PAŹDZIERNIK 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
-5 u nas. Pół godziny wytrzymałam - nie doceniłam jak zimno jest i też myślałam o kremie i mufce.
Nic nie powiem o okresie bo rodziłam ostatnia 😅 Póki co nadal odchody poporodowe ze mnie lecą, ale taka końcówka raczej. Chociaż ze 3 msc chciałabym nie mieć cykli... Póki co karmimy się piersią więc szansa jakaś jest.
Czy mogę podpytać skąd macie fizjoterapeutów? Jak ich sprawdzacie? I skąd decyzja o potrzebie skorzystania? Co zdecydowało? Bo zastanawiam się i niby mamy w okolicy dobrze ocenianą w Google placówkę, ale nie wiem czy nie kupili tych ocen bo trochę są ogólne i wszystkie na 5 -
My z Misią dziś po lekarzu kolory fug dobierałyśmy do płytek, olaboga, nie myślałam że tyle to może człowiekowi zająć czasu 🙈 ale jest szansa, że na święta będziemy w domu.
Ja mam jakis olejek z 4szpakow, to może tym tez spróbuję.
Jak ktoś przyjeżdża do nas pierwszy raz poznać Michaline i pyta o prezent, to z mowie bez ogródek taką paczkę pampersów poproszę.
Mju ja mam nadzieję, że jeszcze nasz organizm da nam od tego odpocząć, przyjemnie było z córką rok bez miesiączki 🤪 a jaka oszczędność i ekologia 🤪 i na basen z córką mozna było jechać kiedy sie tylko chciało.Eskalopka lubi tę wiadomość
-
O właśnie, muszę sobie mufki poszukać w końcu. Miałam rękawiczki, ale wygodniej by mi było wyciągać z mufki rękę, żeby sprawdzić temperaturę na karku itp.
U nas -4 niby, ale nie mam termometru zewnętrznego, żeby sprawdzić.
Nasza fizjo Marcelinki to żona fizjo mojej babci - w zeszłym roku postawił ją na nogi po upadku, w wyniku którego pękła jej miednica. Babcią obecnie ma 92 lata, więc jakby nie patrzeć był to bardzo duży wyczyn. Jak nam polecił swoją żonę to w ciemno poszliśmy od razu. Zresztą nie znalazłam o niej żadnych opinii w internecie. Chcieliśmy iść, żeby ktoś nam pokazał pozytywną pielęgnację itp. patrząc nam na ręce, bo to jednak łatwiej niż analizować filmiki na instagramie itp. Chyba najwięcej wniosła do naszego życia możliwość noszenia dziecka na jednej ręce.
Za to pierwsza neurologopedka u której byliśmy na bank miała kupione opinie, bo nie wierzę, że 230 osób było aż tak nią zajaranych. Chciałam napisać negatywną, ale uznałam, że i tak zapłaci za usunięcie, więc bez sensu. A widziałam na fb na jednym z czatów, że nie tylko ja rozczarowana wizytą byłam. -
Hej dziewczyny!
Długo nie pisałam, ale czytała z doskoku 🤷🏼♀️
Dzień za dniem ucieka!
Mała Syrenka super, że pojechaliście mam nadzieje, że wrócisz do domu z naładowanymi akumulatorami
My właśnie planujemy wyjazd na druga polowe lutego… gdzie jest poza sezonem, ale będzie ciepło i przyjemnie. Bez upałów, ale tak by było można tyłek wymoczyć
Gauss jak rollers?
Gabrysia kupię ten olejek ze słodkich migdałów - teraz mamy olejek z linomaga, ale w brwiach mamy coraz więcej tej ciemieniuchy 🤷🏼♀️
W środę byliśmy u fizjo - pracujemy z asymetrią (rogalikiem) i tez tak jak u Ciebie Kropka ten kark spięty, wiec się masujemy. Kontrola po nowym roku
Kropka ja miesiaczki jeszcze nie mam, ale to dopiero 6,5 tyg po porodzie.
Za to wczoraj byłam pobiegać i dziś też idę 😍 powrót do treningów to dla mnie duża frajda! Wczoraj endorfiny prawie mnie rozniosły…
U nas noce spoko, bo młoda wstaje o 3 i o 6, ale za to ja codziennie budzę się o 1:30 i mam kołowrotek myśli, spać nie mogę 🤷🏼♀️🤦🏼♀️ tak miałam przy epizodzie depresji jak zaczęłam leczenie, wiec jestem w strachu, że to znów powtórka. Chociaż humor u mnie normalny, brak burzy hormonów i uczucia smutku… No tydzień to już trwa, a ja nie potrafię nawet w dzień zasnąć… odstawiłam kawe już 6 dni temu i pije 2-3 melisy… zasypiał z mała około 21-1:30 i koniec, później mogę zasnąć około 5-6 ale zaraz dzieciaki starsze do szkoły wstają 🤷🏼♀️
A co do prezentów - u nas między rodzinką to książki i ewentualnie planszówki na rodzeństwo, a dla swoich każdy kupuje już coś większego. Ewentualnie dziadkowie i ciocie składają się na jeden większy i porządny prezent. Już ich nauczyliśmy tego kilka lat temu i jest spoko, bo skumali, że później taki prezent można odsprzedać dalej i kupić kolejne potrzebne zabawki.
