PAŹDZIERNIK 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja z kolei używałam czopków proctis m - któraś z Was tu polecała + maści procto glyvenol. Było całkiem nieźle dopóki chłopak mnie nie rozśmieszył tak, że jeden wyszedł bardziej na zewnątrz i nie chce się wchłonąć 😅
Mała syrenka, jak tam Olaf?Praskovia lubi tę wiadomość
-
Dzięki za odpowiedzi! 🥰
Kropka, kupiłam tulik używany, dzisiaj mi przyszedł ale trochę nie wiem jak używać… W jakiej pozycji układasz Misi rączki? Tak jak sama trzyma przy zapinaniu, czy trzeba jakoś ułożyć? Jak budzi się do karmienia, to rozpinasz ją z tego i po karmieniu znów zapinasz, czy jest w tym w nocy non-stop? Czy po pierwszym karmieniu nie wraca do tulika?
Pod szyjką zapinasz do końca? Ja mam wrażenie, że mały mi się w tym udusi, taka mała ta dziurka przy głowie…
U nas update jest taki, że podałam małemu Espumisan i naprawiło mi się dziecko! 😉 Boże, jaki spokój! 🥹 -
Praskovia co do tulika, to jak ją zapinam, to ona ma rączki na klatce piersiowej i tak ją zapinam. Czasami ona sobie je przemieści i są wzdłuż ciała. Ale tak trzym na klatce piersiowej. Do karmienia różnie. Ale z reguły rozpinam same rączki, bo po jedzeniu ją odpijam na ramieniu, to te raczki przerzuca sobie za moje ramię. Później odpadłam i zapinam spowrotem. Chyba że jak sie przebudzi na karmienie i koniecznie trzeba zmienić pieluszkę to wyciągam ją z tego. I później szybko hop i zapinam. Co do szyi, to rzeczywiście jak dla mnie też malutki ten otwór i ciągle wydaje mi sie wydaje że jej ciasno, ale nie narzeka wiec chyba nie przeszkadza jej to.
Co do osteopaty też polecam, sama z Misia ide, bo trochę mi ucieka na jedną stronę. Bo leżała w brzuchu krzywo..Praskovia lubi tę wiadomość
-
Kropka, a tego osteopatę to gdzie masz? 🤣 polecasz?
My na razie u fizjo byliśmy, super wizyta i babka z mega podejściem. Mam wrażenie, że Marcelince też się tam podobało. Trochę mamy spłaszczoną główkę z jednej strony, ale wiemy od czego, więc będziemy pracować nas tym. No i dla nas to pierwsze, więc nam pokazała trochę podnoszeń, co możemy z nią robić (zabawy) itp.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2023, 01:07
-
https://zarejestrowani.pl/w/OY1oLR7CHR1SVF9C19Vfcg/?fbclid=PAAabFnCZzlJG8o2pdmfm044x-WMHXJjv05mQh1fvBc5bzXIwqC1xpApnQOqk
Mju tutaj się wybieramy (adres w zdjeciu poniżej), jeszcze u niej nie byłam ale podobno bardzo dobra i z podejsciem. Znajoma mi polecała. Jeszcze nie wybrałam terminu w sumie. Ale jakby Ci sie chciało taki kawał jechać, to kto wie czy pod gabinetem sie nie spotkamy 🤣
A w piątek koniecznie dam znać czy nadal było ok na bioderkach 😉
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2023, 04:43
-
Agnuka ojej faktycznie ciężka sprawa z Rozalka. A może i Rozalce by pomogło to spowijanie czy otulacz? Mi położna mówiła żeby spowijać, położyć na boku na naszych kolanach, tak aby lekko głowa wystawała za kolana i opszeć ją na naszych rękach i bujać nogami i lekko ta główka na boczki i że wtedy bobas szybciej zasypia i długo śpi. I w sumie rzeczywiście jak u nas jest jakieś problem to po takim bujaniu zasypia.
