X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2023
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2023

Oceń ten wątek:
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2023, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mju ja byłam zadowolona z jego podejścia. W styczniu kontrole mamy. Mam nadzieję, że beda okej już te bioderka.

A Misia dziś po wczorajszej rehabilitacji i oklejaniu podniosła sama główkę 😍 jestem dumna z niej normlanie no dziś tez same ćwiczyłyśmy chwilę. .

Eskalopka cieszę, że Twoj tata poznał wnuka. A jakie to imię jeśli mogę zapytać? Bo pierwsze to Tytus?

No ja nie wiem skąd te ceny z kosmosu. Ja szukam innej alternatywy tulika dla małej. Bo niestety tulik sciska też nóżki, a ona teraz musi mieć szeroko. A spadek jakosci snu bez tulika znaczny.. ale chyba love to dream mają szerzej w nogach

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    13.09.2023 2760 g, 52cm 💣
    age.png
  • Eskalopka Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2023, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka, Tytus Tadeusz. Mojemu ojcu nie odpowiada bo to imię po jego ojcu, który zginął w Powstaniu Warszawskim. Może go jakieś traumy prześladują, ale nam by mógł odpuścić i schować swoje uprzedzenia bo tylko mnie z równowagi wyprowadza.

• Mju Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2023, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka, to u nas kontrola w marcu, więc na razie mam wpisane, żeby w styczniu dzwonić. Co na plus, od razu dodali, że miejsce będzie na nas czekało, mamy się o nic nie martwić, po prostu nie otworzyli jeszcze zapisów. Serio bardzo wdzięczni jesteśmy za tę polecajkę.

Eskalopka, mój pradziadek tuż po powstaniu zginął. My w rodzinie mamy Tadzia, akurat po dziadku a nie pradziadku, bardzo ładne imię. A że nie pytając dostaniesz opinie… musisz się przyzwyczaić niestety, choć wiem, że z połogowymi hormonami to wszystko do pasji doprowadza.

Co do śpiworków fotelikowych - Rollersy trzymają cenę, ale to w zasadzie 2 śpiworki w jednym, bo spód z wycięciem na pasy jest jeden, a góry się dostaje dwie. Dzisiaj nas to ratowało jak się nagle zrobiło zimno od weekendu, a byliśmy w niedoczasie, bo tylko suwaki odpięliśmy i zapięliśmy. Ogólnie na promocji trafiliśmy jak kupowaliśmy fotelik w ośmiu gwiazdkach akurat, więc dużo lepszą cenę mieliśmy, natomiast nie mam porównania z innymi, jeśli chodzi o grubość.

age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2023, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eskalopka, bardzo fajne imię. W dzisiejszych czasach nawet nie wzbudzające jakiegoś zdziwienia. Po prostu klasyczne ani rzadkie anie zbyt popularne. No ale właśnie może tata ma jakieś swoje wewnętrzne traumy, wspomnienia. Tylkk że to nie powód do krytyki, bo Wasz synek jest inna osobą. No ale co zrobić. Rozumiem nerwy i hormony jeszcze buzują w Tobie dodatkowo.

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • MalgosiaKmK Ekspertka

Wysłany: 17 listopada 2023, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny# czy to możliwe że kończąc 3 tydzień już mamy skok rozwojowy. 3h noszenia i tulenia, odkładania,.niby śpi a za 5 minut płacz.... dziś razem płakałyśmy. Ehh.. Jeszcze starszak umie mi tak na najcięższych emocjach zagrać, zawsze coś chce jak akurat karmię albo usypiam małą. Hormony w połogu to szaleństwie. Mąż też mnie dziś wkurzył, jakby nie chciał zauważać że czasami potrzebuję pomocy... ogólnie jest kochany ale.dzis przeginał.
    Wmawiam sobie ze kilka miesięcy i już będzie lepiej.

04.11.2015 cp (8tc) Aniołek
    14.02.2017 synek 💙
    age.png

age.png

29.10.2023 Julcia🩷
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2023, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosia myślałam, że to niemożliwe, ale właśnie między 2 a 3 tygodniem też mieliśmy z Małą jakąś masakrę… Poszliśmy w tym czasie na warsztat z chustonoszenia, a tam prowadząca do nas „o jesteście już po pierwszym skoku” 🤷🏻‍♀️ Żaden kalendarz go nie pokazuje, ale w sumie kto wie- po tych cięższych dniach Iga zaczęła się interesować książeczkami także uznałam wtedy, że to całkiem możliwe.
    Ten pierwszy rok jest jednym wielkim skokiem 😂❤️

