PAŹDZIERNIK 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
A w ogóle mnie to tak irytowało przy pierwszej córce jak teściowa wpadała, albo dzwoniła i pytała '' i jak i jak moja wnuczka była dzis grzeczna w nocy.. a ja takie oczy, ale nie rozumiem pytania. No jak noworodek ma być niegrzeczny? No czy nie darła się ? Ja mówię no ale jak to?. Bo wiesz niektore dzieci, to sie drą nocami i w dzień. No mowie ok,.ale to jeśli płaczą znaczy sie że coś im doskowiera, tak sie komunikuja z nami. Bo pewnie ich coś boli, głodne, niewygodnie, albo po prostu chca sie poprzytulac.." to dla niej było abstrakcja zrozumieć.. to dziecko niegrzeczne i koniec 🤦🏻♀️ a przytulanie to już w ogóle abstrakcja.. dziecko powinno być na reku tylko i wyłącznie podczas karmienia.. a spanie na ręku, to fanaberia moja..
-
Czeremcha moim zdaniem to nic takiego, może to na zasadzie obserwacji powiedziała, jak nasza z tymi ruchami przysennymi. U noworodka układy maja prawo sobie jeszcze dojrzewać A do tego ludzie są różni, wiec tak samo różne mogą być dzieciaczki i tolerować inne temperatury.
Nasza z kolei cały czas na boso i rodzina panika 😜
Przyjechała moja mama i mogłam ją normalnie zapytać o co chodzi i słuchajcie: ona jest smutna, że jej nie potrzebujemy 🙈 Miała wyobrażenie, że będziemy częściej dzwonić do niej o pomoc, a radzimy sobie sami. I mówi, że już sobie przepowiedziała, że to dobrze, że sobie radzimy z Małą, ale że takie ja głupie myśli dopadły, że jest nam zbędna.
Pogadałam z nią, że my po prostu nie chcemy jej wykorzystywać, bo też ma prawo do swojego czasu. No i że jak mąż wróci do pracy to na pewno się okaże, że częściej będziemy potrzebować pomocnika.
A ojciec w sumie jak to ojciec, on najpierw skomentuje, a później pomysli 😑 W każdym razie mama chętnie przyjedzie do Igi, jak my pójdziemy na imprezę tylko wcześniej koniecznie chce ćwiczyć karmienie butla
A jutro nam się szykuje ciekawy dzień, bo idziemy na warsztaty z chustonoszenia, po nich będziemy mieć do dyspozycji wypożyczona chustę przez 2 tygodnie i zobaczymy czy nam i naszemu małemu człowiekowi ta opcja podpasuje:)zmija lubi tę wiadomość
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Eskalopka, nie wiem, czy nie czytasz, czy tylko milczysz. I czy to z powodu taty, czy ociągającego się synka, ale chce, żebyś wiedziała,że my tu wszystkie o Was cieplutko myślimy i bardzo mocno trzymamy kciuki. Wróć jak będziesz gotowa! 😘
Praskovia, Mju, Menina, MalgosiaKmK, Kropka6, elforia lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, melduję że jestem i trochę czytam, ale musiałam mocno forum odpuścić bo mi na głowę wchodzi, że synek się lekko zablokował i zamierza kwitnąć wewnątrz w nieskończoność, a na wątku już puściutko. Wszystkie symptomy przepowiadające poród mi się cofnęły. Dołujące. Tak jak pisałaś Syrenka - lekarka dołożyła swoje i liczyłam, że sprawniej to pójdzie. Nawet wizyty u ginki nie mam już żadnej umówionej bo nikt nie przewidział, że nadal będę w dwupaku.
Dzięki, że pamiętacie o mnie.
Tata się jakoś trzyma. Nędznie, ale nazwijmy to stabilnie. Uparł się, że wnuka zobaczy. Ku mojemu załamaniu marudzi, że synowi się nie spieszy. Codzienne kontrole są czy już urodziłam (przecież bym rodzicom dała znać!).
Odezwę się gdy jakimś cudem będę rozpakowana.
