PAŹDZIERNIK 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej,
Nasza pediatra chciała nam odradzać meningo po 6 miesiącu, bo będzie mniej dawek i mniej kasy...nie umiałam jej wytłumaczyć, że dodatkowe dwie stówy mnie nie zbawią, a że meningo u dzieci do 6 miesiąca robią największą krzywdę to dla mnie ma duże znaczenie 😅
Udało się babkę przekonać dopiero jak powiedzieliśmy, że w lipcu lecimy do Portugalii 😏 -
Ja się właśnie waham, mamy mieć Rota ostatnia dawkę w przyszłym tygodniu, może od razu trzasnąć meningo, sama nie wiem.Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Kropka: https://www.zdrowemazowsze.mazovia.pl/dzialania-z-zakresu-zdrowia-publicznego/programy-polityki-zdrowotnej/szczepienia-przeciwko-meningokokom
Byłam dzisiaj u fryzjera, miałam być 3h, wyszło prawie 4,5 😬 i nie wiem czy mi się podoba, bo mam balejaż, ale mała zjadła z butelki i zasnęła, więc dumna jestem opór i wiem, że jak coś będę miała czas, żeby zmienić stan włosów 😂
Przez Was zaczęłam rozkminiać mocniej te meningokoki, ale 28.02 mamy 6w1 i potem miesiąc i będziemy miały 6 miesięcy i się zastanawiam, czy jest sens szukać tej dziury na dawkę przed 6 mies życia 😬 nasza pediatra po prostu nam powiedziała, że rodzice szczepią po 6 mies jak jest mniej tych szczepień, ale była gotowa ogarnąć jak chcemy wcześniej zrobić.Kropka6 lubi tę wiadomość
-
Mju dzięki;)
A tam wyżej mój szkrab, próbuje zrobić podpór z jednej strony. Ah to napięcie 🙈 ale powiem Wam, że kiedyś słyszałam opinie, że te krotkie porody tak się kończą, że te dzieci nie mają takiego docisku i później sa problemy z napięciem.. mam nadzieję, że w miare bez kompensacji wyjdziemy z tego.
No ja Marceliny nie zaszczepiłam na meningo, bo koleżanka mnie wystraszyła, że jej córka prawie w szpitalu wylądowała po z wysoką temperatura przez 3 dni. Ale tak teraz myślę,. że może miała jakis stan zapalny ich córka o kotrym lekarz nie wiedział, przeoczył i dlatego taka reakcja była. I to mnie odstraszyło. Ale w sumie to bym chciała. Chociaż jak widze jak Michalinka teraz te szczepienia przechodzi. To najchetniej bym 6w1 rozdzieliła od pneumokokow.. żeby właśnie trochę ja odciążyć.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2024, 16:21
-
My właśnie rozdzielamy, 6w1 i rota razem a pneumokoki dwa tygodnie później. Na meningokoki szczepią tutaj Bexero, i z tego co mi ostatnio pielęgniarka powiedziała to pierwsza dawka po 2 miesiącu ale mogę zacząć szczepić kiedy chcę, pomiędzy pierwszą i drugą dawką 2 miesiące przerwy i trzecia przypominając po roku od 2 dawki. Odrazu po szczepieniu trzeba podać panadol (według Australijczyków lek na wszystko) bo gorączka może być bardzo wysoka. No i to tyle ile się dowiedziałam. Zielone kupki są teraz pół na pół zielono żółte więc wracamy do normy. Dzięki dziewczyny za Wasze posty mocno mnie uspokoiły ❤️❤️❤️
Kropka6 lubi tę wiadomość
-
Juśka u mnie też w przychodni jest Bexero, przynajmniej 3 lata temu było.
A u mnie Misia od dwóch dni robi przerew w dostawie snu 🙈 przez 2 godziny gada,.swiergocze 🫣 i starsza budzi.. olaboga.. -
Hej,
Rano byłyśmy na szczepieniu, póki co wszystko ok (u nas też Bexero na meningo), ale mentalnie szykuje się na ciężki wieczór/noc - zobaczymy 🥴
Z innych spraw chyba u nas zaczyna witać słynny regres snu, bo od tygodnia drzemki 30-45min,a o dłuższych zapomnij 😅... Noce są w miarę ok i mam nadzieję że tak zostanie 🤞🤞 -
Ale dziś u nas cisza 🫣 az spadamy na pierwszej stronie gdzies na czeluścia 😃 a zawsze w czołówce byłyśmy 🤣
Gauss i jak?.
U nas późno teraz Misia zasypia. Ale w nocy robi sobie 2 godzinna przerwę od snu a w środku dnia. Jeśli jedzie samochodem to pyknie i 2 godziny drzemki. Albo ja bede z nia spać. A tak to tez 30 minut jak krolik pod miedzą śpi.. a mój tata wychwalał, o jak pięknie śpi skarb takie dziecko wszystko można zrobic i będzie spało.. bo to przez to że przyzywczajonq od małego do hałasu. Nie to co starsza,. Taaa... To tylko był etap 4 trymestru 🤣 -
Ja jestem zalatana ostatnio i tak podczytuje i coś z doskoku odpisze.