Co do imion- pol ciąży słuchałam, że „imię jest nie takie” i powinnam nadać inne, oczywiście co osoba w rodzinie to opinia, jakie powinnismy nadać 🤦🏻‍♀️ Mój ojciec do dzisiaj czasami próbuje mówić do Małej inaczej, bo miał swoją wizje -.-

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • Mju Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2023, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z imionami czy osądzaniem najgorsza jest moja babcia. Dopóki jakaś koleżanka jej nie powie, że super to będzie negować, w którymś momencie aż męczące było jej naciskanie, żeby któreś z imion to była Maria. Najpierw „skoro chcecie Marcysię to przecież Marysia podobne”, potem jak spotkała moją mamę (byłą synową) to jej płakała, żeby nas urobiła na Marię na drugie. Nie daliśmy drugiego wcale. Zresztą babcia moją ciążę ukrywała długo przed koleżankami, więc się śmiałam, że dobrze, że przychodzę do niej tylko pod osłoną nocy, żeby nikt nie widział jak zhańbiłam rodzinę - akurat przez remont tylko wieczorem późniejszym mieliśmy czas zajrzeć.
    Mi się Iga i Ida bardzo podoba, ale od lat było wiadomo, że jak zdecydujemy się na dziecko i urodzi się dziewczynka to Marcelinka będzie i wszystkie inne propozycje zostały odrzucone przez tatę. Naśmiewam się, że jak będzie drugie i też dziewczynka to będzie Marcjanka 🤣 dopiero by krytykowali.

W sumie ja jakiegoś gorszego samopoczucia nie łączę ze skokami w ogóle i dopiero jak tu o nich napiszecie to zaczynam się zastanawiać, który mamy tydzień i czy się pokrywa. Dodatkowo meldujemy skończone 6 tygodni i przekroczone 5kg!

Eskalopka, elforia lubią tę wiadomość

age.png
  • Eskalopka Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 01:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalgosiaKmK wrote:
    Dziewczyny# czy to możliwe że kończąc 3 tydzień już mamy skok rozwojowy. 3h noszenia i tulenia, odkładania,.niby śpi a za 5 minut płacz.... dziś razem płakałyśmy. Ehh.. Jeszcze starszak umie mi tak na najcięższych emocjach zagrać, zawsze coś chce jak akurat karmię albo usypiam małą. Hormony w połogu to szaleństwie. Mąż też mnie dziś wkurzył, jakby nie chciał zauważać że czasami potrzebuję pomocy... ogólnie jest kochany ale.dzis przeginał.
    Wmawiam sobie ze kilka miesięcy i już będzie lepiej.
    Trzymaj się tam. Na pewno się sytuacja poprawi, bobas uspokoi się i uśnie a reszta przestanie wkurzać. No musi się to skończyć po prostu.

Praskovia, elforia, MalgosiaKmK lubią tę wiadomość

• Kropka6 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 03:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agentka Mju, u nas przy starszej Marcelinie też był problem .. bo teściowi na początku się myliło z Marcjanną (jego babcia tak miała na imię, chyba nawet jej nie znał, tylko tyle co z pomników na cmentarzu i nadal komuś potrafi powiedzieć, że tak jak moja babcia..🤦🏻‍♀️) .
    Myliło mu się i jeszcze x tekstem kto by to zapamiętał.. serio? Jedyna na tamten moment wnuczka.. później teściowie zaczeli skracać na Marcela (nadal przeciez to samo imię.. ) o ile jeszcze mozna przełknąć i pomyśleć że to tylko nasza fanaberia uczulonych rodziców, ze to Marcelina a nie Marcela, to oni w rodzinie tak przedstawiali malutką i niektórzy na prawdę mysleli, że ona jest Marcela. Albo teściowa próbowała Marcelcia/Marcelka, żeby zmiękczyć (bo takie dlugie imię nadaliśmy..) i tez nie było by problemu jakbh w domu do niej tak mówiła, ale ona dalej komus tam przedstawiała małą. Az nawet kiedys jakaś ciotka nnie zaczepiła a co to za imie Marcelka ona takiego nie słyszała? W przychodni też tak raz przedstawiła, że pani w rejestracji nie mogła odnaleźć w rejestrze, ponieważ babcia tak przedstawiała wnusie. (bo tesciowa pielęgniarka w naszej przychodni). Przestawili sie po pół roku jak mała nie reagowała na ich różne formy zmiekczanis 😛
    Wiec teraz z Michaliną do dnia porodu nie wiedzieli jakie imie wybraliśmy 😛 żeby nie słuchać.