Gratulacje dla dziewczyn z tego tygodnia!Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2023, 20:26
Menina, Mju, Praskovia, MalgosiaKmK, zmija, elforia, Umka lubią tę wiadomość
-
Agentka no to dobrze, że sie wyjaśniło z mamą, ale kurcze co ludzie sobie czasem coś wymyślą w glowach.. i czasem błaha sprawa urasta do rangi wagi państwowej.
Czeremcha nie myśl o tym i niech splywa po Tobie jak po kaczce teksty teściowej. -
Asiek94 wrote:Miała któraś z Was zapalenie piersi? Jak sobie z tym cholerstwem radzić?
Zapalenie, czy zastój? Jak zastój to ja polecam sekwencję takich działań- najpierw bardzo ciepły prysznic, potem zaraz wymasowanie zastoju czymś wibrującym (ja użyłam elektrycznej szczoteczki do zębów, oczywiście nie włosiem do skory, tylko takie posuwistej ruchy trzonkiem po piersi), a potem podstawić dziecko lub odciągnąć laktatorem do końca. Lepiej oczywiście dzieckiem, bo w takim wypadku można też trochę kontrolować z której części piersi będzie najmocniej ciągnąć (np. jak zastój jest z boku piersi, to można malucha przystawić w pozycji „spod pachy” itp.). I tak działać aż puści, u mnie wystarczył raz, choć zapowiadało się na dłuższą walkę. No a jeśli zapalenie to chyba od razu do lekarza, z tego co pamietam… 🤔 -
Eskalopka super że sie odezwałaś. Jesli potrzebujesz przerwy od nas, to odpoczywaj, ale zaraz po urodzeniu musisz sie zameldować 😃
Co do taty, bardzo przykra sprawa. Ale moze jest nadzieja że pozna wnuka , życzę Wam tego !Eskalopka lubi tę wiadomość
-
Eskalopka wrote:Dziewczyny, melduję że jestem i trochę czytam, ale musiałam mocno forum odpuścić bo mi na głowę wchodzi, że synek się lekko zablokował i zamierza kwitnąć wewnątrz w nieskończoność, a na wątku już puściutko. Wszystkie symptomy przepowiadające poród mi się cofnęły. Dołujące. Tak jak pisałaś Syrenka - lekarka dołożyła swoje i liczyłam, że sprawniej to pójdzie. Nawet wizyty u ginki nie mam już żadnej umówionej bo nikt nie przewidział, że nadal będę w dwupaku.
Dzięki, że pamiętacie o mnie.
Tata się jakoś trzyma. Nędznie, ale nazwijmy to stabilnie. Uparł się, że wnuka zobaczy. Ku mojemu załamaniu marudzi, że synowi się nie spieszy. Codzienne kontrole są czy już urodziłam (przecież bym rodzicom dała znać!).
Odezwę się gdy jakimś cudem będę rozpakowana.
Gratulacje dla dziewczyn z tego tygodnia!
Spokojnie, trzymam wartę razem z Tobą, zero objawów zbliżającego się porodu 🫣 Dużo siły dla taty i dla Ciebie 💖
Eskalopka lubi tę wiadomość
-
Chantel1 wrote:Tak czytam to wszystko i wniosek taki ze naprawdę ciężko trafic na fajna teściową😂
Ech, mój były chłopak z czasów studiów miał wspaniałą mamę, naprawdę świetna kobieta… Ojciec zresztą też super facet. Aż mi było ciężko się rozstać, bo mi było szkoda tracić takich „teściów”. Do tej pory za nimi tęsknię. 🥺agentka93, Umka lubią tę wiadomość
-
A my dzisiaj wybieramy się do kina. Dosłownie za 1h seans... choć bilety kupiłam z samego rana, modliłam się aby wyjątkowo tej nocy się nie zaczęło. Biorę torby do auta, akurat kino w mieście gdzie i tak będę rodziła więc luzik hehe a Synek szczęśliwy że zobaczy nowy Psi Patrol. Nie sądziłam że się uda przed porodem.
