X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2023
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2023

Oceń ten wątek:
  • Juśka88 Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2023, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tak czasem jest, głównie jak przerwa między karmieniami jest dłuższa bo mała sobie zrobi długą drzemkę. Wtedy szybko wszystko co magiczna butelka uciagnie przelewam do butelki mała wypija te 20-30 ml i później już spokojnie dopija z piersi. Czemu tak się dzieje pojęcia nie mam.

• Mju Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2023, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juśka, mnie nikt nie straszył i robiłam wszystko jak zawsze, więc nie dezynfekowałam przewijaka ;) nikomu nic nie było.

Eskalopka, Hafija o tym pisała, chyba nawet kilkukrotnie. Kiedyś wrzucałam, ale nie jestem pewna, czy to będzie to:
    https://www.hafija.pl/2021/01/wieczorny-brak-pokarmu.html
    https://www.hafija.pl/2022/08/nowonarodzone-dziecko-bezczelnie-siedzi-non-stop-przy-cyckuczyli-dlaczego-odruch-ssania-jest-wazny-i-nalezy-go-pielegnowac.html

age.png
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2023, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze tak straszą pielęgniarki. U nas teraz mąż miał biegunkę, myślę, że od Olafa. Ale on czasem kapusty się dużo naje i też go czyści jakby coś złapał, więc nie wiadomo.
    Ja to tylko po dziecku widziałam, bo po tym szczepieniu robi małe kleksy znowu.
    Olaf urządza turbodrzemki, a w domu mam chora 4latke i 2latke domagającą się uwagi. Święta idą i nic nie jest zrobione, a dzieci nie są zaopiekowane jak trzeba. Trochę mnie to załamuje, bo widzę, że dziewczyny mnie potrzebują, a ja nie mam jak im zapewnić rozrywki.
    Co do tego dziobania to u mnie też i na pewno nie jest związane z brakiem pokarmu. Myślę,że to może być też taka nerwowość po całym dniu pełnym wrażeń. Że to przytłacza małego człowieka i nie umie jeść spokojnie.
    Olaf od kilku dni tak porządnie trzyma głowę, robi bąbelki ze śliny, gada do mnie i tak go te nowe umiejętności zaaferowaly,że się zrobil taki dzik. Zasnąć nie, bo przecież trzeba ćwiczyć. Ale nie ma siły, więc ryk. Spać też szkoda. Nawet w wózku śpi jak zajac. Ciężki czas przed nami, chyba że to się zmieni.

• MinnieMe Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2023, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez bez reguły z tymi drzemkami, raz spi prawie cały dzień a czasem niemal nic, tylko turobdrzemki.
    Tez mi się wydaje ze jestem inaczej zorganizowana przy dwójce. Nie wiem jak duży wpływ ma na to ze Gabrys spokojniejszy od siostry na jego etapie 🤔 a może to działa w druga stronę? Ze nasze dzieci adaptują się do takiej sytuacji w jakiej sa? Pewnie nie ma reguły.

Co do wychodzenia z dwójka to ja do tej pory wyszłam tylko dwa razy, nie mamy niby z tym większego problemu ale z racji ze córka chora to siedzimy w domu. Gabrys pokasłuje niestety wiecej i wczoraj zamiast na umówione szczepienie się wybrać to wzywałam lekarza na wizytę domowa. Na szczescie osluchowo czysto.

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2023, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My sobie całkiem sprawnie radzimy z wychodzeniem. Ale siedzimy w domu, bo starsza nie lubi wychodzić. Robi problem o wszystko, ona jest domatorką od zawsze i nigdy nie współpracowała. Ale jeśli trzeba, to po dwóch godzinach proszenia ja wychodzimy bez problemu. Dla mnie przeskok z jednego na dwoje dzieci był ciężki organizacyjnie. teraz prawie nie odczuwam różnicy. Poza tym,że przez to,że trzymam Olafa nie mogę ich upilnować jakbym chciała. No i nie są aż tak wybawione.