Dla młodej mówimy, że pieluchy, ciuszek na 74 albo lego duplo, bo w zeszłym roku sprzedałam po dzieciakach 2 ogromne kartony zestawów z kolejkami i zwierzątkami… za używki dostałam 1500 zł i to w 2-3 dni, wiec wyobraźcie sobie ile tam tego było 🤦🏼♀️ a ja kocham lego i dzieciaki nim zamęczam zawsze 🤣
Mju piekna zima - u nas było -5 i tak chodziliśmy około 1,5 godziny i mała nadal śpi od 11 w pokoju, w kombinezonie przy otwartym oknie 😅
-
Eskalopka ja mam moje fizjo osteopate od 5 lat i ze sobą chodzę raz w miesiącu - bardzo to pomaga w funkcjonowaniu. Rozmawiałam z nim w ciąży o niemowlakach i w czym może pomoc, co i jak i doradził, że warto, bo zawsze są jakieś napiecia - poród to stres dla dziecka + nawet trzymanie dziecka źle do karmienia może powodować u niego napiecia w karku. Polecił mi pierwsza wizytę zrobić w wieku 4tyg i później w miarę potrzeby. Mieliśmy na 4 tyg i na 6 tyg, a następna jakoś w 11-12 tyg.
Mówił też, że to pomaga na kolki i ulewanie.
Widać po młodej ulgę po wizycie i rozluźnienie.
Jak nie masz nikogo sprawdzonego to szukałabym przez znanego lekarza i dodatkowo na grupach lokalnych na FB bym poszukała/zapytała -
Eskalopka ja na znanym lekarzu zawsze szukam, tym bardziej, że cenie sobie taką formę umawiania, bo nienawidzę dzwonić 🤪 Już wole iść gdzieś osobiście niż dzwonić, może to głupie, ale naprawdę nie lubię gadać przez telefon.
Kropka ja nie pomogę, bo zaczęłam brać tabletki jednoskładnikowe zaraz po połogu, po nich mi przyszło krwawienie po kilku tabsach, no ale to nie jest miesiączka tylko skutek uboczny.
U nas dziś też mrozik, mi bardziej uda zmarzły, aż mnie zaczęły swędzieć po powrocie do domu 😜 Ale Malutkiej się podobało, spała 2 godziny na tym mrozie.
Dziewczyny, które już szczepily tymi prywatnymi szczepionkami- kojarzycie, kiedy teraz są kolejne dawki? I w sumie ten na rota też sie powtarza… Nie mogę się w tym ogarnac, a chyba potrzebujemy też kolejnej recepty.
Iga ledwo z 💩 dochodzi do siebie po tym rota, a tu już pewnie widmo, że niedługo kolejne dawki 🙄
Dopiero co przestała obsrywać się po pachy…
Serio jakoś długo ja trzymało, nie wiem czy to nie NOP w sumie, bo jeszcze nie słyszałam, aby jakieś dziecko tak długo miało tyle kup po rota.Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Agentka, my szczepiliśmy 20.11 i na kolejną dawkę idziemy jakoś 15.01. Moglibyśmy po 08.01, ale tylko na 6w1 i rota, bo pneumokoki możemy dopiero w tym tygodniu od 15.01 powtórzyć to wolę wszystko razem ogarnąć już niż 2x do przychodni dzieciaka ciągać. Przynajmniej tak nam to nasza pediatra wyliczała, a Wy chyba dzień po nas się szczepiłyście z tego co pamiętam. Jeśli coś mylę to przepraszam.
