PAŹDZIERNIK 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Syrenka ja mam Avent, a smoczek na początku miałam 0+ natural, bo bałam się, że polubi butle batdziej niż cyca, a okazało się, że ten ja tak meczy, ze przysypia 3 razy przy jedzeniu Wiec kupiłam 1+ i ten się sprawdza. Nadal „cycy” wygrywa mimo ze jak wychodzę to dostaje butle 😁
My po bioderkach, w końcu bez przebojów tam trafiłysmy, wszystko ok i po 3 miesiącu kolejna kontrola.
Ja po kontroli u ginekologa i ponoć bez szwanku. Ale upewnię się u fizjo, bo brzuch mam jakiś miękki i nie wiem czy mięśnie mi się nie rozeszły. 3 kilo na plusie sprzed ciąży, czułam, bo ubrania są nadal dość dopasowane.
Ginekolog zaproponował spirale w związku z tym, że planuje dłuższa przerwę między ciążami. Macie jakieś doświadczenia w temacie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2023, 21:26
Mju, Kropka6 lubią tę wiadomość
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
No nie ma szans, żebym nadrobiła… 😕
Mju, pytałaś, czy sprawdzałam jeszcze potem ranking tamtego szpitala, w którym rodziłam pierwsze dziecko. Tak, niestety moja ankieta była ostatnią. Od dwóch lat nikt nie wypełnił ankiety na temat tego szpitala, tak więc raczej pogrzebałam nadzieje, że ten mój głos ujrzy kiedyś światło dzienne… No ale tak to jest. Cieszę się, że tym razem dobrze trafiłam, ale współczuję innym dziewczynom, które zdecydują się tam rodzić, szczególnie pierwsze dziecko.
Eskalopka, ja nie myślę o możliwych chorobach, chociaż to aż dziwne. Odhaczamy po kolei specjalistów w tej diagnostyce „poospowej” i jak na razie wszystko jest w porządku. Za każdym razem wchodząc do gabinetu nie spodziewam się, że coś będzie nie tak… I jak nawet na moment pojawia się myśl, że za lekko do tego podchodzę i los mnie na pewno pokara, to od razu uspokajam się, że już dużo się zamartwiałam w ciąży i teraz musi być dobrze.
Wczoraj mój sraluch (tak, też każda kupa leci na plecy!) zaczął siódmy tydzień, a jesteśmy już po drugim skoku. Były dwie noce słabe, a potem nagle inne dziecko! 😍 Rozgląda się, cieszy, można z nim „porozmawiać”, bo gada jak najęty! GRRRU, OU, AH- uwielbiam ten etap! Od trzech dni nie mogę się tym nacieszyć! Też się czuję mega spełniona i chciałabym jeszcze dwa. 😅 Ja już w sumie w gimnazjum chciałam mieć czwórkę dzieci, ale dopiero po zostaniu matką, a teraz po raz drugi, czuję że mi dobrze z tym i lubię to jak diabli. Ostatnio napisałam do mamy: „o rany, jak ja uwielbiam mieć dzieci!”, a ona na to: „co się stało?”. 🤣 Nic, po prostu uwielbiam. 🥹 -
Praskovia mnie dziś dopadło takie uczucie uwielbienia dla macierzyństwa, jak przewijalam Igę w centrum handlowym przy umywalce a później karmilam w KFC, bo nie było totalnie innego miejsca na to 😂 I też jest to dla mnie totalnie abstrakcyjne, że akurat w takich spartańskich warunkach, ale poczułam coś w stylu „ale fajnie, że niby trudno, ale sobie dajemy radę, Iga taka zadowolona, pięknie być mamusią” 🤣🤣🤣
Po czym jak zaczęła drzeć paszcze po powrocie do domu to się zastanawiałam, co ja sobie myślałam!Praskovia lubi tę wiadomość
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Ja codziennie czytam, nadrabiam a jak chce coś napisać to akurat coś/ktoś przeszkadza.