• Eskalopka Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2023, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juśka88, to chyba nie to bo u nas problem jest po jakimś czasie karmienia. Nie jak zaczynamy, ale np. po 10-15 minutach. Brak pokarmu też nie bo po odklejeniu małego i ściśnięciu sutka mleko leci bez problemu i po zmianie piersi też nie przestaje się rzucać. Widziałam też poradę że może mleko strzela dziecku w gardło, ale też nie bo raczej nie działoby się tak po dłuższym czasie karmienia a od poczatku przystawienia. Bardziej to co u Ciebie Syrenka, że dużo wrażeń po całym dniu, mały kombinuje po przebodźcowaniu, jest zmęczony ale ani spać ani jeść nie ma już siły... Rozważałam jeszcze refluks, ale raczej nic mu się nie cofa w trakcie jedzenia. Najwyżej po szamie sobie uleje... Trochę mi witki opadają. Nie jest tak przy każdym karmieniu, a właśnie w drugiej połowie dnia / wieczorami.

• elforia Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2023, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eskalopka wrote:
    Dziewczyny, mam pytanie o karmienie piersią. Czasem nasz bobas ma problem z cyckiem, a konkretnie dziobie, walczy, macha łapkami, po jakimś czasie popłakuje... Pokarm leci więc to chyba nie to. Zazwyczaj taka sytuacja ma miejsce w trakcie wieczornych karmień i to nie od razu a po iluś tam minutach. Młody wygląda jakby chciał ssać dalej a jest walka i frustracja... Zdarzyło wam się coś takiego? Rozgryzłyscie problem?

U nas to kolki… wtedy daje espumisan i po jakimś czasie jest poprawa

Eskalopka lubi tę wiadomość

age.png
    2011 👦🏼❤️
    2013 👧🏼❤️
  • elforia Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2023, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gauss u nas podają tak sama - pneumo i rota mamy po miesiącu.

Ja się zaraziła od małej i 4 dni mi tylko jeździło po jelitach, kilka razy pogoniło i 2x w nocy miałam lekkie mdłości i to wszystko. Ale normalnie myłam ręce jak zawsze po każdym przewijaniu małej i niczego więcej nie wdrażałam 🤷🏼‍♀️

age.png
    2011 👦🏼❤️
    2013 👧🏼❤️
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2023, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eskalopka u mnie tak robi jak sie zaszybko najje i powietrze sie dostanie. Podnosze ja na chwile czasem beknie czasem nie. I znowu do cycka i po problemie.

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    13.09.2023 2760 g, 52cm 💣
    age.png
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2023, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eskalopka moja tak robi, jak chce odbeknąć, jak ja wezmę na beka to się uspokaja. Widzę, że Kropka to samo pisała. Też zwykle wieczorem, możliwe, że wtedy jest wrażliwsza, bo się intensywnie przyssie do cycka po całodniowych emocjach.

Po rota tylko lepiej myliśmy ręce, mam taki płyn do dezynfekcji przy przewijaku, normalnie nie zawsze go użyje, a wtedy za każdym razem.
    Tez mnie pielęgniarka straszyła, kazała wyprać wszystkie rzeczy, w których byłam na szczepieniu od razu po przyjściu do domu, bo dziecko się przytula.

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • Menina Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2023, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tak jak u Kropki i Agentki dziobanie a potem płacz oznaczają najczęściej potrzebę odbicia. Neurologopedka też to potwierdziła, bo pytałam ją o to. Ale u nas to nie jest popłakiwanie, tylko darcie się...
    Po odbiciu zazwyczaj jest ok i albo dalej je, albo zasypia. Czasem niestety dalej strasznie płacze i wydaje mi się, że to wtedy bóle brzuszka...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2023, 22:46

10.2020 6tc 💔
    F. ur. wrzesień 2021 ❤️
    11.2022 10 tc 💔
    A. ur. październik 2023 ❤️
  • Menina Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2023, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Kropka za info o ćwiczeniach. Cieszę się, że widzisz poprawę po fizjoterapii. Oby przerwa nie miała negatywnego wpływu na małą.

10.2020 6tc 💔
    F. ur. wrzesień 2021 ❤️
    11.2022 10 tc 💔
  • MinnieMe Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2023, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas podobnie, na dziobanie pomaga albo odbicie albo dodatkowo zmiana strony.