A jakie tabletki bierzesz? Mam wykupione i dalej nie zaczęłam brać. To krwawienie normalne jest, mój gin od razu uprzedzał, że się może pojawiać. W sumie byłam u niego na wizycie popołogowej po tym jak w nocy spałam 3h i ledwo ogarniałam kim jestem, więc nawet nie spytałam od kiedy te tabletki mogą być jedyną formą antykoncepcji, ale może w ulotce jest napisane. Chociaż mam takie libido, że nie wiem po co w ogóle antykoncepcja.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2023, 16:28
-
Mju mam Cerazette, ale jestem raczej przekonana, aby założyć te wkładkę później. Po 7-10 dniach mogą być jedyną formą. No u mnie nie jest jakieś szalone libido, ale czasem występuje 😅
No my byłyśmy w zeszłym tygodniu we wtorek na szczepieniu. Jeszcze meningokoki mam doszczepić niezależnie od tamtych szczepionek. Ale z terminami w naszej przychodni to nie wiem, jak to ogarnę 😜Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Eskalopka jeśli chodzi o Fizjoterapeute akurat mam z polecenia. Ona uczy się tez osteopatii. Mam na około sporo młodych mam i poprostu pytałam po nich. Efekty są więc się cieszę że chyba dobry wybór.
Co do szczepień my mieliśmy 26.10 i teraz na 21.12 jesteśmy umowione czyli co 8 tygodni. Nie mniej. Może byc wiekszs różnica ale nie częściej niz 8.
Agentka do miesiąca może być zwiększona ilość kup.. więc jeśli u Was tydzień, to spoko. Nie masz jeszcze sie co martwić.
A no ja właśnie tez dostałam jakies tabletki nawet nie wiem jakie. Ale nie chciałam ich brać jeszcze, żeby nie bylo krwawienia, bo liczyłam, że może jak z córką bedzie miesiączka po roku 🤪 no nadal mam nadzieję. Choć ten sluz mnie zaniepokoił, bo ewidentnie taki owulacyjny plus libido nagle hop siup sie zwiększyło 🤪 a tak leży i kwiczy 🤣 dobra okaże sie ogólnie za około 2 tygodnie czy to to.
Mju to zapisaliscie sie do tego darmowego programu na mazowszu?. Musze to ogarnąć. Bo to do 3 roku zycia a moja starsza w marcu konczy 3 latka 🙈 -
Elforia, to i u nas właśnie widać po zachowaniu że ulge przynosi małej taka wizyta u fizjo. Może na samej wizycie tego nie widać, bo jak kark opracowuje to placzu trochę jest. Ale później zrelaksowana jest. A na prawdę w dzisiejszej dobie dostępu i jak ktoś może sobie pozwolić na taką chociaż jedna wizytę myślę, że warto iść. Bo takie organizmy są bardzo plastyczne i jednak jak nie zadziałamy na czas one sobie będą kompensować deficyt innym sposobem. I może będzie wyglądało że w normie rozwija się, a tak na prawdę robi przełożenie na inne partie mięśniowe i wyjdzie później w czasie w czymś innym. Dlatego sam np skoliozy w wieku szkolnum idiopatycznefo pochodzenia. Koślawość stop u dzieci itp czy problemy ze zgryzem! A to akurat juz moja działka ( a co wiąże sie tez z migrenami u dzieci, a uwierzcie mi zdarza się to nie rzadko). To właśnie fajnie trafić na dobrego fizjo dzieciecego...
Elforia, mam nadzieję, że to nie nawrót choroby, tylko po prostu jakieś zaprogramowanie mózgu na tą godzinę, bo np wcześniej zasypiasz,. Albo natłok po prostu nowych obowiązków. Dobre jest to że juz wiesz co z czym się wiąże i Twoja rodzina i gdyby coś sie zadziało, to reakcja wasza bedzie szybsza.elforia lubi tę wiadomość
-
Zapisałam nas, w cmp jesteśmy na liście rezerwowej, bo mają najwięcej placówek, więc pewnie akurat w przyszłym roku jakoś zrobimy. Jakby Cię gdzieś zbyli, że na ten rok nie mają to pytaj od razu o przyszły, ja tak miałam w przychodni, o której mi pediatra mówiła - od nowego roku powinna nowa pula być.
Nie wiem jak na ten wiek patrzą, bo w sumie od 3 miesiąca życia chyba tam było, a przecież nasze młodsze i na luzie się wpisałam bez jakiegokolwiek komentarza. Mam nadzieję, że uda Ci się obie wcisnąć!
Ja dziś z mamą gadałam, bo wpadła posiedzieć i coś wyszło, że z naszym pokoleniem tak się nie chodziło do specjalistów, a żyjemy (odnośnie naszych wizyt u fizjo czy neurologopedki). I ja tak głupio dowaliłam, że nasze pokolenie było chowane z paleniem nad głową i bajką 50cm od twarzy, a teraz kliniki niepłodności pełne ludzi i młodszych ode mnie, ale teraz mnie to zaczęło zastanawiać, ile problemów ludzi wynika rzeczywiście z tego jak byliśmy chowani, ile z jakości jedzenia czy powietrza, a ile z tego, że po prostu wiele rzeczy jesteśmy w stanie diagnozować obecnie. -
Kropka wczoraj długi spacer z młodą + bieganie i dziś spałam 😊 z dwoma przerwami na karmienie… z zaśnięciem o 2:00 było gorzej, ale wyciszyłam się i poszło 🙂 ewidentnie po tylu latach tak wysokiej aktywności fizycznej potrzeba ruchu u mnie jest ogromna i bez niej gorzej funkcjonuje. Wczoraj byłam drugi raz biegać i już to, że ze spokojem w niskim tętnie po 10 miesiącach przerwy biegnę 5km i dziś nie mam zakwasów o czymś świadczy 🫣😅 tak wiec muszę znaleźć na to czas co 2-3 dni 😄
Dziewczyny czy podajecie swoim dzieciakom probiotyk?