Ja miewam myśli ze może i mogłabym mieć 3 dzieci ale nie teraz a na odkładanie to już chyba nie pora bo jednak ta ciąża była cięższa od poprzedniej i obwiniam za to swój wiek poza tym jeszcze nie doszłam do siebie po tym „wspaniałym” porodzie, znowu nie mogę usiąść a to jednak już 17 dni i na sama mysl ze miałabym to przechodzić raz jeszcze mi się odechciewa.
Co do pieluszek- u nas akurat Lupilu się sprawdzają, nic nie wychodzi bokiem ani góra. Przy córce tez używałam Lupilu i nie bylo żadnych problemów. -
Agentk super, że bioderka w porządku. My sie pieluchujemy i musiałam niestety wyjąć z tulika i gorsza jakosc snu. Bo trochę te nogi sie nie mieszczą. Może kupie wiekszy albi ten love to dream oni maja luznij w nogach.
Ogólnie tez uważam, że lubie macierzyństwo pomimi niektórych momentow jak mam ochote wyjść z siebie i stanąć obok jak mam rece zajeta i i slusze jojczenie lub płacz, bo wylałam niewidzialna wodę, albo stanęłam nie tak jak moja córka sobie to w glowie wymyśliła 🤦🏻♀️ ola boga, to chce dostać pierdolca (ma ostatnio faze na niwwidzialne zabawy i wez czlowieku traf.. toż to poprostu armagedon).
W zeszłym tygodniu Michalina mi spała w nocy po 4/5 godz ciągiem czyli miała jedna pobudkę. I na głos nie mowilam żeby nie zapeszyć moze wróci jej to, ale nie .. budzi sie co 2.. ale chyba teraz przypada drugi skok rozwojowy..u niej dziwnie sie liczu te skoki i kroki milowe, bo jednak 3 tyg wcześniej się urodziła. Niby donoszona ale jednak.. niektore rzeczy wiedać 3 tygodnie do tyłu do reszty.. rozmawiała wczoraj z koleznka ktorej corka tez tak jak moja urodzona, to także unoszenie głowy słabo..
Ja dzis znowu będę nieosiągalna do odwołania, bo starsza nie idzie do żłobka, kaszel...
Mju nie musi być Twoja obraczka 😉 ale zawsze to osobista najlepsza 🤣🤣 -
Kropka znam tą wróżbę, ale mi tam zawsze niezgodności wychodziły 😂
My po wizycie u fizjo… ale ulga dla moich pleców. Dostałam zalecenia jogi i rolowania. Za 4 tyg brzuch do sprawdzenia i wtedy ćwiczenia + hipopresja.
Mała tez ma napięcia - dostaliśmy info jak masować, aby ją rozluźnić i za 2 tyg do kontroli. W przyszłym tyg mamy bioderka… zobaczymy jaki będzie wynik, ale też się zamartwiam o dzieciaki… o wszystkie, ale o maleńką najbardziej, bo jest taka delikatna i krucha 🥺 -
Kropka, tak jak piszesz- skoki i kroki na 100% liczy się od terminu porodu, a nie faktycznego urodzenia. W sumie to my możemy być dla was takim „zestawem kontrolnym”. 😂 Bo przecież miałyśmy ten sam termin, a ja urodziłam równiutko wtedy. Wiadomo, że każde dziecko inne, ale jak czujesz, że u Was drugi skok, to jest to jak najbardziej możliwe. 🥰 Trzymam kciuki, żeby szybciutko minął!
Co do trzymania głowy, ja mam wrażenie, że mój dźwiga „za bardzo” i nie wiem czy faktycznie tak jest, czy jestem przewrażliwiona po starszym, który miał wzmożone napięcie. Być może doszukuję się na siłę… Muszę się umówić do tego osteopaty też, koniecznie daj znać jutro jak wrażenia! -
Ja dziś krzesło skręcałam 🤣 na wieczór jeszcze partner newborna odebrał, więc wyprałam i jutro będę testować. 🤞🏻
Jeszcze rano muszę na badania jechać, wycwaniłam się i zamiast czekać na skierowania od mojego lekarza załatwiłam sobie teleporadą wszystko co chcę sprawdzić. Fajnie by było już euthyrox i żelazo odstawić, ale pewnie za wcześnie.