• Juśka88 Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2023, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, czyli tak jak myślałam nie ma co popadać w paranoję, płyn do dezynfekcji jutro zakupie , na razie u nas spokojnie zobaczymy co będzie w nocy 🙈

• KatrinaG Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2023, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jestem z listopadowych mam. Piszę, bo tu dużo doświadczonych mam. Chcę zrezygnować z kp i karmić tylko mm. Niestety nie umiem wygasić laktacji. Jak to się robi? Ciągle mam zastoje, zapchane kanaliki i już mam dość 🙈Czy odciągać ręcznie do uczucia ulgi czy np po 5min laktatorem? I czy jak nadal przystawiam małą, choć ona ssie bardzo nieefektywnie, bo zwykle zasypia, to czy ta laktacja się nie napędza i będę cały czas musiała odciągać pokarm? Czy jest szansa, że mogę przejść na butelkę a cycek będzie służył jako smoczek? Poratujcie proszę, bo już mam dość 😫

age.png
  • Eskalopka Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2023, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KatrinaG wrote:
    Dziewczyny, jestem z listopadowych mam. Piszę, bo tu dużo doświadczonych mam. Chcę zrezygnować z kp i karmić tylko mm. Niestety nie umiem wygasić laktacji. Jak to się robi? Ciągle mam zastoje, zapchane kanaliki i już mam dość 🙈Czy odciągać ręcznie do uczucia ulgi czy np po 5min laktatorem? I czy jak nadal przystawiam małą, choć ona ssie bardzo nieefektywnie, bo zwykle zasypia, to czy ta laktacja się nie napędza i będę cały czas musiała odciągać pokarm? Czy jest szansa, że mogę przejść na butelkę a cycek będzie służył jako smoczek? Poratujcie proszę, bo już mam dość 😫

Też się nad tym zastanawiałam, ale plan póki co odkładam bo mały ma złą morfologię. W necie nie ma porad bo matki na mm to wyrodne baby co swoich dzieci nie kochają i tylko się zdołować można.
    Wydaje mi się, że cycek smoczek odpada bo nakręcasz laktację i nigdy się nie skończy. Pozostaje odciąganie do uczucia ulgi, kapusta na zastoje i zimna woda. I bycie konsekwentną w działaniu, żeby nie rozkręcać a właśnie wygasić.

KatrinaG lubi tę wiadomość

• Praskovia Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2023, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem kp, więc się za bardzo nie znam na naturalnym wyhamowaniu laktacji, ale gdzieś mi się kiedyś przewinęło, że można się wspomagać farmakologicznie. Teraz sprawdziłam i pomocny jest np. Bromergon, który obniża prolaktynę. Jest na receptę, ale myślę, że kumaty lekarz rodzinny powinien dać.

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • KatrinaG Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2023, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia wrote:
    Ja jestem kp, więc się za bardzo nie znam na naturalnym wyhamowaniu laktacji, ale gdzieś mi się kiedyś przewinęło, że można się wspomagać farmakologicznie. Teraz sprawdziłam i pomocny jest np. Bromergon, który obniża prolaktynę. Jest na receptę, ale myślę, że kumaty lekarz rodzinny powinien dać.

No właśnie czytałam, że te leki mają bardzo dużo skutków ubocznych 😔Bromergon kiedyś brałam i nie czułam się najlepiej niestety..

age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2023, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej nie wiem jak u tak malutkiego dziecka, bo ono bardzo dużo je. Więc to raczej bedzie proces kilku tygodniowy. Bo jak jak odstawiałam córkę, to ona miala rok i osiem miesięcy i tsk na prawdę odstawiałam już tylko nocne karmienia, które były nie efektywne przez córkę. W sensie ona ciumkals a nie pobierała pokarmu. Wydaje mi się że jeśli nie chcesz farmakologicznie, to bedzie stopniowy etap.
    Że zabierasz np jakies karmienie dziecku wtedu dajesz mu butle i smoczek. I wydłużasz przerwy między karmieniam. Później co raz rzadziej podajesz. A jak robi sie zastój, to do odczucia ulga a nie pustki. I to może chwilę potrwać.

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    13.09.2023 2760 g, 52cm 💣
    age.png
  • Menina Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2023, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katrina, a próbowałaś naparu z szałwi? Podobno pomaga.
    Tak jak pisała Eskalopka, odciąganie tylko do uczucia ulgi. I też mi się wydaję, że jeśli będziesz przystawiać dziecko, nawet jeśli ssie nieefektywnie, to laktacja się nie wygasi...

10.2020 6tc 💔
    F. ur. wrzesień 2021 ❤️
    11.2022 10 tc 💔
‹‹ 356 357 358 359 360 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