Nie wiem czy zrozumiałe opisałam... wiecie to zaraz będzie 5 rano . 🤪 -
Praskovia wrote:Dziewczyny, zrobiłam statystyki na pierwszej stronie. ♥️ Dla niecierpliwych wrzucam też tu! 🤪 Ale zerknijcie też sobie sentymentalnie na tę pierwszą stronę, jaka się zrobiła… bogata, te dziewięć miesięcy od pierwszego wpisu!
Na naszym wątku jest 25 (aktywnych) mam i urodziło się 26 dzieciaczków.
👧🏻 14 dziewczynek (~54%)
👦🏻 12 chłopców (~46%)
Urodziłyśmy:
⏪ przed terminem do 37tc: 4 (16%)
◀️ przed terminem w 37tc i później: 15 (60%)
⏹ w terminie: 1 (4%)
▶️ po terminie: 5 (20%)
▪️siłami natury: 14 (56%)
▪️cesarskie cięcie: 11 (44%)
🌸 w sierpniu: 1 (4%)
🌰 we wrześniu: 8 (32%)
🍁 w październiku: 15 (60%)
🍂 w listopadzie: 1 (4%)
- Najdłużej w ciąży była: Gauss (41+6)
- Najwięcej dzieci urodziło się: 21.09.2023 i 05.10.2023 (AŻ po dwa 🤪)
- Najmniejsza kruszynka: Rozalka gabryśki (46cm i 2310g)
- Najdłuższe draby: Mieciu Praskovii, Kostuś GrubAsi i Hubert 3 ciąży (58cm)
- Najcięższy kaliber: Tytus Eskalopki (3980g)
🔮 spełnione co do dnia wróżby Kropki: 3 (Kropka, Praskovia, MinnieMe)
🔮 spełnione co do tygodnia wróżby Kropki:
nie zliczę, ale większość 😅
Piszcie jak macie jakieś sugestie!
Przepraszam że ucichłam ale ten tydzień w domu jakoś tak szybko mijał.
Ja dopiero teraz mogę powiedzieć jak jestem w domu że się wysypiam. Karmimy się w nocy co.3 h. Ostatnio wstałam.na 9.30 szok.
Julcia jest słodka i kochana.Mju, Kropka6, Menina, MinnieMe, elforia, Umka lubią tę wiadomość
-
Parskovia super statystyki ! No i jestem zaskoczona Tytusem , myślałam, że Kostuś będzie najcięższy 😆
Dawno się nie odzywałam, ale dwójkąa dzieci zaczyna robic sie naprawdę pochłaniająca zwłaszcza jak młodsze zaczyna coraz mniej spać .
U nas podobnie z wieczornym marudzeniem , przy piersi dziobanie, odrywanie się i poplakiwanie , coraz trudniej gi wieczorem uśpić - czytałam gdzieś, że niektóre dzieci mają taką "godzinę czarownic" (która trwa oczywiście więcej niż godzinę😅🤣) to taka stała porą na marudzenie i problemy z zaśnięciem. Najczesciej nie jest związane z żadnymi problemami zdrowotnymi .
Pozdrawiamy !!
https://ibb.co/55DsYYXWiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2023, 09:11
Mju, Praskovia, Umka lubią tę wiadomość
"Szczęście to nie tylko to, co los daje, ale i to, czego nie zabiera"
3 ivf, 4 transfer: ❤️wymarzona córeczka 27.01.2021r.
Starania o rodzeństwo od 07.2021 kolejne 4 procedury ivf , kolejne 7 nieudanych transferów
03.05.2022r 💔 10t.c.