Znalazłam te wróżby, przy okazji pomyślałam, że sprawdzę czy pierścionek zaręczynowy dam radę założyć już i o dziwo tak. Aż mi w nim dziwnie, zupełnie się odzwyczaiłam. Swoją drogą kilka lat temu po zaręczynach zamówiłam nam koszulki „prawie mąż” i „prawie żona”, a ten ostatnio założył swoją, przyszedł do mnie z małą i mówi, że Marcelinka pyta, czemu tu jest napisane „prawie”. Aż się zdziwiłam, ale strasznie miłe to było.Praskovia, elforia, agentka93 lubią tę wiadomość
-
Mju, uroczo z tymi koszulkami i że partner wrócił do tematu. Dużo praktyczniej być rodzicami w związki małżeńskim.
Co do trappa jeszcze... Zapniałam kliknąć zakup i przeleciała mi promocja na baby set. Myślałam, że jeszcze teraz zdążę, ale nie... Nie ma jednak tego złego bo teraz można dołożyć za free newborna 🤩 Finansowo dużo lepsza opcja.elforia lubi tę wiadomość
-
Kurcze a ja mam dziwne uczucie jakby mi malutka zachrypła.. obudziła sie na karmienie i tak jakby zachrypnięte wydawała dźwięki.. no ale zaraz po zjedzeniu usnęła wiec nie wiem ..
Z tymi skokami to u Michaliny też jest, że mi trudno ocenić. Bo z Marceliną to było wiadomo o skok bo faktycznie takie ewidentnie gorszy czas był ciągły. A i niej np 2 dni super, a 3 dzień coś pomarudzi, i sie gubie.. choć dziś końcówka dnia byla bardzo placzliwa. I juz rozkminiam czy to nie chorba. Jak ona 'zachrypnieta'..
Mju to było słodkie co narzeczony zrobił, to może jednak bedzie ślub. Jeśli obydwoje tego chcecie -
Eskalopka to fajna promocja ja polecam trippa. Na pewno będzie to na lata zakup. Ja trocjd żałuję że kupiłam tego starego nweborna, ale wtedy jeszcze nie wiedziałam..
Kurcze ewidentnie jej cos gulgocze. Próbowałam odciągnąć nos, to nic nie idzie. Czyli to w gardle siedzi..i jakby pokasluje. Byle tylko i ona mi sie nie rozchorowała.. -
Wiecie, my o ślubie cały czas myślimy, ale a to covid, a to mieszkanie kupowaliśmy, a to moja babcia wypadek miała i z nami mieszkała. Moja rodzina jak usłyszeli o ciąży to od razu było gadanie o organizacji ślubu, ale my podjęliśmy świadomą decyzję o zmianie kolejności 🤷🏻♀️ prawnie to w naszej sytuacji nic nie zmienia, po uznaniu ojcostwa w USC mamy takie same prawa rodzicielskie, ale fakt, że musieliśmy dodatkowo pojechać i to ogarnąć. Mogę mieć problem jakbym chciała sama z dzieckiem za granicę lecieć, bo mamy różne nazwiska, a teraz urzędnicy bardziej pilnują, żeby zgoda na wyjazd od drugiego rodzica była i słyszałam kilka nieprzyjemnych historii z tym związanych.
Eskalopka, fajna promocja! Czyli w sumie nie ma tego złego. Ja jutro będę testować, ale już mam zakaz mówienia ojczymowi stolarzowi, ile kosztowało. 🤣
Kropka, ja na razie w ogóle skoków nie czaję, bo nie miałam ani jednego dnia, przy którym cały miałabym wrażenie, że był zły, bardziej była to pora dnia. Mam nadzieję, że Michalinka się nie pochoruje.