Praskovia, Asiek94, Menina, elforia lubią tę wiadomość
-
Eskalopka, super, że się odezwałaś. Nawet gdyby Tytus mocno się zasiedział, to nie potrwa to dłużej niż dwa tygodnie, więc już naprawdę blisko.
Dla mnie każdy dzień tygodniowego pobytu w szpitalu i rozłąki z Nelą dłużył się jak miesiąc, a dziś jest już tylko wspomnieniem.
Trzymaj się!10.2020 6tc 💔
F. ur. wrzesień 2021 ❤️
11.2022 10 tc 💔
A. ur. październik 2023 ❤️ -
Praskovia kumam to, tez miałam chłopaka z fajnymi rodzicami na studiach
Obecnie nie jest z piekła rodem, ale są „momenty” 😜
Zwłaszcza, gdy urządzaliśmy wesele, o paniii, ale tam było komentarzy…DJ-„co to za głupia moda”, sala- „a dlaczego bez noclegów na miejscu, na pewno będzie niedobre jedzenie, bo nie jest przez nikogo sprawdzona. Ona zna taka fajna sale…”, „kolorystyka? Kto to widział na ciemno wesele”, „błogosławieństwo w kościele? Skandal ze nie w domu, będzie wstyd” xd Teraz się z tego śmieje, ale wtedy mi gul skakał
Wróciliśmy z warsztatów chustonoszenia, czas praktykować w domu. Bardzo przyjemnie, tylko 3 dzieciaczki także kameralnie.
Byli państwo z 10 dniowym bobasem i dopiero się „kapnęłam”, jaka to jest przepaść już między Igą, a takim tygodniaczkiem:) Wręcz doznałam szoku, bo nie zauważyłam, kiedy przestała być takim małym żółwikiem.
Swoją drogą panie prowadzące mówiły, że zwykle w okolicy 3 tygodnia jest pierwszy skok rozwojowy i to by się zgadzało, bo od wczoraj Iga jest już znacznie mniej nerwowa niż w poprzednie 3 dni 🙈Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Hej dziewczyny!
Jak dobrze być w domku
Dzieciaki zakochane! Malutka cudowna - pracujemy nad nawałem pokarmu i poranionymi sutkami - pomysł Pani położnej i lekarki z wtorku bym stymulowała sutki nie był pomocny… już pierwsze karmienie bolało lekko.
W drugiej dobie młoda od 24 zaczęła się karmić co 1-2h i wczoraj cały dzień podobnie oraz dzisiejsza noc…, ale w sumie to dobrze, bo dało to duża ulgę. Kupiłam okłady na zimno, smaruje piersi kremem chłodzącym i sutki lanoliną + wietrzenie i jest trochę lepiej… chociaż mamy strupki i bol przy dostawieniu potrafi zwalać z nóg 😏
Gauss wróciliście do domku?
Nie jestem w stanie nadrobić co tam pisaliście wczesniej.
Jedno co to ja miałam cudowną teściową, ale odeszła teścia mam wspaniałego 😍
My będziemy szczepić 6w1
Jeszcze podeśle Wam info od mojej kadrowej odnośnie rodzicielskiego tego 9 tyg plus:
Co ważne, zgodnie z art. 182(1c) k.p., urlop rodzicielski jest udzielany jednorazowo albo nie więcej niż w 5 częściach nie później niż do zakończenia roku kalendarzowego, w którym dziecko kończy 6 rok życia.
Jeśli matka dziecka zawnioskuje o wykorzystanie całego urlopu rodzicielskiego to ojciec dziecka może wykorzystać jednorazowo 9 tygodni lub podzielić ją na 4 części ( jedną cześć wykorzystała wtedy matka dziecka).
Ojciec może wykorzystać go już w pierwszym roku życia dziecka.
Menina lubi tę wiadomość
-
Elforia kciuki z bólem, oby szybko minął- u mnie po 3 dniach była znacząca różnica, mocno mi muszle pomagały 🤞 Wcześniej prawy cyc to się czułam jakbym o życie walczyła 🙈🙈🙈Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.