2 miesiące odpoczynku i :
04.02.2023 - || naturalny cud
11+0 Nifty pro - niskie ryzyka, chłopiec 🩵
12+6 mały człowiek ma juz 6.1cm 🥰
18+0 225g akrobaty 🥹
23+0 559g połówkowe 🤩
28+6 1330g bobaska,
31+0 1620g 🥰 III prenatalne,miednicowo położony
33+6 2550g fiknął głową w dół 🫣
36+1 3060g małego gigantka🥹
37+0 3300g
39+1 cc- 3780g, 58cm pięknego chłopca 🩵 -
GrubAsia jaka czuprynka Kostka ! 😍Jestem zauroczona jego włosami
Małgosia cudnie że Julcia Ci sie trafiła spokojna. Ale chyba Julki takie są ogólnie 😃
Dziewczyny obym w zła godzinę tego nie powiedziała, ale chyba przechodza po woli te godziny czarownic itp marudzenia wieczorne 😉GrubAsia, Praskovia, MinnieMe, elforia, MalgosiaKmK lubią tę wiadomość
-
Kropka6 wrote:GrubAsia jaka czuprynka Kostka ! 😍Jestem zauroczona jego włosami
Małgosia cudnie że Julcia Ci sie trafiła spokojna. Ale chyba Julki takie są ogólnie 😃
Dziewczyny obym w zła godzinę tego nie powiedziała, ale chyba przechodza po woli te godziny czarownic itp marudzenia wieczorne 😉
Agnuka moja Rozalka też bardzo słabo spala do 2rz 🙈 mam nadzieje, ze Ciebie to ominie 🤞
"Szczęście to nie tylko to, co los daje, ale i to, czego nie zabiera"
3 ivf, 4 transfer: ❤️wymarzona córeczka 27.01.2021r.
Starania o rodzeństwo od 07.2021 kolejne 4 procedury ivf , kolejne 7 nieudanych transferów
03.05.2022r 💔 10t.c.
2 miesiące odpoczynku i :
04.02.2023 - || naturalny cud
11+0 Nifty pro - niskie ryzyka, chłopiec 🩵
12+6 mały człowiek ma juz 6.1cm 🥰
18+0 225g akrobaty 🥹
23+0 559g połówkowe 🤩
28+6 1330g bobaska,
31+0 1620g 🥰 III prenatalne,miednicowo położony
33+6 2550g fiknął głową w dół 🫣
36+1 3060g małego gigantka🥹
37+0 3300g
39+1 cc- 3780g, 58cm pięknego chłopca 🩵 -
A ja się właśnie zastanawiam czy wyjść na pierwszy spacer. Tak pięknie swieci słońce i patrząc na prognozy będzie tylko gorsza pogoda w najblizszych tygodniach…
Nie robiłam werandowania ale chyba jakieś 10-15 minut spaceru nie powinno być problemem dla 10 dniowego maluszka?
-
MinnieMe spokojnie można iść na spacer, pogoda piękna 🙂 my 10 dni byłyśmy w szpitalu, a na 11 dzień od razu poszliśmy na spacer na pół godziny 🙃
I tak w sumie od tej pory chodzimy codziennie, bo wtedy Rozala śpi. Aktualnie uskuteczniam takie +/- 1,5 h spacery, czasami w porywach do 2 h 🙈 i to żwawym tempem, bo wtedy nie ma przebudzeń. Będę miała formę życia 😎🤪
Dziewczyny dziękuję za słowa wsparcia 😁 potrzebowałam ojojania 🤭 i teraz zabrałam się za działanie, tulik już do mnie idzie, będziemy testować. Na czwartek umówiłam się jeszcze z CDL, bo Rozala przy tych cudach obraziła się na lewą pierś i kiepsko z niej je. Niedosc, że ogólnie bawi się w dzięcioła przy jedzeniu, to do tej lewej nie potrafi się teraz przystawić, strasznie się pręży i wygina, a z prawej ok 🤷🏻♀️ muszę coś wymyślić z CDL, bo zaczyna mnie już pierś boleć przez niepełne opróżnianie 🤦🏻♀️
W planach mam też umówienie się do doradcy chustonoszenia i do osteopaty, już mam wybrane osoby, tylko muszę jakoś pokombinować z terminami, bo zostaje sama z dziewczynami...