Jeszcze wracając do tripp trappa - a kupowałyście szelki do baby seta? Bo czytałam opinie, że bez sensu i się zastanawiam czy polować przy okazji polowań na poduszki i tackę czy odpuścić. -
Hej 🤗
Przeniosłam się na aplikacje… lepiej się czyta i pisze 😄
Agentka ja miałam spirale i bardzo polecam to jedyna rzecz, która w moich zaburzeniach hormonalnych po roku noszenia uregulowała mi cykl i mamy małą na pokładzie do tego była bardzo wygodna - o niczym nie myślisz, nie czujesz + ja nie miałam zupełnie miesiączek - tylko 2-3 dniowe lekkie plamienia. Nie tyłam, nie puchłam jak na tabletkach antykoncepcyjnych, którymi próbowali mi tez cykl leczyć… ze spirala wyszło przez przypadek, bo po poronieniu miałam już dość i powiedziałam sobie, że już nie chce… rok odpoczęłam - zdjęliśmy ja i nagle efekt wow… wróciły owulacje i normalny cykl 28-30 dni
Tak wiec ja sobie chwale. Powiedziałam mężowi, że założę teraz ale zaczął kręcić nosem 😂🤰🏼👩🍼🤷🏼♀️ na pewno kiedyś do niej wrócę.
Ach i na tabletkach miałam problem z zakrzepica, a spirala nie ma tego hormonu, który ja powoduje.
Eskalopka i super! Sprzedasz newborna to akurat za free wymienisz na baby set 😊
Kropka zdrówka! Oby to nie było to!
Mju my mamy pasy w newbornset tylko kupiliśmy je razem z nakładka. Jeszcze na nóżki od trappa mamy takie plastiki, które przedłużają podstawę i jest ona bardziej stabilna.
Teraz niby nie potrzebne, ale jak dziecko ma 3-4 miesiące to wydaje mi się, że musza być. No i szczególnie jak ustawisz drugą pozycje.
Praskovia u nas po wczorajszej wizycie u fizjo-osteopaty widać różnice… ale nie wiem czy to zbieg okoliczności czy efekt jego pracy. Jak pracował z nią to było widać jak się spina gdy przyciskał jakieś punkty lub płakała i po chwili ulga i rozluźnienie. Przez pierwsze 5 minut na rękach u osteo robiła kupę i puszczała bąki 🤣
Dziewczyny jaki spiworek macie do wózka? Za La milou nie będę przepłacać na chwilkę 🫣 BabyMam ma fajne i cena kusząca… możecie coś poradzić? Któraś z Was używała z babyMam? -
Elforia, do newborna pasy są w standardzie, mi o baby set chodzi, do niego też są dodatkowe szelki:
https://www.stokke.com/POL/pl-pl/akcesoria/tripp-trapp-akcesoria/1005.html
Eskalopka, my w sumie nic więcej nie braliśmy.Eskalopka lubi tę wiadomość
-
Mju wrote:Elforia, do newborna pasy są w standardzie, mi o baby set chodzi, do niego też są dodatkowe szelki:
https://www.stokke.com/POL/pl-pl/akcesoria/tripp-trapp-akcesoria/1005.html
Eskalopka, my w sumie nic więcej nie braliśmy.
No tak 🤦🏼♀️ to jeszcze nie wiem - tackę kupię na 100%
Eskalopka ja zawsze mam zestaw rzeczy na zmianę jakby się przelało 😁Eskalopka lubi tę wiadomość
-
Mju wrote:O faktycznie, o ubraniach na zmianę zapomniałam, bo zawsze noszę a nigdy nie użyłam (tfu tfu).
Eskalopka a podesłałabyś mi śpiworek ze smyka, który tak zachwalasz? Czy stacjonarnie kupowaliście?
Dostałam go od koleżanki z paką towaru. Nam pasuje najbardziej bo właśnie materiał jest super miękki. Jest dokładnie taki https://images1.vinted.net/t/02_0223a_EtSMMzYZLNjmVh29atNpf17F/f800/1658680866.jpeg?s=1bce16512f58d83d72f0f1387dfeade7d9c6ac0b
Może nie za piękny, ale milusi. Teraz są ładniejsze wzory.