nic sie nie skraca. A żadnych parametrów i w sumie nawet mnie to nie interesowało. Chociaż też przed samym porodem kilka dni przed mówił że jest jeszcze bardzo długa. A 4 dni później urodziłam.

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2023, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi dzisiaj przyszły kolejne dojarki.
    Jak na chiński Aliexpressowy produkt, to wykonanie nie umywa się do Neno.
    W paczce są dwa kabelki do ładowania i części zamienne.
    Dwa wyszły w cenie jednego Babyono Shelly.

Polish-20230720-122837664.jpg

[age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2023, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś w aptece i rzuciły mi sie w oko, majtki tena pants, na mocne nietrzymanie moczu i ciekawe czy by to się sprawdziło po porodzie, na te pierwsze dni, zamiast tych majtasow siateczkowych i podkaldow. Jak i tak to jest jednorazowe. A piszą tam że takie super oddychające i chlonne 🤔 chyba lepiej jeden majtek założyć już z wkładem niz w te majtki siateczkowe ten slizgajacy sie podkład wsuwać 🤔 i tak nie ekologicznie i tak 😛

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2023, 14:25

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2023, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś po wizycie :) wszystko super. Według gina wszystkie wyniki książkowe. Na wejściu dostałam komplement, że świetnie wyglądam i bardzo schudłam, co widzi z wizyty na wizytę 😅 ale powiedział, że to bardzo dobrze bo wyniki mi się pięknie trzymają...
    Gadka szmatka o moim samopoczuciu, oczywiście powiedziałam że mam skurcze przepowiadające, które potrafią trwać przez 2-3 godziny i być co 10 minut. Stwierdził - że wszystko pokaże szyjka. A więc szyjka ma... 4,5 cm 😵😅 ma zewnętrzne rozwarcie na opuszek ale to jest normalna sytuacja u wielorodek i mierzył potem na USG tylko zamkniętą część. Rozwarcia wewnętrznego nie ma wcale więc na tę chwilę absolutnie nie obawiamy się przedwczesnego porodu, mam zielone światło na prace ogrodnicze, noszenie młodej i moją aktywność 😅

Ogólnie złapaliśmy z doktorkiem flow już wcześniej ale teraz serio go lubię. Rozmawialiśmy o porodzie. Powiedziałam mu, że na 99% zdecydowałam się na szpital i powiedziałam mu jaki (to konkurencyjny szpital niż ten, w którym on pracuje) i powiedział, że to dla mnie najlepszy wybór bo tylko tam natura na pierwszym miejscu a w szpitalu, w którym on pracuje większość lekarzy wręcz szuka pretekstu do ingerencji i cc. Powiedział, żebym unikała "jego" szpitala z tego i innych powodów. Utwierdził mnie w przekonaniu, że dokonałam właściwego wyboru i dzięki temu już wiem na 100% :)
    KTG mam mieć tylko raz, tydzień po terminie. Ale tu też powiedział, że najlepiej abym zrobiła za 50 zł prywatnie bo jeśli zrobię u niego w szpitalu, to z automatu zostane i nawet jeśli będzie idealne to i tak najpewniej jakiś wariat mnie potnie.
    Ja takie opinie już słyszałam, ale skoro sam mi przyznał jak to wygląda to nawet tam nie wchodzę 😅

No i Lidka. Pani Lidka konkretnie ruszyła się z kokszeniem 😳 brzuszek nadal jest mniejszy od reszty ale kość udowa, która ostatnio była o 1,5 tyg do tyłu dziś jest idealnie w terminie. Główka była ostatnio idealnie w terminie a dziś jest 2 tyg do przodu 😳 na siatkach centylowych zaczęła iść w górę i teraz kwestia najbliższych tygodni, jak będzie rosła ale wymiary z dzisiejszego USG najbliżej pokrywają się z wymiarami syna (który był największy z moich dzieci) 😳
    Jeśli utrzyma tendencje to będzie kawał bobasa. Doktorek patrząc na jej pyzatą buźkę (chwilę wcześniej rozmawialiśmy o tym, że chudnę) powiedział tylko, że " jak widać dziecka w brzuszku nie da się zagłodzic" 😅

A oto Lidusia - pączusia 😁

IMG-20230721-140528.jpg

Praskovia, Umka, Laura321, Ania_1003, GrubAsia, Agnuka, gabryśka lubią tę wiadomość

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵7,5 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • Praskovia Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2023, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara, no rzeczywiście pączusia! 😍 Zazdroszczę lekarza!

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
‹‹ 126 127 128 129 130 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