I umówiłam się w końcu na to USG bioderek na 20 listopada 🙃MinnieMe lubi tę wiadomość
-
I też pozdrawiamy ze spaceru, drugiego już dzisiaj 🙈🙈🙈 tym razem po starszą do przedszkola 😀 🛴
https://zapodaj.net/plik-soongPOc8zPraskovia, MalgosiaKmK, Kropka6, Asiek94, GrubAsia, MinnieMe, Umka lubią tę wiadomość
-
Ale cudownie oglądać już te nasze maluszki na zdjęciach. Szok że to już koniec etapu ciąża a zaczynamy liczyć każdy dzień.
A ja się pochwale ze dzisiaj nadgonilam foroksiazke....uwielbiam zdjęcia w ręce a nie na tablecie, telefonie czy komputerze. Robię conajmniej 2 książki rocznie... a miałam zaległości i dodatkowo doszły nowe zdjęcia z Julka i mamy to... projekt w 2 dni zrobiony i mamy pamiątkę ba bieżąco. 🙂GrubAsia lubi tę wiadomość
-
Agnuka, to my podobnym torem idziemy. Jutro przychodzi do nas doradczyni chustonoszenia. W przyszłym tygodniu osteopata. USG biodrek na 22.11. Tylko spacerujemy mniej zdecydowanie.. Dziś mała drzemkowała na balkonie. Więc formy życia nie zrobię niestety 😁
Małgosia, zazdroszczę fotoksiążek... Obiecuję sobie, że zrobię, a ciągle to odkładam... Jedyne co robię regularnie to kalendarze, którymi obdarowujemy babcie (i siebie).
Kropka, ozłocę Cię za podzielenie się tą pozycją do zasypiania.. Spróbowałam dziś i momentalnie się uspokoiła i zasnęła. Dzięki 🥰elforia, Kropka6 lubią tę wiadomość
10.2020 6tc 💔
F. ur. wrzesień 2021 ❤️
11.2022 10 tc 💔
A. ur. październik 2023 ❤️ -
Mieliśmy dziś czwartą wizytę położnej środowiskowej..Anielka waży już 3450 g czyli przez pierwszy miesiąc przybrała kilogram od wagi urodzeniowej 👍
Ciakawa jestem, co u Ani. Aniu, czytasz nas czasem? Jak się masz?elforia, MalgosiaKmK lubią tę wiadomość
10.2020 6tc 💔
F. ur. wrzesień 2021 ❤️
11.2022 10 tc 💔
A. ur. październik 2023 ❤️ -
O nadrobiłam ostatnie 3 dni 😁
Kropka jak mnie cieszy, że napisałaś, że „zaczyna się świadomie uśmiechać”, widziałam tyle już wpisów, że 6 tygodniowe bobasy się uśmiechają, że aż się zaczęłam zastanawiać co robię nie tak 🙈 Bo Iga póki co ma częściej ma minę sceptycznie oceniającą rzeczywistość niż próby uśmiechu 😜
Odnośnie osteo- my też byliśmy. Mysle, ze to super sposób na spożytkowanie sprezentowanej kasy 😊
MinnieMe odnośnie spacerów- Iga jak się urodziła to co prawda było cieplej, ale położna nas zachęcała, aby wychodzić codziennie niezależnie od warunków (a Mała miała 5 dni wtedy). Mówiła też, że nie ma potrzeby liczyć czasu typu „dzisiaj tylko 10 minut”, tylko patrzeć czy dziecku i nam dany czas sprawia przyjemność.
Spodobała mi się ta rada i dzięki temu prawie od razu zaczęłyśmy robić długie spacery, bo Iga to uwielbia.
Dziś z kolei się przełamałam, pojechałam z Igą tramwajem do centrum, przy okazji odkryłam, że w Starym Browarze są pokoje rodzinne i przy mogłam ją w fajnych warunkach nakarmić
Chciałabym się nie ograniczać ze spędzaniem czasu na macierzyńskim, więc drobnymi krokami normalizuje robienie wszystkiego z dzieckiem.
Na wiosne chce gdzieś lecieć 🤞
Mała Syrenka apropo- jak z Cyprem? Jest decyzja, że lecicie?
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