Byłyśmy dziś na bioderkach po raz drugi, wszystko spoko także kończymy te przygodę 🤞
Iga w dzień tez bardzo jest wrażliwa ze spaniem, wystarczy niepokojący dźwięk i oczy otwarte. No ale rozmawiamy normanie, leci tv itd- bardziej jakieś szeleszczenia czy stuknięcia ją straszą.
W nocy staramy się nie hałasować, jak się kładziemy;d Ale nie wiem czy to coś zmienia, ona po prostu na ten moment spi w nocy pięknie. Tzn przebudza się, czasami lekko popłakuje, ale za chwilkę spi dalej.
Znacznie krocej tez ostatnio trwa usypianie, po zaśnięciu się jeszcze chwile przytulamy, a później Mała do sypialni i mamy coś z wieczora dla siebie.
Nie wiem czy na zęby powoli nie będzie szło, bo najlepsza zabawka to osmiornica mombelka, trochę jest większym marudkiem, z kupami dość intensywnie i wydaje mi się, że dziąsło na dole lekko opuchnięte.
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
To u nas usypianie nadal masakra. Jeszcze potem się budzi, bo jej zimno jak zrezygnowałam ze śpiworków, a w śpiworkach, że za ciepło. Zamówiłam na vinted 1 tog na próbę na rozmiar 0-6mies, niby do 74cm powinno starczyć, a jak nogi wyprostuje to chyba koniec będzie 😅 także dalej szukam czegoś cienkiego.
Za to dumna z siebie jestem, bo od kilku dni udaje mi się ogarnąć twarz. Wieczorem szybka pielęgnacja, ale rano córa na matę, a ja wyciągam z lodówki roller i szybki masaż robię. Tak dawno tego nie robiłam, że już widzę pierwsze efekty. Okolice lwiej zmarszczki mam tak spięte, że chyba miesiąc będę to teraz luzować, ale przynajmniej coś tam udaje się robić w tym kierunku.
Kropka, ładnie Misia już głowę trzyma!
Eskalopka, daj znać jak u Was po morfologii jak będziesz mogła 🤞🏻Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2024, 23:19
Gauss lubi tę wiadomość
-
Hej,
O dziwo jedna z lepszych nocy od dawna... Z dwoma krótkimi pobudkami na jedzenie i spanie do 7.30. Żadnej podwyższonej temperatury i reakcji na szczepienie póki co 🙂🤞
U nas usypianie to godzina, najpierw karmienie potem noszenie, tulenie i cyc na dobranoc. Marzy mi się, żeby Młoda zasypiała inaczej niż przy piersi, ale to może kiedyś 😏... Kupiłam nawet ebook do Nauki Samodzielnego Zasypiania, ale na razie wszystko co tam opisują wydaje mi się nierealne lub zbyt ciężkie dla mnie i dla Lili - za dużo wypłakiwania i nie brania na ręce 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2024, 08:16
Kropka6, Asiek94 lubią tę wiadomość
-
Mju. To może ta pizamka od love to dream. ? U nas Misia w tym śpi. Jest 1Tog. I pod spodem ma body z krótkim rekawe. U nas około 21 stopni w nocy jest. Czasem okrywam jeszcze kocykiem jak zimniej jest.
To u nas obydwie dziewczyny od zeszłego tyg o 22 chodza spać 🙈 i jasna cho.. strzela czlowieka.. bo sa cyrki. Ale już z mężem wypatrzyliśmy, bo w weekend nie było tego problemu (bo w weekend nie robiła drzemki). A w żłobku jest drzemka i to bardzoo późno! Bo do 15 jest.. więc jest po prostu wyspana. Więc trzeba Misie cicho trzymać, żeby tamta sie wyciszyła, albo Marceline nie drażnić, żeby cicho była, żeby Misi nie obudziła 🫣🙈
Agentka super że bioderka zdrowe 😃
I nie koniecznie to muszą być zęby. Mogą być, ale rowniez może być odwrazliwianie jamy ustnej przed rozszerzaniem diety. Dzieci nic nie robią bez przyczyny 😛 i czesto rodzice mylnie myślą, że dzieci wszystki pchaja do buzi , bo zęby. A zębów brak. A okazje sie, że dzieci mają taki etap przed 6 miesiacem, żeby przygotować jame ustna przed nowymi stałymi posiłkami;) taka natura. -
Nasze usypianie spoko. Karmie Olafa, wkładam do Huga, włączam muzyczke i śpi. Słyszę,że się trochę kotłuje, czasem posteka, ale nie płacze. A jak się zanosi, to biorę na ręce na chwilę, tule i odkładam.