I jeśli tak to jaki? -
Elforia, dostaliśmy rekomendację od położnej aby kupić biogaję. Dziś jadę do apteki po to i espumisan i zobaczymy czy brzuszkowe tematy się poprawią. Polecała nam też delicol, ale nie uważam, żeby u nas był problem z laktozą, a nie chcę młodego szprycować lekami i suplementami w nadmiarze.
Co do fizjo, to teraz jest inne podejście do wychowania, ale czy lepsze ciężko powiedzieć. Np. moja mama była na wychowawczym i w zasadzie większość dzieci nie chodziła do żłobka bo właśnie mamy siedziały z nimi. Generalnie to chyba lepiej niż żłobek, szczególnie jeśli socjalizację załatwiało się z dziećmi z sąsiedztwa albo rodzeństwem. Zabawek i tv też nie było tyle co teraz. Ja stara jestem więc za moich czasów kanały w tv były 2 a potem 3 i rano jak wstawałam w weekend o 6 (do dziś mi zostalo) to mogłam sobie najwyżej poradnik działkowca obejrzeć, co też robiłam.
Ale prawdą jest że większość dzieciaków z mojego pokolenia ma coś... Jak nie skoliozę to płaskostopie. ADHD to dopiero kolejne roczniki bo u nas jeszcze nie było 🤪Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2023, 10:59
-
Elforia ja podaje Asecurin Baby od samego początku niemal, dostalismy te krople w szpitalu i tak zostało. Kończy nam się teraz pierwsze opakowanie i zastanawiam się czy nie wziąć czegoś innego.
Delicol podaje do każdego mm, nie podaje natomiast przed kp. Espumisan młody dostał dosłownie dwa razy dopiero, bo po delicolu jest duża poprawa.
W temacie miesiączki, po pierwszej ciąży miałam juz po 3 miesiącach i byłam strasznie zawiedziona ze tak krótko to trwało. Zobaczymy jak będzie teraz.
Muszę ogarnąć te wszystkie szczepienia i usg bioderek… -
Hej,
Sam śpiworek rollers spoko, z mufki jestem trochę zawiedziona - za łatwo się rozpina. Dziś pojechaliśmy 15 minut testowo autem, znowu w foteliku był dramat (w jedną stronę bardziej, w drugą mniej). Zaczęłam się zastanawiać czy może młoda nie ma jakiś spięć i ta pozycja w foteliku ją uwiera? No ale z drugiej strony rozpacz jest tylko jak stoimy na światłach, jak jedziemy to nawet zasypia 🤔
Elforia, a dałabyś radę podesłać mi na priv namiar na Twojego fizjo? Może się przejdziemy na wszelki wypadek, żeby posprawdzał czy wszystko ok. -
Gauss, u nas jest podobnie w samochodzie. Wcześniej wrzucaliśmy luz i gazowaliśmy na światłach, teraz przestało działać, ale właśnie tylko jak stoimy płacze, jak się ją niesie w foteliku i buja albo samochód jedzie to jest wszystko ok.
Gauss lubi tę wiadomość
-
U nas jazda autem identycznie- jak stoimy w korku to jest drama, podczas jazdy spi 🤷🏻♀️ Ale w wózku jest tak samo.Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Gauss wrote:Hej,
Sam śpiworek rollers spoko, z mufki jestem trochę zawiedziona - za łatwo się rozpina. Dziś pojechaliśmy 15 minut testowo autem, znowu w foteliku był dramat (w jedną stronę bardziej, w drugą mniej). Zaczęłam się zastanawiać czy może młoda nie ma jakiś spięć i ta pozycja w foteliku ją uwiera? No ale z drugiej strony rozpacz jest tylko jak stoimy na światłach, jak jedziemy to nawet zasypia 🤔
Elforia, a dałabyś radę podesłać mi na priv namiar na Twojego fizjo? Może się przejdziemy na wszelki wypadek, żeby posprawdzał czy wszystko ok.
Pewnie tylko musisz mnie dodać do przyjaciółek. Dopiero wtedy mogę wyslac wiadomośćWiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2023, 10:55