Swoją drogą przy Marcelinie tez myśleliśmy nad Marcjanną. Ale stwierdzilismu ze wszyscy by mówili Marysia.. a teraz jak myśleliśmy czy trzecie dziecko chcemy, to gdyby była dziewczyna to właśnie Maria/Marysia. Żeby zrobić imie na M 😛

P.S czy u Was też śnieg?

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Eskalopka Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 04:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka, tak to jest z dziadkami, że wymyślają. Moim rodzicom Tytus się ewidentnie nie podobało i potrafili zadzwonić i zapytać "A może Kajetan?", czy inne przypadkowe imię. Mój ojciec co chwila pytał jak mały będzie miał na imię i czy się zmieniło. Teraz jak usłyszał drugie to serio powiedział nam że Tadeusz jest obrzydliwe i czy my już go zarejestrowaliśmy.... U mnie to nie hormony jeśli o ojca chodzi - po prostu mam krótki lont i byle 💩 wyprowadza mnie z równowagi.

Tak, u nas też pierwszy piękny śnieg 🤍❄️

Ale nam dziś wspaniale idzie spanie I usypianie 🤦‍♀️ Ptysio zamiast spać woli patrzeć / płakać/ sadzic kupy. Mamy też dobrą passę z przewijaniem - udało mu się nalać sobie na twarz zanim nałożyliśmy papka 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2023, 04:26

• MinnieMe Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2023, 05:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas śniegu jeszcze nie ma. Chociaż zapowiadali ze dzisiaj może spaść nad ranem ale patrze na prognozę i chyba się coś pozmieniało.

W temacie imion - jak byłam w ciąży to co osoba to miała swoją wersje jak to młody będzie miał na imię. Teraz na szczęście póki co nikt nie komentuje.
    Eskalopka - rozumiem Cię jeśli chodzi o to wyprowadzanie z równowagi przez tatę. Ja się uczę nie komentować tego co mój tata czasem mówi bo już tyle kłótni było i to nic nie daje, wiec dla własnego spokoju (i mamy)po prostu olewam. Kocham tatę bardzo ale mamy tak różne spojrzenie na i opinie o świecie i życiu ze dobrze ze juz 15 lat razem nie mieszkamy. Zdrowiej dla nas ;) a jak sie spotykamy i mój tata powie coś co mój Mąż wie ze mi się to mocno nie podoba to tylko patrzy na mnie jak ja wywracamy oczami 😂 oczywiście czasem i ja nie wytrzymuje i skomentuje ale pracuje nad tym ;)

Eskalopka, elforia lubią tę wiadomość

• Kropka6 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eskalopka właśnie widziałam na insta Twój śnieg 😍 pięknie! Aż dostałas serduszko 😛

Eskalopka lubi tę wiadomość

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • elforia Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zamówiłam Rollersa 😍 Dzięki za polecenie 😊

U nas były dwa komentarze na temat imienia, ale ja zawsze grzecznie odpowiadam, że jak ta osoba będzie mieć swoje to ma już wymyślone piękne imię 😁 a my go nie czujemy 🤷🏼‍♀️ w sumie tylko 2x moja siostra zapytała czy na pewno, a tak to przy żadnym dziecku nikt mi nie komentował na szczęście 🤗
    U nas za to ze strony mojego taty i siostry jest straszne ograniczanie dzieci i wyręczanie ich… moja siostra twierdzi, że prawie 13 letni chłopak nie może sam obcinać paznokci 😅 oni chcą być samodzielni, a mój Tata (złoty i kochany nadopiekuńczy człowiek) chce ich wozić autem, a ja mam na taka pogode z młoda nie wychodzić 😅

U nas ze spaniem od 2 dni ciężko… głównie cyc, ręce, a reszta na 5 minut… poranki bywają lepsze, ale od 15/16 jest co robić…

Tez czekam na śnieg 😍 Eskalopka pięknie u Was ♥️

age.png
    2011 👦🏼❤️
    2013 👧🏼❤️
  • Praskovia Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehehe, możecie sobie wyobrazić jakie u nas rodzina wytaczała działa w sprawie imienia. 😂 Teraz już nie, ale przy pierwszym synku… Bolesław?! Chyba was pojeb*ło! I oczywiście teksty o Wałęsie i że skrzywdzimy dziecko. Więc ja miałam taki patent w pierwszej ciąży, że jak mi ktoś truł o imieniu, a znałam tę osobę na tyle dobrze, żeby wiedzieć jakiego imienia serio nie cierpi, to mówiłam, że wybieramy właśnie takie. Np. moja mama z jakiegoś powodu nienawidzi imienia Igor i jak naciskała, żebyśmy przemyśleli jeszcze Bolka, to powiedziałam, że właśnie chyba zmienimy i będzie Igorek. Szybciutko się wycofała. 😉 I tak robiłam z każdym. Teraz jak się odsłuchali, to nagle się wszystkim podoba.