I nie jest to kwestia doświadczenia, bo on mi sam na to pozwolił. Córki wyły jak tylko zbliżały się do materacyka. One usypialy na cycu. kładłam się z nimi i karmiłam aż przestawały ssać. To było ciężkie, ale minęło. Potem długo do usypiania musiałam trzymać za rękę, a teraz siedzimy w drzwiach. Mam nadzieję,że do wakacji uda nam się bez siedzenia. Przeczytać książkę, dać buziaka i iść do pokoju. Bo od dzieci trzeba odpoczac i posiedzieć bez nich. My mamy ta możliwość jedynie wieczorem, do tego ogarniam zaległe rzeczy i mnie trafia jak mam siedzieć godzinę przy dzieciach, które nie chca spać. Niby tylko siedzę, więc mogłabym odpoczywac. Właśnie-niby. -
Zeby to przeważnie 6-8 miesięcy minimum, a i zdarzają się koło roku pierwsze. A wcześniej dzieciaki zachowują się jakby swedzialo itd. nie wiem, czy tak długo idą czy po prostu taki etap i to niezależne od zębów. Kuzynki syn miał pierwsze zeby zanim skończył 4 miesiące. I bezobjawowo;D Nie ma reguły.
Mieliśmy koszmarna noc. Olaf spal dość, ale o 3 przyszła młodsza, miała goraczke (tydzień byliśmy zdrowi) i na gadanie jej się zebrało. Ona chce jeść, jest głodna. I obudziła Olafa. więc godzinę nie spał. Jak on padł, to poszłam do pokoju dziewczyn, obudziła się starsza i zaczęły się kłócić o znikopis. Cyrk na kółkach. -
Kropka, dzięki, sprawdzę. Ten za mały niby fajny materiał, bo taka flanela miła.
U nas dzisiaj po 4 się obudziła i imprezowała prawie do 6. W międzyczasie ciągle wymuszała cyca, żeby zasnąć i nawet po ciemku widziałam, że to ulewa tylko 🤦🏻♀️ w końcu się wkurzyłam, oddzieliłam nas bokiem rożka, przytuliłam i jakoś zasnęła.
Syrenka, to właśnie moja tak na cycu zasypia na naszym łóżku, a potem ja jak ninja wstaje. Za jakiś czas jak mocniej zaśnie przekładamy do łóżeczka. Nawet kamerę teraz kupiliśmy, żeby podglądać jak sama na łóżku zostanie czy wszystko ok i ew. reagować szybko jak się przebudza. Bardzo brakuje mi wolnego wieczoru jak ok. 20:30 zaczynamy cały proces, a do 22:30 może jest spokój, że śpi u siebie. -
Dziewczyny, mi się nie spieszy do zębów absolutnie 😁
Natomiast mój mąż miał 5, a ja 5,5 miesiąca, gdy nam się pojawił pierwszy, więc stąd moje myśli, że coś się może dziać. Jeśli to nie to, to lepiej 😉
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Okazuje się w takim razie, że nasz pyrdek wcale nie jest taki zły z zasypianiem. Ostatnio się poprawiło. O 19.30 mycie, potem kładę się z nim w łóżku i karmię 20 minon ustpia, przekładamy do łóżeczka i do zobaczenia na karmieniu o 23 albo i czasem o 1. Kolejne o 3 i 5 też po 20 min karmienia i odkładanie śpiącego. Problem, że o 5 on już by chciał dzień zacząć. Po mnie to ma 🤦♀️ Dziś łaskawca pospał do 6.50 🥳 Ale nie ma się co cieszyć bo za chwilę pewnie regres snu i będzie gorzej. Wczoraj przyszli sąsiedzi ze swoim 1.5msc brzdącem. Młody przegapił przez to drzemkę i myślę że dlatego tak długo spał.
Rano machnęliśmy morfologię i wieczorem zobaczę co tam nam wyszło. Trzymajcie kciuki żeby było lepiej albo w ogóle dobrze 🤞😬 -
No u nas z reguły obydwie o 20 juz spały. A od zeszłego tygodniam to się posypało jak domek z kart. Misi sie poprzestawiało po szczepieniu. A Marcelina chyba przez żłobek te drzemki.. i 22 dopiero zasypiają. I już pisałam cyrki odprawiają 🙈 ale ogólnie jak tak zasnie, to ma dwie pubudki na jedzonko. Teraz. Ale obydwie za to do 7 śpią jak zabite.. z jednej strony fajnie. Ale z drugiej 7 to może za późno dla Marceliny 🤷🏻♀️ no musze pokąbinowac z ich spaniem 😛
Eskalopka to trzymamy kciuki 🤞
No to może być przygotowanie do rozszerzenia diety, odwrazliwianie jamy ustnej. To dobrze pamiętam ze studiów, że to jest etap niezwiązany z zębami.