Elforia, nadopiekuńczość to ciężki temat… Niby taki człowiek chce dobrze, a nie pozwala rozwinąć skrzydeł. Czasem mnie przeraża na jak wiele różnych sposobów można nieświadomie skrzywdzić własne dziecko.

A u nas śniegu nie ma. Na szczęście! Bo ja uwielbiam zimę i strasznie na nią czekam, ale gdy pierwszy śnieg pojawia się w grudniu to jest według mnie absolutnie magiczne! 😍 Ja już drżę z niecierpliwości na Mikołaja i święta, to pierwszy rok od końca dzieciństwa kiedy jestem tak podekscytowana! Kiedyś nie mogłam się doczekać na własne prezenty, a teraz planuję jak szalona prezenty dla mojego starszaka! Rok temu był za mały, żeby skumać, a w tym roku grudzień będzie wspaniały!!! 🥰

elforia, MinnieMe lubią tę wiadomość

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • Eskalopka Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fakt, że u nas jest piękny widok jak śnieg spadnie. I nawet nie stopniał jeszcze i byliśmy na spacerze zimowym. I tu mam do was pytanie. Smarujecie buzię czymkolwiek? Wiem, że durne pytanie, ale nie wiem tego...
    I kolejne durne - czyścicie lub nawilżacie nosek codziennie / częściej np. 3x dziennie / wcale jeśli nie ma kataru?

• Praskovia Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wcale nie czyszczę, ani noska ani oczek, jak nic się nie dzieje. Jeśli chodzi o nawilżanie nochala to nie zrobiłam tego ani razu w swoim życiu. A buzię smaruję dopiero jak jest mróz (krem bez wody w składzie). I to też raczej taki grubszy niż -3… Ale moje dzieci mają pancerną skórę i mało wydzielin 😅, nie wiem czy u wszystkich by się to sprawdziło. Młody na przykład od urodzenia nie miał nawet jednej ropki w oczkach, a ja mam zasadę, żeby nie ingerować jak się nic nie dzieje, więc nie tykam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2023, 14:27

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • Mju Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytałam o to pediatrę to powiedziała, że dopiero jak mrozy będą, bo tak to gondola dobrze osłania i dziecku nie wieje. Zaraz się zbieramy na spacer i dziś już nasmaruję, ale widziałam po wcześniejszych spacerach trochę popękanych naczynek na policzkach i nie wiem, czy to od pogody, czy czegoś innego. Potem będę szukać jak zmyć ten krem 🤣🤣

age.png
  • MinnieMe Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2023, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam rozkmine której się nie spodziewałam przy drugim dziecku - nie wiem jaki kupić kombinezon młodemu. Córka urodziła się końcem lutego i wystarczył na marcowe spacery taki nie bardzo gruby. A teraz nie wiem… W sumie to chyba tylko do gondoli się przyda bo do fotelika to się nie zapnie poza tym nie można w foteliku za grubo ubierać i po to kupiłam otulacz. A do gondoli powinien mi pasować spiworek który mam jeszcze po córce (chyba ze sie nie zmieści, bo ona miała go w spacerowce, muszę to sprawdzić) no i w sumie nie wiem czy kupować czy nie.
    Jak Wy planujecie ubierać maluchy na te zimowe spacery ? I jeśli macie jakieś fajne czapki do polecenia to tez będę wdzięczna 😁

• agentka93 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosek czyścimy, jak słychać, że jej coś zalega lub widać ewidentnie „kózki” 😜 Oczka przemywam solą fizjoloficzną, ale to jak mi się przypomni 😅 czyli niezbyt regularnie.
    Na buzie daje krem tylko, jak jest zimno i wieje.

Eskalopka lubi tę wiadomość

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • Gauss Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2023, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nawilżam nos raz dziennie bo mamy mega suche powietrze w mieszkaniu i Młodej pojawiły się białe gile - nie infekcyjne, ale właśnie w wyniku suchości powietrza - teraz jest ok :)

elforia lubi tę wiadomość

age.png
‹‹ 335 336 337 338 339 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